شاید برایتان جالب باشد که بدانید گروهی از پیچ ها هستند که برای اتصال به قطعه، نیازی به مهره ندارند که به آن ها، پیچ خودکار می گویند. از پیچ های خودکار به دلیل نوع طراحی و ساخت در موارد زیادی استفاده می شود. برای این که پیچ مناسب پروژه خود را انتخاب کنید باید انواع سایز پیچ خودکار را شناخته و همچنین این پیچ ها را بر اساس سری آن ها بشناسید. همه این موارد در تعیین قیمت پیچ تاثیرگذار است. در ادامه همراه ما باشید تا با کاربرد و انواع پیچ های خودکار آشنا شوید.
مطمئنا تا به حال نام پیچ خودکار را شنیده اید یا با آن سر و کار داشته اید؛ زیرا از این محصول برای وصل کردن وسایل بر روی دیوار استفاده می کنند. این پیچ ها دارای رولپلاک بوده و عمده کاربرد آن ها در رابطه با نصب وسایل است.
جنس پیچ های خودکار معمولا از استیل ضد زنگ یا استنلس استیل است. برخی از پیچ های خودکار به دلیل استفاده از روکش زینک به شکل طلایی رنگ وجود دارند. این محصولات در مدل های مختلفی مانند سر شش گوش، چهارسو و دو سو تولید می شوند.
در بین انواع این پیچ ها، مدل دو سو کمترین کاربرد را دارد. هر چند در گذشته از پیچ های دو سو استفاده زیادی می شد، اما در حال حاضر پیچ های خودکار از نوع چهارسو، بیشترین کاربرد را دارند. این پیچ ها با مدل های معمولی، تفاوت های ظاهری دارند. در ادامه ویژگی هایی از پیچ خودکار را بیان خواهیم کرد تا به راحتی آن ها را بشناسید.
پیچ های خودکار دارای انواع زیادی هستند و دسته بندی های مختلفی برای آن ها وجود دارد. بر اساس این که پیچ ها برای چه سطوحی کاربرد خواهند داشت، آن ها به دسته های مختلف مانند پیچ خودکار چوب تقسیم می شوند. هم چنین بر اساس انواع سایز پیچ خودکار می توان برای آن ها دسته بندی جدیدی تعریف کرد.
معمولا انواع سایز پیچ خودکار را با استیل یا آهن تولید می کنند. پیچ خودکار آهن دارای کاربرد های زیادی در صنایع است و همچنین قیمت پایین تری نسبت به پیچ های استیل دارد. در سمت مقابل پیچ های استیل، مقاومت بهتری در برابر خوردگی و شرایط آب و هوایی مختلف دارند و همین مسئله باعث قیمت بالاتر آن ها شده است.
دسته بندی دیگری نیز بر اساس سر پیچ های خودکار وجود دارد. بر اساس این که سر پیچ های خودکار به چه شکلی است می توان آن ها را به دسته های متنوعی تقسیم کرد. هر کدام از این محصولات، کاربرد و ظاهر متفاوتی با یکدیگر دارند که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت. در ادامه به بررسی همه این دسته بندی های مهم می پردازیم.
پیچ خودکار چوب یک اتصال دهنده همه کاره و پرکاربرد است که برای اتصال قطعات چوبی به یکدیگر بدون نیاز به پیش سوراخ کاری دقیق، طراحی شده است. این پیچ ها دارای رزوه های تیز و مخروطی شکل هستند که به راحتی در چوب فرو رفته و اتصال محکمی ایجاد می کنند.
این پیچ های خودکار را با نام پیچ خودکار آلن نیز می شناسند. برخی اوقات، پیچ ها در حین ضربه کج می شوند و در بین انواع پیچ های خودکار، این مدل به راحتی کج نشده و احتمال کج شدن آن بسیار پایین است. همچنین به دلیل طراحی خاص درایو این پیچ، احتمال شکستگی قطعه نیز کم تر خواهد بود.
معمولا از این محصول برای اتصال تخته های گچی به چوب استفاده می کنند. کلگی پیچ به صورت صاف یا خزینه ای بوده در نتیجه تنش در قسمت وسیع تری توزیع خواهد شد.
این محصول در انواع سایز پیچ خودکار تولید می شود و از آن برای اتصال پلاستیک به پلاستیک یا فلز به فلز استفاده می کنند. به دلیل وجود سر فلنجی در این محصولات، گشتاور گیرش آن ها از دیگر پیچ ها بیشتر است.
از این نوع پیچ به طور معمول در نجاری ها استفاده می کنند. به دلیل این که سر این محصول به شکل گنبدی و گرد است در نتیجه سر آن در قطعه فرو نمی رود.
به دلیل طراحی این پیچ ها، معمولا از آن ها برای اتصال چوب و مواد نرم استفاده می کنند. سر این محصولات به صورت خزینه ای و صاف است. بخش زیر کلگی در این محصولات به شکل مخروطی بوده و همین طراحی باعث اتصال صاف تر چوب ها به یکدیگر می شود.
معمولا در مواردی که با سوراخ های بزرگ و ورقه های فلزی سر و کار دارند از این پیچ ها استفاده می کنند. به دلیل برآمدگی سر آن ها، سفت یا شل کردن پیچ کمی دشوار به نظر می رسد.
از مزیت این پیچ ها نسبت به مدل های سنتی می توان به حساسیت کم تر آن ها به لغزش اشاره کرد. در نظر داشته باشید که نباید این پیچ ها را بیش از حد سفت کنید.
نوعی دیگر از پیچ های خودکار است که در صنایع بسیاری از آن استفاده می کنند، پیچ خودکار واشردار است. همراه این محصول، یک واشر فلزی تخت وجود دارد که در زیر سر پیچ قرار می گیرد. وجود واشر باعث حفظ سطح متریال در برابر فشار پیچ می شود. این پیچ ها، بسیار زیبا هستند و همچنین به آسانی نصب می شوند به همین دلیل کاربردهای زیادی نیز دارند.
انواع پیچ خودکار را می توان بر اساس سایز نیز تقسیم بندی کرد. از انواع سایز پیچ خودکار می توان به سایز میلی متری، میکرومتری، اینچی و سایز بزرگ اشاره کرد که هر کدام از آن ها دارای کاربردهای خاص خود هستند. در ادامه انواع سایز این محصولات را معرفی خواهیم کرد.
این پیچ ها، اندازه بسیار ریزی داشته و از همه پیچ های خودکار، ریزتر هستند. این محصولات دارای ظرافت بسیار بالایی هستند و برای فعالیت های بسیار دقیق از آن ها استفاده می شود.
این پیچ ها نیز اندازه کوچکی دارند، اما بزرگ تر از مدل میکرومتری هستند و سایز آن ها بین 4 تا 10 میلی متر است.
این محصولات دارای کاربردهای فراوانی هستند و از انواع سایز پیچ خودکار اینچی می توان به سایزهای 1/4، 5/16، 3/4، 1/2، 3/8 اشاره کرد.
پیچ های خودکاری را که اندازه ای بیش از 10 میلی متر دارند، پیچ خودکار سایز بزرگ می گویند. از این محصولات برای کارهای سنگینی مانند صنعت نفت و گاز، توربین های بادی و مواردی از این دست استفاده می کنند.
بر اساس انواع سایز پیچ خودکار، می توان کاربرد آن ها را مشخص کرد. معمولا پیچ هایی با سایز میکرومتر در فعالیت هایی با دقت زیاد مانند پزشکی و الکترونیک کاربرد دارند. پیچ هایی که سایز میلی متری داشته در خودروسازی به کار گرفته می شوند. پیچ های خودکار با سایز اینچی در فعالیت های مختلفی اعم از خودروسازی، موتورسیکلت و ماشین آلات کاربرد دارند.
از آن جایی که پیچ های خودکار نیازی به مهره ندارند در نتیجه دغدغه انتخاب سایز هماهنگ پیچ و مهره نیز از بین می رود. در سایز پیچ باید دقت داشته باشید که طول پیچ هایی مانند پیچ با سری شش گوش، از زیر گل پیچ تا نوک آن حساب می شود. اما در پیچ هایی با سر خزینه از ابتدا تا انتها پیچ، طول آن نامیده می شود.
در نظر داشته باشید که در اصطلاح متریک قبل از این که اندازه قطر پیچ را بیان کنند، حرف M را می آورند. به عنوان مثال پیچ با طول 2 میلی متر را به صورت M2 بیان می کنند. همچنین قطر پیچ نیز قطر دایره انتهایی پیچ است. اطلاعات مهم انواع پیچ خودکار را می توانید در جدول استاندارد پیچ خودکار پیدا کنید.
به طور کلی حفاری در این پیچ ها به قطر پیچ خودکار و تعداد نخ در طول پیچ بستگی دارد. هر چقدر که تعداد نخ ها یا همان پیچش ها بیشتر باشد در نتیجه قدرت حفاری و فرو رفتن در قطعه، بیشتر خواهد بود. برای بستن این نوع از پیچ ها مانند هر پیچ دیگری می توانید از دریل شارژی یا پیچ گوشتی دستی استفاده کنید. پیچ گوشتی مناسب پیچ را پیدا کرده و سپس آن را به دهانه پیچ نزدیک کنید و در جهت عقربه های ساعت بچرخانید. این کار را تا زمانی ادامه دهید که تمامی رزوه پیچ داخل قطعه فرو رود.
جمع بندی
در این مطلب در رابطه با انواع سایز پیچ خودکار اطلاعاتی را شرح دادیم و شما را با این محصول کاربردی آشنا کردیم. برای انتخاب پیچ مناسب پروژه خود باید اطلاعاتی را درباره قیمت پیچ و کاربرد آن بدانید. در مرکز آهن می توانید قیمت انواع پیچ را استعلام گرفته و با بهترین کیفیت خریداری کنید.
سوالات شما:
پیچ های خودکار در انواع سایز میکرومتر، میلی متر و اینچی ساخته می شوند.
برای انتخاب سایز پیچ خودکار باید پارامترهایی مانند طول و قطر پیچ را به خوبی بشناسید و متناسب با پروژه خود پیچ با سایز و مدل مناسب را انتخاب کنید.
نوک پیچ خودکار، تیز است و همچنین برای اتصال نیازی به مهره ندارد، اما نوک پیچ معمولی، گرد بوده و برای اتصال به مهره نیاز دارد.
از این پیچ ها برای محکم کردن پلاستیک، چوب و مواردی از این دست در کنار یکدیگر استفاده می کنند.