انواع خانه هوشمند، آشنایی با ویژگی ها، مزایا و چالش ها

2 ماه پیش109بازدید0دیدگاه
انواع خانه هوشمند، آشنایی با ویژگی ها، مزایا و چالش ها

در دنیای امروز که گوشی‌ ها، لوازم خانگی و خودروها هوشمند شده‌ اند، خانه‌ های هوشمند نیز زندگی را امن‌ تر و راحت‌ تر می‌ کنند. اگر بخواهیم مفهوم خانه هوشمند را توضیح دهیم باید اینگونه بگوییم، ساختمان هایی که با تکیه بر تکنولوژی روز مدیریت و کنترل می شوند تا زندگی را برای ساکنان راحت تر کنند.

این شیوه علاوه بر اینکه مدیریت و کنترل تمامی سیستم های منزل را برای مالک آسان می کند، نقش مهمی در کاهش مصرف انرژی دارد. با شناخت انواع خانه های هوشمند، مزایا و چالش‌ های احتمالی هر کدام برای شما تبیین می شود و می توانید بهترین سبک را با توجه به اهداف و توانایی مالی خود انتخاب و اجرا نمایید. ما در این مقاله قصد داریم انواع خانه هوشمند را معرفی کنیم و به ویژگی‌ ها، مزایا و چالش‌ های هر کدام بپردازیم. با ما همراه باشید.

انواع خانه هوشمند
با انواع خانه های هوشمند آشنا شوید

انواع خانه هوشمند

پیش از اینکه به انواع هوشمند سازی ساختمان بپردازیم، اجازه بدهید تعریف کامل‌ تری از خانه هوشمند ارائه کنیم. وقتی یک خانه به دستگاه ‌ها و سیستم ‌هایی مجهز شود که مالک بتواند آن را از راه دور کنترل کند یا قابل برنامه ریزی باشد که خود سیستم ها به صورت اتومات عمل کنند، می توان ادعا کرد که آن ساختمان یا خانه هوشمند است.

این عملیات با هدف کنترل کلیه لوازم منزل از جمله لوازم الکترونیکی، گرمایشی، سرمایشی، روشنایی و … اجرا می شود تا در صورت عدم حضور مالک، بتوان کلیه امور مرتبط با این دستگاه ها را از طریق برنامه از پیش تنظیم شده یا تلفن همراه مدیریت کرد. بنابراین از این طریق علاوه بر اینکه نگرانی بابت سلامت دستگاه ها و افراد کهنسال یا خردسال حاضر در منزل وجود نخواهد داشت، میزان مصرف انرژی کاهش و امنیت خانه نیز تامین می شود. با این توضیحات به سراغ معرفی انواع خانه هوشمند می رویم:

انواع خانه هوشمند
خانه هوشمند پایه، خانه ای است که نیاز به سیم کشی یا نصب دستگاه های جدید نداشته باشد

خانه‌های هوشمند پایه

خانه هوشمند پایه، خانه ای است که نیاز به سیم کشی یا نصب دستگاه های جدید نداشته باشد و بتوان با هزینه محدود و تجهیزات ساده، مدیریت سیستم های مختلف منزل را بر عهده گرفت. این سبک قابلیت اجرا در خانه های قدیمی را نیز دارد و گزینه ای کاربردی و مقرون به صرفه برای افرادی است که در منازل استیجاری اقامت دارند.

از انواع سیستم های هوشمند ساختمان برای این سبک می توان به کلید و پریز هوشمند، دوربین و قفل هوشمند، سیستم روشنایی با قابلیت اتومات یا کنترل از راه دور و موارد این چنینی اشاره کرد. اگر حوصله ریخت و پاش در منزل برای نصب تجهیزات جدید را ندارید و بودجه زیادی در دسترستان نیست، این سبک از انواع خانه های هوشمند برای شما مناسب است.

خانه‌های هوشمند نیمه‌ پیشرفته

اگر به طور کلی انواع خانه هوشمند را به دو دسته پایه و پیشرفته تقسیم بندی کنیم، سبک نیمه پیشرفته حد وسط این دو مدل است. اسمارت هوم های نیمه پیشرفته امکانات بیشتری نسبت به خانه های هوشمند پایه دارند، اما مانند خانه های هوشمند پیشرفته نیاز به صرف هزینه های بالا و تجهیزات گسترده ندارند.

کنترل سیستم ها در این خانه ها از طریق یک هاب مرکزی انجام می شود که برای کاربر این امکان را فراهم می کند تا در هر زمان به عملکرد دستگاه ها نظارت داشته باشد. برای اجرای این سبک از انواع خانه های هوشمند باید با شرکت های تخصصی وارد مذاکره شوید تا برای نصب هاب یا اجرای اپلیکیشن و سایر تجهیزات وارد عمل شوند.

خانه‌های هوشمند کاملا خودکار
خانه‌های هوشمند کاملا خودکار

خانه‌های هوشمند کاملا خودکار

پیشرفته ترین نوع اسمارت هوم ها، خانه های هوشمند پیشرفته هستند که همه سیستم ها و تجهیزات به صورت اتومات عمل می کنند. اساس عملکرد دستگاه ها در این نوع خانه ها اطلاعات و داده هایی است که از طریق حسگرها یا هوش مصنوعی دریافت می کنند یا تنظیماتی که روی الگوریتم های یاد گیرنده نصب شده است. به عنوان مثال سیستم روشنایی در این خانه ها پس از خروج افراد از محل به صورت خودکار خاموش می شوند و یا سنسورهای حساس به نور دارند که با کم شدن نور طبیعی منزل، آغاز به فعالیت می کنند.

برای اجرای این نوع از انواع خانه هوشمند نیاز به صرف هزینه و وقت دارید، زیرا باید تجهیزات به صورت زیر ساختی اجرا شوند و انجام پروسه کاملا تخصصی است. با وجود اینکه بودجه مورد نیاز برای اجرای این سبک از اسمارت هوم ها تقریبا بالاست، اما امنیت، رفاه و آرامش خاطری که به ارمغان می آورند، صرف این مقدار هزینه ساخت خانه را منطقی می کند.

 خانه‌های هوشمند مبتنی بر اینترنت اشیا

اسمارت هوم های مبتنی بر اینترنت اشیا از طریق اینترنت تجهیزات منزل و نوع ارتباطی که دستگاه ها با یکدیگر و با سیستم مرکزی دارند، کنترل و مدیریت می شوند. در این نوع خانه ها دستگاه ها به هم مرتبط هستند و در صورت بروز مشکل یا احساس رفتار مشکوک در راستای هدف واحد عمل می کنند.

به عنوان مثال ارتباط حسگرهای روشنایی یا دستگاه های گرمایشی، سرمایشی و قهوه ساز به این ترتیب است که همزمان با روشن شدن هوا، چراغ های خواب خاموش می شوند، سیستم گرمایشی روی درجه پایین تری قرار می گیرد و قهوه ساز برای عصاره گیری در ابتدای روز آماده می شود.

همین ارتباط برای تامین امنیت ساختمان نیز بر قرار است. دوربین درب به محض تشخیص حرکت مشکوک، چراغ های راه پله و حیاط را روشن می کند و زنگ خطر را به گوشی کاربر مخابره می کند. در این نوع از انواع خانه هوشمند، امکان ذخیره اطلاعات وجود دارد و همواره قابل تنظیم و ارتقاست.

 انواع خانه هوشمند بر اساس پروتکل

 انواع خانه هوشمند بر اساس پروتکل

انواع پروتکل های خانه هوشمند به استانداردهایی اطلاق می شود که بر اساس آن تجهیزات هوشمند به هم مرتبط می شوند. در واقع پروتکل انواع خانه هوشمند، زبان مشترک بین دستگاه هاست. انواع دستگاه ها و تجهیزات موجود در یک منزل از برندهای مختلفی هستند و عملکردهای مختلفی دارند. برای هوشمند سازی یک خانه نیاز است که این دستگاه ها با هم ارتباط بگیرند و اصطلاحا زبان هم را بفهمند.

یعنی وقتی دوربین حرکات مشکوک را متوجه می شود، سیستم روشنایی باید متوجه پیام دوربین بشود که در لحظه برای روشنایی اقدام کند و سیستم اخطار نیز با درک موقعیتی که از دوربین و سیستم روشنایی دریافت کرده است، پیام را به گوشی کاربر ارسال کند. از رایج ترین انواع پروتکل های خانه هوشمند می توان به وای فای، بلوتوث، Zigbee و KNX اشاره کرد.

 تجهیزات کاربردی در خانه‌های هوشمند

در انواع خانه هوشمند با توجه به نوع و عملکرد، تجهیزات متعددی مورد استفاده قرار می گیرد. از کلید و پریزهای هوشمند گرفته تا ترموستات، قفل درب و دوربین. بستگی دارد اسمارت هوم شما از چه نوعی باشد، پایه، نیمه پیشرفته یا پیشرفته. در اسمارت هوم های پایه معمولا لامپ های هوشمند، دوربین مدار بسته، قفل دیجیتال ساده، زنگ درب، پریز هوشمند و دستیار صوتی استفاده می شود.

در اسمارت هوم های نیمه پیشرفته تجهیزات پیشرفته تری استفاده می شود که از آن میان می توان به ترموستات قابل تنظیم، دوربین با قابلیت تشخیص چهره، قفل دیجیتال پیشرفته با قابلیت تشخیص چهره، رمز گذاری یا اثر انگشت، سنسور برای تشخیص نور، دما، دود و آب و پرده های برقی وجود دارد که به یک هاب مرکزی متصل می شوند. همه این ها در حالی است که در اسمارت هوم های پیشرفته که بالاترین نوع از انواع خانه هوشمند هستند، سیستم مدیریت مرکزی از مجموعه ای از حسگرها یا هوش مصنوعی تشکیل شده که عملیات نورپردازی، تنظیم دما، نظافت و … را انجام می دهند.

 تجهیزات کاربردی در خانه‌های هوشمند
 تجهیزات کاربردی در خانه‌های هوشمند

در این نوع خانه ها از ربات ها برای نظافت، پذیرایی یا آبیاری گیاهان استفاده می شود، آشپزخانه کاملا هوشمند است، یعنی ظرفشویی، لباسشویی، مایکروویو، چایساز و قهوه ساز بر اساس داده های الگوریتمی یا تنظیمات کاربر، راس ساعت مشخص یا در ارتباط با یکدیگر شروع به فعالیت می کنند.

در این خانه ها پنجره و پرده هوشمند است، سیستم تهویه بر اساس کیفیت هوا فعالیت می کند و امنیت منزل از طریق قفل ها، دوربین ها و سیستم های اخطار تامین می شود. همان طور که اشاره شد، اسمارت هوم پیشرفته نیاز به صرف هزینه زیادی دارد. علاوه بر قیمت تجهیزات جانبی، اجرای خانه هوشمند گاهی نیاز به تقویت سازه دارد که در این میان باید هزینه‌ های مصالح و اجرا کنندگان و قیمت آهن را نیز در نظر گرفت.

خانه های هوشمند آینده

به نظر می رسد به زودی انواع خانه های هوشمند مجهز به یک ربات دستیار شوند تا در صورت عدم حضور کاربر و با تکیه بر هوش مصنوعی بتواند تمام امور را بر عهده بگیرد. برخی کارشناسان پیش بینی کرده اند که اسمارت هوم ها به زودی دارای پهبادهای مجهز به دوربین خواهند بود که در سراسر روز و شب اوضاع داخلی را رصد کند تا همه چیز تحت کنترل قرار بگیرد. احتمالا آشپزی، عملیات بردن و آوردن غذا، جمع کردن لباس های کثیف، اتو کردن و …هم توسط ربات ها انجام خواهد شد و حتی حسگرهایی برای تشخیص سریع علائم بیماری انسان در دسترس قرار می گیرد.

جمع بندی

اساس شکل گیری انواع خانه هوشمند ایجاد آرامش خاطر بیشتر، امنیت افزون تر و راحتی برای انسان هاست. با شناخت انواع اسمارت هوم ها و انتظاراتی که از سیستم هوشمند منزل دارید، می توانید بهترین نوع را انتخاب و اجرا نمایید. با توجه به اینکه زندگی انسان معاصر به سمت مشغله بیشتر پیش می رود، یک منزل امن و آرام که همه چیز آن به درستی و در تعامل با هم کار می کنند، پناهگاهی کارآمد محسوب می شود تا در پایان روز، کاربران آرامش واقعی را تجربه کنند.

سوالات متداول

خانه هوشمند چیست و چه ویژگی‌ هایی دارد؟

وقتی یک خانه به دستگاه ‌ها و سیستم ‌هایی مجهز شود که مالک بتواند آن را از راه دور کنترل کند یا قابلیت برنامه ریزی داشته باشد که سیستم ها به صورت اتومات عمل کنند، می توان ادعا کرد که آن ساختمان یا خانه هوشمند است.

چه تفاوتی بین خانه‌های هوشمند پایه و پیشرفته وجود دارد؟

خانه هوشمند پایه دارای تجهیزات معمولی مانند سیستم های هوشمند روشنایی و تهویه دما است، اما در اسمارت هوم های پیشرفته‌ تجهیزات با تکیه بر حسگرها، هوش مصنوعی یا الگوریتم به صورت خودکار و در تعامل با هم عمل می کنند.

آیا برای داشتن یک خانه هوشمند نیاز به سیم‌کشی خاصی داریم؟

برای اجرای انواع خانه هوشمند، نیاز به بستر سازی های متفاوتی است. برای اسمارت هوم پایه نیازی به سیم کشی نیست، اما در سبک های پیشرفته و تخصصی باید کارشناسان نظر دهند.

مهم‌ترین مزایای خانه‌های هوشمند چیست؟

رفاه مالک، امنیت بیشتر، صرفه جویی در انرژی و آرامش خاطر را باید مهم ترین مزایای خانه های هوشمند برشمرد.

کدام فناوری‌ها در خانه‌های هوشمند بیشترین کاربرد را دارند؟

وای فای، بلوتوث، زیگبی و KNX کاربردی ترین فناوری ها در انواع خانه های هوشمند هستند.

نویسنده: مرکزآهن
مرکزآهن

مرکزآهن، مرجعی تخصصی و به روز برای کسب دانش و اطلاع از آخرین تحولات بازار آهن و فولاد است. با وبلاگ جامع ما، همیشه از آخرین اخبار و اطلاعات این صنعت آگاه باشید.

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید
بارگذاری مجدد