خمکاری لوله فولادی

7 ماه پیشبازدید0دیدگاهامتیاز (undefined رای)
خمکاری لوله فولادی

استفاده از لوله فولادی به دلیل سبکی وزن در کنار حفظ استحکام آن و به صرفه بودن از نظر اقتصادی، باعث رشد روزافزون تقاضای خم لوله در صنایع مختلف شده است. همچنین به دلیل بالا بودن قیمت لوله فولادی لازم است پیش از خمکاری اطلاعات دقیقی از روش کار داشته باشید. خمکاری لوله کاربرد بسیار گسترده ای در صنایع مختلفی از جمله هوافضا، صنایع شیمیایی، وسایل حمل و نقل و لوازم برقی خانگی دارد. به همین دلیل برای تولید و ایجاد خم در لوله روش های مختلفی به وجود آمده است. جهت مشاهده ویدئو راهنمای خرید لوله فولادی به لینک مربوطه مراجعه نمایید. مرکزآهن ارائه‌دهنده انواع خدمات خمکاری لوله است و شما می‌توانید جهت انجام این خدمات و اطلاع از هزینه خمکاری لوله با شماره‌های درج شده در سایت تماس بگیرید. 

امروزه تنوع زیادی در روش‌های خم لوله فولادی اعم از لوله گالوانیزه وجود دارد که پاره‌ای از آن‌ها همراه با اعمال گرما و پاره‌ای دیگر بدون حضور گرما انجام می‌شوند. انتخاب یک روش مناسب براساس ویژگی‌های ماده، اندازه لوله، شعاع خم، موارد اقتصادی و در دسترس بودن تجهیزات است. به طور کلی در هر نوع از روش‌های خمکاری لوله با محدودیت هایی مواجه خواهیم بود. ولی لازم است موادی که قرار است خمکاری روی آن ها صورت بگیرد، ترجیحا خاصیت شکل پذیری خوبی داشته و کمترین نرخ کرنش سختی را از خود نشان دهند. در ادامه به بررسی انواع روش‌های خمکاری لوله و مزایا و معایب هر روش خواهیم پرداخت. پس از آن هزینه خمکاری لوله و محاسبات و اصول خمکاری لوله بررسی می‌شود.

انواع روش های خمکاری عبارتند از:

انواع روش های خمکاری لوله

انواع روش های خمکاری لوله

روش‌های مختلفی برای خمکاری لوله نازک و قطور در صنعت وجود دارد که در سه دسته‌بندی کلی خمکاری گرم، خمکاری سرد و خمکاری به روش القایی قرار دارند. در ادامه به بررسی این روش ها خواهیم پرداخت.

خمکاری گرم لوله فولادی

این روش یکی از قدیمی ترین روش ها در خمکاری لوله محسوب می شود. وزن لوله فولادی نیز براساس روش های مختلف تغییر می کند. در خمکاری لوله به روش گرم ممکن است دراثر اعمال حرارت به بخشی از لوله، ساختار آن دچار تغییر شود. از این رو به دلیل محدودیت‌های موجود در این روش، خمکاری سرد در اکثر مواقع ترجیح داده می‌شود. اما در بسیاری از موارد زاویه حداکثر خم لوله به روش سرد که محدوده بروز عیب را تعیین می کند کمتر از میزان زاویه خم مورد نیاز است، در نتیجه ناگریز به استفاده از خمکاری گرم هستیم. لازم است که پس از فرایند خمکاری به روش گرم، عملیات حرارتی بر روی لوله انجام شود. در روش خم گرم همان طور که در شکل زیر مشخص است قبل از عملیات خمکاری در محل خم حرارت داده می شود سپس با استفاده از مندرل لوله خم می شود. ساختار لوله به دلیل گرمای موضعی که در محل خم به آن داده می شود تغییر یافته و خواص مکانیکی جدیدی پیدا می کند. لازم به ذکر است که به دلیل صرف انرژی نسبتا زیاد برای گرم کردن لوله و همچنین عدم دقت ابعادی بالا، استفاده از روش گرم فقط در مواقعی که روش های سرد کارایی ندارد توصیه می شود. در برخی مواردی که استحکام و انعطاف پذیری جنس لوله توان تحمل تنش های خمکاری سرد را نداشته باشد باید از روش شکل دهی گرم استفاده کرد. در این هنگام باید بعد از خمکاری بر روی لوله عملیات حرارتی انجام شود تا در صورت وجود تنش پسماند لوله تنش گیری شود و قطعه کار در هنگام استفاده دچار عیب هایی نظیر اعوجاج و پارگی نشود.

خم لوله به روش گرم

خم لوله به روش گرم

برخی از خصوصیات روش خمکاری گرم لوله فولادی عبارتند از:

  • خمکاری برای محدوده وسیعی از ضخامت و شعاع امکان پذیر است
  • عیوب بسیاری مانند بیضی شدن سطح مقطع و چروک خوردگی رخ خواهد داد
  • به دلیل پر کردن لوله از شن های داغ، تمیزکاری بعد از خمکاری لوله، اجتناب ناپذیر است
  • مصرف انرژی بسیار زیاد، گران قیمت، فرایند بسیار کند است

خمکاری به روش القایی

توسط جریان الکتریکی و ایجاد یک میدان انجام می شود به طوری که یک لوله از داخل کویل القایی عبور می کند. این روش برای خمکاری لوله های اسپیرال و درزجوش مستقیم استفاده می شود. از مزایای این روش می توان به موارد زیر اشاره نمود.

  • این روش مندرل داخلی نیاز ندارد. همچنین این نوع از خمکاری لوله ها برخلاف روش قبل، با آلودگی خاصی همراه نیست
  • در لوله هایی با شعاع خمکاری بزرگ و قطور استفاده می شود.
  • قیمت کم و بازدهی بالا از ویژگی های اصلی این نوع خمکاری محسوب می شود
  • کیفیت سطح نسبت به روش خمکاری گرم بهتر و همانند خمکاری سرد می باشد
  • از لحاظ چروک خوردگی و بیضی شدن مقطع، از دو روش خمکاری دیگر برتر است

خم لوله به روش سرد

خمکاری سرد لوله فولادی

خم لوله به این روش در انواع گوناگونی صورت می گیرد که می توان آن ها را به صورت زیر دسته بندی نمود

  • خمکاری پرسی
  • خمکاری فشاری
  • خمکاری غلتکی
  • فرم دهی کششی
  • خمکاری کششی – چرخشی
  • خم لوله آزاد

برای خمکاری لوله با قطر زیاد بیشتر از روش خمکاری سه غلتکی استفاده می شود. خمکاری سرد عموما در لوله هایی با شعاع زیاد و در زوایای خم کوچک در انتقال نفت و گاز استفاده می شود. از خصوصیات این نوع خمکاری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

خصوصیات روش خمکاری سرد در لوله های فولادی

این روش خصوصیات منحصربه فردی دارد که در ادامه به برخی از آن ها اشاره می کنیم.

  • بسیار سریع و ارزان قیمت
  • عیوب کمتری در این روش مشاهده می شود
  • به پوسته زدایی، تمیز کردن های پی در پی و تجهیزات گرمایی خاص نیاز نیست
  • محدودیت های زیادی ازلحاظ شعاع استاندارد و بازه ضخامت لوله در این روش وجود دارد.
  • نسبت به خمکاری گرم برگشت فنری و تنش های پسماند بیشتری خواهیم داشت.

مراحل خمکاری سرد شامل موارد زیر است:

  • بالا آمدن pin up shoe توسط سیلندر A
  • بالا آمدن stiffback و برقراری تماس بین die و لوله
  • با بالا آمدن بیشتر stiffback در این مرحله، لوله خم می شود
  • باربرداری با حرکت سیلندر c به طرف پایین
  • خارج کردن مندرل از لوله

در پایان خمکاری و پس از برگشت فنری لوله، زاویه خم بر حسب درجه بیان می شود.

مراحل خمکاری سرد لوله های قطور

مراحل خمکاری سرد لوله های قطور

روش خمکاری پرسی

در روش خمکاری پرسی، لوله بین دو غلتک و در طرف مقابل یک جک با تغذیه توان هیدرولیک و یا پرس مکانیکی قرار گرفته و به لوله نیرویی در جهت خمش وارد می کند. در روش خمکاری پرسی استفاده از مندریل توصیه نمی شود. با این روش می توان شعاعی حدود 2 برابر قطر لوله ایجاد کرد. خم کاری لوله هایی با ضخامت 0.71 میلی متر با این روش به خوبی قابل انجام است.

روش خمکاری پرسی

روش خمکاری پرسی

روش خمکاری فشاری

در این روش از سه قالب استفاده می شود. قالب گیره، قالب خم و قالب فشار متحرک سه قالب این روش هستند. قالب فشار حول مرکزیت قالب خم چرخانده می شود و در نهایت لوله خم شده با شکل مورد نظر به دست می آید. پایین ترین شعاع خمی که با این روش توصیه می شود در صورت استفاده از مندرل 1.5 برابر قطر خارجی لوله است و در صورتی که مندریل نباشد کوچک ترین شعاع به 2.5 برابر قطر خارجی لوله افزایش پیدا می کند.

روش خمکاری فشاری

روش خمکاری فشاری

روش خمکاری غلتکی

در این روش لوله را از میان غلطک هایی عبور می دهیم و خم موردنیاز برروی آن ایجاد می شود. نوع غلطک براساس ضخامت لوله تعیین شده و مقاطع توخالی دایره ای نیز در این روش قابلیت خم خواهند داشت.

روش خمکاری غلتکی

روش خمکاری غلتکی

روش شکل دهی کششی

در روش شکل دهی کششی برخلاف روش پرسی قالب ثابت بوده و حرکت نمی کند بلکه به جای آن گیره ها لوله را گرفته و متحرک هستند و با جابجایی لوله بر روی قالب، خم لازم بر روی لوله ایجاد می شود. البته در بعضی از دستگاه ها قالب نیز متحرک است ولی وجه تمایز با خمکاری پرسی در گیره های متحرک است. این روش فقط محدود به لوله نمی شود و برای انواع پروفیل ها کاربرد دارد.

روش شکل دهی کششی

روش شکل دهی کششی

انواع روش‌های خمکاری لوله براساس جنس لوله موردنظر نیز متفاوت خواهد بود. در ادامه به بررسی برخی از مهمترین لوله های موردنیاز در صنعت و روش خمکاری آن ها خواهیم پرداخت.

خمکاری لوله استیل: لوله‌های استیل خواص شیمیایی و مکانیکی منحصربه‌فردی دارند و خمکاری این لوله‌ها نیاز به تبحر و دانش زیادی دارد. به دلیل جلوگیری از تغییر شکل و ایجاد عیوب ظاهری در هنگام خمکاری این لوله‌ها، انواع روش سرد اعم از غلتکی، پرسی، فشاری، و فشاری کششی برای این محصول توصیه می‌شود. خمکاری به روش گرم برای لوله استیل چندان مطلوب نیست. برای اطلاع از تعرفه خمکاری لوله استیل در تهران و سایر شهرها با ما تماس بگیرید.

خمکاری لوله مبلی: لوله‌های مبلی محصولاتی ظریف بوده و خمکاری آن‌ها نیاز به دقت زیادی دارد. بنابراین خمکاری به روش گرم برای خم لوله مبلی چندان مطلوب نیست. از بهترین روش‌های خمکاری لوله مبلی می‎توان به روش پرسی و غلتکی اشاره کرد.

خمکاری لوله فولادی: روش‌های خمکاری لوله فولادی در بالا به طور کامل بررسی شد. خمکاری لوله‌ فولادی بسته به ضخامت، جنس و ابعاد ازطریق روش‌هایی همچون خمکاری گرم، خمکاری سرد و خمکاری القایی انجام می‌شود.

خمکاری لوله مسی: لوله‌های مسی بسیار حساس بوده و جهت خم کردن آن به فنر خم نیاز دارید. خمکاری لوله برق و سایر لوله ها باید به آرامی انجام شده تا از تغییر شکل آن جلوگیری شود.

خمکاری لوله گاز: خمکاری لوله گاز معمولا به روش سرد انجام شده و به دلیل اهمیت این محصول در خط لوله لازم است این کار بدون هیچ عیبی انجام شود.

خمکاری لوله آلومینیوم: لوله‌های آلومینیومی نیز بسیار حساس بوده و لازم است خمکاری عاری از هرگونه عیب ظاهری انجام شود. برای نتیجه بهتر می‌توان از روش خمکاری سرد استفاده کرد.

ابزار خمکاری لوله

معرفی ابزار خمکاری لوله

ابزار مختلفی برای هریک از روش‌های خمکاری لوله استفاده می‌شود. با این حال برخی از ابزارهای خمکاری در تمامی روش‌ها ثابت بوده که شامل موارد زیر است:

قالب خمشی: قالب خمشی اصلی‌ترین ابزار برای خمکاری لوله به حساب می‌آید. به طورکلی از این قالب برای اعمال فشار برروی محصول و ایجاد منحنی استفاده می‌شود.

قالب گیره‌ای: این قالب برای ثابت نگه داشتن لوله در فرآیند خمکاری استفاده می‌شود. چنانچه لوله طی فرآیند خمکاری تکان بخورد موجب ایجاد عیوب جبران ناپذیری در شکل ظاهری آن خواهد شد. بنابراین قالب گیره ای نقش مهمی را در خمکاری لوله ایفا می‌کند.

قالب فشاری: این قالب با لوله طی فرآیند حرکت کرده و فشار لازم جهت خمکاری را به آن اعمال می‌کند.

مندرال: این قالب نقش مهمی را در جلوگیری از آسیب رسیدن به دیواره داخلی لوله ایفا می‌کند. قالب‌های مندرل نیز انواع مختلفی داشته و برای هر لوله از جنس خاصی از این قالب استفاده می‌شود.

قالب وایپر: این قالب نیز نقشی همانند قالب مندرل داشته و از آسیب رسیدن به بخش بیرونی لوله جلوگیری می‌کند.

محاسبات خمکاری لوله

محاسبه شعاع خم لوله در خمکاری لوله‌های فولادی اهمیت زیادی دارد. در حالت ایده‌آل شعاع خم به صورت مضربی از قطر لوله خواهدبود. برای یک قطر خاص انتخاب درست شعاع خم نقش بسیار مهمی در کاهش هزینه‌ها و اجتناب از انتخاب و منظور کردن ابزار و تجهیزات اضافی دارد. در این ارتباط، این انتخاب باعث کاهش زمان تولید نیز می‌شود. به طورکلی باید یک توازن مناسب بین سرعت تولید و ابعاد خم و فرآیند مونتاژ که معمولا بعد از خم انجام می‌شود، وجود داشته باشد. شعاع خم یک تاثیر عمده برروی کنش سطوح داخلی و خارجی خم دارد و مستقیما برروی تغییر شکل پذیری و کار سختی کرنشی موثر است. توجهات و دقت کیفی برروی این کار در کیفیت فرآیند خم تاثیرگذار است.

هزینه خمکاری لوله

هزینه خمکاری لوله بسته به نوع روش، تجهیزات به کاررفته و نوع لوله متفاوت است. در برخی روش‌ها بسته به درجه سختی، شاهد قیمت بالاتری هستیم. آشنایی با انواع روش‌های خمکاری لوله فولادی و بررسی بهترین روش براساس بودجه می‌تواند در تصمیم‌گیری نهایی به شما کمک کند. بنابراین بهتر است قبل از شروع به کار از هزینه خدمات خمکاری در انواع روش‌های مختلف اطلاعات لازم را کسب کنید.

فاکتورهای مهم در انتخاب روش خمکاری لوله

در راستای ایجاد خم مطلوب و بی عیب که منطبق بر مشخصه‌های استاندارد باشد، انتخاب روش خمکاری متناسب با هندسه لوله و نیازمندی‌های فنی، موضوع بسیار مهم و حیاتی است. در عین حال طراحی بهینه ابزار و تجهیزات خمکاری نیز از اهمیت فراوانی برخوردار است. انتخاب یک روش خمکاری عموما به فاکتورهای زیر بستگی دارد:

  • کیفیت خم و نرخ تولید موردنظر
  • جنس لوله، شعاع خم و قطر نسبی لوله

بنابراین بهتر است قبل از انتخاب روش خمکاری با کارشناسان مرکزآهن مشاوره نموده و بهترین روش را براساس نوع لوله موردنظر انتخاب کنید. دقت در انتخاب روش خمکاری لوله موجب صرفه‌جویی در وقت و هزینه شما خواهدشد. 

خدمات خمکاری لوله در مرکزآهن

خدمات خمکاری لوله توسط شرکت مرکزآهن برای انواع لوله استیل، فولادی، لوله مسی، گاز و سایر انواع این محصول انجام می‌شود. همچنین امکان خمکاری لوله در انواع روش‌های مختلف بسته به هزینه و بودجه موردنظر شما وجود خواهد داشت. برای دریافت خدمات و کسب اطلاعات بیشتر درخصوص خدمات خمکاری لوله تهران و سایر شهرها در مرکزآهن با ما تماس بگیرید.

قیمت خمکاری لوله فولادی بر چه اساسی تعیین می شود؟

قیمت خدمات خمکاری لوله بسته به نوع روش و دستگاه مورد استفاده متفاوت است.

خدمات لوله خم کنی در اصفهان کجاست؟

شرکت کیمیا خم اصفهان،شرکت مرکزآهن اصفهان، شرکت برق کاران سپاهان و… در اصفهان خدمات خمکاری انجام می دهند

انواع روش های خمکاری لوله کدامند؟

روش گرم، روش سرد و روش القایی