(بروزرسانی اردیبهشت 1400)
به گزارش خبرگزاری های معتبر و با تایید وزارت صمت صادرات شمش فولادی و همچنین مقاطع طویل فولادی از تاریخ 25 اردیبهشت ماه سال 1400 آزاد خواهد شد و به مدت 3 ماه ممنوعیت ها رفع می شود. رفع ممنوعیت های صادرات آهن در شرایطی است که تولیدکنندگان داخلی در صورت پایبندی به تعهدات خود در بورس کالا و تامین نیاز بازار داخلی ازین پس می توانند مازاد تولیدات خود را به دیگر کشورها صادر کنند. اکنون در ادامه این مطلب، به بررسی اوضاع بازار آهن و قیمت ها پس از رفع این ممنوعیت ها خواهیم پرداخت.
به گفته یکی از اعضای هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد، صادرات با شرایط فعلی را برای تولیدکننده مثبت ندانسته و گفته است که اگرچه صادرات برای ارز آوری به کشور اقدامی مثبت در جهت گشایش اقتصاد خواهد بود اما با توجه به شیوه های کنونی و مالیاتی که تولیدکنندگان باید پرداخت کنند این اتفاق به نفع آنان نیست. این خبر پس از فرصت های بیشماری که تولیدکنندگان مقاطع فولادی با توجه به جایگاه و موقعیت خود در خاورمیانه تاکنون با ممنوعیت صادرات آهن از دست داده اند می تواند اندکی مثبت باشد. با این حال بررسی و بهبود شرایط برای این امر در وزارت صمت در حال پیگیری می باشد.
اینکه آیا این موضوع می تواند بر قیمت مقاطع فولادی در بازار داخلی موثر باشد یا خیر، باید اینگونه عنوان کنیم که قیمت این مقاطع تنها به این عامل بستگی ندارد. در واقع روند قیمت دلار، کاهش میزان کرونا در جهان و اجرایی شدن پروژه ها و یا حتی افزایش روند پاندمی، که به افزایش تقاضا و یا رکود در بازار منجر می شود، می تواند به صورت مقطعی بر بازار آهن موثر باشد. بر همین اساس با توجه به اینکه اکنون میتوان گفت قیمت مقاطع فولادی در وضعیت بهتری نسبت به چند ماهه گذشته قرار دارند، کاهش محدودیت ها برای تولیدکننده می تواند به بهبود اوضاع در بازار آهن امیدوار بود.
شاید طی دو یا سه هفته اخیر بارها این گونه خبرها را شنیده باشید اما بزرگواران گرامی توجه داشته باشند که هیچ گونه تغییری در سمت و سوی کلی قوانین صادراتی طی چند ماه گذشته اتفاق نیافتاده و صادرات آهن آلات به غیر از آهن اسفنجی که اخیرا و حدود چند هفته گذشته، محدودیت های فروش آن چه در داخل و چه در حوزه های صادراتی برداشته شده؛ توسط کارخانجات از گذشته تا به امروز ادامه داشته است، بازارهای جهانی مدتی قبل از سال نوی میلادی روندی کاهشی با جریان ضعیف معاملاتی همراه بود؛ با تعطیلات سال نوی میلادی هم معاملات جهانی تقریبا تا حد زیادی متوقف شد، بعد سال نوی میلادی سمت و سوی جهانی به دلیل محدودیت در تامین مواد اولیه شامل قراضه و سنگ آهن به تدریج افزایشی شد و محصولات ایرانی هم به نسبت تا به امروز از فروش بهتری برخوردار گردید.
مهم ترین محدودیت فعلی، تحریم های ثانویه اقتصادی آمریکا در خصوص ایران است که به نوعی اجازه معاملات با ایران را به سایر کشورهای طرف تعامل خود نمی دهد به طوری که آمریکا با هر کشور طرف معاملاتی خود که با ایران معامله کند، او را تنبیه خواهد کرد .
محدودیت بعدی، الزام دولت در برگشت ارز حاصل از صادرات تولیدکنندگان به سامانه نیمایی است کما این که امروز اخباری منتشر شد مبنی بر این که این موضوع کاملا مکانیزه و به سامان شده و تا حد زیادی امکان گم شدن یا محو شدن ارز صادراتی تولیدکنندگان محدود می شود.
محدودیت سوم، انجام صادرات محصولات میانی از قبیل شمش فولادی و تختال فقط و فقط توسط خود تولیدکننده یا نماینده رسمی اوست، در واقع تجار حق صادرات محصولات میانی را ندارند .
فعلا به نظر می رسد که بنا بر شنیده ها صادرات محصول نهایی مثل میلگرد آجدار، توسط تجار به همسایگان ایران صورت می گیرد که البته شنیده های ما با اما و اگرهایی توام است.
در آذر ماه امسال به سبب قطع کامل صادرات آهن آلات ، جو بازار فولاد وارد مرحله ای از سردی و رکود شده بود که بسیاری از فعالان و تولیدکنندگان را در مورد ماه های پایانی امسال هم نا امید کرده بود اما با ورود به دی ماه (همان طور که آمار همه ساله موئد این مطلب بود ) و به خصوص بهمن ماه ورق به نفع فولادی ها برگشت و خبرهای خوب فولادی از راه رسید. دلایل افزایش را هم در چند مرتبه بررسی کردیم که عمده آن افزایش قیمت مواد اولیه و افزایش قیمت جهانی شمش و بیلت در آن سوی مرزهاست که به تبع آن شاهد حرکت محدود چرخ صادرات آهن آلات ، به خصوص در مورد شمش فولادی هستیم. بررسی های هفته قبل و دو روز اخیر حاکی از شروع صادرات شمش فولادی در محدود ۳۷۰ الی ۳۷۵ دلار توسط فولاد سازان دولتی و خصوصی است.
با کسر ۹ درصد مالیات این عدد و ضرب آن در نرخ دلار نیمایی به عدد ۴۰۰۰ هزار تومان در مورد شمش صادراتی خواهیم رسید. هفته گذشته شمش القا در بازارهای داخلی این عدد را زد و شمش داخلی در همین محدود معامله شد. پس با توجه به شرایط پیش رو در روزهای پس از تعطیلی، تصرف قله ۴۵۰۰ تومان برای انواع میلگرد داخلی دور از ذهن نیست. اما این افزایش چند ترمز و اما و اگر دارد که همه دوستان بایستی در محاسبات خود لحاظ کنند.
احتمال ورود مجدد سازمان بازرسی و اداره تعزیرات، پس از رسانه ای شدن افزایش قیمت آهن آلات.
احتمال اخذ تصمیمات توسط ستاد تنظیم بازار و به خصوص معاونت فلزی در مورد بحث صادرات و واردات محصولات فلزی با توجه به این که بخش زیادی از این صادرات توسط واسطه ها در حال انجام است.