قیرگونی بهتر است یا ایزوگام؟

3 ماه پیش5841بازدید0دیدگاه4.5امتیاز (8 رای)
قیرگونی بهتر است یا ایزوگام؟

نفوذ رطوبت به داخل ساختمان باعث پوسیدگی دیوارها، سقف و کف آن می ‌شود و در گذر زمان ممکن است ظاهر ساختمان را تغییر دهد و آن را فرسوده کند. علاوه بر این، با نفوذ رطوبت به داخل ساختمان، بوی نامطبوعی در ساختمان ایجاد می ‌شود و شرایط را برای رشد انواع باکتری ‌ها فراهم می ‌کند. به همین دلیل، معماران و مهندسین از مصالح و ابزارهای مختلفی برای عایق ‌بندی ساختمان در برابر رطوبت استفاده می ‌نمایند. به ‌عنوان مثال عواملی مانند جنس بام و نحوه‌ نصب، در انتخاب ایزوگام و قیرگونی مؤثر هستند. این مقاله با مقایسه قیرگونی و ایزوگام همراه با توضیحات تکمیلی، به شما در انتخاب بهتر کمک می‌ نماید.

قیرگونی چیست؟

برای تشخیص اینکه قیرگونی بهتر است یا ایزوگام باید ابتدا شناخت کافی از هر یک کسب نمود. یکی از روش ‌های عایق ‌کاری ساختمان در برابر رطوبت، قیرگونی است. همان ‌طور که از اسم آن مشخص می ‌باشد، در این روش سنتی از قیر و گونی برای عایق‌ رطوبتی قسمت ‌هایی از ساختمان مانند پی، سرویس بهداشتی، آشپزخانه، پشت ‌بام خانه‌ ها و غیره استفاده می ‌شود. نکته ‌ای که قبل از اعمال قیرگونی باید مورد توجه قرار بگیرد این است که سطح کار باید توسط سیمان کاملاً صاف و تمیز شده باشد. همچنین اجزاء لوله ‌کشی ساختمان در محل مورد نظر باید کاملاً نصب ‌شده و پوشیده ‌شده باشند. لازم به ذکر است، قیر انواع و گریدهای متنوعی دارد که در روش قیرگونی به وسیله بافت منسوجی و تار و پودی گونی، تثبیت و مسطح می ‌شود.

در مرحله بعد، برای تشخیص اینکه قیرگونی بهتر است یا ایزوگام باید با روش‌ های انجام، مزایا و معایب آن ‌ها آشنا شد. قیرگونی به‌ صورت یک ‌لایه، دو لایه و سه ‌لایه انجام می ‌گردد. در حالت یک ‌لایه، ابتدا یک لایه قیر ریخته می ‌شود و سپس یک لایه گونی روی آن قرار داده می ‌شود و در نهایت یک لایه قیر دیگر ریخته می ‌شود. در حالت دو لایه و سه ‌لایه نیز همین روال ادامه پیدا می ‌کند تا لایه ‌های بیشترعی از قیر و گونی روی ‌هم قرار بگیرند.

مقایسه ایزوگام و آسفالت

ایزوگام چیست؟

ایزوگام‌ نیز همانند قیرگونی برای حفاظت از انواع ساختمان در برابر رطوبت به ‌کار می ‌رود. در مقایسه قیرگونی با ایزوگام مشخصه اول، ماده تشکیل‌ دهنده است. ماده اصلی درست کردن ایزوگام، همانند قیرگونی، قیر می ‌باشد. به‌علاوه، همچون قیرگونی، از ایزوگام نیز برای پوشاندن دیوارها، سقف و بام ساختمان ‌ها استفاده می ‌شود. قیر ماده ‌ای چسبناک و ضد آب است و از ترکیب آن با مواد دیگر، ورق ‌های ایزوگام چند لایه به ‌صورت رول بزرگ ساخته می ‌شود.

لایه زیرین ایزوگام از یک غشای پلیمری تشکیل ‌شده است که نقش پس ‌زمینه جامد را دارد. سپس این غشای پلیمری، توسط الیاف شیشه ‌ای مستحکم می ‌شود. در بالای الیاف شیشه ‌ای نیز یک لایه از گرانول معدنی به عنوان لایه محافظ قرار می ‌گیرد. همه این لایه ‌ها توسط قیر و آسفالت پوشانده و تثبیت می ‌شوند.

در واقع در مقایسه قیرگونی با ایزوگام می ‌توان گفت ورق ‌های ایزوگام، نوعی قیرگونی از پیش آماده در نظر گرفته می‌ شوند که با حرارت دیدن نرم می ‌گردند و به سطح موردنظر می ‌چسبند. علاوه بر ایزولاسیون دیوارها، سرویس بهداشتی و پشت ‌بام ‌ها، گاهی از ایزوگام به‌ منظور هموار و یکدست کردن سطوح نیز استفاده می ‌شود. همچنین با استفاده از ایزوگام می ‌توان ساختمان قدیمی را بازسازی کرد تا مجدداً پشت ‌بام آن قابل‌ استفاده شود. لازم به ذکر است که به دلیل پوشش فویلی ایزوگام، دمای سطح پشت ‌بام بالا می ‌رود و باعث فرسوده‌ شدن آسفالت و الیاف درون آن می ‌شود.

مزایا و معایب ایزوگام و قیرگونی

برای مقایسه قیرگونی و ایزوگام در ادامه این مقاله به بررسی مزایا و معایب ایزوگام و قیرگونی پرداخته‌ شده است. ایزوگام و قیرگونی هر دو از مصالح مهم و ضروری عایق ‌کاری ساختمان ‌ها می ‌باشند که به مقاومت ساختمان در برابر رطوبت کمک می ‌کنند. بنابراین در مناطقی که آب ‌و هوای مرطوب دارند، توجه به مزایا و معایب این دو، بسیار حائز اهمیت می ‌باشد، زیرا به انتخاب بهتر کمک می ‌کند.

مزایای ایزوگام و قیرگونی

ایزوگام

قیرگونی

ایزوگام در مقایسه با قیرگونی مقاومت بیشتری برای حفاظت از پشت ‌بام دارد.

قیرگونی در مقایسه با ایزوگام ضخامت بیشتری دارد.

ایزوگام را می ‌توان سریع و به‌ راحتی بر روی سطح موردنظر اجرا کرد.

از نظر اقتصادی قیرگونی نسبت به ایزوگام کم هزینه‌ تر و مقرون ‌به ‌صرفه تر می ‌باشد.

ایزوگام نسبت به قیرگونی تمیزتر است.

تعمیر قسمت کوچکی از قیرگونی امکان ‌پذیر است.

وزن ایزوگام بسیار مناسب است و در مقایسه با قیرگونی کمتر است.

برای عایق ‌کاری فضاهای کوچک، قیرگونی گزینه مناسب ‌تری می ‌باشد.

ایزوگام در برابر یخ‌ زدگی مقاومت بیشتری دارد.

اجرای قیرگونی آسان ‌تر است و نیاز به تخصص خاصی ندارد.

معایب ایزوگام و قیرگونی

ایزوگام

قیرگونی

نصب ایزوگام در درزها به ‌سختی انجام می ‌شود.

قیرگونی در گذر زمان فرسوده می ‌شود.

زمان اجرای ایزوگام، فصول خشک ‌سال می ‌باشد.

در صورت نشست پشت‌ بام، پوشش قیرگونی ترک می ‌خورد

وسایل نوک ‌تیز، آسیب جدی به ایزوگام وارد می ‌کند.

در فصول گرم ممکن است قیر نرم و روان شود.

ایزوگام در برابر اشعه ماوراء بنفش مقاوم نیست

اجرای قیرگونی به دلیل داغ بودن قیر، خطرناک است و نیاز به رعایت استانداردها دارد.

مقایسه ایزوگام با قیرگونی از نظر نحوه نصب

از جمله نکات مهم در مقایسه قیر گونی با ایزوگام توجه به روش نصب آن ‌ها می ‌باشد. در واقع نصب ایزوگام در مقایسه با قیرگونی، به مراتب ساده ‌تر و آسان ‌تر است. اما کار با مشعل مخصوص نصب ایزوگام، نیاز به مهارت خاص دارد. از طرفی، به دلیل تمیزی بیشتر محیط اطراف در هنگام نصب ایزوگام، این روش طرفداران بیشتری پیدا کرده است.

قیرگونی چیست

مقایسه ایزوگام با قیرگونی از نظر تعداد لایه ‌ها

یکی از نکاتی که باید در هنگام مقایسه قیر گونی با ایزوگام مورد توجه قرار بگیرد، تعداد لایه‌ های تشکیل‌ دهنده آن ‌ها می ‌باشد. معمولاً افراد، خود برای تعداد لایه ‌های قیرگونی تصمیم می ‌گیرند و با افزایش لایه ‌ها، کارایی و مقاومت آن افزایش می ‌یابد. به ‌عنوان مثال می ‌توان با قرار دادن سه لایه قیر و دو لایه گونی، دو لایه قیر و یک لایه گونی یا سه لایه قیر به همراه گونی درجه ‌یک، عایق ‌کاری به روش قیرگونی را انجام داد.

مقایسه ایزوگام و قیرگونی از نظر قیمت

یکی از معیارها در مقایسه قیر گونی با ایزوگام در نظر گرفتن قیمت این دو محصول برای عایق ‌کاری ساختمان می باشد. با وجود اینکه قیرگونی یک روش سنتی برای عایق ‌کاری ساختمان است، اما هزینه بیشتری در مقایسه با ایزوگام دارد. البته این اختلاف قیمت در قیرگونی و ایزوگام به دلیل نوع مواد به ‌کار رفته، تعداد لایه ‌ها و مواد افزودنی برای نصب آن‌ ها همچون آسفالت، رزین، چسب‌ های مخصوص و غیره می ‌باشد.

با توجه به افزایش روزانه هزینه ‌های ساخت ‌و ساز، توصیه می‌ شود در هنگام انتخاب ایزوگام یا قیرگونی تمام نکات ایمنی و محافظتی رعایت گردد. در نتیجه، با گذر زمان هزینه ‌های اضافی برای نگه ‌داری و تعمیر عایق ‌کاری ساختمان حذف می ‌شود.

مقایسه ایزوگام با قیرگونی از نظر وزن و ضخامت

در مقایسه قیرگونی با ایزوگام باید تفاوت ضخامت آن‌ ها را نیز در نظر بگیریم. به ‌طور کلی ورق‌ های ایزوگام که در کارخانه تولید می ‌شوند، دارای ضخامت کمتری نسبت به قیرگونی هستند. در حقیقت، بیشتر بودن ضخامت قیرگونی، تأثیری در کارایی و میزان نفوذناپذیری آن ندارد. به عبارت دیگر، با پیشرفت صنایع ممکن است روز به‌ روز ضخامت پوشش ‌های عایق رطوبتی کاهش یابد، ولی مقاومت آن ‌ها افزایش پیدا کند.

در مقایسه قیرگونی با ایزوگام وزن آن ‌ها بر اساس ضخامت و تعداد لایه‌ ها و مواد به‌ کار رفته، مشخص می ‌شود. به ‌طور کلی ایزوگام از دو لایه تشکیل‌ شده است که نسبت به قیرگونی دو و سه لایه ضخامت و وزن کمتری دارد.

مقایسه ایزوگام و قیرگونی از نظر مقاومت در برابر رطوبت

هدف از اجرای ایزوگام و قیرگونی در ساختمان، ایزولاسیون دیوارها و سقف و جلوگیری از نفوذ رطوبت و نم به داخل ساختمان است. بنابراین مهم ‌ترین نکته در مقایسه قیرگونی با ایزوگام در نظر گرفتن میزان نفوذپذیری و مقایسه مقاومت آن‌ ها در برابر رطوبت می ‌باشد. الیاف تاروپودی گونی در قیرگونی ممکن است در گذر زمان پوسیده شود و از بین برود. به همین دلیل امکان نفوذ رطوبت به لایه ‌های زیرین ساختمان وجود دارد. اگرچه ممکن است پس از مدتی ایزوگام هم خراب شود، ولی مقاومت آن در مقایسه با قیرگونی بیشتر است و نسبت به قیرگونی مدت ‌زمان بیشتری دوام دارد.

ایزوگام چیست

مقایسه ایزوگام با قیرگونی از نظر تمیزکاری

همان ‌طور که قبلاً در مورد مقایسه قیرگونی با ایزوگام گفته شد، در هنگام نصب ایزوگام محیط اطراف کمتر کثیف می ‌شود. در حالی که برای اعمال قیرگونی ابزار بیشتر و مراحل سخت‌ تری لازم است که باعث می‌ گردد محیط اطراف بسیار کثیف شود.

مقایسه ایزوگام با قیرگونی از نظر هزینه نصب

قیرگونی یک روش سنتی و قدیمی برای عایق ‌کاری ساختمان است. بنابراین عجیب نیست که هزینه آن در مقایسه با روش‌ های جدید مانند نصب ایزوگام کمتر باشد. در مقایسه قیرگونی با ایزوگام از نظر هزینه نصب، با وجود اینکه هزینه نصب ایزوگام نسبت به قیرگونی بیشتر است، اما انجام مراحل قیرگونی به وسایل بیشتری نیاز دارد. در نتیجه افراد برای خرید وسایل قیرگونی در مقایسه با خرید ورق‌ های ایزوگام، هزینه بیشتری باید بپردازند.

مقایسه ایزوگام با قیرگونی از نظر مقاومت در برابر خورشید

بام ساختمان ‌ها در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار دارد. بنابراین معیار دیگر برای مقایسه قیرگونی با ایزوگام سنجش میزان مقاومت در برابر نور خورشید می‌ باشد. توجه به میزان مقاومت ایزوگام یا قیرگونی در برابر نور خورشید و اشعه فرابنفش، در انتخاب آن ‌ها بسیار حائز اهمیت است. به دلیل اینکه قیر در دمای بالا، نرم و روان می ‌شود، عایق ‌کاری به روش قیرگونی مقاومت کمتری در برابر خورشید ایجاد می ‌کند. به دلیل همین خاصیت قیر است که قیرگونی دوام کمتر و عمر مفید کوتاه‌ تری نسبت به ایزوگام دارد. ولی مواد افزودنی که برای ساخت ایزوگام با قیر ترکیب می ‌شوند، مقاومت بیشتری در ایزوگام در برابر خورشید ایجاد می ‌کنند.

مزایا و معایب قیرگونی

مقایسه ایزوگام با قیرگونی از نظر مقاومت در برابر حلال ‌های مختلف

نکته دیگری که برای مقایسه قیرگونی با ایزوگام باید مورد توجه قرار بگیرد، این است که آیا ایزوگام و قیرگونی در برابر حلال ‌های مختلف واکنش نشان می‌ دهند یا خیر. قیر به راحتی با حلال‌ های نفتی واکنش می ‌دهد. اما ایزوگام به دلیل وجود مواد افزودنی در ترکیبات آن، با حلال ‌های نفتی واکنش نمی ‌دهد. بنابراین مقاومت ایزوگام نسبت به قیرگونی در برابر حلال ‌های نفتی بیشتر است.

مقایسه ایزوگام‌ با قیرگونی از نظر میزان روندگی

در مقایسه قیرگونی با ایزوگام متوجه می ‌شویم که میزان روندگی قیرگونی نسبت به ایزوگام بسیار بیشتر است. به دلیل میزان روندگی بالای قیرگونی، اجرای قیرگونی به ‌مراتب سخت ‌تر از اجرای ایزوگام می ‌باشد. به دلیل همین خصوصیت قیرگونی، اغلب سطح عایق ‌کاری‌ شده، پس از انجام مراحل قیرگونی صاف و یکدست نمی ‌شود. بنابراین توصیه می‌ گردد که قبل از شروع قیرگونی، سطح موردنظر را با مصالحی همچون سیمان صاف کنید.

علاوه بر این، همین خصوصیت باعث ‌شده است که قیرگونی بیشتر برای عایق‌ کاری کف ساختمان به ‌کار گرفته شود. درحالی که ایزوگام با میزان روندگی کمتر، ظاهری زیباتر و یکدست ایجاد می ‌کند و برای پوشش پشت ‌بام و دیوارهای خارجی مناسب ‌تر است.

جمع‌ بندی

یکی از مراحل مهم در ساختمان ‌سازی، نصب و اجرای ایزوگام یا قیرگونی به‌ منظور عایق ‌کاری و جلوگیری از نفوذ رطوبت به داخل ساختمان است. قبل از شروع این مرحله، توجه به نکاتی درباره مقایسه قیرگونی با ایزوگام از اهمیت بالایی برخوردار می‌ باشد. معمولاً توصیه می ‌شود قبل از انتخاب یکی از این دو، به عواملی همچون نحوه نصب، تعداد لایه‌ ها، قیمت، وزن و ضخامت، مقاومت در برابر رطوبت، تمیزکاری، هزینه نصب، مقاومت در برابر خورشید، حلال‌ های مختلف و میزان روندگی آن ‌ها توجه شود. همچنین به ‌منظور مقایسه ایزوگام با قیرگونی آگاهی از مزایا و معایب هر کدام، به شما در انتخاب بهتر کمک می ‌کند.

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید
بارگذاری مجدد