علت اصلی استحکام هر ساختمان، فونداسیون آن است. به نظر شما، چه عواملی در ساخت فونداسیون یا پی ساختمان نقش دارند؟ انواع فونداسیون کدامند و کاربردهای آنها چیست؟ و اصلا برای اجرای فونداسیون چه گامهایی را باید طی کنیم؟
در این ویدئو، تلاش کردیم به بعضی از پرسشهای مهم درباره ساخت فونداسیون به عنوان پایه ساختمان، پاسخ دهیم. با ما همراه باشید.
حتما این ضربالمثلهای مشابه، به گوشتان خورده است: «خشت اول، گر نهد معمار کج/ تا ثریا میرود دیوار کج». مفهوم آن، به نوعی، تاکید بر «فونداسیون» یا همان پِیِ یا شالوده ساختمان است. بیجهت نیست مهندسان ساختمان معتقدند هر چه پایه قویتر باشد، سازه با ثباتتر است.
فونداسیون از ارکان مهم یک بناست که در پایینترین قسمت ساختمان قرار دارد و کار اصلی آن، تحمل وزن بناست و سهلانگاری در ساخت آن، ممکن است باعث خسارت مالی و جانی شود. مقاومت ساختمان با استحکام فونداسیون، رابطه نزدیک دارد چون بار ساختمان از طریق فونداسیون به زمین منتقل میشود.
عوامل مختلفی در ساخت فونداسیون نقش دارند از جمله: بافت ساختمان، تعداد طبقات، لایهها، نوع خاک، ظرفیت باربری زمین یا خاک، شرایط آبوهوایی، بلایای طبیعی، سهولت اجرا، سطح آب زیرزمینی، بارهای اعمالشده از طرف سازه، هزینهها و مسائل اقتصادی، وزن ساختمان، سازه مجاور، منابع آبی و شیبهای مجاور.
انتخاب مواد و نوع فونداسیون ساختمان حداقل به دو موضوع بستگی دارد: بار ساختمان و نوع خاک زیرین. در مجموع، برای فونداسیون میتوان از بتن، فولاد، سنگ، آجر و مصالح دیگر استفاده کرد.
درباره انواع فونداسیون، تقسیمبندیهای مختلفی مطرح شده اما مهمترین طبقهبندی، فونداسیونهای سطحی و عمیق هستند:
فونداسیون سطحی یا کمعمق، زمانی است که عمق فونداسیون کمتر از عرض آن باشد. این فونداسیونها، حداقل حدود 800 میلیمتر و حداکثر بیش از 4 متر عمق دارند، برای ساختمانهای کمارتفاع مناسبند و حداکثر دو متر عمیقتر از پایینترین طبقه قرار میگیرند. از فونداسیون کمعمق، وقتی استفاده میشود که ظرفیت تحمل خاک، در عمق کم، کافی باشد یا مصالح فونداسیون و بستر خاک، باعث نشست قبل از موعد ساختمان نشوند.
در مقابل، فونداسیون عمیق، فونداسیونی است که در آن، عمقِ پِی بیشتر از عرض آن باشد. این فونداسیون، وزن ساختمان را به لایه عمیقتر در زیر سطح زمین، منتقل میکند. فونداسیونهای عمیق برای انتقال بار ساختمان در زمینهایی با ظرفیت باربری بسیار پایین یا ساخت سازههایی با وزن بالا استفاده میشوند. این فونداسیون در ساختمانهای مرتفع، آسمانخراش یا ساختمان احداثشده در خاک ضعیف کاربرد دارد.
مرکزآهن بهترین مشاور شما برای تامین آهن آلات پیش از ساخت و ساز می باشد. کافیست با کارشناسان ما تماس بگیرید