آیا تا به حال فکر کردید چرا در پروژه های ساختمانی از میلگردهای حرارتی استفاده میشود؟
تفاوت بین میلگرد حرارتی و معمولی چیست؟ استفاده از میلگردهای حرارتی، الزامی است یا اختیاری؟
اگر دوست دارید پاسخ این سوالات را بدانید، در این ویدئو با ما همراه باشید.
میلگرد حرارتی یک نوع میلگرد است که برای کاهش دادن و خنثی سازی پیامدهای تغییرات دمایی روی بتن استفاده میشود. این میلگرد، به صورت عمود و به شکل T، در جهت تیرها و تیرچه ها یا به صورت شبکه ای، در زمان ساخت سقف تیرچه بلوک، تیرچه کامپوزیت و یا دال بتنی اجرا می شود. اتصال میلگردهای حرارتی از طریق روش جوش سرد یا با مفتول است.
دلیل نامگذاری میلگرد حرارتی این است که از تنشهای ناشی از جمع شدگی و حرارت بتن، جلوگیری میکند. ضمنا این میلگرد جلوی انبساط و انقباض بتن و ایجاد ترک را میگیرد و استحکام بتن را افزایش می دهد. این کار، مانع خطرات احتمالی میشود. علاوه بر این، میلگردهای حرارتی سه کاربرد دیگر هم دارند: افزایش باربری سازه، جلوگیری از گسستگی دیافراگم سقف و کاهش احتمال ریزش سقف در زمان زلزله یا آتش سوزی.
قطر میلگردهای حرارتی بستگی به کاربردهای آنها متفاوت است. معمولا میلگردهایی که قطرشان، 4 و 5 میلیمتر است، رایج ترند. هرچند سایزهای 6 تا 6.5 و 8 هم مورد استفاده اند. ضمنا فاصله بین میلگردهای حرارتی نباید از 5 برابر ضخامت دال بتنی و یا 500 میلی متر بیشتر باشد.
موضوع مهم، در این زمینه، تفاوت میلگردهای معمولی و حرارتی است. میلگردهای معمولی با تغییر حرارت، دچار انقباض و انبساط می شوند، به بتن فشار وارد میکنند و استحکام آن را از بین میبرند اما میلگردهای حرارتی این مشکلات را ندارند و اتفاقا باعث استحکام بتن می شوند. همچنین میلگردهای حرارتی در مقایسه با میلگردهای معمولی، ایمنی ساختمان را بالا میبرد.
درباره استفاده از میلگردهای حرارتی، دو دیدگاه وجود دارد:
یگ گروه از مهندسان پروژه های ساختمانی معتقدند در آیین نامه های مربوطه، استفاده از میلگرد حرارتی، الزام نیست و توصیه ای است. به اعتقاد این گروه، میلگردهای حرارتی، هزینه ها را بالا میبرد و استفاده از آن ضرورتی ندارد. روشهایی مثل استفاده از بتن الیافی، کم کردن نسبت آب به سیمان و استفاده از فوق روان کننده میتواند جایگزین میلگرد حرارتی شود.
گروه دیگری از مهندسان میگویند اتفاقا استفاده از میلگردهای حرارتی ضروری است که البته بیشتر در سقف ها رایج هستند چون بخشی از بار ساختمان روی سقف هاست. ضمن اینکه افقی بودن سقف ها باعث میشود در برابر نیروهای وارده آسیب پذیرتر شوند. به اعتقاد این گروه، اگر از بتن غیرمسلح که مجهز به میلگرد حرارتی نشده، استفاده شود، ممکن است سقف ریزش کند، ترک های بزرگی در بتن ایجاد شود و خصوصا در زمان زلزله آسیب پذیر باشد. پس هرچقدر از میلگردهای حرارتیِ بالاتر و بهتر استفاده شود، ضریب ایمنی ساختمان بیشتر میشود.
با وجود این مزایا، مشکل میلگردهای حرارتی این است که با عبور کارگران و زمان بتن ریزی، در سقف فرو میروند و در این شرایط، خیلی اثرگذار نیستند پس بهترین گزینه، استفاده از شبکه های مش هست. بعضی ها هم معتقدند بهتر است استفاده از سقف تیرچه بلوک، ممنوع و به جای آن، دال بتنی در سازه بتنی و سقف کامپوزیت در سازه فولادی الزامی شود.