نکات کلیدی در ساخت و طراحی کابینت فلزی

2 هفته پیش5752بازدید0دیدگاه3.7امتیاز (11 رای)
نکات کلیدی در ساخت و طراحی کابینت فلزی

کابینت فلزی از قدیمی ‌ترین نوع کابینت ‌ها می ‌باشند که طرح ‌های ساده آن با انواع ورق رنگی در همه خانه‌ های قدیمی ایران دیده می‌ شود؛ اما در حال حاضر نیز در برخی طراحی‌ های مدرن از این کابینت ‌ها استفاده می ‌شود. خوبی کابینت فلزی قیمت مناسب و طول عمر زیاد آن است. به علاوه در مقایسه با برخی مواد اولیه کابینت مانند ام دی اف نسبت به ضربه و رطوبت مقاوم ‌تر می باشد؛ بنابراین هنوز هم در زمینه کابینت ‌سازی ساخت کابینت فلزی آموزش داده می ‌شود.

محاسبه ابعاد کابینت فلزی

محاسبه ابعاد کابینت فلزی

برای محاسبه ابعاد کابینت زمینی و دیواری از واحد طول استفاده می ‌شود. به ازای هر متر از دیوار 60 درصد آن مربوط به کابینت ‌های زمینی و 40 درصد مربوط به کابینت ‌های دیواری است که یک مجموعه کابینت را تشکیل می‌ دهد. در فضاهایی که ابعاد کابینت ‌ها خارج از سایز استاندارد می ‌شوند بر اساس میزان اضافه شدن عمق یا ارتفاع، یک ضریبی به عدد محاسبه ‌شده تعلق می ‌گیرد که در جدول‌ های استاندارد کابینت سازی وجود دارد. به همین دلیل گاهی ابعاد فلز مورد نیاز و ورق رنگی که اجرا کننده استفاده می‌ کند، با آنچه خودتان محاسبه کرده ‌اید متفاوت است.

ابعاد استاندارد کابینت زمینی

معمولاً برای کابینت‌ های زمینی عمقی برابر با 55 سانتی ‌متر و ارتفاعی برابر با 72 سانتی ‌متر در نظر می‌ گیرند. البته با محاسبه پایه و صفحه رویی، ارتفاع نهایی کابینت برابر با 90 سانتی‌ متر می ‌شود.

ابعاد کابینت دیواری

عمق کابینت‌ های دیواری استاندارد را 30 سانتی ‌متر و ارتفاع آن را برابر با 75 سانتی‌ متر در نظر می‌ گیرند.

استاندارد اندازه گیری کابینت

اول از ابتدا تا انتهای مکانی که قرار است کابینت نصب شود را با متر اندازه می ‌گیریم. دقت داشته باشید اگر در فضای نصب کابینت قسمت ال شکل هم وجود داشته باشد باید از دو طرف اندازه‌ گیری انجام شود؛ طوری‌ که قسمت ال شکل دو بار محاسبه گردد. قسمت ‌هایی که در بین کابینت ‌ها باید لباس ‌شویی، ظرف ‌شویی یا گاز قرار بگیرد محاسبه شده و از طول اندازه‌ گیری شده کم می ‌شود. همه این مراحل برای کابینت دیواری نیز باید تکرار گردد.

دستورات لازم الاجرا برای ساخت کابینت طبق اتحادیه کابینت سازان

  • به ازای هر واحد آشپزخانه باید سه عدد کشو بدون دریافت مزد اضافی نصب شود.
  • مزد نصب دستگیره‌ ها یک درصد مزد نصب هر متر کابینت است.
  • باید از لولاهای معمولی برای نصب کابینت استفاده کرد.
  • روی کابینت آشپزخانه باید از صفحه استاندارد 3 سانتیمتری شرکتی استفاده شود. در واقع باید به ‌صورت ماشینی تولید شود و دست ‌ساز نباشد تا ناهماهنگی نداشته باشد.

مراحل ساخت کابینت فلزی

مراحل ساخت کابینت فلزی

ساخت کابینت فلزی با انواع ورق رنگی نیز مانند هر محصول دیگر دارای مراحل خاص خودش می ‌باشد. اگر شما بعد از محاسبه ابعاد کابینت مورد نیاز که در قسمت قبلی توضیح داده شد طبق این مراحل پیش بروید مطمئناً به خوبی از پس این کار بر خواهید آمد. در غیر این‌ صورت احتمال خطا افزایش پیدا می ‌کند. مراحل ساخت کابینت فلزی با ورق رنگی عبارتند از:

طراحی کابینت فلزی

طرح اولیه باید با مشورت و صحبت با مشتری انجام شود. درواقع باید در مورد اینکه به چه فضاهایی نیاز دارد، دوست دارد در کجا چه وسایلی را قرار دهد، رنگ ورق رنگی مورد نظرشان چیست و مواردی از این دست با مشتری صحبت کنید. این کار به شما ایده‌های بهتری برای طرح‌ریزی اولیه می‌دهد. طرح اولیه بسیار مهم است و اگر در مورد آن با مشتری صحبت نکنید ممکن است بعد از اتمام کار نپسندد و همه زحماتتان هدر شود.

اندازه‌ استاندارد کابینت فلزی

در قسمت ‌های قبلی به‌ طور کلی نحوه اندازه گیری و محاسبه کابینت ‌های مورد نیاز را توضیح دادیم؛ اما بعد از طرح‌ ریزی اولیه برای اطمینان بیشتر یک بار دیگر به‌ طور دقیق باید متراژ کابینت مورد نیاز را اندازه بگیرید. نکات مهم در این اندازه‌گیری عبارتند از:

  • برای در نظر گرفتن محل اجاق‌ گاز باید نوع آن یعنی صفحه ‌ای یا معمولی بودن اجاق گاز مشخص شود. اگر اجاق گاز صفحه ‌ای باشد نباید از طول کابینت کم شود؛ زیرا زیر آن نیز کابینت می ‌خواهیم؛ اما در صورت معمولی بودن باید کم شود. معمولاً 90 سانتی ‌متر برای اجاق گاز معمولی فضای مناسبی است؛ به ‌علاوه در گازهای معمولی باید به تجهیزات جانبی مورد نیاز مانند انشعاب لوله گاز، برق و دوکش هود توجه نمود.
  • نوع هود در متراژ کابینت مورد نیاز تأثیر می ‌گذارد. برخی از هودها خودشان پایه دارند و نیازی به نصب کابینت در بالای آن وجود ندارد؛ اما در هودهای معمولی عموماً برای بالای هود کابینت نصب می ‌شود. معمولاً برای هود 60 الی 90 سانتی ‌متر فضا در نظر می‌ گیرند که باز هم به اندازه هود بستگی دارد.
  • برای در نظر گرفتن فضای مورد نیاز سینک نیز باید به تجهیزات جانبی مانند انشعاب لوله آب و اندازه آن توجه کرد که بین 60 الی 120 سانتی ‌متر فضا نیاز داریم.

نحوه ساخت کابینت فلزی

بعد از اندازه ‌گیری‌ های دقیق و مشخص شدن متراژ کابینت ‌های مورد نیاز می‌ توانید طرح اصلی را با دست یا با استفاده از نرم ‌افزارهای موجود در این زمینه ترسیم کنید. معمولاً از نرم ‌افزارهایی مانند Dmax, Catia3 و … برای طراحی کابینت فلزی و سایر کابینت‌ ها استفاده می ‌شود. در هنگام طراحی باید به پارامترهای مختلف مانند رنگ آشپزخانه، نور، پرده، میز و صندلی، گل و گیاه و ... توجه نمایید.

همچنین در طراحی باید طرح کلی که به شکل راهرو، L، U و یا V بوده و رنگ ورق رنگی مورد نظر مشخص شود. طراحی کابینت ‌ها باید طوری باشد که کابینت‌ ها با استحکام کافی در کنار هم قرار داده شوند، فضای کافی برای همه وسایل وجود داشته باشد و علاوه بر آن ظاهری زیبا داشته باشد. همچنین باید طوری باشد که دسترسی به سینک، یخچال و اجاق راحت باشد. بهترین حالت نیز این است که فضای این سه وسیله به‌ صورت مثلثی تعبیه شود که هر کدام از آن ‌ها در یک ضلع مثلث قرار بگیرند. به علاوه در هنگام طراحی نواقصی و معایبی که در هنگام ساخت آشپزخانه ایجاد شده است را نیز در نظر بگیرید. باید طوری طراحی کنید که این موارد هر چه بیشتر کم رنگ شوند.

مصالح و ابزار مورد نیاز ساخت کابینت فلزی

کابینت ‌های فلزی برخلاف کابینت‌ های ام ‌دی ‌اف که دارای انواع روکش ‌ها می ‌باشند، زیاد متغیر نیستند اما مرغوبیت ورق رنگی و فلز مورد نظر برای ساخت کابینت‌ ها متفاوت است. به علاوه باید رنگ مناسبی برای کابینت ‌ها با توجه به مدل آشپزخانه، نور، کف پوش‌ ها و سلیقه مشتری انتخاب نمایید.

اندازه‌ گیری برای برش کاری

برای برشکاری باید قسمت‌ های مشابه مانند دیواره ‌ها یا کف را همراه با هم برش بزنید. برای اندازه‌ گیری دقیق ‌تر برش ‌ها باید به موارد زیر توجه نمایید:

  • برای صفحات دارای لب گرد عرض 60، عمق 56 و ارتفاع 72 را در نظر بگیرید.
  • برای کابینت ‌های دیواری نیز برش ‌هایی با عمق 30 الی 35 برای کف و طاق و 70 تا 90 سانتی ‌متر برای دیواره‌ ها را در نظر بگیرید.

برش ورق کابینت

برش درب ‌ها، نمای اپن و طبقه ‌های داخلی در کابینت‌ های با جنس ‌های دیگر بعد از نصب کابینت‌ ها انجام می ‌شود؛ اما در کابینت ‌های فلزی می ‌توان همه آن‌ ها را به طور همزمان انجام داد. برشکاری در دو مرحله انجام می ‌شود که مرحله اول شامل برش ورق ‌های بزرگ است که اصطلاحاً به آن خورد کردن نیز گفته می ‌شود و در مراحل بعدی ابعاد دقیق را برش می ‌دهیم.

سوراخ زنی

در این مراحل باید نقاط مورد نیاز برای پیچ و وصل کردن اتصالات، ریل ‌های کشوها و موارد مشابه به صورت دقیق انجام شود.

مونتاژ کابینت ‌ها

بعد از انجام برشکاری ‌های مورد نیاز باید قطعات برش خورده به هم وصل شوند. در کابینت ‌های فلزی معمولاً با جوشکاری بدنه ‌ها، کف و سقف کابینت ‌ها را به هم وصل می ‌کنند. با اینکه مراحل ساخت کابینت فلزی در 8 مرحله انجام شد اما این‌ ها تنها آموزش تئوری بودند؛ یعنی شما برای انجام هر مرحله نیاز به مهارت ‌های تجربی دارید که باید با کارکردن و تمرین کردن به آن برسید. منتها مهارت بدون برنامه نیز کافی نخواهد بود.

نحوه نصب کابینت فلزی

نحوه نصب کابینت فلزی

بعد از انجام طراحی، متر کردن و برش کاری کابینت ‌های فلزی نوبت به نصب آن‌ ها میرسد. با اینکه معمولاً افراد فکر می ‌کنند کابینت ‌های فلزی به دلیل پیش ‌ساخته بودن به راحتی نصب می‌ شوند اما باید این کار با دقت انجام شود. البته به ‌طور کلی نصب کابینت‌ های فلزی راحت ‌تر و سریع‌ تر از کابینت‌ های دیگر انجام می‌ شود. مراحل نصب کابینت‌ های فلزی عبارتند از:

علامت ‌گذاری قسمت ‌های مختلف

مهمترین مرحله نصب کابینت فلزی و سایر کابینت‌ ها با جنس‌ های مختلف علامت گذاری روی دیوار است؛ زیرا اگر کابینت‌ های ساخته شده دقیقاً روی مکان مورد نظر و طراحی شده نصب نشود کل طراحی به هم ریخته و در نهایت یا فضای اضافی خواهیم داشت و یا فضای کافی برای نصب نداریم.

نصب اتصالات

نصب اتصالات و درزها برای قسمت کشوها و گوشه ‌ها مهم است و باعث افزایش تحمل بار توسط کابینت‌ ها می ‌شود. معمولاً برای کابینت‌ های دیواری از اتصال 45 استفاده می ‌شود.

نصب خود کابینت‌ ها

بعد از علامت‌ گذاری و نصب اتصالات نوبت به نصب خود کابینت ‌ها میرسد. با توجه به طرح و کابینت ‌های موجود، کابینت ‌ها روی علامت‌ گذاری‌ های مشخص شده نصب می ‌شوند. معمولاً کابینت ‌ها با پیچ فیکس شده و از طریق پایه ‌ها تراز می ‌شوند. ابتدا باید کابینت ‌های زمینی نصب شوند و سپس کابینت ‌های دیواری روی آن تراز گردند. در پایان نیز صفحه رویی کابینت‌ های زمینی که عرضی بیشتر از عرض کابینت ‌ها دارند را نصب می‌ کنیم. در کابینت ‌های دیگر بعد از نصب بدنه باید طبقات و درب‌ ها ساخته و نصب شوند اما در کابینت‌ های فلزی این معضل وجود ندارد و همه این موارد به صورت پیش ساخته هستند. تنها هنگام برش صفحات در طول ساخت باید به این نکته توجه داشته که عرض طبقات داخلی 1 الی 2 سانتیمتر از اندازه واقعی عمق کابینت کمتر است.

نصب لولا بر روی درب کابینت

در کابینت ‌های فلزی در همان زمان که بدنه کابینت‌ ها به هم جوش می ‌خورند لولاهای مورد نیاز برای درب‌ ها را نیز با جوشکاری وصل کرده و درب‌ ها را متصل می‌ کنند. حتی سایر اتصالات مانند دستگیره ‌ها نیز در همان زمان ساخت متصل می‌ شوند. همین امر باعث سرعت نصب کابینت‌ های فلزی شده است.

ریگلاژکاری کابینت ‌ها

بعد از اینکه کار نصب به اتمام رسید باید همه کابینت‌ ها از نظر تراز بودن بررسی شوند. در آخر نیز فضای آشپزخانه را تمیز می ‌کنیم. البته در نصب کابینت ‌های فلزی کثیف کاری چندانی نخواهیم داشت؛ زیرا کل کابینت‌ ها ساخته شده است و تنها با پیچ نصب می ‌شوند؛ اما در کابینت های ام‌ دی ‌اف که مراحل نصب آن طولانی و متفاوت از کابینت فلزی است کثیف کاری زیادی ایجاد می ‌شود. انجام تمام این مراحل نیاز به تجهیزات خاص مانند وسایل اندازه ‌گیری، برشکاری و ... دارد که معمولاً همه کارگاه‌ های ساخت کابینت فلزی به آن‌ ها مجهز می ‌باشند.

سخن آخر

ساخت کابینت ‌های فلزی نیاز به مهارت ‌های تجربی زیادی دارد. به ‌طور کلی ساخت هر نوع کابینتی باید در نهایت دقت و ظرافت انجام شود. هر گونه بی‌ دقتی در اندازه‌ گیری ها چه هنگام ساخت و چه هنگام نصب می ‌تواند کل طرح کابینت ‌ها را خراب کند و باعث ایجاد نقص شود؛ بنابراین این کار نیز مانند هر کار فنی دیگر نیاز به تمرین و ممارست برای یادگیری دارد.

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید