مصالح فلزی در معماری کدامند؟

1 ماه پیش4096بازدید0دیدگاه2.9امتیاز (8 رای)
مصالح فلزی در معماری کدامند؟

کسانی که تصور می کنند فلزات به دلیل ظاهر سخت نسبت چندانی با هنر به خاطر روح لطیف آن ندارند، سخت در اشتباهند! علاوه بر حضور پر رنگ فلزات در معماری سنتی و حتی مدرن ساختمان ها، نقش آنها در معماری و دکوراسیون داخلی اعم از محیط های مسکونی یا اداری، بسیار برجسته است. البته وقتی صحبت از معماری و فلزات می شود، اغلب اوقات، نقش مصالح ساختمانی فلزی به ویژه آهن و فولاد در ساختمان سازی، در ذهن مجسم می شود، اما فراتر از آن، جایگاه فلزات را در آپارتمان، مجتمع اداری و یا واحد صنعتی، از منظر معماری و طراحی داخلی باید محترم شمرد و آنها را جزء عناصری که تاریخ انقضای شان به سر آمده، نپنداشت.

مصالح فلزی در معماری کدامند؟

از عصر آهن تا عصر معماری داخلی

اگر دوست دارید بدانید فلزات مختلف چه کاربردهایی در معماری داخلی یک ساختمان دارند و چقدر در طراحی و دیزاین واحدهای مسکونی یا اداری، با اهمیت هستند و به چه کار می آیند، در ادامه این مقاله با ما همراه باشید. با خواندن این مطلب، در خواهید یافت، این عبارت که «پایان عصر آهن، آغاز تاریخ بشر است»، دیگر جایگاهی ندارد و یک اشتباه تاریخی است! در حقیقت، عصر آهن و آلیاژهای حاصل از ترکیب یک فلز پایه با یک یا چند عنصر فلزی، اینک حیات نوین خویش را آغاز کرده و دوره تحول را سپری می کند. زندگی در عصر مدرن با همه ظواهر متفاوتش، با عصر آهن پیوند تنگاتنگی دارد و فلزات، به نگاه زیباشناسانه و هنرمندانه خانواده ها، مدیران و کارکنان صنایع، ادارات و شرکت ها، جلوه ویژه ای بخشیده و خود را به آنها تحمیل کرده اند. به طور مثال، ترکیب نقره، طلا، برنج، یا آهن یک آمیزه جذاب برای افزایش جذابیت بصری و عمق بخشیدن به فضاست.

فلز در طراحی داخلی

متریال فلز با توجه به تنوع فراوان، کاربرد فراوانی در طراحی دکوراسیون و معماری داخلی دارد و از جمله متریال هایی است که بیشتر با سبک دکوراسیون مدرن مطابق است. آهن، فولاد، فرفورژه، استیل، آلومینیوم و مس به همراه اکسسوری های نقره و طراحی های بازتاب دهنده رنگ طلا، از نمونه فلزهای پرکاربرد در طراحی داخلی به شمار می روند که البته طلا و نقره به خاطر گرانی، کمیاب تر هستند و برخلاف سایر فلزات، از آن، بسیار اندک استفاده می شود. البته ترکیب فلز با چوب یا پارچه، چشم انداز ویژه ای به فضای محل سکونت یا محیط اداری می بخشد.

دکوراسیون فلزی

یکی از نوآورانه ترین تحولات ساختمانی در تاریخ معماری که موجب پیشرفت آن شده، استفاده از فولاد است؛ به گونه ای که یکی از مهم ترین متریال های کاربردی در معماری محسوب می شود. استحکام کششی و دوام از خصوصیات بارز فولاد است و برخی از معماران با آگاهی از این امر، از فولاد برای روشنایی، نمای ساختمان ها، عناصر تزئینی و سازه های اصلی و یا دکوراسیون استفاده می کنند. در این رابطه، شکل پذیری، مقاومت زیاد، دوام، خواص یکنواخت، خواص ارتجاعی، چکش خواری، خمش پذیری، سختی استاتیکی و دینامیکی، مقاومت نسبی بالا، ضریب ارتجاعی بالا، جوش پذیری، تقویت پذیری، همگن بودن، شرایط آسان ساخت و نصب، برخی از ویژگی های مهم فولاد به ویژه فولاد ساختمانی به شمار می رود.

دکوراسیون فلزی

در همین رابطه، مدت هاست متریال شبکه فلزی به عنوان پوشش نمای ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد؛ یعنی حجم عظیمی از فلز که به صورت شبکه و با طرح های گوناگون به عنوان پوشش روی نما قرار می گیرد. البته زیر کاور فلزی، متریال شیشه و فریم است. همچنین متریال شیشه و فلز در معماری نوین، کاربرد فزاینده ای در طراحی نمای ساختمان های مدرن پیدا کرده و استفاده این متریال، نمایی زیبا، سبک و مناسب در فضاهای تجاری و اداری را رقم زده است. در فناوری های ساختمان، مواد مورد استفاده در ساختار پشتیبانی نمای ساختمان های سبک وزن، فولاد، چوب و آلومینیوم است. غالبا اجزای سازنده پشتیبانی از آلومینیوم اکسترود شده است که مزایایی مانند سبک بودن وزن را داراست. آلومینیوم سه برابر کمتر از آهن، وزن دارد و در برابر شرایط جوی بسیار مقاوم است.

علاوه بر این، آلومینیوم، از نظر کیفیت و ارزش، کاربردی ‌ترین فلز بعد از آهن است و حدود 35 درصد آلومینیوم تولیدی جهان در صنایع ساختمانی استفاده می شود. آلومینیوم اکسترود شده، نورد شده و برای ساخت قالب‌ های در و پنجره، سقف، کف کاذب، نما، یراق ‌آلات، پرده دیواری، سیستم‌ های حرارتی و تهویه‌ ای، پرده و حفاظ، سایبان، پارتیشن ‌ها و پانل ‌ها، ساختمان ‌های پیش‌ ساخته، خانه‌ های سبز و داربست ‌ها کاربرد دارد.

سطوح فولادی در دکوراسیون داخلی

سطوح فولادی در طراحی قفسه، میز پیشخوان در آشپزخانه و مانند آن به کار می رود. سه مزیت فولاد در معماری داخلی ساختمان عبارتند از:

  1. به علت دام بالا، استفاده از آنها در آشپزخانه، بهداشتی است.
  2. به علت انعکاس نور، فضا را بزرگ تر نشان می دهند.
  3. و به دلیل انعطاف پذیری، قابلیت ترکیب با رنگ های مختلف را داشته و در هر سبکی قابل استفاده هستند.

و معایب سطوح فولادی در دکوراسیون داخلی عبارتند از:

  1. چون به آسانی خراشیده می شوند، بنابراین استفاده از آن در سطح اُپِن آشپزخانه که در معرض سایش است، توصیه نمی شود اما برای قفسه آشپزخانه که استهلاک کمتری دارد، مناسب است.
  2. چون جزء مصالح سرد است، حس صمیمیت خصوصا در دکوراسیون داخلی آشپزخانه که معمولا محل گردهم آمدن خانواده برای صرف غذاست، ایجاد نمی کند.

کاربرد فلز در معماری داخلی

برخی از فضاهای داخلی و خارجی که کاربرد فلزات در آنها جلوه و زیبایی خاصی به آن می بخشد، اتاق ها، آشپرخانه، سرویس بهداشتی و فضای بیرونی یک ساختمان است. این موارد را می توان در قالب زیر دسته بندی کرد:

  • اتاق ها (پذیرایی، نشیمن و اتاق خواب): میزهای جلو مبلی مدرن دارای سینی بزرگ فلزی لبه دار بر روی پایه های فلزی، لوسترها، حفاظ پنجره ها، تاج تختخواب از جنس فرفورژه، کتابخانه فلزی با مدل قفس یا مدل های بسته تر، پارتیشن های فلزی، پنجره های آلومینیومی، لوسترها و مانند آن. در این رابطه، مناسب ترین فلز برای ساخت لوستر، برنز و برنج هستند چون با انعکاس نور، موجب روشنایی بیشتر می شوند.
  • آشپزخانه: قفسه های فلزی برای جاسازی اشیا، میله های فلزی متصل شده به دیوار آشپزخانه به عنوان آویز قابلمه، ماهیتابه و نظایر آن، صفحه کابینت، میز و صندلی های فرفورژه در کنار میز چوبی. همچنین اگر از فلزاتی مانند مس برای سینک ظرفشویی یا روشویی و یا سطح روی کابینت ها استفاده شود، دیگر برای تمیز کردن آن به شوینده های شیمیایی نیاز نیست. ساخت هود آشپرخانه با استفاده از ورقه های فلزی چکش کاری شده یا فلزات نقره ای و براق یا ورقه های نازک برای آشپزخانه هایی با رنگ روشن نیز ایده مناسبی است.
  • سرویس بهداشتی: روشویی های فلزی در دکوراسیون سرویس بهداشتی با استفاده از متریال هایی مانند فولاد و آلومینیوم
  • فضاهای درونی و بیرونی: گلدان ها و سطل های فلزی مانند گلدان های استیل، مسی و فرفورژه، سطل های استیل به عنوان سبد لباس های کثیف و یا سطل زباله

مصالح فلزی در معماری

استفاده از انواع فلزات زیبایی خاصی به نمای محیط میدهد. موارد متعددی از کاربرد انواع فلزات در دکوراسیون داخلی می توان نام برد اما مهم ترین آنها پله ‌های مارپیچ، نرده‌ های محافظ، درب‌ ها و چارچوب آنها، طاقچه‌ های دیوارکوب، پایه ‌های میز، صندلی و مبل، کابینت آشپزخانه، پیشخوان آشپزخانه و آباژورها را شامل می شود. در میان انواع فلزات و آلیاژهای پر کاربرد در دکوراسیون خانگی، آلومینیوم، برنج، چدن، مس و استیل یا فولاد ضد زنگ، حامیان بیشتری دارند. در زیر برخی از این فلزات و نوع استفاده آنها در طراحی داخلی ذکر شده است:

مصالح فلزی در معماری
  • برنج: برنج نام عمومی آلیاژهای ساخته شده از دو فلز مس و روی است و استحکام، قابلیت ماشین کاری، تورق، ضد سایش، سختی، رنگ زیبا، رسانایی برقی و گرمایی، مقاومت در برابر زنگ زدگی و بهداشتی بودن از خصوصیات آن به شمار می رود. ظاهر آن دارای تنالیته رنگی طلایی بوده و معمولا در لوازم آشپزخانه‌ و اتاق نشیمن خصوصا در فضاهای کم نور کاربرد دارد. همچنین برای ساخت آباژور و آیینه‌ نیز از این آلیاژ استفاده می شود.
  • مس: این فلز با ظاهری قرمز رنگ متمایل به قهوه ‌ای، خچکش خوار بوده و قابل تبدیل به اشکال مختلف است و دوام بالایی دارد. فلز مس در ساخت لوازم تزئینی، ظروف آشپزخانه و مبلمان مخصوص فضای باز مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین رنگ مسی در اتاق های سفید به خاطر گرمایی که به دکوراسیون اتاق می بخشد، کاربرد و جذابیت دارد.
  • استیل ضد زنگ: این آلیاژ نقره ای رنگ که از ترکیب آهن و کربن ساخته می ‌شود، استحکام کششی بسیار بالا داشته، قیمت نسبتا ارزان در مقایسه با سایر فلزات دارد، شکل پذیری عالی، دوام بسیار بالا، رسانایی گرمایی و مقاومت در برابر زنگ زدگی دارد. از این آلیاژ در ساخت لوازم گوناگون مانند ساخت وسایل حمام و آشپزخانه، آیینه، آباژورها، پیشخوان آشپزخانه، کابینت، لوازم تزئینی، دستگیر‌ه‌ ها، ظروف آشپزخانه و مانند آن استفاده می ‌شود.
  • آلومینیوم: این فلز نقره ‌ای رنگ، با ظاهر مشابه استیل یا فولاد ضدزنگ است که از آن سبک تر بوده و استحکام کمتری هم نسبت به استیل دارد. آلومینیوم با ویژگی هایی مانند سبک وزن بودن، مقاومت در برابر زنگ زدگی، قدرت رسانایی گرمایی و الکتریکی، براق بودن سطح، تورق، استحکام نسبت به وزن سبک، نشت ناپذیر و بدون، نداشتن خاصیت مغناطیسی، غیرسمی بودن، جذب صدا و ارتعاشات، ضد ایجاد جرقه و قابلیت بازیافت، در ساخت قطعات فلزی زینتی و مبلمان مخصوص فضای باز کاربرد دارد و البته در برخی موارد برای ساخت پروفیل درب و پنجره نیز از آن استفاده می‌شود.
  • چدن: یک آلیاژ ترکیبی از آهن و کربن است که میزان کربن آن بیش از دو درصد می باشد. مقاومت در برایر سایش، سختی، تورق، قابلیت ارتجاعی، خاصیت چکش خواری، استحکام کششی، دمای نسبتا پایین ذوب و ماندگاری بالا، از ویژگی ‌های آن است. چدن با ظاهر تیره خود در ساخت دستگیر‌ه ها، اجاق گاز، لوازم آشپزخانه، قطعات فلزی تزئینی، درب ‌ها، دروازه‌ ها و پایه‌ های میز، صندلی و مبلمان کاربرد دارد.

کاربرد دیگر فلزات در معماری داخلی

  • طلا: استفاده از فلزات طلایی رنگ برای دستگیره‌ های کابینت ‌ها، حباب لامپ‌ ها و پایه‌ های صندلی‌ ها
  • نقره: استفاده از فلزات نقره ای صیقل خورده به ویژه برای دکوراسیون های اتاق های کوچک
  • برنز: استفاده از برنز آغشته به روغن برای شیرآلات دستشویی و حمام؛ برنزی که به رنگ تیره مایل به مشکی درآید.
  • گالوانیزه: استفاده از فلزات گالوانیزه در دکوراسیون های شیک و صنعتی که طرح و بافت آن تداعی گر فضای تجاری است.
  • کروم: استفاده از کروم برای دستگیره‌ کابینت، لامپ و شیرآلات و نیز نرده پله و کنار کف پوش چوبی در آشپزخانه

شیوه های کاربرد فلزات در معماری داخلی

علی رغم جذابیت ها و کاربردهای فلزات در معماری و دکوراسیون داخلی، میزان و نحوه استفاده از فلزات در معماری داخلی فضا باید متعادل باشد. معمولا استفاده از دو نوع فلز شامل فلز غالب و فلز فرعی توصیه می شود. البته اگر وسیله خاصی از جنس فلز سوم در فضا یا محیط وجود دارد یا چنانچه این وسایل فلزی در فضای وسیع ارائه می شود، می توان از سه نوع فلز استفاده کرد. همچنین می ‌توان برای ایجاد تنوع بیشتر، از یک فلز با دو پرداخت متفاوت، بهره برد.

علاوه بر این در خصوص تلفیق فلزات باید نکاتی همچون انتخاب یک فلز به عنوان فلز اصلی، رعایت تناسب فلزات با رنگ های سرد و گرم، استفاده از آیینه های تزئینی در کنار فلزات براق، انتخاب فلزات متناسب با پالت رنگی دکوراسیون، استفاده از لوازم تزئینی کوچک در شروع کار، تلفیق فلزات نقره ‌ای و طلایی در دکوراسیون و توزیع سطوح مختلف فلزی در سرتاسر فضا را مدنظر قرار داد.

بر اساس نظرات متخصصان طراحی داخلی، اگر لوازم آشپزخانه به رنگ برنز براق است، ظروف و قطعات مسی، به آن گرما و درخشش می بخشد. اگر آشپزخانه، مدرن ‌تر و فلز غالب آن، استیل است، لوستر یا یک قطعه وینتج (مد قدیمی) به همراه فلز نقره‌ ای به بافت و جذابیت آن می افزاید. اگر فلز غالب در فضای آشپزخانه، طلایی است، میز یا لوستر کروم، بین فلزات گرم و سرد، تعادل ایجاد می کند زیرا فلزات گرم مانند طلا و برنج در کنار فلزات سرد مانند نقره و کروم، رنگ و بافت غالب فضا را تعیین می ‌کنند.

ارتباط رنگ فلزات و طراحی داخلی

ارتباط رنگ فلزات و طراحی داخلی

هر چند برای دکوراسیون داخلی، ترکیب چندین فلز توصیه می شود اما باید رنگ‌ های فضا و محیط، هنگام انتخاب رنگ فلزات نیز مدنظر قرار گیرد؛ به تعبیر دیگر، فلزات برای تعدیل دمای فضای اتاق مناسب هستند. در مجموع بهتر است از فلزات با رنگ‌ های گرم (قرمز، زرد و نارنجی) با رنگ ‌های سرد (آبی، سبز و بنفش) استفاده شود اما در فضاهایی با ترکیب رنگی خنثی، استفاده از فلزاتی که رنگ، بافت و گرما را می افزایند، مناسب تر است. در این رابطه، آهن یک فلز خنثی بوده که برای تعدیل مجموعه‌ های رنگی تند و نامتعادل مورد استفاده قرار می گیرد و ترکیب آن با سایر فلزات منافات ندارد. آهن همراه با فلزاتی به رنگ گرم مانند طلایی، تاثیر رنگی بیشتری در فضا دارد. همچنین استفاده از فلزات با روکش مات، فلرات براق و فلزات چکش‌خورده برای خلق فضایی غنی و بافت زیبا، قابل توجه است. همچنین علاوه بر لوازم فلزی، پارچه ‌ها، تابلوهای نقاشی، قاب‌ عکس ها و کاغذ دیواری نیز می توانند نماینده رنگ فلزات باشند.

رابطه سطح پرداخت فلزات با دکوراسیون داخلی

علاوه بر رنگ فلزات، نوع پرداخت سطح آنها نیز مهم است. انواع فلزات به خاطر ویژگی ‌های خاص خود، با پرداخت ‌های سطحی مختلف تولید می ‌شوند که عبارتند از:

  • سطوح آنتیک: این نوع پرداخت که ظاهر قدیمی را به سطح فلزات می نمایاند بیشتر مناسب دکوراسیون‌ های دارای سبک غنی و تیره است.
  • سطوح خشدار: به نظر می رسد روی این سطوح با استفاده از قلم مو، خط و خش‌ ایجاد شده است. سطوح خش دار، بیشتر مناسب سبک های هیجانی و شسته رفته هستند.
  • سطوح چکش کاری شده: این سطوح به گونه ای است که تصور می شود ضربات مختلفی با چکش کوچک بر روی آن زده شده است. فلزات دارای این نوع پرداخت غالبا در سبک های روستیک یا ساده، روستایی و قدیمی استفاده می شوند.
  • سطوح براق: در این نوع پرداخت، سطح فلزات تا حدی پولیش می‌ شود که ظاهری بسیار براق و آیینه وار در آنها ایجاد شود. فلزات پولیش شده معمولا برای سبک های مدرن و مینی مالیستی یا ساده و دور از پیچیدگی، مناسب هستند.
  • سطوح ساتنی: این نوع پرداخت، نقطه ‌ای میان سطوح پولیش شده و سطوح مات است. لوازم فلزی دارای سطح ساتنی، برای سبک های کلاسیک مناسب هستند.

 نمایشگاه هنری فلزات برپا کنید!

در پایان، ذکر این نکته ضروری است که لازم نیست در تمامی سطوح و لوازم محیط، از فلزات در معماری داخلی استفاده شود بلکه شروع این کار با یک اثر هنری فلزی در اتاق خواب و یا کاربرد لوازم فلزی آشپزخانه، مناسب به نظر می رسد. در مجموع، نقش فلزات را در معماری، طراحی و دکوراسیون داخلی نباید دست کم شمرد. با آگاهی از کاربردهای فلزات در معماری داخلی و استفاده بجا، متعادل و متناسب از آنها، می توان با هزینه‌ مناسب و بینش خلاقانه، یک نمایشگاه هنری چشم نواز، زیبا و سرشار از لطافت در منزل یا محیط کار برپا کرد. یادمان باشد فلزات، همانند هنرهای معماری، طراحی داخلی و دکوراسیون، روح لطیفی دارند؛ فقط باید باطن و درون آنها را کشف کنیم!

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید
بارگذاری مجدد