راهنمای کامل جوشکاری نقطه‌ ای

3 هفته پیش79بازدید0دیدگاه
راهنمای کامل جوشکاری نقطه‌ ای

به فرایند اتصال قطعات فلزی به یکدیگر جوشکاری گفته می شود. این فرایند در اکثر صنایعی که با مصالح فلزی سر و کار دارند، مورد استفاده قرار می گیرد؛ از خودروسازی گرفته تا هوافضا و صنایع عمرانی. انواع مختلفی از روش های جوشکاری وجود دارد تا اهداف واحد تولیدی را تامین کند. انواع روش های جوشکاری بر اساس نوع فلز، ضخامتی که دارد و شرایط اتصال، انتخاب می شوند. یکی از انواع روش های جوشکاری، جوشکاری نقطه‌ ای است که در آن الکترودهای مسی و جریان الکتریکی به کمک هم برای اتصال دادن دو قطعه فلز به یکدیگر در نقطه ای مشخص مورد استفاده قرار می گیرند. جوش نقطه ‌ای دارای مزایای زیادی از جمله سرعت و دقت بالا است و یکی از قدیمی ترین روش های جوشکاری مقاومتی است. ما در این مقاله درباره کاربردها، مزایا، تفاوت جوشکاری نقطه ای با دیگر روش ها و نکات ایمنی حین انجام کار مطالبی ارائه خواهیم داد.

جوشکاری نقطه‌ ای چیست؟
جوشکاری نقطه‌ ای چیست؟

جوش نقطه‌ ای چیست؟

جوشکاری مقاومتی روشی است که طی آن گرما و فشار در کنار هم اعمال می شوند تا از ایجاد هرگونه خلاء یا ناخالصی در محل جوش جلوگیری شود. جوش نقطه ای یکی از این روش ها است و شیوه انجام آن به این ترتیب است که الکتریسیته و گرما از طریق الکترودهای مسی به نقطه مورد نظر هدایت می شوند. عملیات جوش انجام می شود و بعد از اینکه هدایت الکتریکی پایان یافت با ایجاد فشار، عملیات اتصال یا جوشکاری نقطه ای تکمیل می شود. برای این روش جوشکاری از الکترودهای مسی استفاده می شود تا گرمای بیشتری در لحظه به سطح مورد اتصال، انتقال داده شود. در این روش از ماده ذوب شونده جانبی استفاده نمی شود، بلکه دو فلز ذوب شده و پس از سرد شدن به هم پیوند می خورند. بنابراین جوشکاری نقطه‌ ای به اندازه جوش‌ های مداوم استحکام دارد، بدون اینکه مانند روش های دیگر نیاز به شعله یا پر کننده وجود داشته باشد.   

کاربردهای جوش نقطه‌ ای
کاربردهای جوش نقطه‌ ای چیست؟

کاربردهای جوش نقطه‌ ای

از آنجایی که جوشکاری نقطه ای بسیار سریع و با دقت بالا انجام می گیرد، حتی برای ورق های نازک و قطعات ظریف نیز کاربردی است. زیرا رد جوش بسیار کمی از خود به جای می گذارد و تغییر شکل محسوسی در سطح ایجاد نمی کند. در صنعت خودروسازی، هوا فضا و راه آهن، معمولا جوش نقطه ای توسط دستگاه های تمام اتوماتیک انجام می شود تا راندمان کار بالاتر برود. در صنایع حساس الکترونیکی نیز این روش جوشکاری مقاومتی برای اتصال بردهای مدار و باتری ‌ها استفاده می شود. اگر نگاهی به لوازم آشپزخانه خود بیندازید، خواهید دید که بسیاری از ظروف فلزی یا تجهیزات با استفاده از عملیات جوشکاری نقطه ای به هم متصل شده اند.  جالب است بدانید که این روش در صنعت پزشکی نیز کاربرد دارد. نمونه اش ارتودنسی! در این فرایند دندانپزشک از جوش نقطه ای استفاده می کند تا ایمپلنت های دندانی را متصل کند.

مزایای استفاده از جوشکاری نقطه‌ ای
مزایای استفاده از جوشکاری نقطه‌ ای

مزایای استفاده از جوشکاری نقطه‌ ای

امکان ندارد یک روش جوشکاری در صنایع مختلف مورد استفاده گسترده قرار بگیرد بدون اینکه به مزایای آن توجه شده باشد. جوشکاری نقطه ای نقاط مثبت بسیار زیادی دارد که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سرعت بالای انجام کار را باید مهم ترین مزیت این روش برشمرد.
  • انجام جوشکاری نقطه ای به قدری ساده است که حتی برای انجام آن نیاز به مهارت و تخصص آنچنانی وجود ندارد.
  • نتیجه اتصال بسیار تمیز است. به همین دلیل از این روش جوشکاری برای اتصال قطعات در تجهیزات آشپزخانه، ملزومات پذیرایی و قطعات ظریف هم استفاده می شود.
  • پروسه انجام جوشکاری نقطه ای ساده است و ماشین آلات تمام اتوماتیک یا ربات ها هم برای پیشبرد سریع تر صنایع می توانند این اتصال را انجام دهند.
  • در این روش جوشکاری مقاومتی خبری از شعله و آتش مستقیم وجود ندارد.
  • در این روش از هیچ پر کننده ثانویه ای استفاده نمی شود و اتصال فقط از طریق گرما و فشار است.
  • این روش جوشکاری، یک روش کم هزینه و مقرون به صرفه به شمار می رود.
  • جوش نقطه ای امکان اتصال چندین ورق فلزی به صورت همزمان را فراهم می کند.
  • روش جوشکاری نقطه ای به گونه ای است که بیشترین سطح ایمنی کاربر را فراهم می کند، زیرا خبری از پاشش مواد و بلند شدن گازهای سمی نیست.
  • برای افرادی که دغدغه زیست محیطی دارند، این روش جوشکاری، یک روش سبز محسوب می شود.
مراحل اجرای جوش نقطه‌ ای در صنایع مختلف
مراحل اجرای جوش نقطه‌ ای در صنایع مختلف کدام است؟

ابزار و تجهیزات مورد نیاز برای جوش نقطه‌ ای

برای انجام جوش نقطه ای نه نیاز به ماده پر کننده وجود دارد نه تجهیزات اضافی. صرفا یک دستگاه جوشکاری نقطه ای، کار را پیش می برد. به همین دلیل بسیاری از صنایعی که پیوسته به این روش جوشکاری نیاز دارند، در خط تولید خود دستگاه های تمام اتوماتیک جوش نقطه ای را قرار داده اند تا سرعت تولید را بالا ببرند. به طور کلی باید گفت دستگاه جوش نقطه ای دارای ترانسفورماتور، الکترود، کنترل پنل و سیستم خنک کننده است. کنترل پنل این امکان را به کاربر می دهد که میزان ولتاژ، مدت زمان و سایر موارد را تنظیم کند.  

ترانسفورماتور وظیفه دارد ولتاژی که دریافت می کند را به ولتاژ آمپر بالا تبدیل کند تا متناسب با اهداف جوشکاری باشد. الکترودها موظف هستند جریان الکتریکی را انتقال دهند و با وارد کرد فشار به قطعات، عملیات جوشکاری را پیش برند.  

دستگاه های جوش نقطه ای برای اینکه عمر مفید بالایی داشته باشند، باید مجهز به خنک کننده باشند تا به سرعت، گرمای بالای دستگاه را پایین بیاورد. علاوه بر دستگاه جوش به انبرهای نگهدارنده نیز برای انجام عملیات جوشکاری نیاز است.

مراحل اجرای جوش نقطه‌ ای در صنایع مختلف

جوشکاری نقطه ای طی سه مرحله اجرا می شود:

  • مرحله اول: اعمال فشار

در ابتدا باید قطعات و ورق هایی که قرار است به هم متصل شوند، روی هم قرار بگیرند. سپس اعمال فشار از طریق الکترودها به شیوه دستی، پنوماتیک و یا هیدرولیکی در دستور کار قرار می گیرد.

  • مرحله دوم: ایجاد جریان بالای الکتریکی با هدف ایجاد گرما و ذوب فلزات

در این مرحله جریان الکتریکی بین دو الکترود اعمال می شود تا گرمای حاصله باعث ذوب فلزات شود. اینکه جریان با چه درجه ای اعمال شود قابل تنظیم است و باید با توجه به نوع فلز در نظر گرفته شود.

مرحله سوم: سرد کردن

سطح جوش داده شده باید خنک شود تا اتصال، محکم گردد. بنابراین به سرد کردن فقط به چشم تامین ایمنی و بالا بردن عمر مفید دستگاه جوش نگاه نکنید. این مرحله، پلن پایانی جوشکاری نقطه ای است که باعث ایجاد اتصال قوی تری می شود.

نکات ایمنی هنگام انجام جوشکاری نقطه‌ ای
نکات ایمنی هنگام انجام جوشکاری نقطه‌ ای

تفاوت جوشکاری نقطه‌ ای با دیگر روش‌ های جوشکاری

پیشتر توضیح دادیم که جوشکاری نقطه‌ ای به سبب مزایای متعددی که دارد به طور گسترده ‌ای در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد و همین مزایا هم تفاوت شیوه جوش نقطه ای را با دیگر روش های  جوشکاری ایجاد می کند.

  • یکی از تفاوت ها و ویژگی‌ های بارز جوشکاری نقطه ‌ای، سرعت بالای اجرای این روش است. اتصال بین دو قطعه فلز در این روش بسیار سریع اتفاق می افتد و همین مساله هم زمینه افزایش سرعت تولید را فراهم می کند. نکته دیگر اینکه جوشکاری نقطه ‌ای بسیار اقتصادی است، زیرا تنها ابزار مصرفی آن الکترودهای کوچکی هستند که آن ها هم قابلیت تعویض دارند و نیازی به ماده پرکننده به عنوان تجهیزات مصرفی وجود ندارد.
  • یکی از بارزترین وجوه تفاوت بین روش جوشکاری نقطه ‌ای با دیگر روش‌ ها، اتصال بین دو قطعه فلز در نقطه کوچک مشخصی است، نه در کل سطح تماس دو قطعه. به این ترتیب حتی قطعات حساس مانند بردهای الکتریکی و ورق های نازک را هم می توان با این روش متصل کرد.
  • جوشکاری نقطه ‌ای بر خلاف برخی از روش های جوش، ظاهری یکدست و زیبا به نمایش می گذارد که این روش را برای اتصالاتی که نیاز به ظاهر جذاب دارند، مانند لوازم خانگی، لوازم آشپزخانه، قطعات الکتریکی و …. ایده ‌آل می کند.
  • از دیگر تفاوت های جوشکاری نقطه ای  با سایر روش های جوشکاری باید به فرایند انجام ساده آن اشاره کرد. این عملیات نیاز به دانش و مهارت آنچنانی ندارد و صرفا با رعایت نکات و آموزش مقدماتی، افراد قادر به انجام آن خواهند بود. به همین دلیل برای مراکز تولیدی بسیار مناسب است و دستگاه های خودکار با تنظیم پلن ها می توانند عملیات جوش را انجام دهند.

معایب جوشکاری نقطه ای

اگرچه در تمام نکاتی که در تفاوت جوشکاری نقطه ای با سایر روش های جوشکاری اشاره کردیم، مزایای جوش نقطه ای مطرح شد، اما این روش معایبی هم دارد. یکی از معایب این است که جوش نقطه ای برای ورق های ضخیم مناسب نیست، زیرا نمی تواند باعث ذوب شدن تمام قسمت ها شود و در نتیجه اتصال در ورق ضخیم محکم نخواهد بود. مهم ترین محدودیت و نقطه ضعف دیگر آن هم این است که از این روش نمی توان برای اتصال ورق ها یا قطعات فلزی شکل دار استفاده کرد. در واقع قطعات منحنی، طرح دار یا غیر مسطح را باید با روش های دیگری جوشکاری نمود و جوش نقطه ای فقط سطوح صاف را می تواند متصل کند. برای اطلاع از قیمت آهن آلات کلیک کنید.

دستگاه جوش نقطه ای
دستگاه جوش نقطه ای

نکات ایمنی هنگام انجام جوشکاری نقطه‌ ای

اگرچه جوشکاری نقطه‌ای یک فرایند سریع با مزیت های متعدد و تقریبا ایمن است، اما به هر حال در هنگام انجام هر نوع عملیات صنعتی در نظر گرفتن تدابیر ایمنی ضروری است. برای اینکه در محیط کار و هنگام استفاده از دستگاه جوش نقطه ای، حادثه ای رخ ندهد یا دچار مشکل نشوید موارد زیر را در نظر بگیرید؛

  • استفاده از دستکش و عینک ایمنی در همه حال الزامی است. به هر حال شما با دستگاهی مواجهید که حامل جریان الکتریسیته است و قرار است انتقال دهنده گرما باشد. بنابراین حفظ سلامت شخصی را اولویت قرار دهید.
  • دستگاه جوش، کنترل پنلی دارد که شامل موارد قابل تنظیم است. اشتباه در تنظیم ممکن است نتیجه غیر منتظره به بار آورد. بنابراین پیش از شروع عملیات جوش، مطمئن باشید که کار با دستگاه را به درستی می دانید.
  • دستگاه جوش دارای مجموعه ای از قطعات الکتریکی است که دارای ولتاژ بالایی هستند. استفاده از حفاظ ها و پوشش هایی که جریان الکتریسیته را مهار کنند برای حفاظت از بدن و محیط ضروری است.
  • اطمینان حاصل کنید که محل کار، ایمن است و تهویه مناسبی دارد. قرار دادن دستگاه های الکتریکی در محیط خیس، مملو از گاز یا رطوبت ممکن است خطرآفرین باشد.
  • کسی که عملیات جوش را انجام می دهد باید دسترسی راحتی به کلید قطع کننده داشته باشد. موقعیت جوشکار باید به گونه ای باشد که به کلید قطع و سطح مورد جوشکاری، مسلط باشد تا ضمن اینکه راندمان کار بالا می رود، در صورت نیاز عملکرد دستگاه را کاملا متوقف کند.

سوالات متداول

آیا جوشکاری نقطه‌ ای به اندازه جوش‌ های مداوم استحکام دارد؟

در روش جوش نقطه ای از ماده ذوب شونده جانبی استفاده نمی شود، بلکه دو فلز بر اثر حرارت ذوب شده و پس از فشار و سرد شدن به هم پیوند می خورند. بنابراین جوشکاری نقطه‌ای معمولاً استحکام کمتری نسبت به جوش‌های مداوم دارد.

آیا جوشکاری نقطه‌ ای برای جوش دادن ورق‌ های ضخیم مناسب است؟

یکی از معایب جوشکاری به روش نقطه ای این است که برای ورق های ضخیم مناسب نیست، زیرا نمی تواند باعث ذوب شدن تمام قسمت ها شود و در نتیجه اتصال در ورق ضخیم محکم نخواهد بود.

نویسنده: مرکزآهن
مرکزآهن

مرکزآهن، مرجعی تخصصی و به روز برای کسب دانش و اطلاع از آخرین تحولات بازار آهن و فولاد است. با وبلاگ جامع ما، همیشه از آخرین اخبار و اطلاعات این صنعت آگاه باشید.

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید
بارگذاری مجدد