بازیافت آسفالت تغییر شکل یافته و روش احیای FDR

2 ماه پیش5122بازدید0دیدگاه4.4امتیاز (11 رای)
بازیافت آسفالت تغییر شکل یافته و روش احیای FDR

همان‌ طور که میدانید یکی از مهم ‌ترین ویژگی ‌های یک راه ارتباطی برای حمل ‌و نقل خوب، کیفیت آسفالتی است که در یک جاده استفاده می ‌شود. آسفالت به مرور زمان ‌بر اثر شرایط آب و هوایی مثل نور خورشید یا باران مداوم و همچنین فشارهای بیش از حد بارهای عبوری تخریب می ‌شود. در این ‌صورت یا باید کل آسفالت با تجهیزات مختلف و صرف زمان زیاد برداشته شده و جایگزین شود و یا تکه‌ هایی که آسیب بیشتری دیده‌ اند در همان مکان تعمیر و جایگزین شوند. هر دوی این روش ‌ها بسیار هزینه ‌بر است، به ‌همین‌ دلیل روشی به نام بازیافت آسفالت تغییر شکل یافته اختراع شد که بدون نیاز به هزینه زیاد از خود مصالح آسفالت قبلی آسفالت جدید تولید گردد.

بازیافت آسفالت تغییر شکل یافته و روش احیای FDR

بازیافت آسفالت چیست؟

همان ‌طور که در مقدمه نیز اشاره کردیم آسفالت ‌ها بعد از مدتی تحت شرایط مختلف تخریب می ‌شوند. در واقع هر آسفالتی عمر مفیدی دارد که بعد از آن دیگر عملکرد قبلی را نخواهد داشت. زمانی که آسفالت تخریب می‌ شود دچار ترک‌ های عرضی و طولی بزرگی خواهد شد. تعمیر آسفالت یعنی تراشیدن قسمت خراب‌ شده و پر کردن آن دوام چندانی ندارد و به ‌همین‌ دلیل بازیافت آسفالت بهتر است و عمر طولانی ‌تری خواهد داشت.

روش احیای FDR چه روشی است و چگونه انجام می ‌شود ؟

این روش یکی از شیوه ‌های جدید برای بازیافت آسفالت و لکه ‌گیری سطح جاده است که هم کیفیت بالایی دارد و هم به ‌سرعت انجام می ‌شود؛ در نتیجه پیمانکاران و کارفرمایان علاقه وافری به آن دارند. زیرا هم عملکرد مطلوبی دارد و هم از نظر هزینه بسیار مقرون ‌به ‌صرفه است. بازیافت آسفالت به روش احیای عمیق یا همان FDR، به‌ این ‌صورت است که با استفاده از تجهیزات پیشرفته و مخصوص ابتدا سطح زمین را می ‌تراشند. سپس موادی را که تراشیده ‌اند با سیمان و مقدار مشخصی آب مخلوط کرده و آن را متراکم می‌ کنند. در گام بعدی مواد را دقیقا مثل مواد آسفالت تازه روی سطح ریخته و همان کارهای مربوط به آسفالت را انجام می ‌دهند. با توجه به اینکه مصالح مورد نیاز برای بازیافت آسفالت از ترکیب مواد زیربنایی جاده و سطح آسفالت به دست می ‌آید، موقع اجرا باید عمق مرمت سازی در یک مسیر طولانی مورد توجه قرار بگیرد و نمی ‌تواند از یک حد مشخصی بیشتر شود.

مزایای استفاده از روش FDR

این روش مزایای زیادی دارد که مهم ‌ترین آن ‌ها عبارتند از:
  • نگهداری سنگدانه‌ های جدیدی که باید در محل‌، جستجو شده و انتقال یابند.
  • مقرون‌ به ‌صرفه بودن آن نسبت به روش ‌های جایگزینی و تعمیر
  • صرفه‌ جویی در مصرف منابع انرژی و طبیعی
  • کاهش میزان آلودگی هوا به دلیل تعمیرات و ...
  • افزایش دوام جاده
  • سریع بودن و در نتیجه عدم نیاز به بستن جاده برای مدت طولانی و ایجاد ترافیک
تجهیزات مورد نیاز برای انجام روش FDR

تجهیزات مورد نیاز برای انجام روش FDR

روش بازیافت آسفالت از طریق FDR تجهیزات خاصی نیاز دارد که برخی از آن ‌ها عبارتند از:
  • دستگاه مخصوص پودر کننده و ترکیب‌ کننده
  • گریدر
  • پخش ‌کننده سیمان
  • یک منبع مناسب آب برای ترکیب مواد
  • غلطک

انواع بازیافت آسفالت تغییر شکل یافته از نظر مکانی

همه جاده‌ هایی که آسفالتشان به هر دلیلی تخریب‌ شده و نیاز به بازسازی یا روکش جدید دارند می‌ توانند با روش بازیافت، مجدداً احیا شوند. روش‌ های مختلفی نیز برای بازیافت آسفالت تغییر شکل یافته وجود دارد که هر کدام در مکانی کاربرد دارند. روش احیای FDR که در قسمت قبلی توضیح دادیم یکی از پرکاربردترین روش ‌های بازیافت آسفالت می ‌باشد. بنابراین دسته‌ بندی ‌های مختلفی نیز برای بازیافت آسفالت انجام می ‌شود. یکی از این دسته ‌بندی‌ های مهم بر اساس مکان انجام عملیات بازیافت است که شامل بازیافت در کارخانه و بازیافت در محل است.

  • بازیافت آسفالت تغییر شکل یافته در کارخانه

اگر بازیافت در کارخانه انجام شود آسفالتی که قرار است احیا شود با مواد چسبی مناسب و یا آسفالت تازه ترکیب خواهد شد. خود بازیافت در کارخانه با توجه به حرارت انجام عملیات بازیافت به زیرگروه ‌های سرد، گرم و داغ تقسیم می ‌شود. کارخانه ‌هایی که قصد بازیافت آسفالت در کارخانه را دارند باید سرمایه ‌گذاری بیشتری کرده و تجهیزاتی را برای این منظور اضافه نمایند. معمولاً برای تراز نگه داشتن سطح آسفالت در یک اندازه مشخص نسبت به پیاده ‌رو یا پاک ‌سازی مواد باید مواد بازیافت آسیاب شوند. در واقع زمانی که مواد آسفالت قدیمی تراشیده می ‌شوند درون آن ‌ها خاک و گرد و غبار وجود دارد که نباید در آسفالت این مواد را داشته باشیم. به همین جهت نیاز به عملیات پاک‌ سازی وجود دارد. از طرفی بردن آسفالت بازیافت به کارخانه هم باعث آلودگی زیست‌ محیطی می‌ شود و هم به جهت حمل ‌و نقل و نیروی انسانی هزینه‌ بر است. به همین جهت کارفرماها ترجیح می‌ دهند از کارخانه آسفالت سیار استفاده کنند.

همچنین خود کارخانه باید آسفالت ‌های احیا شده را ابتدا در محلی انبار کند و برای حفظ یکنواختی آسفالت باید مواد مخلوط آن در توده ‌های جداگانه انبار شوند؛ در نتیجه هزینه زیادی در این قسمت برای کارخانه ایجاد خواهد کرد. مکان انبار باید پوشیده و به دور از نور خورشید و رطوبت باشد. عیب دیگر بازیافت آسفالت در کارخانه مواد سمی موجود در آسفالت است که وارد آب مصرفی کارخانه شده و آلودگی زیست ‌محیطی شدیدی ایجاد می ‌کند. از جمله تجهیزات اختیاری دیگری که کارخانه بازیافت آسفالت می ‌تواند داشته باشد وسایل مخصوص برای کاهش پیری قیر، پیشگیری از انتشار هیدروکربن و گرد و غبار می ‌باشد. این وسایل مانند استوانه مخلوط‌ کن با جریان عکس باعث بازیافت 100 درصدی آسفالت می ‌شوند.

  • بازیافت آسفالت تغییر شکل یافته در محل

نام دیگر این نوع بازیافت، بازیافت در جای آسفالت می ‌باشد و از نامش مشخص است که عملیات بازیافت در محل پروژه انجام می ‌شود. در این روش می ‌توان آسفالت را با روش مخلوط کردن در محل سرد یا روش FDR بازیافت نمود. در فرایند بازیافت در محل یا بازیافت سطح که اصطلاح لاتین آن Repaving و Remixing می ‌باشد، ابتدا سطح روی آسفالت شکافته یا آسیاب خواهد شد. در گام بعدی مصالح مورد نیاز برای احیای آسفالت به مواد تراشیده شده اضافه شده و آن‌ ها را کاملاً مخلوط می ‌کنند، سپس مواد پخش و متراکم می ‌شوند. در مرحله آخر نیز معمولا یک روکش نازک آسفالت جدید برای زیبا سازی روی آن کشیده می ‌شود. این نوع بازیافت طرفداران بیشتری نسبت به بازیافت در کارخانه دارد زیرا دیگر نیازی به حمل ‌و نقل مواد و هزینه ‌های انبار داری نیست. در این روش برای خشک ‌کردن و گرم کردن مواد روسازی از شعله ‌های مستقیم گاز و حرارت مادون قرمز برای روش گرم استفاده می ‌شود. علاوه بر موارد گفته شده در این روش به شدت در مصرف انرژی صرفه ‌جویی خواهد شد.

مزایای بازیافت آسفالت سرد و گرم

انواع بازیافت تغییر شکل یافته از نظر دمایی

بازیافت آسفالت تغییر شکل یافته از نظر دمایی نیز به دو دسته سرد و گرم تقسیم می‌ شود که هر دو نوع هم در کارخانه و هم در محل طبق شرایط و تجهیزات موجود مورد استفاده قرار می‌ گیرند و هر کدام مزایایی دارند.

بازیافت آسفالت به روش گرم

در این نوع بازیافت آسفالت برداشته می‌ شود و بعد از شکسته شدن و خرد شدن دانه‌ بندی خواهند شد. سپس با مواد قیری یا ترکیبات نوسازی با گرمای زیاد مخلوط شده و در سطح پخش و کوبیده می ‌شود.

مزایای استفاده از بازیافت گرم

  • بالا بردن میزان مقاومت روسازی بدون تغییر در ضخامت آن
  • رفع آسیب ‌های سطحی مانند قیر زدگی، جدا شدن سنگ ‌دانه‌ ها، ایجاد شیار، ناهمواری‌ ها و انواع تغییر شکل ‌ها
  • بالا بردن میزان تحمل لغزشی آسفالت و کاهش خطر تصادف
  • بالا رفتن دوام رو یه آسفالتی و بهبود آن نسبت به پدیده خستگی
  • سازگاری بیشتر با شرایط هندسی جاده
  • کاهش ضایعات به طوری که اصلاً نیاز به تخلیه این مواد وجود ندارد.
انواع بازیافت تغییر شکل یافته از نظر دمایی بازیافت آسفالت به روش سرد

در این نوع بازیافت ابتدا آسفالت ‌ها کنده‌ شده، شخم زده و بعد خرد خواهد شد. سپس مواد به‌ دست ‌آمده برای فراوری لازم چه در کارخانه و چه در محل با مواد قیری مانند امولسیون قیر یا کف قیر و سیمان، آهک یا خاکستر بادی و در برخی موارد نیز مصالح سنگی جدید مخلوط شده و با حرارت محیط در محل پخش و متراکم خواهد شد. در پایان نیز یک روکش آسفالت جدید روی آن کشیده می ‌شود.

مزایای استفاده از بازیافت سرد
  • نگهداری از منابع طبیعی
  • جلوگیری از ایجاد آلودگی‌ های زیست ‌محیطی که در روش گرم ایجاد می ‌شود.
  • کاهش مصرف انرژی و هزینه
  • امکان استفاده از مصالح سنگی غیر چسبنده با دامنه خمیری بالا
  • افزایش مقاومت آسفالت در برابر شرایط یخبندان و رطوبت
  • از بین بردن ترک ‌های انعکاسی و حرارتی
  • عدم نیاز به تردد کامیون ‌های سنگین راه ‌سازی از روی جاده احداث شده
  • عدم نیاز به انبار مواد زائد
سخن آخر

همان‌ طور که ملاحظه کردید بازیافت آسفالت تغییر شکل یافته به روش ‌های مختلفی انجام می‌ شود که هر کدام از روش ‌ها برای شرایط خاصی با توجه به مکان پروژه مناسب هستند. در واقع با اینکه اکثر کارفرماها به بازیافت به روش FDR در محل علاقه دارند اما این کار همیشه هم شدنی نیست و گاهی نیاز به بازیافت در کارخانه و استفاده از روش‌ های دیگر می‌ باشد.

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید