یکی از مهمترین منابع انرژی که نقش ویژه ای در تامین نیازهای جامعه دارد، گاز است. انتقال گاز باید طبق اصولی خاص و با رعایت کامل ایمنی انجام شود. از عوامل تاثیر گذار در انتقال گاز، جوشکاری لوله های گاز است. این موضوع به خوبی اهمیت جوشکاری لوله های گاز، آموزش جوشکاری لوله کشی گاز خانگی و نقش آن را در ایمن بودن شبکه گاز نشان می دهد.
ما در این مقاله قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم و شما را به طور کامل با جوشکاری لوله گاز آشنا کنیم. شما با مطالعه این متن می توانید با آموزش کامل جوشکاری لوله گاز با تکنیک های حرفه ای و نکات ایمنی برای جوش لوله گاز، بهترین روش ها و طریقه جوشکاری لوله گاز را یاد بگیرید.
قبل از انجام جوشکاری لوله های گاز، اطلاع از مواردی مانند مراحل جوشکاری و قیمت لوله گاز، می تواند بسیار کمک کننده باشد. در این بخش، به پاسخ این سوال می پردازیم که جوشکاری لوله های گاز چگونه انجام می شود.
برای جوشکاری لوله گاز، روش های مختلفی وجود دارد که اغلب از روش جوشکاری لوله گاز با دستگاه برق و قوس الکتریکی استفاده می شود. قبل از شروع جوشکاری، باید با توجه به شرایط کاری، نوع الکترود و نوع جوش آنها، روش مناسب را برای جوشکاری انتخاب کنید.
از نظر شرایط کاری، جوشکاری به انواع مختلفی شامل جوشکاری لوله های گاز روی دیوار، جوشکاری لوله گاز ثابت و جوشکاری لوله گاز در ارتفاع تقسیم می شود. یک الکترود همه کار که برای جوشکاری به کار میرود، الکترود 6013 است که در سایز های مختلفی موجود است. از این الکترود میتوان در انواع روش های جوشکاری استفاده کرد.
الکترودهای دیگری که در جوشکاری لوله گاز خانگی مورد استفاده قرار می گیرند، الکترود پرکن سریع، الکترود پی گیری سریع، الکترود سریع انجماد، الکترود مرکب، الکترود کم هیدروژن و الکترود پودر آهنی هستند. همانطور که گفته شد از معمول ترین روش های جوشکاری، جوشکاری قوسی است که خود به انواع مختلفی از جمله جوشکاری قوسی زیر پودری، جوشکاری تیگ، جوشکاری جی ام ای دبلیو، جوشکاری اس ام ای دبلیو تقسیم می شود.
از آنجایی که برای جوشکاری لوله های گاز، روش های مختلفی وجود دارد، روش انجام هر یک از آنها نیز متفاوت است. به طوری که برای جوشکاری لوله های گاز ثابت، جوشکاری لوله های گاز در ارتفاع، جوشکاری لوله های گاز روی دیوار و جوشکاری لوله های گاز در ساختمان و منازل، باید از روش ها و نکات مخصوص به آنها استفاده کنیم. در ادامه به بررسی هر کدام از این روش ها می پردازیم.
از سخت ترین قسمت های جوشکاری لوله، مربوط به لوله هایی است که قابلیت چرخش ندارند و در واقع ثابت هستند. اموزش جوشکاری لوله گاز ثابت، به مهارت ویژه ای که از طریق تمرین زیاد به دست می آید، نیاز دارد. در واقع فرد متخصص به مرحله ای میرسد که بدون اینکه به محل جوش نظارتی داشته باشد، جوشکاری را انجام می دهد.
از روش های جوشکاری لوله گاز ثابت می توان به جوشکاری الکتریکی، جوشکاری تیگ، جوشکاری میگ، جوشکاری جی ام ای دبلیو، جوشکاری اس ام ای دبلیو، جوشکاری گاز، جوشکاری با فرکانس بالا و جوشکاری زیر پودری اشاره کرد. انتخاب هر کدام از این روش ها بسته به نوع لوله، ضخامت آن و شرایط محیطی متفاوت است. انتخاب مناسب ترین روش بر اساس نوع مواد، شرایط کاری، و نیاز های پروژه بسیار مهم و اساسی است.
یکی از روش های جوشکاری لوله گاز، جوشکاری الکتریکی است. در این روش برای ذوب کردن فلز و ایجاد جوش از قوس الکتریکی استفاده می شود. همچنین در این روش، اغلب از الکترود های پوشش دار استفاده می شود. از مزیت های این روش، سرعت بالا و قابلیت استفاده از آن در محیط های مختلف و از معایب آن خطرات ناشی از قوس الکتریکی و نیاز به مهارت بالا است.
روش دیگر، جوشکاری گاز است که در آن برای ذوب کردن فلزات از شعله گاز اکسیژن و استیلن استفاده می شود. از این روش بیشتر برای لوله های مسی یا نازک تر از آن استفاده می کنند. مزیت این روش، مناسب بودن آن برای کارهای ظریف و نیاز به دقت بالا در تنظیم شعله از مشکلات آن است.
در جوشکاری تیگ برای محافظت از جوش، از الکترود تنگستنی و یا گاز آرگون استفاده می شود و برای جوشکاری فلزات نازک روش مناسبی است. مزیت های این روش کیفیت بالای جوش و کنترل دقیق روی حرارت است. از معایب این روش می توان به نیاز به مهارت بالا و زمان بر بودن آن اشاره کرد.
جوشکاری میگ روشی است که در آن، سیم جوش دائم تغذیه و برای حفاظت از نقطه ی جوش از گازهای آرگون و یا گاز کربن دی اکسید، استفاده می شود. این روش نسبت به روش تیگ آسان تر است، اما کیفیت جوش ممکن است کمتر از آن باشد.
جوشکاری لوله های گاز در ارتفاع از خطرناک ترین نوع جوشکاری است و غالبا فرد متخصص این کار را در مکانی که تکیه گاهی ندارد انجام می دهد. در نتیجه، این کار باید با در نظر گرفتن تمام نکات ایمنی انجام شود. در این نوع از جوشکاری، باید از داربست و کابل جوش های بلند استفاده کرد.
روش مناسبی که می توان در این نوع از جوشکاری به کار ببریم، این است که در اول کار، قطعات مدنظر را با خال جوش به هم متصل کرده و بعد از آن جوشکاری نهایی را انجام دهیم. جوشکاری های میگ و تیگ به خاطر دقت بالا همانند جوشکاری قوس الکتریکی، غالبا در جوشکاری ارتفاع استفاده می شود.
از چالش های این نوع از جوشکاری، می توان به خطر سقوط، دسترسی به نقاط دشوار، شرایط جوی که می تواند امنیت جوشکار را به خطر بیندازد، حرارت و دود ناشی از جوشکاری و حتی تاثیرات روانی به ویژه برای افرادی که ترس از ارتفاع دارند، اشاره کرد.
به عنوان یکی دیگر از موقعیت های جوشکاری لوله گاز، می توان به جوشکاری لوله گاز روی دیوار اشاره کرد. در این نوع از جوشکاری، محدودیت های زیادی از جمله محدودیت های فضایی وجود دارد که می تواند انجام کار را با مشکل مواجه کند. در چنین موقعیتی، تجربه بالای جوشکار می تواند در حل مشکل بسیار کمک کننده باشد. برای مثال، جوشکاران با تجربه و حرفه ای برای مشاهده کامل محل جوش لوله روی دیوار، از آینه استفاده می کنند.
یکی از مهمترین کاربردهای سیستم لوله کشی، جوشکاری لوله گاز در ساختمان و جوشکاری لوله گاز منازل است. به طور معمول برای این نوع جوشکاری از الکترودهای روکش دار استفاده می کنند. زیرا این الکترودها سرعت و کیفیت بالایی در جوش دارند و به دلیل همین ویژگی نیز یکی از روش های مورد تایید سازمان نظام مهندسی ساختمان به شمار می رود.
در این روش عاملی که باعث ایجاد اتصالات محکم می شود، حرارت حاصل از قوس الکتریکی بین الکترود و لوله های فولادی است. نوع جریان الکتریکی که در این حالت مورد استفاده قرار می گیرد، می تواند مستقیم یا متناوب باشد.
طریقه جوشکاری لوله گاز برای ساختمان ها و منازل، باید مراحل به دقت و مطابق با استانداردها انجام شود. همچنین پس از انجام جوشکاری، باید بازرسی توسط ناظر نظام مهندسی انجام شود تا بتوان تاییدیه لازم را دریافت کرد. مراحل اصلی جوشکاری لوله گاز خانگی، به ترتیب شامل انتخاب و برش لوله، تمیز کردن سمت های جوش، متصل کردن کابل ها، تنظیم آمپر جوشکاری، انتخاب الکترود مناسب، ایجاد پخ روی لوله ها و در نهایت جوشکاری لوله ها است.
رعایت ایمنی، یکی از مهمترین نکاتی است که باید در هنگام جوشکاری لوله های گاز به آن توجه کرد. در این قسمت، ما به بررسی مواردی می پردازیم که رعایت آنها موجب حفظ ایمنی در هنگام جوشکاری می شود:
سخن پایانی
همان طور که در این مقاله بررسی کردیم برای جوشکاری لوله های گاز، نیاز است تا اقدامات و نکات ایمنی به طور کامل انجام شود. همچنین تمام مراحل نیز باید طبق استانداردها انجام شود تا در آینده باعث ایجاد مشکل نشود. پس از انجام جوشکاری نیز، بازدید بازرس مربوطه و صدور تاییدیه، از مهم ترین نکات است. شما برای اطلاع از قیمت لوله داربست و سایر لوله ها و اتصالات، می توانید از طریق راه های ارتباطی با ما در تماس باشید.
سوالات متداول
جوشکاری لوله های گاز روی دیوار، در صورتی که با توجه به استانداردها و مقررات ایمنی انجام شود، ایمن خواهد بود. از جمله این مقررات می توان به استفاده از تجهیزات مناسب، مراقبت از محیط کار و انجام جوشکاری توسط کارگران متخصص اشاره کرد.
بله، این دو نوع جوشکاری به دلیل تفاوت در شرایط کاری، نوع مواد اولیه و مقاومت در برابر شرایط محیطی، با یکدیگر تفاوت دارند. به طور معمول برای سیستمهای کوچک و کم فشار از جوشکاری لوله های گاز خانگی و برای سیستم های بزرگ و پر فشار از جوشکاری لوله های صنعتی استفاده می شود.