تفاوت تیرآهن IPB و IPE و INP

2 ماه پیش20714بازدید4دیدگاه3.9امتیاز (116 رای)
تفاوت تیرآهن IPB و IPE و INP

تیرها در سه حالت بتنی، چوبی و فلزی مورد استفاده قرار می گیرند. درصد بالایی از فلزات جهانی، آهنی هستند. آهن آلات به دلیل ماهیت، استحکام، مقاومت بالا و قیمت مناسب مورد توجه قرار دارند. تیرآهن و میلگرد نیز از نیازهای اساسی در ساختمان سازی هستند. این محصولات از نظر ظاهری به دو صورت I شکل و H شکل در بازار موجود هستند. در ادامه قصد داریم شما را با انواع تیرآهن ساختمانی و کاربرد هریک آشنا سازیم.

چطور می توانیم انواع تیرآهن را تشخیص دهیم؟

محصولات I شکل سری INP و IPE محبوبیت بالایی در ساختمان سازی دارند. کم کم ساختمان سازان با توجه به ارتفاع ساختمان ها، فشار و وزن وارده به تیرهای سخت و محکم تری نیاز پیدا کردند که اتصال تیرهای IPE به یکدیگر و همراه شدن با ورق های فولادی مقطع سخت و محکمی را شکل داد و پاسخگوی این نیاز شد اما محصول IPE از یک زاویه، کشش مقاومت را دارد به همین دلیل محصولات H شکل روانه بازار شدند که توانایی تحمل کشش در دو زاویه را دارند. از مزایای دیگر محصول H شکل می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کاهش ضریب خطا و سازه ای یکنواخت
  • افزایش سرعت پروژه به دلیل عملیات نصب ساده تر
  • کاهش هزینه های عملیاتی
  • کاهش میزان مصرف آهن
  • استحکام و مقاومت بالا

تمامی این استانداردها در پروژه های صنعتی نیز کاربرد دارند و بر اساس نسبت بال ها و عرض، استاندارد ملی و استانداردهای اروپا در دسته های مختلفی قرار می گیرند.

  1. IPE: استاندارد مورد استفاده در ایران و کشورهای اروپایی، I شکل با بال های ثابت
  2. INP: استاندارد مورد استفاده در کشورهای چین و روسیه، I شکل با بال های متغیر
  3. IPB: محصولات H شکل با بال پهن و مقاومت کششی بالا
انواع استاندارد تیرآهن
انواع استاندارد تیرآهن

تیرآهن های دو دسته بندی ابتدایی، در ارتفاع 80 تا 600 میلی متر و محصولات مدل IPB در ارتفاع 100 تا 1000 میلی متر در بازار عرضه می شوند و در مصارفی چون ستون بندی، ساخت خرپا تیرچه ، پوشش سقف، اسکله سازی، کشتی سازی، پالایشگاه و... کاربرد دارند.

کاربرد انواع تیرآهن

محصول نامبرده یکی از مهم ترین پروفیل های ساختمانی است و کاربردهای متنوعی در صنعت و ساختمان سازی دارد. از جمله مزایای این محصول:

  • در سازه هایی که مرتفع هستند بسیار پرکاربرد است.
  • نسبت به بتن فضای بسیار کمتری را اشغال می کند.
  • می توان چندین قطعه را به یکدیگر متصل کرد.
  • نصب و اجرای این محصولات بسیار سریع است.
  • بعد از اتمام سازه باز هم می توان آن را توسعه داد.
  • پیش ساخته بودن محصول
  • و...

این محصول نیز مانند تمام محصولات دیگر ویژگی ها و معایب خاص خود را دارد. به عنوان مثال:

  • در دمای بالا ضعیف عمل می کند: به صورتی که اگر دمای ساختمان به 500 تا 600 درجه سانتی گراد برسد مقاومت ساختمان کاهش یافته و ممکن است اسکلت آن دچار عدم توازن شود.
  • در برابر عوامل خارجی دچار خوردگی و فرسودگی خواهد شد: اگر این محصول در شرایط جوی نامناسب قرار گیرد ممکن است دچار آسیب، فرسودگی، خوردگی شود. به همین دلیل نگهداری از آن کمی دشوار است و در شرایط جوی نامساعد نباید استفاده شود.
  • مشکلات در اتصال و جوش: جوش، پرچ و پیچ از روش های اتصال قطعات فلزی است. اما روش پیچ و پرچ حرفه ای و اقتصادی تر است.

معرفی استاندارد IPE در تولید آهن آلات

محصولات ساخت ایران و برخی کشورهای اروپایی بر اساس استاندارد (IPE (I Profile Eroeenne تهیه و روانه بازار می‌شوند. این محصولات شبیه حرف I هستند و ضخامت بال ها در این مدل قابل تغییر نیست و در نتیجه اجرای اتصالات پیچی را تسهیل می کند. از این استاندارد اصولا در ستون بندی ها به صورت مرکب استفاده می شود. از انواع تیرآهن ipe می توان به تیرآهن 12 ذوب آهن اصفهان اشاره کرد.

استاندارد IPE تیرآهن
استاندارد IPE تیرآهن

اگر از بالا به دو لبه این نوع از محصول دقت کنید، می بینید که ضخامت بال ها کاملا یکنواخت و یکسان است. این استاندارد در ساخت و ساز ایرانی از محبوبیت بالایی برخوردار است. تفاوت این استاندارد با INP در ضخامت بال ها است.  نازکی بال ها در ابتدا و انتهای محصول INP محسوس است یعنی ضخامت بال از ابتدا تا انتها یکنواخت نیست و شیب ملایمی در آن دیده می شود. جالب است بدانید که در صنایع متنوعی مثل سدسازی، اسکله سازی، برج سازی و... کاربردهای فراوانی دارد.

معرفی استاندارد INP در تیرآهن ها

این استاندارد در تیرآهن های تولیدی کشورهای روسیه و چین مشاهده شده و به شکل I می باشد. ضخامت بال این محصول با دور شدن از جان کاهش یافته و در ارتفاع های 80 تا 600 میلی متر تولید و به بازار روانه می شوند. لازم به ذکر است که به دلیل تحمل بار کم تر این محصول نسبت به استاندارد IPE، قیمت تیرآهن INP کم تر می باشد.

تفاوت دو استاندارد  IPE و INP چیست؟

تیرآهن های وارداتی ایران بر اساس دو استاندارد IPE و INP هستند. محصولات وارداتی کشورهای لهستان، آلمان، کره و اسپانیا بر اساس استاندارد IPE و محصول کشورهای چین و روسیه بر اساس دو استاندارد IPE و INP هستند لذا هنگام تهیه محصول، نباید صرفا به نام کشور تولیدکننده بسنده کرد چون ممکن است اشتباهی در تهیه محصول رخ دهد و سازه با نقشه ای که بر اساس استانداردی خاص طراحی شده مغایرت پیدا کند.

در تصویر زیر محصولی با استاندارد IPE را مشاهده می کنید که ضخامت بال ها و وزن تیرآهن کاملا یکنواخت است.

تفاوت دو استاندارد تیرآهن IPE و INP
تفاوت دو استاندارد تیرآهن IPE و INP

شایان ذکر است که تیرآهن های استاندارد INP مقاطع مختلفی دارند از جمله:

80، 100، 120، 140، 160، 180، 200، 220، 240، 280، 300، 320، 340، 360، 400، 450، 500، 550

در تصویر زیر مشاهده می کنید که شیب ملایمی در بال های محصول INP دیده می شود.

استاندارد INP تیرآهن
استاندارد INP تیرآهن

معرفی تیرآهن هایی با استاندارد IPB

طبق این استاندارد محصولات عریضی با بال هایی پهن و مشابه با حرف H تولید می شود و به تیرآهن بال پهن نیز معروف هستند. طول بال ها در مقایسه با محصولاتی با استاندارد IPE بیشتر است در نتیجه می توانند به صورت تکی در سه مدل هاش سبک، هاش متوسط و هاش سنگین مورد استفاده قرار گیرند. تیرآهن IPE محصولی I شکل و تیرآهن IPB محصولی H شکل و عریض است. محصول IPB از استحکام بالایی برخوردار است و و در سه نوع زیر تولید می شود:

  1. st52
  2. St44
  3. St37

استاندارد st44 نسبت به دو مورد دیگر متداول تر است. شرکت ذوب آهن اصفهان، تیرهای کره ای، چین و ترک در بازار ایران موجود است. دسته دیگر از تیرآهن ها CNP یا تیرآهن لانه زنبوری می باشد. شما می‌توانید جهت دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص تیرآهن لانه زنبوری به مقاله مربوطه در سایت مرکزآهن مراجعه نمایید.

بیشتر بدانید: همه چیز در مورد تیرآهن لانه زنبوری و کاربرد آن در سازه ها

جمع بندی

همان طور که ذکر شد این محصولات در سه استاندارد تولید و روانه بازار می شوند تفاوت اصلی این استانداردها در شکل ظاهری، میزان مقاومت و کشش آن ها است. IPN و IPE محصولاتی I شکل و IPB محصولی H شکل است. تفاوت استانداردهای IPN و IPE نیز در در یکنواخت بودن ضخامت بال های محصول است که در نوع IPN شیب ملایمی در بال مشاهده می شود. حرف V در کنار نام محصول نشان دهنده سنگین بودن آن و حرف L  نشان دهنده سبک بودن آن است. ارتفاع بال با h، عرض بال با حرف b و ضخامت بال با tg مشخص می شود.

از مراکز برتر عرضه کننده این محصولات در ایران می توان به ذوب آهن اصفهان، کارخانه اهواز، مرکز کرمانشاه و انبار ناب تبریز اشاره کرد. برای مشاهده اخبار آهن آلات و قیمت تیرآهن وب سایت مرکز آهن را دنبال کنید.

در صنعت چند نوع تیرآهن تولید می شود؟

H و I به طور کلی تیرآهن ها به دو دسته زیر تقسیم بندی می شوند

مزایای کاربرد تیرآهن در ساختمان چیست؟

اتصال چندین قطعه توسط تیرآهن، اشغال کردن فضای کمتر نسبت به بتن و غیره

تیرآهن ها با چه استانداردی تولید می شوند؟

IPB - IPE - IPN استانداردهای بکار رفته در ساخت این محصول شامل موارد زیر می شود.

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید
بارگذاری مجدد
نظرات ارسال شده
  • ارسال شده توسط کاربر هادی الهی 2 سال پیشتهیه لینک اشتراک
    سلام محسبه ساده و سرانگشتی تحمل بار فشاری به چه نحو است ؟ ممنون
    • ارسال شده توسط کاربر کارشناس مرکزآهن 2 سال پیشتهیه لینک اشتراک
      با سلام برای اطلاع از نحوه محاسبه تحمل بار تیرآهن میتونید به مطلب محاسبه سطح مقطع تیرآهن مراجعه کنید. https://www.markazeahan.com/beam-load-bearing-table/
    • ارسال شده توسط کاربر ابراهیم رحیمی 5 سال پیشتهیه لینک اشتراک
      بسیار خوب و گویا بود.
      • ارسال شده توسط کاربر پشتیبان2 5 سال پیشتهیه لینک اشتراک
        با سلام سپاس از حسن توجه شما