تورم آهن آلات و افزایش قیمت مسکن

1 ماه پیش1621بازدید0دیدگاه5امتیاز (1 رای)
تورم آهن آلات و افزایش قیمت مسکن

اثرات ناشی از تورم آهن آلات در بازارپایین دستی درنیمه اول سال 96

به گزارش مرکزآهن در نیمه اول سال ۹۶ با افزایش بهای انواع آهن‌ آلات تا حدود ۷۰ درصد مواجه بودیم که این افزایش بها ، تورم قابل ملاحظه ای را در این زمینه ثبت کرد. مسئله ای که می‌تواند صنایع پایین‌ دستی خود را تحت تاثیر قرار دهد. به گزارش استیل پدیا، البته این اثرگذاری نه به میزان تورمی که در آهن‌ آلات ایجاد شده، بلکه به میزان مصرف مورد نیاز خود ممکن است در صنایعی چون ساختمان‌ سازی و خودروسازی یا لوازم خانگی نیز اثرگذار باشد.

یکی از مهم‌ترین بخش هایی که تحت تاثیراز قیمت آهن‌آلات است، حوزه ساخت‌وساز به‌شمار می‌رود. در این‌باره حبیب‌الله بشارتی، رئیس اتحادیه آهن‌ سازان تهران گفت : به‌طور قطع افزایش آهن‌آلات به‌ویژه میلگرد و ورق آهن در ۶ ماه اول امسال روند کاهشی داشت و تورم قابل‌ قبولی را ثبت کرد. البته این افزایش قیمت به چند دلیل پدید آمد ، یکی از این علتها ، افزایش میزان صادرات در دوره گفته شده بوده است، اما مهم‌تر از آن میزان سرمایه‌هایی بود که به سوی خرید انواع آهن‌آلات در 6 ماه اول امسال پیش رفت.

بشارتی در ادامه توضیح داد: بسیاری از بانک‌ها در امسال سود بانکی خود را کاهش دادند و اعلام ورشکستگی کردند. از این‌رو بیشتر سرمایه‌ها به سوی خرید و فروش اجناس داخلی جهت پیدا کرد و چون انواع محصولات آهن‌آلات ضایعاتی به همراه نداشته و ماندگاری زیادی دارند.

بنابراین بسیاری ترجیح دادند به‌عنوان سرمایه آهن‌آلات خرید کنند. به همین دلیل زیاد شدن تورم در این حوزه، بابت آهن‌آلاتی بوده که از بنگاه اقتصادی خارج نشده و مورد استفاده قرار نگرفته است و تنها به‌عنوان سرمایه افراد خرید و فروش و دست‌به‌دست شده که به ‌دنبال خود موجب تورم بالایی در زمینه انواع آهن‌آلات شده است.

در انتظار افزایش قیمت مسکن باشیم

وی در پاسخ به این سوال که در ساختمان‌سازی چه مقدار آهن موردنیاز است، عنوان کرد: در یک ساختمان حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد انواع آهن‌آلات سهم دارند. از این‌رو با توجه به اینکه ساختمان‌سازی از رکود چندساله خود خارج نشده، میزان درخواست نیز افزایش نیافته است، بنابراین با احتمال خروج مسکن و افزایش درخواست می‌توان انتظار دوباره‌ای برای آهن‌آلات در نظر گرفت. با توجه به این موقعیت حدود ۳۵ تا ۴۰ درصد آهن‌آلات با افزایش قیمت روبه‌رو شده‌اند و این حداقل افزایش بوده و برخی محصولات تا ۸۰ درصد نیز با افزایش قیمت همراه بوده‌اند.

برای مثال میلگرد آجدار یا ورق گالوانیزه افزایش قیمت بالایی نسبت به سال گذشته داشته است و البته همین افزایش قیمت سبب حرکت در بازار شد. رئیس اتحادیه آهن‌سازان تهران درجواب به این پرسش که رکود مسکن ممکن است تا چه زمانی ادامه‌ دار باشد، عنوان کرد: مسکن و افزایش و رکود آن به صورت متناوب دوره‌ای اتفاق می‌افتد. پس از یک دوره افزایش دچار رکود می‌شود و درنهایت پس از ۴ تا ۵ سال رکود حرکت افزایش خود را از سر خواهد گرفت و زمانی که حرکت کند به شکل فزاینده ای حرکت خواهد کرد.

این مسیر همیشگی است و تنها تفاوت آن در سال‌های آن خواهد بود، یک رکود ممکن است یکی، دو سال به طول بکشد اما ممکن است که یک دوره رکودی نیز ۴ تا ۵ سال طول بکشد. ولی نکته قابل توجه این است که پس از هر رکودی بازار با بالا رفتن رو به ‌رو خواهیم شد. وی با پیش‌بینی خروج رکود مسکن در سال آینده بیان کرد: با توجه به رکود ۴ سال گذشته به‌نظر می‌رسد رکود مسکن سال آخر خود را طی کند. به احتمال زیاد با توجه به اینکه مصالح ساختمان در حال گران‌شدن است هر لحظه باید منتظر این جهش باشیم.

تاثیر قیمت آهن آلات بر رشد قیمت مسکن

بنابراین با رونق در حوزه مسکن کارخانه‌های آهن‌آلات دچار افزایش خواهند شد. رئیس اتحادیه آهن‌سازان تهران در پاسخ به این پرسش که مصرف آهن آلات در خودروسازی و لوازم خانگی در چه وضعیتی قرار دارد، عنوان کرد: در خودروسازی وضعیت مصرف براساس روال پیش می‌رود و در این حوزه رکودی وجود ندارد و تولیداتی که خودروسازها داشتند برعکس ساختمان رکود نداشته و در برخی مواقع هم هرچند فروش نداشته‌اند اما محصول آنها دپو شده است و تولیدشان همچنان به قوت خود ادامه دارد.

در لوازم خانگی و در خودروسازی بالاترین قیمت مصرف مربوط به ورق آهنی است و نقش اول را در این زمینه ورق برعهده دارد. درخودروسازی جدا از موتورکل بدنه خودرو از ورق آهن است، البته به‌ جز سپر خودرو که به‌ تازگی و در خودروهای جدید پلاستیکی شده است، در محصولات لوازم خانگی بالای ۸۰ درصد از ورق آهنی استفاده می‌شود.

همچنین دبیر اتحادیه فروشندگان آهن‌آلات درباره آثار افزایش حدود ۷۰ درصدی آهن و فولاد بر صنایعی همچون خودروسازی و ساختمان‌سازی گفت: اثر افزایش آهن‌آلات بر صنایعی چون خودروسازی و ساختمان‌سازی کمتر از ۲۰درصد بوده است. ساخت‌وساز در پایان ۱۴درصد از نرخ آهن اثر گذاشته شده است. به گزارش ایسنا محمد آزاد اظهار کرد: از اوایل خرداد امسال بالارفتن تدریجی نرخ آهن و فولاد آغاز شد و بدین‌ترتیب در مدت ۳ ماه و تا پایان خرداد در این بخش شاهد افزایش حدود ۷۰ درصدی نرخ بودیم.

افزایش قیمت لوازم خانگی به دنبال افزایش قیمت آهن

وی با بیان اینکه از شهریور قیمت آهن و فولاد تثبیت شد و نوسانی مختصر و کمتر از ۱۰درصد داشت، گفت: در ریشه‌یابی گرانی این فلزات می‌توان به دو نکته اشاره کرد که نخستین آنها افزایش قیمت مواد اولیه در داخل کشور و دیگری افزایش قیمت جهانی محسوب می‌شود. البته افزایش قیمت مواد اولیه داخلی نیزتحت تاثیر از قیمت جهانی است.

دبیر اتحادیه فروشندگان آهن‌آلات، در ادامه در پاسخ به این سوال که تغییرات نرخ ایجاد شده در صنعت ساخت‌وساز و مسکن چه تاثیری بر جای می‌گذارد، توضیح داد: اکنون در حوزه ساخت‌وساز ساختمانی، خریدها به‌طورروزمره انجام شده و حتی می‌توان گفت که در ۶ ماهه نخست امسال شاهد افزایش ۱۰درصدی ساخت‌وساز بوده‌ایم.

آزاد در ادامه در ارتباط با صنایعی مانند لوازم خانگی نیز توضیح داد: صنایع نیز به این محصول وابسته بوده و نمی‌توانند خرید آهن و فلزات را متوقف کنند. اما به هرحال با توجه به مجوزهای موجود ممکن است در بخش‌های مختلف شاهد  بالارفتن ۱۰ تا ۱۵ درصدی بهای براساس مجوز وزارت صنعت، معدن و تجارت و شورای رقابت باشیم. گاه نیز ممکن است فعالان این عرصه‌ها سود پایین تری برای خود در نظر بگیرند، اما به هرحال خرید آنها متوقف نشده و ادامه دارد.

افزایش کلی قیمت فلزات

وی همچنین عنوان کرد: اینکه گفته می‌شود گرانی آهن و فولاد روی تولید مابقی حوزه‌ها وقیمت آنها تاثیر ندارد به این دلیل است که در این صنایع میزان استفاده از فلزات مختلف مانند آهن و فولاد در حد ۱۰ تا ۲۰ درصد بوده و طبیعی است تاثیرگذاری افزایش قیمت فلزات نیز در همین حد باشد. رئیس اتحادیه فروشندگان آهن، فولاد و فلزات ادامه داد: به‌عنوان مثال در صنعت ساختمان‌ سازی تاثیرقیمت فلزات درحدود ۲۰ تا 21 درصد خواهد بود و برهمین اساس اگر افزایش ۷۰درصدی قیمت‌های این بخش را با میزان ۲۰ تا ۲۲درصد درنظر بگیریم، درنهایت حدود ۱۳ تا ۱۴درصد حاصل خواهد شد.

آزاد همچنین اظهار کرد: اکنون با وجود افزایش ۷۰ درصدی قیمت همچنان خریدهایی که از اصناف ما می‌شود در جریان است و حتی اگر مقداری از این خریدها کم شده باشد همکاران ما آن دست از تولید خود را صرف صادرات می‌کنند. براین روال مابه ‌التفاوت جبران خواهد شد، چراکه اکنون قیمت شمش آهن از ۳۴۰ دلار به حدود ۵۲۵ دلار رسیده است و با توجه به این شرایط شاید بتوان گفت که در ۶ ماهه اول امسال حجم صادرات ما نسبت به مدت مشابه سال قبل رشدی ۴۰ درصدی را شاهد بوده است.

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید
بارگذاری مجدد