به نظر می رسد قیمت شمش آهن بالاتر از ۴۳۰۰ الی ۴۴۰۰ تومان (vat -) توجیه منطقی برای حوزه نورد ندارد. همان طوری که بارها در خصوص مکانیزم فعلی حاکم بر بورس کالا؛ در خصوص تعیین نرخ پایه عرضه مقاطع طویل فولادی بحث شده و روند کنونی این مکانیزم تقریبا بر همگان آشکار گردیده؛ ملاک نرخ پایه عرضه میلگرد آجدار در بورس کالا، میانگین نرخ معاملاتی شمش دو هفته پیشین در بورس کالا به علاوه ۷ درصد در نظر گرفته می شود. سوالی که به ذهن خطور می کند موضوع کاوش در خصوص سقف نرخ رقابتی شمش در بورس کالاست و این که بر فرض اینکه اگر قبول کنیم که معاملات شمش در بورس به صورت صادقانه در حال انجام است؛ این معاملات تا کجا می خواهد پیش برود و سقف نرخ رقابتی نورد کجا می تواند باشد. آنچه که در نگاه اول منطقی به نظر می رسد توجه و تمرکز بر بازار صادراتی محصول خروجی حوزه نورد است؛ چرا که بازار داخلی عملا با توجه به شرایط موجود نمی تواند توجیهی برای خرید شمش در این سطوح قیمت ها داشته باشد.
از زبان تاجران عنوان شده است که در بازار ترکیه به دلیل تعرفه وارداتی بالا و مسئله تحریم؛ عملا فروشی صورت نمی گیرد؛ بازار پاکستان هم تا حدوی تحت تاثیر محدودیت های تحریم قرار دارد؛ بازار عراق هم چند ماهی است که عملیاتی نیست؛ در کل و فعلا در بازار افغانستان به نسبت سایر همسایگان بهتر می توان فعالیت کرد. عنوان شد که در حال حاضر نرخ فروش میلگرد آجدار ریالی به افغانستان حول و حوش ۴۹۰۰ تومان است، که البته مشکلات بسیار زیادی در این خصوص پیش پای ماست که عملا در فروش خیلی موفق نیستیم.
عنوان شده است که میلگرد آجدار برای افغانستان را این روزها حدود ۴۰۰ دلار به ازای هر تن اعلام می کنیم اما در عمل مجبور هستیم ریالی بفروشیم، بعد برای اجرای تعهدات ارز برگشت از صادراتی و دریافت مجوز مجبور می شویم دلار را از بازار آزاد داخلی تهیه کنیم و به سامانه نیما تزریق کنیم؛ دلار را از بازار آزاد حدود ۱۳۵۰۰ تومان می خریم و به سامانه نیما ۱۱۵۰۰ تومانی تحویل می دهیم و این ۲ هزار تومان اختلاف در واقع جزو هزینه های ماست؛ که در نرخ موثر صادراتی تاثیرگذار است.
از شنیده های این تریدرها که بگذریم؛ با توجه به اطلاعات کسب شده در نهایت به یک رابطه مشخصی بین نرخ شمش رقابتی در بورس کالا و نرخ صادراتی میلگرد آجدار به شرح زیر می رسیم.
اگر از مالیات ارزش افزوده در چرخه صفر تا صد بازارهای صادراتی صرف نظر کنیم؛ نرخ معاملاتی شمش در بورس کالا آخرین بار حدود ۴۳۰۰ تا ۴۳۵۰ تومان معامله شد، در نظر داشته باشید که نرخ صادراتی میلگرد آجدار بنا بر شنیده ها حدود ۴۰۰ دلار به ازای هر تن اعلام شده که با احتساب دلار ۱۱۵۰۰ تومانی نیمایی حدود کیلویی ۴۶۰۰ تومان خواهد شد، اما از آن جایی که دلار ۱۳۵۰۰ تومانی صرافی هم در این معاملات تا حدودی دخیل است و همچنین نرخ کرایه حمل به پایانه های مرزی هم اگر در نظر گرفته شود؛ لذا با نرخ حول و حوش ۴۹۰۰ تومانی شنیده شده از تریدرها تا حدودی هم خوانی دارد.
اما آنچه که از این چرخه برای ما اهمیت دارد توجه به فاصله نرخ صادراتی ۴۹۰۰ تومانی تا نرخ ۴۳۰۰ تومانی شمش است. از آن جایی که حفظ اختلاف قیمت حدودا ۵۰۰ تا ۶۰۰ تومانی یا در واقع این ۱۲ تا ۱۵ درصد مارجین ناخالص حوزه نورد؛ از اهمیت خاصی برای این حوزه برخوردار است؛ لذا به این نتیجه منطقی خواهیم رسید که رقابت بیشتر برای خرید شمش از بورس کالا، بالاتر از این رقام ۴۳۰۰ الی نهایتا ۴۴۰۰ تومان به نوعی خودزنی محسوب شده و پروسه صادرات محصول نهایی در بازارچه های مرزی را برای حوزه نورد مختل خواهد کرد.
لذا بنا به عنوان نتیجه گیری نهایی، چنانچه اگر نرخ صادراتی میلگرد آجدار افزایش پیدا نکند و همچین نرخ دلار نیمایی هم ثابت باشد؛ رقابت برای خرید شمش حوزه نورد بالاتر از ۴۳۰۰ الی ۴۴۰۰ تومان توجیه منطقی برای تولیدکنندگان بزرگ این حوزه نخواهد داشت و به نظر می رسد که شمش به خط بیشینه نرخ معاملاتی خود در بورس کالا نزدیک شده باشد.
البته گفتنی است که در طول چند سال گذشته تجربه نشان داده که بازار داخلی، به ندرت پذیرای نرخ صادراتی یا حتی بالاتر بوده مگر در مواقع هیجانی و نوسانات بازار ارز که البته این مورد هم هیچگاه پایدار نبوده است. لذا به نظر می رسد که رعایت جانب احتیاط در خصوص فعالیت در سطوح قیمت های کنونی، عاقلانه ترین تصمیم باشد.