آشنایی با انواع فولاد و کاربرد آن قسمت 4

5 سال پیش2567بازدید0دیدگاه
آشنایی با انواع فولاد و کاربرد آن قسمت 4
4:19

آشنایی با انواع فولاد ضد زنگ

در این سری از ویدیو ها ما در مورد 4 دسته اصلی فولاد صحبت کردیم. از مخفف C.A.S.T. استفاده کردیم که نماینده فولاد کربن، آلیاژ فولاد، فولاد ضد زنگ و فولاد ابزار است. ما همچنین در مورد روش های دسته بندی فلزات صحبت کردیم و بطور دقیق در خصوص دو حرف اول کلمه اختصاری موجود صحبت کردیم. امروز میخوایم بطور دقیق تر به بررسی حرف S یعنی فولاد ضد زنگ بپردازیم.

فولاد ضد زنگ حاوی 10 تا 20 درصد کروم است. کروم عنصر اصلی آلیاژ است که در فولاد ضد زنگ موجب افزایش مقاومت در برابر خوردگی می شود. در واقع میزان مقاوت در برابر خوردگی فولاد ضد زنگ 200 برابر بیشتر از فولاد معمولی است. فولاد ضد زنگ را می توان در 5 گروه اصلی تقسیم کرد:

  • آستنینی
  • فریتیی
  • مارتنزیتی
  • دوفازی
  • سخت گردانی رسوبی

فولاد آستنیتی بزرگترین بخش از بازار فولاد ضد زنگ را تشکیل می دهد. که دارای کاربردهای گسترده‌ای در لوازم آشپزخانه، اتصالات ، تجهیزات پزشکی دارد ...

انواع فولاد ضد زنگ

درجه های مختلف فولاد ضد زنگ آستنیتی قابل جوش، غیر مغناطیسی و مقاوم در برابر گرما هستند. فولاد ضد زنگ آستنیتی به راحتی به سه گروه تقسیم می شود:

  • نیکل کرومیوم سری 300
  • نیکل کرومیوم منگنز سری 200
  • و آلیاژهای خاص

فولاد فریتی حاوی مقداری نیکل بین 12 تا 17 درصد کروم و کمتر از 1درصد کربن و سایر عناصر آلیاژی مثل مولیبدن، آلومینیوم یا تیتانیوم است. فولادهای فریتی قابلیت چکش خواری و شکل پذیری خوبی دارند. فولادهای زنگ نزن فریتی در مقایسه با فولادهای آستنیتی قدرت تحمل حرارت پایینی دارند. فولاد ضد زنگ فریتی دارای خاصیت مغناطیسی است اما گرما پذیر نیستند و اغلب ارزان تر از سایر فولادهای ضد زنگ هستند. برخی از گریدهای فولاد فریتی 405 و 409 هستند.

فولاد مارتنزیتی حاوی 11٪ تا 17٪ کروم، کمتر از 0.4% نیکل و بیش از 1.2% کربن است.  وجود کربن بیشتر منجر به شکل پذیری بهتر می شود اما مقاومت در برابر گرما و قابلیت جوش پذیری را کاهش می دهد. برای به دست آوردن خواص مفید دیگر و پیشگیری از ترك خوردگی پس از جوشكاری لازم است از فولاد ضد زنگ مارتنزیتی مثل 403، 410 و 410 حاوی مولیبدن نیکل و 420 مغناطیسی و گرما پذیر استفاده شود که اغلب برای دندان پزشکی، چاقوهای جراحی و سایر ابزارهای برشی استفاده می شوند.

فولاد دوفازی عموما شامل 20 تا 25درصد کروم، 5درصد نیکل و مقادیر زیادی مولیبدن و نیتروژن است. فولاد دو فازی دارای مقاومت بالاتری در برابر ترک خوردگی و کلرید در مقایسه با فولاد ضد زنگ آستینیتی است و برخی از موارد استفاده از آن در لوله کشی و دستگاه های شیمیایی است

فولادهای سخت گردانی رسوبی، فولاد ضد زنگ کروم نیکل هستند که شامل عناصر آلیاژی مثل مس آلومینیوم و تیتانیوم می باشند. این آلیاژها اجازه میدهند که فولاد سخت شده و در برابر گرما مقاوم شود و می توانند در شرایط سالم حاوی آستنیت و مارتنزیت باشند

 

امیدوارم این ویدیو اطلاعات شما در خصوص فولاد ضد زنگ را افزایش داده باشد.

با ما باشید. در قسمت بعدی از این سری ویدیو ها نگاه دقیق تری به حرف آخر در مخفف C.A.S.T. می کنیم.

فولاد ابزار