بررسی صفر تا صد نقش متاکائولین در افزایش مقاومت بتن

3 ماه پیش3998بازدید0دیدگاه4.3امتیاز (12 رای)
بررسی صفر تا صد نقش متاکائولین در افزایش مقاومت بتن

در صنعت ساختمان‌ سازی، بتن جزء عناصر اصلی و یکی از پرکاربردترین ماده در ساختمان ‌سازی به ‌حساب می ‌آید. در هنگام قالب ‌گیری برای ایجاد تراکم و دوام، بتن معمولی را متراکم می‌ کنند و اگر این فرآیند به ‌خوبی انجام نشود و نامناسب باشد، بتنی ضعیف و با کیفیت پایین حاصل می ‌شود که درونش دارای حفره ‌هایی است. در دهه ‌های اخیر مطالعات و اقدامات زیادی برای بهبود کیفیت بتن انجام‌ گرفته است. یکی از موادی که برای بهبود خصوصیات بتن استفاده می‌ شود متاکائولین می باشد. در این مقاله به معرفی متاکائولین، تولید متاکائولین، نقش متاکائولین در افزایش مقاومت بتن، کاربردها، مزایای متاکائولین و غیره خواهیم پرداخت پس با ما در ادامه این مطلب همراه باشید.

متاکائولین چیست؟

در واقع متاکائولین یک سیلیکات آلومینیوم بوده که بدون شکل است، حالت بلوری ندارد و اصطلاحاً به آن آمورف گفته می ‌شود و رنگ سفیدی دارد. این ماده واکنش‌ پذیری خیلی بالایی با هیدروکسید کلسیم دارد و بعد از واکنش دادن ترکیبی سیمانی شکل و چسبنده ایجاد می ‌کند. متاکائولین جزء پوزولان‌ های فعال به ‌حساب می ‌آید که می ‌تواند به‌ عنوان جایگزین برای بخشی از سیمان و به ‌عنوان جزء اصلی در بتن عمل کند و باعث بهبود خواص بتن شود.

بررسی صفر تا صد نقش متاکائولین در افزایش مقاومت بتن

متاکائولین چگونه تولید می شود؟

نام کائولین، مشتق شده از واژه‌ ای چینی به معنی تپه بلند است. سیلیس SiO2 و آلومین Al2O3 عناصری هستند که در کائولین بیشترین حجم را دارند و بالاتر از 70 درصد از جرم آن را تشکیل می‌ دهند. در واقع این دو عنصر، اجزای اصلی تشکیل‌ دهنده رس هستند. به خاک کائولین، خاک چینی نیز گفته می‌ شود. کائولین به ‌خودی ‌خود به‌ صورت فعال نیست و نمی‌ تواند به‌ عنوان یک ماده پوزولان ایفای نقش کند. کائولینیت، از لحاظ ساختاری، از صفحات چهار وجهی سیلیس و صفحات هشت‌ وجهی آلومین ساخته ‌شده است که هر کدام از این صفحات به ‌صورت یک ‌در میان قرار دارند. این ماده در دمای معمولی حالت بلوری و کریستاله پایدار دارد که با هیدوکسید کلسیم وارد واکنش نمی ‌شود و تشکیل مواد سیمانی نمی‌ دهد. ولی طی فرآیند گرمادهی و تحت عملیات حرارتی دچار واکنش شده و به یک ماده که پایدار است تبدیل می ‌شود که متاکائولین نام دارد.

نام دیگر متاکائولین، رس “کلسینه شده” می باشد. کائولینیت ( با ترکیب شیمیایی Al2O3,2SiO2,2H2O ) طی یک فرآیند شیمیایی که تکلیس یا همان کلسینه شدن نام دارد از یک ماده غیرفعال به ماده پوزولان فعال تبدیل می ‌شود. کائولینیت را برای تبدیل‌ شدن به متاکائولین تا دمای مشخصی حرارت می‌ دهند. دمای تکلیسی که حالت فعال را به وجود می ‌آورد معمولاً بین ۸۰۰-۶۰۰ درجه سانتی‌ گراد است که طی این مرحله آب کائولینیت بیرون رانده شده و سیلیکات آلومینیومی که آمورف و بی‌ شکل است باقی می ‌ماند که همان متاکائولین نام دارد. متناسب با ویژگی ‌های مختلف در کائولینیت مانند درجه تبلور و اندازه ذرات، دمای مورد نیاز می ‌تواند متغیر باشد.

اگر کائولینیت کمتر از حد معمول حرارت ببیند، تبدیل فاز معدنی آمورفوس به ‌خوبی صورت نمی ‌گیرد و نتیجه آن ماده ‌ای می ‌شود که به ‌خوبی و به ‌اندازه کافی پوزولانی نیست. حال اگر کائولینیت بیشتر از حد معمول حرارت ببیند و بیشتر از حد پخته شود، کلوخه شده و به موادی غیر پوزولانی و غیر واکنشی تبدیل می ‌شود. پس تنظیم درجه حرارت و مدت حرارت ‌دهی در فرآیند تبدیل ماده غیر فعال کائولین یا کائولینیت به ماده فعال و پوزولان متاکائولین، بسیار حساس است و نیاز به نیروی کار ماهر دارد. این حساسیت به حدی است که به فرآیند تولید متاکائولین و به ماده حاصل از آن، پوزولان مهندسی‌ شده نیز گفته می ‌شود. نکته جالب‌ توجه این است که خرد کردن و ریزتر کردن متاکائولین، واکنش ‌پذیری آن را تغییر می ‌دهد و همچنین میزان درجه خلوص متاکائولین به ‌کار رفته، بر واکنش ‌پذیری و همچنین رنگ آن اثر می ‌گذارد.

کاربرد و مزایای متاکائولین در صنعت

از متاکائولین می ‌توان هم به‌ صورت جداگانه و هم به ‌صورت کامپوزیت استفاده کرد. از این ماده به ‌طور گسترده در سکوهای نفتی، ساختمان ‌سازی، صنعت هوافضا، صنعت خودروسازی، معدن، تکنولوژی زیستی و غیره استفاده می ‌شود. وقتی متاکائولین با سیمان در تولید بتن ترکیب شود، واکنش‌ هایی اتفاق می افتد که دارای مزایایی است از جمله مزایای ترکیب متاکائولین در بتن که می ‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. استفاده از پوزولان متاکائولین می ‌تواند مقاومت فشاری و مقاومت الکتریکی بتن را بهبود و افزایش دهد.
  2. برای فرآیند ویبره شدن قابلیت نفوذ و کارپذیری بهتری پیدا می‌ کند.
  3. در شرایطی که شرایط محیطی مناسب نباشد مقاومت بتن و دوام آن را بالاتر می ‌برد.
  4. بعد از تولید حدود یک ‌تن سیمان تقریباً 180گرم دی‌ اکسید کربن آزاد می ‌شود که می ‌تواند برای محیط ‌زیست ضرر داشته باشد، چون هم گاز گلخانه‌ ای آزاد می ‌کند و هم باعث بارش باران‌ های اسیدی می ‌شود. برای کاهش این خطرات و آثار زیست ‌محیطی تدابیر زیادی اندیشیده شده است که یکی از آن ‌ها استفاده از متاکائولین است.
  5. در مصرف انرژی صرفه ‌جویی می‌ شود.
  6. میلگردها و آرماتور های کار شده درون بتن را از مواد خورنده محفوظ نگه می‌ دارد.
  7. املاح قلیایی را از بتن خارج می ‌کند.
  8. بتنی که در آن از متاکائولین استفاده شده است کمتر دچار ترک‌ خوردگی می ‌شود.
  9. در مصرف سوخت و مواد اولیه صرفه‌ جویی می ‌شود.
  10. در تولید سیمان باعث کاهش قیمت تمام‌ شده می‌ شود.

کاربرد و مزایای متاکائولین در صنعت

نقش متاکائولین در افزایش مقاومت بتن

در ترکیب بتن، وقتی به ‌جای بخشی از سیمان، متاکائولین اضافه می ‌کنیم، نتیجه حاصله بتنی با مقاومت فشاری بتن ۱۱۰ مگاپاسکال بالاتر، تولید می‌ شود. بتنی که به دست می ‌آید از نظر افزایش مقاومت در برابر دوره ‌های یخ زدن و آب شدن، افزایش مقاومت در برابر نفوذ یون کلرید و انقباض خشک‌ شدگی و غیره، با بتن تولید شده با دوده سیلیسی برابری می ‌کند. در طی دهه‌ های اخیر، طبق نتایج مطالعات گسترده ‌ای که روی اثرات مواد مختلف از جمله نقش متاکائولین در افزایش مقاومت بتن انجام شده است، یافته‌ هایی به‌ دست ‌آمده است که در اینجا به آن ‌ها اشاره می ‌کنیم:

  • در مقایسه بتن متاکائولینی با سایر پوزولان ‌ها، مشاهده می ‌شود که بتن متاکائولینی مقاومت فشاری بیشتری در روزهای اول از خود نشان می‌ دهد.
  • علاوه بر ایجاد مقاومت بالا در بتن، جایگزین کردن بخشی از سیمان با ماده متاکائولین باعث می ‌شود که نسبت به میکرو سیلیس خواص ساخت‌ پذیری بالاتر و بهتری داشته باشد.
  • در مقایسه با ذرات میکرو سیلیس، اندازه ذرات ماده متاکائولین به‌ طور‌ قابل‌ توجهی بزرگ‌ تر است یعنی حدود 20 تا 30 برابر بزرگ ‌تر است و همین بزرگ‌ تر بودن ذرات سبب می ‌شود که ماده متاکائولین آب کمتری را نسبت به میکرو سیلیس تقاضا کند. در نتیجه، برای اینکه این تقاضای آب رفع شود، مواد افزودنی فوق کاهنده ی آب (HRWR) به میزان کمتری نیاز است که این امر هم به ‌نوبه خود باعث می ‌شود تا در بتن پر مقاومت که دارای ماده متاکائولین است، گرایش به از دست دادن سطحی آب (دی هیدراسیون سطحی) کاهش یابد و در نتیجه باعث کاهش ترک‌ خوردگی خمیری شود. علاوه‌ بر این، کارایی این نوع از بتن افزایش و هزینه‌ ها کاهش می ‌یابد و به‌ صرفه اقتصادی است.
  • استفاده از میکرو سیلیس در بتن باعث می ‌شود که آب انداختن و یا تراوش معنا داری رخ ندهد و جمع ‌شدگی و ترک ‌خوردگی ایجاد شود.
  • همان‌ طور که قبلاً هم اشاره ‌شده، متاکائولین رنگی سفید و روشن دارد که در مقایسه با ذرات میکرو سیلیس روشن ‌تر است. از این ‌رو استفاده از متاکائولین باعث می ‌شود که رنگ ملات و خمیر حاصله تیره نشود و از نظر زیبایی و از دید معماری، استفاده از متاکائولین به‌ جای میکرو سیلیس در بتن حائز اهمیت باشد.
  • اضافه کردن متاکائولین به بتن باعث می ‌شود که مقاومت بتن در برابر حملات سولفاتی بهبود یابد.
  • وجود متاکائولین در بتن پر مقاومت باعث کاهش نفوذ پذیری این بتن نسبت به یون ‌های کلر شده و کلر کمتری به درون بتن نفوذ می ‌کند و این امر به دلیل اصلاح ساختار منفذی است که در بتن رخ‌ داده است.
  • در بتن متاکائولینی واکنش‌ های قليايي سنگدانه ها کنترل شده است.
  • چگالی متاکائولین (2/5) است و نسبت به چگالی سیمان که (3/1) است، کمتر است. با این‌ حال، چون بتن متاکائولینی تراکم بالاتری نسبت به بتن تازه دارد، چگالی بتن متاکائولینی با بتن تازه زیاد فرق ندارد.
  • همان‌ طور که گفته شد متاکائولین، پوزولانی است که سریع واکنش می ‌دهد؛ بنابراین استفاده از متاکائولین و جایگزینی آن با بخشی از سیمان در بتن، باعث می ‌شود که زمان گیرش اولیه بتن کاهش یابد، ولی مطالعات نشان داده است که بر زمان گیرش نهایی بتن تأثیری ندارد و در آن تغییری رخ نمی ‌دهد.
  • طبق بررسی ‌های انجام‌ شده، میزان افزایش مقاومت فشاری در بتن با افزودن متاکائولین به آن، در کوتاه ‌مدت یعنی 1 الی 3 روز نا چیز است ولی با گذر زمان در دراز مدت این میزان افزایش می ‌یابد.
  • میزان افزایش مقاومت کششی در مقایسه با میزان افزایش مقاومت ‌های خمشی و فشاری، در بتن پر مقاومت متاکائولینی بیشتر است.
  • مقاومت الکتریکی در بتن متاکائولینی تا سه برابر بیشتر می ‌شود و این امر باعث می ‌شود که وقتی سازه‌ های بتنی در معرض یون کلر و نفوذ آن در بتن قرار می ‌گیرند دچار خوردگی نشوند، زیرا نفوذپذیری بتنی که در آن متاکائولین به‌ کار رفته است نسبت به یون کلر کاهش زیادی دارد.
  • استفاده از متاکائولین هم روی حالت تازه بتن و هم روی حالت سفت شده بتن تأثیرات مثبت و مطلوبی دارد.
  • باید به این نکته توجه داشت از آنجا که حرارت مورد نیاز دهیدراتاسیون برای تولید بتن متاکائولینی بسیار بالا است، توصیه می ‌شود در پروژه ‌های بتن‌ ریزی حجیم، از این روش استفاده نشود.
جمع‌ بندی

از اواسط دهه 90 میلادی استفاده از متاکائولین در صنعت راه و ساختمان راه یافت. این ماده از کلسینه شدن کائولین تحت دمای خیلی بالا به دست می ‌آید. حرارت باعث خروج آب از کائولین می‌ شود و ساختار بلوری کائولین را تخریب کرده و محصولی بی‌ شکل و آمورف حاصل می‌ شود. امروزه بتن ‌های پر مقاومت در صنعت ساخت ‌و ساز حرفی برای گفتن دارند. عدم استفاده از این بتن ‌ها و عدم دقت در کیفیت آن‌ ها، باعث مشکلات متعددی از جمله خورده شدن، تخریب زودرس و کاهش شديد عمر مفيد ساختمان می ‌شود. در محیط‌ های خورنده (نظير سواحل خلیج ‌فارس)، استفاده از متاکائولین که گاهی اوقات حتی خواصی برتر از استفاده از ذرات میکرو سیلیس دارد، به ‌شدت توصیه می ‌شود.

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید
بارگذاری مجدد