مسکن همواره در طول زندگی بشر تا به امروز از نیازهای اساسی محسوب میشود. بیشتر کشورهای جهان با معضل مسکن روبرو هستند. این معضل در کشورهای در حال توسعه ملموستر است.
امروزه حتی خوش بینانهترین برنامهریزان نیز پذیرفتهاند که ساخت ارزانترین خانه با سادهترین طرح و مصالح نیز از توان حداقل یک سوم خانوارهای شهری کشورهای جهان سوم خارج است.
این کالای بادوام، پرهزینه و غیرمنقول که جایگزینی ندارد یک کالای سرمایهای است و در حقیقت نوعی پس انداز به شمار میآید! از این رو بررسی هزینههای ساخت و کاهش هرچه بیشتر آنها با حفظ کیفیت سازه از مهمترین اصول اولیه ساختوساز است.
این هزینه به عوامل زیادی اعم از قیمت زمین، جواز ساخت و قیمت مصالح ساختمانی مانند قیمت تیرآهن و قیمت میلگرد بستگی دارد. در ادامه شما را با هزینه ساخت هر متر مربع ساختمان در سال 1403 آشنا خواهیم کرد.
اگر بخواهیم به طور کلی به بررسی هزینه ساخت خانه بپردازیم:
در این میان با چالش تفاوت قیمت کارخانجات مختلف روبرو میشویم. برای مثال:
قیمت میلگرد بناب نسبت به سایر میلگردها بالاتر بوده ولی کیفیت بیشتری نیز دارد از این رو باید میزان هزینه مصرفی و کیفیت موردنیاز تعادل برقرار گردد.
لازم است بدانید که تمامی اجناسی که در ساخت در مراحل سفت کاری، تاسیسات و نازک کاری استفاده میشوند جزو متریال مصرفی هستند. با در نظر گرفتن متراژ مفید و غیر مفید و تعداد واحدها و طبقات، میزان مصالح مصرفی نیز تعیین میشود.
شاید شما فکر کنید که پروژههای مدرن، هزینه ساخت کمتری دارند با این حال ممکن است هزینه این پروژهها از ساختمانهای کلاسیک و نئوکلاسیک مرسوم در بازار نیز بیشتر شود. تمامی این هزینهها بسته به نوع متریال مصرفی متفاوت است. با ما همراه باشید تا شما را با هزینه ساخت ساختمان قدم به قدم آشنا نماییم.
شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی کشور قیمت تمام شده ساخت هر متر مربع واحد مسکونی را در سال 1403 اعلام نموده است. بدیهی است که این قیمت ها حدودی هستند و ممکن است با توجه به موقعیت، امکانات و شرایط آپارتمان نوسان داشته باشند.
قیمت تقریبی هر متر آپارتمان مسکونی بر اساس تعداد طبقات:
جدول هزینه ساخت و ساز با توجه به اطلاعیه نظام مهندسی نیز به شرح زیر است. (توجه داشته باشید که ستون سوم این جدول را به هزینههای سال قبل-1402- اختصاص دادهایم تا قیمتها به راحتی قابل مقایسه باشند.)
ردیف | تعداد طبقات از روی شالوده | هزینه ساخت هر متر مربع سال 1403 | هزینه ساخت هر متر مربع سال 1402 |
---|---|---|---|
1 | ساختمان یک و 2 طبقه | 10 میلیون و 700 هزار تومان | 9 میلیون و 300 هزار تومان |
2 | ساختمان 3 تا 5 طبقه | 12 میلیون و 500 هزار تومان | 10 میلیون و 900 هزار تومان |
3 | ساختمان 6 و 7 طبقه | 14 میلیون و 200 هزار تومان | 12 میلیون و 500 هزار تومان |
4 | ساختمان 8 تا 10 طبقه | 15 میلیون و 500 هزار تومان | 14 میلیون تومان |
5 | ساختمان 11 و 12 طبقه | 16 میلیون و 800 هزار تومان | 15 میلیون و 600 هزار تومان |
6 | ساختمان 13 تا 15 طبقه | 18 میلیون و 600 هزار تومان | 17 میلیون و 717 هزار تومان |
7 | ساختمان 16 طبقه | 19 میلیون و 900 هزار تومان | 18 میلیون و 700 هزار تومان |
براساس اعلام رئیس سازمان نظام مهندسی درصدهای تعدیل 3 ماهه توسط سازمان برنامه و بودجه در سال 1403 به ارقام فوق افزوده خواهد شد. با این حال بررسی هزینه ساخت هر متر مربع ساختمان در سال 1403 به دلیل نوسانات زیاد قیمت محصولات فولادی و حتی قیمت زمین کار بسیار دشواری است و تمامی این ارقام حدودی هستند.
محاسبه دقیق هزینه ساخت هر متر مربع ساختمان در شهرستان، به عوامل مختلفی بستگی دارد که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
بهترین راه برای برآورد دقیق هزینه ساخت، مشورت با مهندسان و پیمانکاران با تجربه در شهرستان شما است. آنها با توجه به سابقه کاری و تخصص خود می توانند برآوردی دقیق از هزینه ساخت پروژه ارائه دهند. یک راه دیگر هم مراجعه به سازمان نظام مهندسی است که هر ساله نرخهای دستمزد و قیمت مصالح را برای هر استان و شهر به تفکیک نوع بنا و متراژ ارائه میدهد.
با این وجود، می توان برآوردی تقریبی از هزینه ساخت هر متر مربع ساختمان در شهرستان ارائه داد. طبق آمار منتشر شده توسط سازمان نظام مهندسی ساختمان، در سال 1403، متوسط هزینه ساخت هر متر مربع واحد مسکونی در شهرستان ها بین 8 تا 15 میلیون تومان بوده است. البته این ارقام فقط یک میانگین هستند و ممکن است هزینه واقعی ساخت در هر پروژه با توجه به عواملی که در بالا ذکر شد، بیشتر یا کمتر از این مبالغ باشد.
در نهایت، به یاد داشته باشید که هزینه ساخت ساختمان می تواند به طور قابل توجهی از برآورد اولیه شما بیشتر شود. بنابراین، همیشه توصیه می شود که 10 تا 20 درصد به عنوان هزینه های پیش بینی نشده در نظر بگیرید.
در ادامه شما را با نحوه محاسبه هزینه ساختمان قدم به قدم و تمامی عوامل موثر بر این هزینه آشنا خواهیم کرد.
در ابتدا برای ساخت و ساز، قیمت زمین باید برآورد شود. همان طور که مشخص است خرید زمین در مناطق بالا شهر و یا با متراژهای بیشتر نیاز به هزینه بیشتری دارد. (هنگام خرید زمین بهتر است به موقعیت مکانی آن توجه ویژهای داشته باشید)
به طورکلی هزینه زمین به میزان هزینهای گفته میشود که برای کسب آن قطعه زمین، چه توسعه نیافته و چه نیمه توسعه یافته پرداخت میشود. پروژه میتواند جزء طرحهای جدید توسعه در شهر باشد یا پروژهای در محلهای در داخل شهر.
هزینه زمین از بین سایر موارد به موقعیت مکانی سایت، تجهیزات قابل دسترس و منطقه بندیهای تعیین شده مربوط است. این هزینه بر هزینه ساخت آپارتمان نیز تاثیر داشته و یکی از عوامل موثر بر هزینه نهایی پروژه خواهد بود.
دریافت جواز ساخت یکی از پرهزینهترین مراحل ساخت و ساز است، هزینه این بخش بر قیمت ساخت خانه نیز تاثیرگذار است. همچنین در این مرحله باید هزینه شرکتهای مهندسی ساخت و ساز نیز در نظر گرفته شود. بهتر است دریافت جواز ساخت ساختمان در فصول سرد صورت گیرد و شروع پروژه در فصل گرم باشد.
زمانی که تصمیم نهایی خود را برای ساخت سازه قطعی کردید بهتر است در اولین فرصت به شهرداری منطقهای که ملک شما در آن قرار دارد رجوع کنید. داشتن مدارکی اعم از سند مالکیت، کارت شناسایی مالک و فیش تسویه حساب عوارض ضروری است.
پس از تشکیل پرونده باید در انتظار تایید مدارک در شهرداری باشید. در این مرحله بازرس به ملک شما رجوع نموده و ویژگیهای آن را بررسی مینماید. (تعداد طبقات مجاز برای ساخت شما در این مرحله مشخص میشود.)
پس از آن دستور نقشه صادر شده و تمامی جزئیاتی که شما برای ساخت خانه به آن نیاز دارید در دستور نقشه آورده میشود. پس از آن نوبت به انتخاب مهندس پروژه و معمار میرسد تا بهترین نقشه را ترسیم نماید.
جواز ساخت به مدت دوسال اعتبار دارد و اگر نیاز به زمان بیشتری داشتید باید آن را تمدید کنید. لازم به ذکر است که هزینه اخذ جواز ساخت هر ساله به میزان 30 درصد افزایش پیدا میکند. برای دریافت جواز ساخت مدارکی اعم از:
هزینه اسکلت فلزی بیشتر از بتنی است. هزینه اسکلت سازه بر قیمت ساخت هر متر خانه نیز تاثیر دارد. شما میتوانید برای کسب اطلاعات کافی در خصوص مقایسه اسکلت بتنی با فلزی به مقاله مربوطه در سایت مرکزآهن مراجعه نمایید. در ادامه مبحث کوتاهی در زمینه مقایسه این دو اسکلت بتنی و برای اطلاع از اینکه اسکلت بتنی بهتر است یا فلزی خواهیم داشت.
کشور ایران با توجه به وسعت قابل توجه و تنوع شرایط جغرافیایی، اقتصادی، فرهنگی و منابع طبیعی از روشها و الگوهای ساختمان سازی متفاوتی برخوردار است. به منظور پیش بینی و برنامهریزی این شیوهها و مصرف انواع مصالح ساختمانی در آینده، ابتدا لازم است تصویر عمومی درستی از روشهای متداول ساختمان سازی در کشور به دست آورد.
ساختمانها براساس مصالح مصرفی به گروههای زیر تقسیمبندی میشوند:
با توجه به آمار موجود در سالهای اخیر میتوان به نکات زیر دست یافت:
پس از بررسی تمامی موارد ذکر شده در بالا و براساس هزینه ساخت هر متر مربع ساختمان و جداول موجود، شما میتوانید به راحتی هزینه ساخت ساختمان در سال 1403 را محاسبه کنید.
توصیه میشود که پس از بررسی تمامی موارد گفته شده، درصدی از هزینهها را به موارد پیش بینی نشده و هزینههای بالاسری پروژه اختصاص دهید چرا که با تغییرات قیمت محصولات فولادی و یا نوسانات بازار داخلی احتمال ایجاد هزینههای اضافی بسیار زیاد خواهد بود.
محاسبه مقدار دقیق میلگرد موردنیاز ساختمان کمی دشوار بوده و نیاز به فرمولهای پیچیده مهندسی دارد. ولی چنانچه پیش از شروع پروژه نیاز به تخمین این مقدار دارید میتوانید از محاسبات سرانگشتی استفاده کنید.
بهطورکلی میتوان گفت که برای ساخت اسکلت بتنی به میزان 40 تا 55 کیلوگرم در هر مترمربع و برای اسکلت فلزی به 45 تا 65 کیلوگرم به ازای هر متر مربع میلگرد نیاز خواهید داشت. موارد ذکر شده دقیق نبوده و براساس نوع سقف، تعداد طبقات و نوع اسکلت این مقادیر قابل تغییر است.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص محاسبه قیمت میلگرد ساختمان میتوانید به مقاله مربوطه در سایت مرکزآهن مراجعه کنید.
محاسبات تیرآهن مصرفی سازه نیز همانند میلگرد موردنیاز ساختمان کمی پیچیده است. ولی اگر بخواهیم به صورت سرانگشتی حساب کنیم میتوان گفت که هر متر مربع سازه به حدود 40 تا 70 کیلوگرم آهن نیاز داشته که بخش عمده آن را تیرآهن تشکیل میدهد. این میزان براساس نوع اسکلت ساختمان، کاربرد سازه و تعداد طبقات متغیر خواهد بود.
بنابراین برای محاسبه دقیق تعداد تیرآهن مصرفی سازه بهتر است پیش از شروع پروژه با مهندس ساختمان مشورت کنید. پس از اطلاع از میزان دقیق وزن تیرآهن موردنیاز با استعلام قیمت تیرآهن میتوانید هزینه نهایی را محاسبه کنید.
برای محاسبه وزن قوطی میزان پروفیل آهن موردنیاز سازه اطلاع از نوع ساختمان و نقشه ضروری است. برای مثال ساخت اسکلت فولادی به حدود 50 تا 75 کیلوگرم آهن نیاز داشته و این میزان برای اسکلت بتنی به 40 تا 55 کیلوگرم میرسد.
بنابراین برای محاسبات دقیق میتوانید از نرمافزارهای آنلاین کمک گرفته و یا با مهندسین سازه مشورت کنید. به دلیل گرانی مصالح ساختمانی و افزایش قیمت لحظهای مقاطع فولادی توصیه میشود پیش از شروع پروژه از مقدار دقیق قیمت پروفیل اطلاع پیدا کنید.
مساحت با میزان مصالح و عناصر ساختمانی رابطه مستقیم دارند! مسلماهرچه متراژ کمتر باشد این هزینهها کاهش مییابد. با این وجود اگر در انتخاب مصالح مناسب و روش ساخت دقت نشود میتواند هزینه تمام شده هر متر مربع را بالا ببرد.
گذشته از این نکات یکی از روشهای محاسبه هزینه ساختمان این است که ابعاد پیشنهادی ساختمان در نظر گرفته میشود (برحسب متر مربع و زیربنا) و در هزینه متوسط به ازای هر متر مربع ساختمانهایی از همان منطقه ضرب میشود. با این روش میتوان در زمانی کوتاه حدود هزینه ساخت در منطقهای مشخص را به دست آورد.
با توجه به اینکه قیمت تمام شده هر متر مربع ساختمان در سال 1403 (بسته به تعداد طبقات) بین 11 تا 20 میلیون تخمین زده شده است به راحتی میتوان هزینه ساخت یک خانه 100 متری را محاسبه نمود. به عنوان مثال یک ساختمان 100 متری یک و دو طبقه حدودا از یک تا 2 میلیارد سرمایه لازم دارد.
متاسفانه آمار موجود از ساخت و ساز در کشور آمار دقیقی نیست و نمیتواند تصویر دقیقی از چند و چون ساخت و ساز و به خصوص مصرف مصالح در آنها را ترسیم کند. این موضوع بیش از هرچیز به دسته بندی انجام شده از الگوهای ساختمانی مربوط است و لازم است این دستهبندی با هم فکری دست اندرکاران تغییر یابد.
همچنین نوع الگوی مورداستفاده در قیمت ساخت هر متر مربع ساختمان نیز تاثیر خواهد داشت.
در گروههای بلوک سیمانی، آجری با تیر چوبی، آجری با تیرآهن و آجری با تیرچه بلوک که انتقال بار ساختمان از طریق دیوار باربر صورت میگیرد، مصالح به کار رفته در دیوار و سقف تا حدود زیادی روشن است. اما در گروههای اسکلت فلزی و اسکلت بتنی، هیچ گونه اطلاعاتی در مورد مصالح سقف و دیوار ساختمان وجود ندارد.
دیوار ساختمان در هرکدام ممکن است آجری، بلوک سفالی، بلوک سیمانی و … باشد. سقف ساختمانهای اسکلت فلزی ممکن است به صورت طاق ضربی، تیرچه بلوک و یا به صورتهای جدیدتر مانند دال بتنی و کامپوزیت باشد. سقف ساختمانهای اسکلت بتنی نیز میتواند به صورت تیرچه بلوک، دال بتنی و یا کامپوزیت اجرا شود.
بنابراین به منظور دستیابی به تقسیمبندی دقیق تر شیوههای ساختمان سازی و امکان بررسی و تحلیل صحیح آنها، لازم است نوعی طبقه بندی از اجزا اصلی ساختمان مدنظر قرار گیرد. به نحوی که هم شیوههای معمول ساخت و ساز در آن گنجانده شوند و هم ترکیب متفاوت شیوهها در دورههای مختلف بر اثر تحولات اقتصادی و فنی در آینده تاثیر اساسی در آن نداشته باشد. این دسته بندی محاسبات هزینه ساخت را نیز آسانتر خواهد نمود.
با در نظر داشتن نتایج بررسیهای آماری این عناصر و اجزا به صورت زیر از یکدیگر تفکیک شدهاند.
1 – اجزا باربر و نوع سیستم سازهای شامل:
به این ترتیب با استفاده از دادههای حاصل از بخش قبل و این تقسیمبندی میتوان انواع الگوهای رایج ساختمانی در مناطق شهری کشور را مشخص نمود.
تقسیم بندی الگوهای متفاوت ساختمان سازی در بخش مسکن شهری
عناصر باربر | اسکلت بتنی | اسکلت فلزی | ||||
سقف | تیرچه و بلوک | دال بتنی | تیرچه و بلوک | طاق ضربی | ||
اجزای جداکننده | آجر | بلوک سفالی | بلوک سفالی | آجر | بلوک سفالی | آجر |
تعداد طبقات | 3 و 4 طبقه | 5 تا 9 طبقه | 9 طبقه به بالا | 1 تا 4 طبقه | 5 طبقه به بالا | 1 و 2 طبقه |
عناصر باربر |
آجر و آهن |
آجر و چوب |
بلوک سیمانی |
اسکلت چوبی | ||
سقف |
تیرچه و بلوک |
طاق ضربی |
چوبی سبک |
تیرچه بلوک |
چوبی سبک |
چوبی سبک شیبدار |
اجزای جداکننده | آجر | آجر | آجر |
بلوک سیمانی |
بلوک سیمانی |
بلوک سیمانی |
تعداد طبقات |
1 و 2 طبقه |
1 و 2 طبقه |
1 و 2 طبقه |
1 و 2 طبقه |
1 و 2 طبقه |
1 و 2 طبقه |
4 – متریال: متناسب با متراژ واحدها، تعداد واحدها و زیربنای مفید و غیر مفید هزینه این مرحله بررسی میشود. به دلیل نوسانات قیمت پروفیل آهن و سایر مصالح ساختمانی بایستی نسبت به این نوسانات و تغییرات قیمت آگاهی کامل داشته باشیم. قیمت روز آهن آلات مصرفی در ساختمان به صورت روزانه در سایت مرکزآهن به روزرسانی میشود.
شما میتوانید برای خرید این محصولات و یا اطلاع از قیمت به سایت مراجعه نموده و یا با شمارههای درج شده در سایت تماس بگیرید. در ادامه به بررسی و برآورد انواع مصالح ساختمانی مورد نیاز در هر متر مربع زیربنا در الگوهای متفاوت ساختمانی خواهیم پرداخت. همچنین تاثیر قیمت مصالح بر قیمت هر متر ساخت خانه مورد بررسی قرار میگیرد.
مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن برای به دست آوردن میزان مصرف انواع مصالح به ازای هر متر مربع زیربنای کل، در هرکدام از الگوهای ساختمانی، از میان 100 نقشه جمع آوری شده، 30 طرح را به عنوان نمونه انتخاب کرد که طیف موردنظر از شیوههای معرفی شده ساختمانی را پوشش داده و نماینده مصرف مصالح ساختمانی باشند.
پس از اصلاح و تکمیل نقشهها، برآورد عملیات ساختمانی در هریک از آنها صورت گرفته و در نهایت با جملهبندی نتایج حاصل جدولی به دست آمده که مصرف انواع مصالح ساختمانی را به ازای هر متر مربع زیربنای کل در هر کدام از شیوههای ساختمانی نشان میدهد.
مصرف انواع مصالح ساختمانی در الگوهای متفاوت ساختمانی به ازای هر متر مربع زیربنای کل
مصالح موردمصرف | واحد | آجر و آهن | آجر و چوب | بلوک سیمانی | اسکلت چوبی | ||
تیرچه بلوک بتنی | طاق ضربی | چوبی سبک | تیرچه بلوک بتنی | چوبی سبک | چوبی سبک شیبدار | ||
آجر | آجر | آجر | بلوک سیمانی | بلوک سیمانی | بلوک سیمانی | ||
1 و 2 طبقه | 1 و 2 طبقه | 1 و 2 طبقه | 1 و 2 طبقه | 1 و 2 طبقه | 1 و 2 طبقه | ||
سیمان | کیلوگرم | 217/330 | 174/300 | 163/300 | 217/330 | 163/300 | 86/830 |
آجر | قالب | 337/580 | 389/580 | 337/580 | – | – | – |
آجر سفالی مجوف | قالب | – | – | – | – | – | – |
بلوک سفالی سقفی | قالب | 7/860 | – | – | 7/860 | – | – |
شن | مترمکعب | 0/566 | 0/450 | 0/430 | 0/566 | 0/430 | 0/326 |
ماسه | مترمکعب | 0/546 | 0/480 | 0/463 | 0/546 | 0/463 | 0/400 |
گچ | کیلوگرم | 64/810 | 77/390 | 64/810 | 64/810 | 64/810 | 64/810 |
میلگرد | کیلوگرم | 31/950 | 26/700 | 26/700 | 31/950 | 26/700 | 6/870 |
تیرآهن | کیلوگرم | – | 14/900 | – | – | – | – |
ورق آهنی | کیلوگرم | – | 4/700 | – | – | – | – |
نبشی آهنی | کیلوگرم | – | 3/200 | – | – | – | – |
پروفیل در و پنجره | کیلوگرم | 2/906 | 2/906 | 2/906 | 2/906 | 2/906 | 2/906 |
چارچوب در از ورق | کیلوگرم | 0/993 | 0/993 | 0/993 | 0/993 | 0/993 | 0/993 |
کاشی دیوار | مترمربع | 0/453 | 0/453 | 0/453 | 0/453 | 0/453 | 0/453 |
سرامیک کف | مترمربع | 0/216 | 0/216 | 0/216 | 0/216 | 0/216 | 0/216 |
موزاییک سیمانی | مترمربع | 0/736 | 0/736 | 0/736 | 0/736 | 0/736 | 0/736 |
شیشه | مترمربع | 0/158 | 0/158 | 0/158 | 0/158 | 0/158 | 0/158 |
قیر | کیلوگرم | 8/033 | 8/033 | 6/575 | 8/033 | 8/033 | 6/575 |
چتایی | مترمربع | 3/410 | 3/410 | 0/520 | 3/410 | 3/410 | 0/520 |
در چوبی | مترمربع | 0/099 | 0/099 | 0/099 | 0/099 | 0/099 | 0/099 |
رنگ روغنی | کیلوگرم | 0/141 | 0/141 | 0/141 | 0/141 | 0/141 | 0/141 |
رنگ پلاستیک | کیلوگرم | 0/558 | 0/558 | 0/558 | 0/558 | 0/558 | 0/558 |
ضدزنگ | کیلوگرم | 0/040 | 0/040 | 0/040 | 0/040 | 0/040 | 0/040 |
رابیتس | مترمربع | – | – | – | – | – | – |
لولای آهنی | عدد | 0/220 | 0/220 | 0/220 | 0/220 | 0/220 | 0/220 |
دستگیره قفل در | عدد | 0/055 | 0/055 | 0/055 | 0/055 | 0/055 | 0/055 |
دستگیره پنجره | عدد | 0/108 | 0/108 | 0/108 | 0/108 | 0/108 | 0/108 |
الکترود | کیلوگرم | 0/114 | 0/820 | 0/114 | 0/114 | 0/114 | 0/114 |
بلوک سیمانی | قالب | – | – | – | 26/980 | 26/980 | 26/980 |
ورق گالوانیزه سقف | مترمربع | – | – | – | – | – | 1/453 |
مصالح موردمصرف |
واحد |
اسکلت بتنی |
اسکلت فلزی | ||||
تیرچه بلوک بتنی |
تیرچه و بلوک بتنی |
طاق ضربی | |||||
آجر |
آجر سفالی |
آجر |
آجر سفالی |
آجر |
آجر | ||
3 و 4 طبقه |
5 طبقه به بالا |
1 تا 4 طبقه |
5 طبقه به بالا |
1 و 2 طبقه |
3 و 4 طبقه | ||
سیمان |
کیلوگرم |
136/540 |
148/500 |
131/550 |
114/650 |
136/600 |
117/710 |
آجر |
قالب |
267/500 |
42/100 |
267/500 |
42/100 |
319/280 |
319/280 |
آجر سفالی مجوف |
قالب |
– |
46/650 |
– |
46/650 |
– |
– |
بلوک سفالی سقفی |
قالب |
7/860 |
7/860 |
7/860 |
7/860 |
– |
– |
شن |
مترمکعب |
0/282 |
0/526 |
0/247 |
0/406 |
0/184 |
0/146 |
ماسه |
مترمکعب |
0/346 |
0/422 |
0/391 |
0/326 |
0/402 |
0/327 |
گچ |
کیلوگرم |
45/730 |
47/440 |
45/730 |
47/440 |
77/390 |
77/390 |
میلگرد |
کیلوگرم |
40/210 |
44/550 |
17/650 |
9/310 |
8/697 |
8/830 |
تیرآهن |
کیلوگرم |
– |
– |
36/500 |
34/950 |
48/490 |
45/420 |
ورق آهنی |
کیلوگرم |
– |
– |
9/270 |
12/040 |
8/790 |
6/981 |
نبشی آهنی |
کیلوگرم |
0/708 |
0/708 |
6/140 |
5/030 |
7/570 |
6/011 |
پروفیل در و پنجره |
کیلوگرم |
3/490 |
3/690 |
3/490 |
3/690 |
3/490 |
3/490 |
چارچوب در از ورق |
کیلوگرم |
1/250 |
1/250 |
1/250 |
1/250 |
1/318 |
1/250 |
کاشی دیوار |
مترمربع |
0/559 |
0/512 |
0/559 |
0/512 |
0/453 |
0/559 |
سرامیک کف |
مترمربع |
0/140 |
0/130 |
0/140 |
0/130 |
0/216 |
0/140 |
موزاییک سیمانی |
مترمربع |
0/951 |
0/792 |
0/951 |
0/792 |
1/180 |
0/951 |
شیشه |
مترمربع |
0/136 |
0/132 |
0/136 |
0/132 |
0/158 |
0/136 |
قیر |
کیلوگرم |
4/700 |
3/493 |
4/700 |
3/493 |
9/950 |
4/700 |
عایق |
مترمربع |
2/369 |
1/869 |
2/310 |
1/480 |
2/310 |
1/980 |
در چوبی |
مترمربع |
0/158 |
0/158 |
0/158 |
0/158 |
0/141 |
0/158 |
رنگ روغنی |
کیلوگرم |
0/460 |
0/425 |
0/460 |
0/425 |
0/376 |
0/460 |
رنگ پلاستیک |
کیلوگرم |
0/213 |
0/189 |
0/213 |
0/189 |
0/291 |
0/213 |
ضدزنگ |
کیلوگرم |
0/034 |
0/022 |
0/273 |
0/242 |
0/353 |
0/323 |
رابیتس |
مترمربع |
0/094 |
0/097 |
0/094 |
0/097 |
0/094 |
0/094 |
لولای آهنی |
عدد |
0/268 |
0/268 |
0/268 |
0/268 |
0/244 |
0/268 |
دستگیره و قفل در |
عدد |
0/072 |
0/072 |
0/072 |
0/072 |
0/068 |
0/072 |
دستگیره پنجره |
عدد |
0/049 |
0/049 |
0/049 |
0/049 |
0/049 |
0/049 |
الکترود |
کیلوگرم |
0/073 |
0/073 |
1/249 |
1/249 |
1/630 |
1/489 |
بلوک سیمانی |
قالب |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
ورق گالوانیزه سقف |
مترمربع |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
5- قیمت آهن آلات مصرفی: قیمت روز آهن آلات به عوامل متعددی اعم از نرخ دلار و نوسانات سیاسی بستگی دارد و توصیه میشود پیش از شروع به ساخت و ساز نسبت به بهترین زمان خرید آهن آلات اطلاعات لازم را کسب نمایید.
6 – هزینه نمای ساختمان: امروزه اجرای نما یکی از مراحل پرهزینه ساخت و ساز است. هزینه نمای ساختمان باید در محاسبات هزینه هر متر مربع ساختمان درنظر گرفته شود. هم برای نماهای مدرن و هم برای نمای کلاسیک هزینه بالایی بایستی پرداخت شود همچنین هزینه محوطه سازی و فضای سبز نیز باید در هزینه ساخت نمای ساختمان در نظر گرفته شود. امروزه با توجه به افزایش روزانه قیمت مصالح ساختمانی باید هزینههای ساختمانی را به صورت دقیقتر بررسی نمود. پس بهتر است هزینه نمای ساختمان را به صورت جداگانه بررسی نماییم.
7 – هزینه نمای داخلی: این هزینهها شامل دکورهای سقف و دیوار یا آشپزخانه است. بحث نمای مدرن و کلاسیک در این هزینهها نیز دخیل بوده و باید به آن دقت شود. هزینههای این قسمت را نیز بهتر است پیش از شروع به کار محاسبه کنید.
8 – هزینههای جانبی و پیش بینی نشده: در برآورد هزینه هر متر ساختمان بهتر است یک درصدی برای هزینههای بالاسری در نظر بگیریم. پس از پیشبینی تمامی هزینههای ذکر شده باید یک درصدی از این مقادیر را به عنوان هزینههای پیش بینی نشده در نظر بگیرید. برای مثال ممکن است برای ساخت سازه لازم باشد چندین مهندس انتخاب نمایید یا به گرانی دلار دچار شوید و یا خیلی از مواردی که نمیتوان آنها را پیش بینی کرد اتفاق بیفتد.
ساختمانهای کوتاه مانند خانههای دوبلکس در مقایسه با برجهای مسکونی به صرفهتر هستند. هزینههای ساخت ساختمانهای بلندمرتبه زیاد است، در مقابل آنها ساختمانهای یک طبقه نیز اقتصادی نیستند. با این حال یک ساختمان کم ارتفاع از لحاظ اجرایی برای ساخت نسبت به یک مجموعه بلندمرتبه به زمان کمتری نیاز دارد.
کاربران برای این نوع از ساختمانها موظف نیستند تا از مصالح درجه اول شناخته شده در بازار استفاده کنند، برخلاف ساختمانهای چند طبقه که باید حتما از فولاد، بتن و سیستمهای ساخت و سازی استفاده کنند. بنابراین هزینه ساخت خانه دوبلکس نسبت به خانههای چند طبقه کمتر بوده و ساخت آن نیز راحتتر است.
شما پس از انتخاب زمین با توجه به متریال مصرفی و نقشه طراحی شده میتوانید هزینه ساخت هرمتر مربع ساختمان در شهرستان و تهران را براساس زیربنا و متراژ به دست آورید.
با توجه به مزیت مسکنهای شهری اگر این ساختمانها به صورت مجزا و تک به تک ساخته شوند هزینه زیادی به خود اختصاص میدهند نسبت به زمانی که مجموعهای مسکونی ساخته شود. هرچه مقیاس پروژه بیشتر باشد پتانسیل برای امکان صرفه جویی در هزینهها بیشتر میشود و طبیعتا خانههای بیشتری در استفاده از زیرساختها و زمین سهیم میشوند.
حتی میتوان مصالح موردنیاز را در مقیاس کلان خریداری کرد که در نهایت هزینه آن برای هر واحد کمتر حساب میشود. هزینه ساخت هر متر مربع ساختمان در سال 1403 برای خانههای چند طبقه را بالاتر ذکر کردیم و شما میتوانید با توجه به متراژ زمین و زیربنا هزینه را محاسبه نمایید. برای محاسبه آسان و سریع میتوانید از نرم افزارهای محاسبه آنلاین هزینه ساخت ساختمان استفاده کنید.
در بررسی دقیقتر معلوم میشود که برای فرمهای ساختمانی گوناگون تفاوت عمده در هزینه، مربوط به تعداد طبقات بوده و به طور کل به غیر از مسائل اجتماعی و مدیریتی در ساختمانهای بلند مرتبه، هزینه اجرایی و نگهداری از این ساختمانها تحت تاثیر تعداد طبقات است.
در کل ساختمانهای بلند عمدتا از ساختمانهای دو یا سه طبقه هم مساحتشان، گرانتر هستند. بنابراین هرچه تعداد طبقات بیشتر باشد، هزینه ساخت و ساز به ازای هر متر مربع بیشتر خواهد بود. مساله قیمت تا حدودی هم به نحوه دسترسیهای داخلی ساختمان مربوط میشود.
باید توجه کرد که نوع عمودی دسترسی راحتتر از دسترسی از طریق راهرو است و در مواردی که از دسترسی عمودی استفاده میشود، برای صرفه جویی در هزینه سرویسهای عمودی بهتر است که در هر طبقه 4 تا 6 واحد مسکونی قرار گیرد.
هزینه اعمال تمهیدات خاص برای سرویس دادن به ساختمان به ویژه به طبقات بالاتر ضرورت مییابد؛ از دلایل افزایش هزینه در ساختمانهای بلند مرتبه میتوان به موارد زیر اشاره کرد: همه اینها در حالی است که با ارتفاع متوسط به این خدمات نیازی ندارند. هزینه کار در ساختمانهای بلند مرتبه شامل موارد اضافه تری میشود
علاوه بر تجهیزاتی که به آنها اشاره شد، هزینههای ساخت و برپا کردن سازه در ارتفاع زیاد، بیشتر است:
به نسبت اینکه ارتفاع ساختمان افزایش مییابد، آسانسورهای بیشتر، هواکشهای بزرگتر، پلکان و راهروهای عریضتری لازم است. هزینههای نگهداری و اداره ساختمانهای بلندمرتبه مانند نقاشی و تعمیر نمای ساختمان به مراتب بیشتر از ساختمانهای کم ارتفاع است. بنابراین محاسبه هزینه ساخت خانه برای ساختمانهای مرتفع پیچیدهتر خواهد بود.
هزینه آرماتوربندی به عواملی همچون وزن میلگرد، دستمزد کارگران، نحوه بتن ریزی و حمل و نقل بستگی دارد و برآورد هزینه نهایی بایستی پس از اتمام کار محاسبه شود. پس از اعلام قیمت میلگرد و سایر عوامل موثر بر قیمت آرماتوربندی میتوان نرخ دقیق آن را به دست آورد. شما میتوانید برای اطلاع از قیمت آرماتوربندی در سال 1403 پس از شروع سال جدید و ثبات قیمتها با شمارههای درج شده در سایت تماس بگیرید. کارشناسان مجموعه راهنماییهای لازم را در اختیار شما قرار خواهند داد.
جمع بندی
در این مقاله به بررسی تمامی هزینههای ساخت خانه در سال 1403 به صورت قدم به قدم پرداختیم. لازم است برای ساخت خانه پس از انتخاب زمین و بررسی متراژ آن با توجه به قیمت هر متر مربع خانه که در سال جدید برای ساختمانهای یک و دو طبقه حدودا متری 11 میلیون اعلام شده است هزینه ساخت ساختمان خود را به دست آورید و براساس آن بودجه را تعیین نمایید. علاوه بر این هزینهها، ممکن است طی انجام پروژه، هزینههای دیگری نیز اضافه گردد و بهتر است برای آنها نیز برنامهریزی داشته باشید.
سوالات شما
برای ساخت خانه با این متراژ، حدود 1.5 تا 7.5 میلیارد سرمایه نیاز است.
اگر خانه را یک یا 2 طبقه در نظر بگیریم، هزینه تقریبی 700 الی 1.5 میلیارد است.
اگر تعداد سقف را بین 3 تا 7 طبقه در نظر داشته باشیم هزینه تقریبی از 1.8 تا 5.5 میلیارد تومان است.
موقعیت مکانی زمین مورد نظر
کیفیت مصالح
نوع اسکلت سازه
تعداد طبقات
تعداد نیروی کار
نمای آپارتمان
هزینههای پیشبینی نشده
نوسان در بازار و …