برای صنایعی که در حوزه تولید فولاد فعالیت می کنند، سنگ آهن ماده اولیه و اصلی است. اهمیت فولاد در صنایع مختلف هم بر کسی پوشیده نیست و لازم است بدانید هر چقدر کیفیت و خلوص سنگ آهن بالاتر باشد، کیفیت فولاد تولیدی بالاتر خواهد بود. به همین دلیل تشخیص سنگ آهن، اهمیت ویژه ای دارد. سنگ آهن به اشکال مختلفی در معادن یافت می شود، از هماتیت و مگنتیت گرفته تا لیمونیت و سیدریت.
اما آهن موجود در این سنگ ها خالص نیست و معمولا با فسفر، سیلیس، آلومینا و گوگرد ترکیب شده اند. سنگ هایی که میزان آهن آن ها بیشتر باشد، ارزشمندتر هستند. مقدار آهن در سنگ را با درصد بیان می کنند و سنگ آهن پس از استخراج باید تحت عملیات خالص سازی قرار بگیرد. شناسایی سنگ آهن از این جهت اهمیت دارد که به معدنکاران و متخصصان کمک می کند تا بهترین روش را برای استخراج و فرآوری آهن خالص در پیش بگیرند.
بهترین روش باعث کاهش هزینه ها و افزایش سرعت تولید صنایع مبتنی بر فولاد می شود. همچنین تشخیص سنگ آهن به استفاده بهینه از منابع طبیعی منجر می گردد. ما در این مقاله درباره روش های تشخیص سنگ آهن توضیح خواهیم داد.
متخصصان عرصه کانی شناسی یا زمین شناسی با استفاده از متد علمی و پیشرفته برای نحوه تشخیص سنگ آهن اقدام می کنند، اما روش های ساده مبتنی بر ویژگی های ظاهری هم وجود دارد. به هر حال انتخاب بهترین روش تشخیص سنگ آهن به عوامل مختلفی مانند نوع سنگ آهن، عیار آن، موقعیت معدن و بودجه موجود بستگی دارد. انواع مختلف سنگ آهن، روش خاص خودشان را برای تشخیص و استخراج می طلبند. در ادامه دو روش کلی تشخیص انواع سنگ های آهن را توضیح خواهیم داد:
تصور کنید شما برای عملیات استخراج سنگ آهن اعزام شوید، قطعا اولین سوالی که به ذهنتان می رسد این است که سنگ آهن چه شکلی است؟ و باید چگونه سنگ آهن را تشخیص دهیم؟ بنابراین دانستن شکل ظاهری برای تشخیص سنگ آهن مهم است و یکی از روش های مرسوم برای پیدا کردن معادن سنگ آهن است. همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم سنگ آهن به اشکال مختلفی در معادن یافت می شود.
اگر به دنبال مگنتیت می گردید باید در جستجوی کریستال های هشت ضلعی قرمز باشید که درخشنده و براق هستند. اما آیا مگنتیت تیره وجود ندارد؟ جالب اینکه مگنتیت تیره هم در طبیعت یافت می شود، بنابراین علاوه بر شناخت مشخصات ظاهری به روش های پیشرفته تر هم نیاز است. با این وجود برای بررسی مشخصات ظاهری موارد زیر را بررسی کنید:
از آنجایی که تشخیص سنگ آهن بر اساس مشخصات ظاهری احتمال خطای بالایی دارد، منطقی است که روش های علمی تری برای تشخیص، مورد استفاده قرار بگیرد. لازم است بدانید آهن مانند طلا نیست که به صورت رگه های منظمی از دل سنگ بیرون بیاید، بلکه با عناصر دیگری در دل سنگ ترکیب شده و استخراج آن نیازمند تخصص و تجربه کافی است.
هنگامی که زمین شناسان مقدار قابل توجهی از سنگ های هماتیت، مگنتیت، لیمونیت و سیدریت را در یک مکان به وسیله آهنربا های مخصوص یا تحقیقات محلی پیدا کنند، احتمال وجود معدن آهن را اعلام می کنند.
سپس عملیات نمونه برداری از خاک انجام می شود تا ثابت کند آیا آن مکان، معدن سنگ آهن است یا خیر. پس از تایید، ماشین آلات پیشرفته برای استخراج بهینه سنگ آهن به کار گرفته می شوند تا معدن بتواند برای مدت طولانی در دسترس باشد و آسیبی آن را تهدید نکند.
بعد از استخراج، باید آهن را از ناخالصی ها جدا کرد که اصطلاحا این عملیات فرآوری سنگ آهن نام دارد. قیمت پروفیل، ورق فلزی و انواع مقاطع فولادی را اینجا ببینید. برای اینکه از نظر علمی به طور دقیق تشخیص سنگ آهن انجام شود، موارد زیر مورد بررسی قرار می گیرد:
برای تمامی صنایع وابسته به فولاد، آهن به عنوان متریال اصلی چرخ تولید، بسیار اهمیت دارد و به همین دلیل تشخیص سنگ آهن با کیفیت، ضروری است. کیفیت فولاد، در صنایع مرتبط با این حوزه ارتباط مستقیمی با سود یا ضررده بودن یک واحد تولیدی دارد، زیرا روی سطح کیفی محصولات اثر مستقیم می گذارد.
از آنجایی که استخراج و پردازش سنگ آهن از انواع ناخالصی ها و ترکیبات شیمیایی پروسه دشواری است، نمی توان برای تهیه مواد اولیه به هر کارخانه ای اطمینان کرد. امروزه با توجه به تکنولوژی های پیشرفته از روش های بیشتری برای انجام آنالیز و تشخیص سنگ آهن استفاده می شود. این روش ها کمک می کنند تا میزان خلوص یا ناخالصی های سنگ آهن مشخص شود، عناصر ناخالص شناخته شود و سنگ آهن با کیفیت در اختیار واحدهای تولیدی قرار گیرد.
سنگ آهن کاربرد گسترده ای در صنایع خودروسازی، تولید لوازم خانگی، صنایع عمرانی، حمل و نقل و … دارد. علاوه بر اینکه انواع ورق فولادی، لوله، قوطی، پروفیل و مصالح از سنگ آهن ساخته می شوند، سولفات آهن، کلرید و نیترات آهن، کربونیل آهن و هماتیت میکاسی نیز از سنگ آهن به دست می آیند که هر کدام کاربردهای متنوعی دارند.
عوامل زیادی وجود دارند که قیمت سنگ آهن را تحت تاثیر قرار می دهند. از قیمت فولاد و دیگر فلزات ارزشمند نظیر طلا و آلومینیوم گرفته تا قیمت نفت، شاخص تولید ناخالص داخلی، ارزش دلار و میزان تورم. حتی میزان تولید آهن در سطح جهانی هم بر قیمت سنگ آهن در کشور ما اثرگذار است. طبیعی است که هر چقدر کیفیت سنگ آهن بالاتر باشد و در صد خلوص و عیار آن بالاتر برود، با قیمت بیشتری معامله خواهد شد. برای اطلاع از قیمت آهن کیلویی کلیک کنید.
سوالات متداول
قیمت فولاد و دیگر فلزات ارزشمند نظیر طلا و آلومینیوم، قیمت نفت، شاخص تولید ناخالص داخلی، ارزش دلار، میزان تورم، میزان تولید آهن در سطح جهانی، کیفیت سنگ آهن، درصد خلوص و عیار آن اشاره کرد.
با بررسی رنگ، شکل بلورها، وزن، مغناطیسی بودن و سختی سنگ، می توان سنگ آهن را از دیگر سنگ های معدنی و کانی ها شناسایی کرد.