علی رغم افزایش بهای محصولات صنایع پایین دستی فولاد، خصوصا مقاطع ساختمانی اعم از قیمت زد سوله قوطی میلگرد و تیرآهن طی هفته های گذشته، رشد فزاینده بهای طلا و دلار و به طور کلی جهش قیمت در بازارهای کالایی، فولاد خوزستان تحت سیاست های به اصطلاح حمایت کننده از صنایع پایین دستی در روز یکشنبه مجددا شمش خود را به قیمت 2340 تومان عرضه نمود که مطابق انتظار با رقابت 10 درصدی خریداران روبرو گشت و نهایتا به قیمت 2574 تومان فروخته شد. قیمتی که در قیاس با بهای شمش القایی 290 تومان و در قیاس با میانگین قیمت میلگرد در بازار نزدیک به 1000 تومان اختلاف دارد. این در حالی است که سابقاً شمش قوسی نزدیک به 150 تا 180 تومان نسبت شمش القایی گران تر بود و اختلاف قیمت میان شمش و میلگرد تنها 250 تا 300 تومان بود.
از زمان اعلام سیاست دلار 4200 تومانی بانک مرکزی و در ادامه مصوبات رنگارنگ وزارت صمت برای کنترل نمودن قیمت محصولات فولادی عرضه کنندگان عمده اعم از قیمت پروفیل و میلگرد، فولاد خوزستان 7 عرضه شمش در تاریخ های 22 فروردین، 5 اردیبهشت، 19 اردیبهشت، 22 خرداد، 4 تیرماه، 17 تیرماه و 31 تیرماه در بورس کالا داشته است.
میزان تقاضای وصول شده به تالار در این عرضه ها به ترتیب 18 هزار تن، 30 هزار تن، 85/2 هزار تن، 111/7 هزار تن، 168/6 هزار تن، 126 هزار تن و در نهایت امروز 468 هزار تن بوده است. به وضوح تاثیرات سیاست های نادرست وزارت صمت در شکل گیری تقاضای کاذب در بازار شمش کالایی را می توان مشاهده نمود. جالب این که میانگین قیمت میلگرد در همین مدت از 2630 تومان به 3500 تومان افزایش یافته است.
اما به راستی توزیع شمش ارزان قیمت فولاد خوزستان چرا و به نفع چه کسانی تمام می شود. خریداران این عرضه های جذاب چه کسانی هستند که تنها از اختلاف میان قیمت عرضه امروز و قیمت شمش کف بازار رقم نجومی در حدود 24،000،000،000 تومان را منتفع شده اند. آیا این پول حق سهامدار خردی که اندک سرمایه خود را برای پیشرفت فولاد خوزستان و صنعت فولاد کشور هزینه نموده و انتظار بازگشت منطقی از سرمایه گذاری خود دارد نیست؟
شنیده های شهر فولاد حاکی از آن است که در میان خریداران عرضه های شمش خوزستان طی چهار ماه اخیر به وفور نام شرکت های بازرگانی دیده می شود که هیچ کدام تولید کننده محصولات نهایی نیستند و سود سرشار، در کنار نظارت ضعیف، عدم کارشناسی های لازم و البته افت شدید ارزش پول ملی باعث جذب خریداران به بازار شمش شده اند.
گسیل سرمایه های یک شرکت به جیب فرصت طلبان تنها خیانتی به حق سهامدارانی می باشد که چشم امید به سودآوری بنگاه مورد اطمینان خود دارند. چگونه است که مدیران فولاد خوزستان که به اعتماد سهامداران خرد سکان هدایت این شرکت را در اختیار گرفته اند در مقابل چنین ظلمی به سهام دار سکوت نموده اند. ادامه چنین روندی ممکن است شبهاتی در مورد آن ها در خصوص داشتن منافع مشترک با ذینفعان این شرایط نابسامان و یا در بهترین حالت، ناکارآمدی در تغییر وضع موجود را تقویت نماید. این روند قطعا به زیان بازار فولاد و قیمت محصولات فولادی خصوصا مقاطع از جمله قیمت میلگرد و قیمت پروفیل قوطی خواهد شد.
توجه به این نکته ضروری است که فولاد خوزستان برای سال 97 پیش بینی سود 160 تومانی را انجام داده و به این امید سرمایه گذاران را جذب خود نموده است. آیا ادامه عرضه با قیمت های غیر واقعی اجازه تحقق این هدف را خواهد داد؟ و یا در صورت افت صادرات این شرکت بنا به محدودیت های داخلی و بین المللی باز هم توان عمل به تعهدات میسر خواهد بود؟ در نهایت امر عرضه های غیر منطقی به زیان بازار فولاد و سبب نوسانات شدید قیمت میلگرد قیمت پروفیل و سایر محصولات خواهد شد.
از مدیران فولاد خوزستان که جزء زحمت کشان صنعت فولاد کشور می باشند انتظار می رود با درایت و همت بیشتر فریاد سهامدار خود را به گوش مسئولان امر رسانده و حمایت تمام قدی را از پایه های صنعت کشور به عمل آورند؛ مبادا که روزی بی اعتمادی به بازار سرمایه باعث فلج شدن بزرگان صنعت کشور شود. این روند در بلند مدت سبب بهبود بازار فولاد و کنترل قیمت محصولات فولادی اعم از قیمت میلگرد قیمت پروفیل قوطی و سایر محصولات خواهد شد.
گفتگو با تنی چند از کارگزاران بورس کالا ، موجبات تایید این خبر شده و هنوز نهادی پاسخگوی این وضع نیست . کارگزار فروشنده خبر عدم تایید معامله شمش خوزستان را اعلام کرد ولی هنوز توضیحی برای این فعالیت اعلام نشده است … شایعاتی مبنی بر عرضه مجدد شمش فولاد خوزستان در روز چهارشنبه 3 مرداد شنیده می شود که عرضه فقط مختص واحدهای تولیدی باشد ( تولید کنندگان مقاطع )
اما …
اگر از این زاویه ببینیم که عدم تایید این معامله به منظور جلوگیری از حضور شرکت های واسطه و احیانا سود جویی آنان باشد شاید منطقی تر به نظر برسد ولی از نگاه قیمتی این معامله نمی تواند تهییج کننده روند بازار شمش در روز جاری باشد چرا که اختلاف شمش معاملاتی با شمش عرضه شده در بازار آزاد ، بالای 350 تومان است … شاید هم خود فولاد خوزستان از این اختلاف ناراضی باشد … هنوز نمی دانیم و در دست بررسی است.
هرچه که هست تصمیمات می بایست منطقی گرفته شود والا بازار فولاد و قیمت محصولات فولادی (به خصوص قیمت میلگرد و قیمت قوطی آهن ) فعلا رفتار خود را به بازار ارز گره می زند و گریزی از آن نیست.