هدف بعدی بازار شمش در حوزه خصوصی و دولتی

2 ماه پیش1060بازدید0دیدگاه0امتیاز (0 رای)
هدف بعدی بازار شمش در حوزه خصوصی و دولتی

پیرامون عرضه شمش فولاد خوزستان در تاریخ ۹۷/۰۴/۱۷

  • هدف بعدی و مشترک بازار شمش هر دو حوزه خصوصی و دولتی رسیدن به نقطه تعادل با نرخ حدود 2570 تومان یا 2800 تومان با احتساب مالیات ارزش افزوده

به گفته گزارشگر فولاد در هفته جاری قیمت شمش فولادی تاثیر زیادی بر قیمت مقاطع از جمله قیمت قوطی آهن قوطی و میلگرد و تیرآهن داشته است. مطابق با اعلام برخی کارگزاری ها، فولاد خوزستان؛ بزرگترین تولیدکننده شمش فولادی کشور، در مجموع 30،000 تن شمش با نرخ پایه 2340 تومان به ازای هر کیلو ( 2550 تومان با VAT ) را یکشنبه در بورس کالا عرضه کرده است.

این درحالی است که در حال حاضر شاخص میانگین نرخ شمش القایی آخرین بار؛ با نرخ 2680 تومان ( 2920 تومان با VAT ) در بازار رصد شده است.

روشن است که قسمتی از این اختلاف 370 تومانی، نتیجه هجوم نقدینگی به بازار فولاد در سه ماهه ابتدایی سال 97 از یکسو و از سوی دیگر بازارسازی ها و اعتقاد فولادسازان به اختلاف قیمت دلار قاچاق با دلار نیمایی بوده است؛ قسمتی دیگر از این اختلاف اما با توجه به نرخ پایه مواد اولیه بخش خصوصی یا قراضه آهن؛ بنظر پایین تر از نرخ واقعی و حداقلی تمام شده برای حوزه خصوصی دیده شده و قطعا در حال حاضر کمی از واقعیت دورتر دیده می شود.

تاثیر عرضه شمش خوزستان بر بازار هفته جاری

در حال حاضر متوسط نرخ قراضه آهن بدون احتساب مالیات ارزش افزوده؛ حدود 1950 الی 2000 تومان شنیده می شود که با احتساب حدود 550 الی 600 تومان مارجین حوزه شمش القایی؛ که متوسط مارجین سه ماهه سال 97 این حوزه دیده شده؛ نرخ شمش فولادی این حوزه حدود 2500 الی 2600 تومان ( حدود 2700 الی 2800 تومان با VAT) تا حدودی منطقی خواهد بود.

که با این وجود باز هم نرخ پایه شمش فولاد خوزستان حدود 150 الی 250 تومان پایین تر از این نرخ در نظر گرفته شده که با این حساب؛ علیرغم رکود و عقب ‌نشینی فعلی حاکم بر بازار؛ سقف رقابت 10 درصدی با نرخ تمام شده 2574 تومان؛ به احتمال زیاد در بورس کالا اتفاق خواهد افتاد. چراکه نرخ 2574 تومان یا 2805 تومان با VAT؛ در واقع همان متوسط نرخ شمش القایی با در نظر گرفتن قراضه 2000 تومانی؛ و صرف نظر از حباب فعلی  موجود در حوزه القایی خواهد شد.

از جمع بندی اعداد و ارقام و گزاره‌های مطرح شده بالا؛ این طور استنباط می شود که در حال حاضر و بنا بر شرایط موجود؛ روند آتی بازار داخلی فولاد و قیمت پروفیل قوطی و میلگرد و سایر محصولات؛ همان طوری که در نوشتارهای قبلی به آن اشاره گردید؛ کاملا وابسته به دو المان اصلی

قیمت پروفیل قوطی

روند آتی بازار به دو المان اصلی بستگی دارد

1) روند آتی نرخ دلار بازار ثانویه و

2) نحوه و حجم عرضه فولادسازان بزرگ در بازار داخلی و بنا بر چارچوبی که دولت طی دستورالعمل اخیر برای آنها تعیین نموده است، دارد.

درصورت تحقق پیش بینی ها مبنی بر ادامه کاهش نرخ دلار بازار آزاد متاثر از بازار ثانویه ارز و در صورت عمل به الزام افزایش عرضه ‌های داخلی فولادسازان بزرگ؛ بدون شک در بلند مدت؛ شاهد ادامه روند نزولی بازار فولاد به خصوص در حوزه مقاطع طویل فولادی و قیمت پروفیل قوطی و میلگرد و سایر محصولات خواهیم بود.

میزان این کاهش قیمت در صورتی که در بدترین حالت هیچ کاهشی را برای حوزه قراضه آهن متصور نشویم؛ در اولین گام، حداقل بین 120- تا 220- تومان به ازای هر کیلو کاهش در حوزه شمش القایی و بازگشت نرخ متوسط این کالا به نرخ برابری 2800 تومان با احتساب مالیات ارزش افزوده خواهد بود.

نگاهی به بازار میلگرد کلاف

مدتهاست که واردات کلاف به دلایل متعدد بصورت گسترده به داخل کشور انجام نمی شود و بطوری  که انحصار تولید داخل سبب شد که تولیدکنندگان  میلگرد کلاف بتوانند با در اختیار گرفتن انحصاری بازار و با کمی هماهنگی وضعیت نامناسبی را برای فعالان این عرصه ایجاد کنند.

اخیرا، با توجه به آمارهای سازمان بنادر، شاهد ورود میلگرد کلاف به بنادر ایران هستیم که البته مشخص نیست تناژ تخلیه شده برای ورود به بازار داخل طراحی شده یا برای مصارف خاص تولیدی و یا ترانزیت ... با این وجود انگیزه ای شد که به بررسی اجمالی این حوزه پرداخته شود ...

قیمت کلاف بنا به استاندارد های موجود و مراکز عرضه دامنه قیمتی متفاوت از 3660 تومان تا 4300 دارد .... با توجه به نزول قیمت های مقاطع فولادی از جمله قیمت پروفیل قوطی و میلگرد و سایر محصولات در بازار و نزدیک شدن عدد نرخ به نقطه تعادل در حوزه های یاد شده ( قیمت میلگرد ، قیمت تیرآهن ، قیمت پروفیل قوطی و ... )  فاصله قیمتی شمش با محصول کلاف علامت سئوال بزرگی دارد و جالب اینجاست که عرضه کنندگان اصلی توانسته اند با عرضه قطره چکانی در برابر کاهش قیمت این محصول مقاومت کنند.

در بررسی عملکرد واحدهای تولیدی کلاف، نشانه هایی از معاملات نامتعارف دیده می شود به عنوان مثال گفته می شود که مشتریان غربال می شوند و یا به مصرف کننده  واقعی فروخته می شود که البته این نگاه از چشم فعالان آگاه دور نمی ماند و تناقضاتی وجود دارد. بگذارید شما را با یک مثال واقعی مواجه کنم:

مقاومت برخی محصولات در برابر کاهش قیمت

در گذشته نه چندان دور در خصوص ورق های زیر 3 میلی متر فولاد مبارکه این اتفاق می افتاد و بقولی، مصرف کننده ( از منظر کارخانه عرضه کننده )، کالا را به همان صورت وارد چرخه بازار می کرد که جدیدا با راهکارهایی جلوی این نوع فعالیت ها به نوعی گرفته شد.

با توجه به مثال روشن فوق آنچه این روزها شاهدیم این است که این اتفاق در مورد کلاف نیز رایج شده است و شاید اینگونه است که  میلگرد کلاف در مقابل کاهش قیمت مقاومت ویژه ای دارد.

نظر نویسنده این است که نرخ حدودی کلاف یا توجه به قیمت شمش در روز جاری و میانگین یک هفته اخیر نرخ شمش می بایست به محدوده نرخ 3500 تا 3600 تومان برگردد چرا که اختلاف بالای 800 تومانی به عنوان هزینه تولید مورد قبول بازار نیست ... آیا نباید اتفاق نظارتی در این بخش رخ دهد ؟ باید دید در روزهای آتی این روند بر قیمت پروفیل قوطی و سایر محصولات چه تاثیری خواهد داشت.

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید
بارگذاری مجدد