مشکلاتی که طی چند سال گذشته و تداوم آن در سال جدید برای فولادسازان به وجود آورده، باعث شده تا تولید آهن آلات دیگراز نظر اقتصادی مقرون به صرفه نباشد. این در حالی است که در سراسر جهان دولت ها حمایت بسیار گستردهای از بخش تولید خود میکنند، اما در کشور ما با توجه به حمایت جدی دولت، تولیدکنندگان به فعالیت تولیدی خود ادامه داده و حتی به افزایش تولید نیز مبادرت میکنند. صنعت کشور به شکل موتور حرکت دهنده کشور نیازمند حمایت همه طرفه از سوی بخشهای مختلف دولتی است تا بتوان ارزش افزوده را در کشور به سمت رشد زیادی سوق داد.
ازطرف دیگر رکودی که در بازار مسکن از ابتدای امسال زیاد شده یکی از علت هایی است که بازار فولاد داخلی هم تحت تاثیر قرار دهد. برخی از فعالان اقتصادی امیدوار بودند با اجرایی شدن برجام بازار محصولات فولادی از رکود خارج شود اما اینگونه به نظر میرسد که رکود در بازار آهن آلات تا آخر امسال ادامه خواهد داشت. یك کارشناس ارشد اقتصاد و فعال صنعت فولاد در گفت و گو با آهن آلات نیوز، شرط اولیه تولید آهن آلات در كشوررا توجیه اقتصادی دانست و گفت: واحدهای فولادی یک میلیون تنی که به اشتباه مجوز گرفتند هیچ توجیه اقتصادی ندارند و تنها باعث هدر دادن انرژی شده اند.
در این جهت محسن نهاوندیان در خصوص رکودی که در بازار مسکن وجود دارد و تاثیرات آن در بازار فولاد گفت: یکی از کالاهای اساسی نهایی فولادی ، ساختمان است و رکود در بازار مسکن باعث شده است که بازار محصولات فولادی داخلی هم متاثر شود. این کارشناس ارشد اقتصاد و فعال صنعت آهن آلات بیان کرد: مسکن یک شاخص بهبود بازار است به عبارت دیگر یعنی وقتی که مسکن خرید و فروش نمیشود، در همه بازاها تاثیر میگذارد ولی رابطه مسکن با آهن آلات رابطه مستقیم و بیشتری است.
وی ذکر کرد: واحدهای آهن آلات باید به این نقطه برسند که به شرط توجیه اقتصادی تولید کنند. در برخی از دولتهای گذشته برای راضی نگه داشتن نمایندگان منطقهای و حرکتهای سیاسی، واحدهای فولادی را با یک میلیون تن ظرفیت مجوز میدادند در حالی که این پروژهها به خودی خود هیچ توجیه اقتصادی ندارند. غیر از هدر دادن هزینههای انرژی اینها نه برای خودشان سودی کسب میکنند و نه بازار محصولات آهن آلات فروش دارد.
نهاوندیان گفت: این اتلاف انرژی به واحدهای بزرگ فولادی هم آسیب وارد میکند چرا که برخی از این واحدها به خاطر اینكه بتوانند حقوق کارمندانشان را پرداخت کنند حاضر به این میشود که محصولات خود را به زیرنرخ و با ضرر بفروشند و این امر باعث نابودی صنعت آهن آلات میشود.
او با بیان به این مسئله عمده تولیدکنندگان آهن آلات و یکپارچه عمل نکردن آنها گفت: همه محصولات فولادی همین که بتوانند واحدی برای سیاستگذاری داشته باشند، کافی است. هزینههای مالی که به این تولیدکنندگان تحمیل میشود بالا است و بسیاری از پروژههای آهن آلات به یکسری تسهیلات رقابتی نیاز دارند.
وی در قسمتی از گفته های خود درباره صادرات گفت: به آهن آلات گفته میشود نگرش صادراتی داشته باشید و این به معنای این است که هر چقدر میتوانید در بازار داخلی آهن آلات بفروشید و باقیمانده این محصولات را صادر کنید این در حالی است که چنین نگاه اشتباه است. به گفته او، بازار صادراتی بازاری است که بتوانید در بلندمدت بمانید چون درآمد ارزی داشته باشید و بتوانید خود را در بازار بینالمللی بهترکنید.
این امر میتواند تامین مالی برای شما به همراه داشته باشد. زیرا زمانی که واحدهای آهن آلات میخواهند محصولات خود را صادر کنند متوجه میشوند که بازارهای داخلی محصولشان را برعکس آنچه که به نظر میرسد، میخرند و اگر بخواهند محصول خود را صادر کنند متضرر میشوند. وی تصریح کرد: همیشه بازارهای جهانی به عنوان یک بازارقابل رقابت تلقی میشود و تمام واحدهای فولاد دنیا بهترین کالاهای خود را در بازار رقابتی ارائه میکنند که از لحاظ کیفی و از لحاظ نرخ و رقابتی مناسب باشد.