نگاهی به عرضه های روز گذشته در بورس کالا
در خصوص عرضه های روز چهارشنبه مورخ ۹۷/۵/۱۰ در بازار فولاد چنین بیان شد که این عرضه ها قرار است بر اساس دستورالعمل جدید تنظیم بازار وزارت صمت انجام شود. کاهش قیمت پایه و کاهش ۵ درصدی سطح رقابت در کنار قیمت های سر به فلک کشیده بازار آزاد فولاد از جمله قیمت تیرآهن و میلگرد روز جذاب و رویایی را برای خریداران این کالا در بورس نوید می داد. با یک حساب سرانگشتی و مقایسه قیمت های بورس و بازار آزاد میزان رانت موجود در این معاملات قابل محاسبه است. میزان و چگونگی رانت ایجاد شده برای محصولات فولادی در بورس کالا توسط وزارت صمت در مطالب قبلی به قدر کافی توضیح داده شد. هدف از نوشتن این مطلب، مقایسه شرایط فعلی بازار فولاد با وضعیت بازار ارز و طلا و تکرار تجربه شکست خورده کنترل دستوری قیمت تیرآهن و میلگرد و سایر محصولات آن ها است.
نتیجه قیمت گذاری دستوری دلار توسط دولت چه شد؟
قیمت ارز و طلا پس از عرضه چندین میلیارد دلار و چندین تن طلا به بازار به کجا رسید؟
رانت ناشی از تفاوت قیمت دلارها و طلاهای عرضه شده به بازار به جیب چه کسانی رفت؟
به نظر شما کاهش قیمت فولاد و محصولات فولادی از جمله قیمت تیرآهن و میلگرد در بورس موجب کاهش قیمت آن در کف بازار خواهد شد؟ یا فقط موجب افزایش عطش واسطه ها و رانت خواران و افزایش کاذب تقاضا و در نهایت افزایش بیشتر و بیشتر قیمت ها خواهد شد؟
در صورت تکرار سناریوی دلار و طلا در بازار فولاد، چه کسی جوابگوی حقوق حراج شده و پایمال شده کارگران زحمتکش و سهامداران شرکت های فولادی خواهد بود؟
نکات قابل تامل عرضههای هفته جاری :
حدود 105 هزار تن عرضه با دلار مصوب نیمایی و نرخ فوب دریای سیاه؛ نشان داد که، علی رغم برخی کشمکش ها و مقاومت در برابر عرضه ها با نرخ مصوب توسط برخی از فولادسازان؛ دولت همچنان در اجرای دستورالعمل تنظیم بازار محصولات فولادی و قیمت تیرآهن و میلگرد و سایر محصولات ؛ مصر و مصمم است.
همان طوری که پیش تر هم اشاره شده بود، شنیده ها از برخی منابع خبری حکایت از بسته شدن موقتی درب تعدادی از بنادر خروجی کشور بر روی صدور محصولات فولادی داشته است؛ که این طور استنباط می شود که دولت در راستای اجرای دستورالعمل تنظیم بازار محصولات فولادی و قیمت محصولات از جمله قیمت تیرآهن و میلگرد ؛ به دلیل مقاومت برخی از فولادسازان در اجرای دستورالعمل فوق؛ اقدام به جلوگیری از صدور محصولات صادراتی این شرکت ها نمود، به طوری که همین موضوع ظاهرا موجبات اصلی عرضه های فردا را فراهم آورده است…
مقایسه دلار نهفته میلگرد آجدار در بازار کنونی با نرخهای بینالمللی و عرضه های بورس کالا :
به گفته گزارشگر فولاد دامنه اعلام امروز شنیده شده بازار میلگرد آجدار :
5000 الی 6000 تومان و میانگین 5430 تومان؛ با احتساب مالیات ارزش افزوده
دلار دامنه پایین :
(5000 – 9% VAT) × 1000 ÷ 535 ~= 8570
دلار دامنه بالا :
(6000 -9% VAT) × 1000 ÷ 535 ~= 10300
دلار نرخ میانگین :
(5430 – 9 % VAT) × 1000 ÷ 535 ~= 9300
در خصوص دلار نهفته میلگرد آجدار در بازار داخلی کنونی و بنا بر شنیده های نرخ این حوزه در بازار و در دامنه 5 الی 6 هزار تومان به ازای هر کیلو؛ و با متوسط نرخ 5430 تومان و با توجه به نرخ دریای سیاه با نرخ متوسط 535 دلار به ازای هر تن معادل با 8570 الی 10300 تومان و متوسط حدود 9300 خواهد بود.
از طرفی مطابق با اعلام برخی کارگزاری ها برای عرضه های بورس کالا داریم :
حدود 40،000 تن شمش با نرخ 22،916 ریال با حداکثر 5 درصد رقابت، معادل با فی 2405 تومان خواهد شد؛ که دلار این شمش بنا بر شمش 500 دلاری دریای سیاه معادل با 4800 تومان
2405 × 1000 ÷ 500 ~= 4800
خواهد شد؛ که حدودا برابر با نصف دلار فعلی حاکم بر بازار خارج از بورس است !
گوی داغ در دستان بازار فولاد
اکنون شنیدهها حاکی از ادامه کاهش دلار قاچاق و رسیدن به کانال 10،000 تومانی است که با این حساب میلگرد آجدار 6 هزار تومانی در اوج قیمت بی سابقه داخلی و با توجه به دلار 10،300 تومانی نهفته آن؛ هیچ توجیه و جذابیتی برای خرید حتی در قیاس با دلار کنونی بازار ثانویه ندارد و اگر همان گونه که برخی از مسئولان اشاره نموده اند؛ با فرض اینکه دلار صادراتی فولاد به بازار ثانویه تزریق گردد؛ با اعلام عرضههای بورس این طور استنباط می شود که احتمالا مبنای دلار بازار ثانویه صرفا برای محصول صادراتی فولادسازان کاربرد خواهد داشت.
و اعتقاد دولت فعلا برای توزیع فولاد در بازار داخل کشور بنا بر شواهد موجود بر اساس دلار حداکثر 4800 تومانی بوده و لذا به عنوان نتیجهگیری، این دلار متوسط 9300 تومانی نهفته میلگرد آجدار در بازار کنونی در لبه تیغ قرار داشته و همان طوری که عنوان شد، به عنوان یک گوی داغ در دستان بازار؛ دارای ریسک و حباب بزرگی در ذات خود می باشد؛ که قطعا” و با همین رویه بازار، در صورت عدم اتفاقی قابل توجه و خارج از موارد ذکر شده در این گزارش؛ در آیندهای نزدیک بازار را به سمت رکود، رسوب و بن بست سوق خواهد داد.
پیشنهاد می کنیم مطالعه کنید
- چاپ مقاله
- اشتراک با دیگران
- سایز متن ها
سوالات و نظرات کاربران
سوالات و نظرات کاربران