دوران گذر از تحریم ها و رکود در بازار آهن

4 سال پیش5060بازدیددیدگاه
دوران گذر از تحریم ها و رکود در بازار آهن
3:48

روز هایی که پشت سر میگذاریم از دید بسیاری از تحلیل گران بازار فولاد می تواند به عنوان دوران گذار از تحریم ها تلقی شود و معمولا در چنین شرایطی، معاملات وارد یک فاز کوتاه مدت رکود می شود. بازار فولاد نیز از این مورد مستثنی نیست و می توان سکون کوتاه مدت فعلی آن را در بعد کلان به این قضیه مرتبط دانست. در ابتدای هفته ای که پشت سر گذاشتیم شنیده هایی از روند کاهشی بازار ارز به گوش می رسید و این بدان معنا بود که قیمت محصولات فولادی نیز همگام با نوسانات نرخ دلار، روندی کاهشی را در پیش خواهد داشت. این کاهش قیمت در بازار طلا هم به وضوح دیده می شد.

در هفته های اخیر بازار فولاد دارای جهت گیری های قدرتمندی نیست و همین امر تصمیم گیری را برای فعالان این حوزه دشوار کرده است. با وجود اینکه نیمه بهمن ماه همه ی چشم ها به تحرکات سیاسی میان ایران و آمریکا دوخته شده بود ، در روزهای اخیر با مشاهده اقدامات و بیانیه های دولت بایدن، امیدها برای رفع کامل تحریم ها در مدت زمان کوتاه ، کمی کمرنگ تر شد. هرچند می توان امیدوار بود که در صورت رفع کامل تحریم ها نرخ ارز با کاهشی جدی مواجه شود که البته همین امر موجب کاهش نرخ فولاد نیز می شود و می تواند معاملات این بازار را برای مدتی کوتاه مدت دچار رکود کند.

شایان ذکر است که قیمت و روند بازار فولاد ایران تحت تاثیر عواملی دیگر فراتر از نرخ ارز نیز قرار دارد. و پر واضح است حتی اگر تحریم ها به صورت کامل برداشته شود، تغییرات به یکباره در بازار رخ نخواهد داد و قیمت ها برپایه فعلی ثابت خواهند ماند.

در بررسی عوامل تاثیر گذار بر رکود معاملات بازار فولاد در انتهای سال جاری، باید به کاهش صادرات مقاطع فولادی نیز اشاره کرد. در ١٠ ماهه ي نخست امسال شاهد كاهش ٢٠٪؜ ميزان صادرات فولاد نسبت به دوره مشابه سال قبل بوديم و صادرات اسلب نيز در این مدت، كاهش ٣٠٪؜ نسبت به دوران مشابه سال قبل را تجربه كرده است . از طرفي از ابتداي امسال تا کنون قيمت شمس در بورس كالا حدودا ١٠٪؜ پايين تر از نرخ جهاني معامله می شود و ارزان بودن قيمت مقاطع فولادي توليد داخل در پي قيمت گذاري دستوري آن، منجر به وضع عوارض روي محصولات فولادي ايران از طرف كشور هايي نظير عراق و افغانستان شده است كه همين امر انتقاد شديد فعالان صنعت فولاد را به دنبال داشت. چرا كه ارزان فروشي محصولات فولادي به كشور هاي همسايه نه تنها سود آوري مطلوبی براي ما نداشته بلكه با وضع عوارض از سوی کشورهای خریدار ، شرايط صادرات مقاطع فولادي در سال هاي آينده را دشوار تر خواهد کرد.

از خلاصه آنچه گفته شد به نظر می رسد روند خنثی و بدون جهت فعلی بازار فولاد تا انتهای سال ادامه دار باشد. هرچند فرصت محدود ٢٠ روزه تا پايان سال و شروع تعطيلات كارخانه ها ، برخي مصرف کنندگان را ترغیب به خرید کرده است و افزايش نسبی در حجم تقاضا را شاهد هستیم، اما با توجه به آن كه فاصله چنداني تا تعطيلات نيست بازار فرصت تغيير روند جدي نخواهد داشت مشروط بر آن كه قيمت جهاني شمش و سنگ آهن تغيير ناگهاني نداشته باشد .

در نهايت پيشنهاد ما به مشترياني كه در حال حاضر نياز به تامين مقاطع فولادي دارند اين است كه با توجه به انبار گرداني در روز هاي پاياني سال و احتمال كاهش موجودي انبار ها و کارخانه ها و نيز مشكلات احتمالي در فرآیند ارسال بار و همچنين عدم ثبات نرخ ارز در روز هاي جاري ،خريد خود را به سال آينده موكول نكرده و در اولين فرصت اقدام به خريد نمايند.