انواع ورق رنگی و کاربرد هرکدام

6 ماه پیش4580بازدید0دیدگاه
انواع ورق رنگی و کاربرد هرکدام

ورق رنگی بر پایه ورق فلزی گالوانیزه، تولید و طی فرایند خاص صنعتی به نام الکترواستاتیک یا به روش مایع، رنگ آمیزی و در بازار عرضه می شوند. این پوشش رنگی از جنس پلیمر است که به این محصول مزایای منحصر به فردی می‌ دهد. آنچه اهمیت دارد، نحوه رنگ آمیزی این محصولات است که باعث می شود ویژگی های مثبتی نسبت به سایر ورق های فلزی و گالوانیزه داشته باشند. این ورق ها، طیف رنگی متنوع و مدل های مختلف دارند. البته انواع رنگ ها و مدل‌ ها، بستگی به نوع نیاز مشتری دارد. این ورق ها انواع متنوعی دارد که یکی از انواع آنها ورق شادولاین می باشد.

ورق رنگی چیست ؟

شاید برخی تصور کنند این پوشش رنگی، فقط برای زیبایی استفاده می شود اما ورق های گالوانیزه رنگی به نسبت ورق های بدون رنگ، دارای فوایدی هستند. رنگی بودن ورق ها، فراتر از جذابیت بصری، به خاطر داشتن یک لایه رنگ حاوی روی، موجب افزایش مقاومت ورق در برابر زنگ زدگی، خوردگی و پوسیدگی می شود. بنابراین خواص شیمیایی و مکانیکی، مزیت اصلی ورق های رنگی نسبت به سایر ورق ها می‌باشد.

در حقیقت، مقاومت به خوردگی این محصولات که روی سطح آن با لایه ای از رنگ مخصوص گالوانیزه، پوشانده شده، بسیار بالاتر از محصولات مشابه است و همین ویژگی، کاربرد و اهمیت ورق رنگی را افزایش داده است. چنانچه ورق گالوانیزه در شرایط محیطی نامناسب، بسیار مرطوب و یا همراه با مایعات اسیدی و قلیایی باشد، باید حتما از ورق های رنگی استفاده شود. مثلا ورق شیروانی رنگی، کاربرد گسترده در شهرهای مرطوب و ساحلی دارد و بسیاری از سقف های این مناطق از ورق رنگی شیروانی ساخته می شوند. در این رابطه، لایه هایی که بر روی ورق‌ رنگی ایجاد می‌ کنند تا محصول در شرایط محیطی تناسب داشته باشد، عبارتند از: فولاد گالوانیزه گرم، فولاد الکتروگالوانیزه، گالوالیوم، ورق‌های گالبو و آلومینیوم.

خط تولید ورق رنگی

برای تولید ورق رنگی، مراحل مختلف ذکر شده است. این مراحل را می توان به طور خلاصه به شرح زیر ارائه کرد:

  1. در مرحله اول، نقص‌ ها، ناخالصی‌ ها و چربی‌ های کلاف گالوانیزه را حذف یا پولیش می‌ کنند.
  2. در مرحله دوم، سطح ورق‌ ها باید صاف و یکنواخت و برای رنگ آمیزی حرفه‌ ای و با کیفیت آماده شود که این کار با غلتک‌ های مخصوص، انجام می شود.
  3. در مرحله سوم، بعد از صاف‌ کاری سطح ورق‌، آن را شستشو داده و خشک می‌ کنند.
  4. در مرحله چهارم برای افزایش مقاومت‌ های فیزیکی مانند مقاومت در برابر خوردگی، مواد شیمیایی مخصوصی اضافه کرده و در انتها آن را خشک می‌ کنند.
  5. در مرحله پنجم، بعد از خشک شدن ورق‌ ها، رنگ را به سطح ورق‌ اضافه می‌ کنند. این رنگ‌ ها، می‌ توانند از جنس پلی‌ استر، پلی‌ اورتان یا مانند آن باشند. در نهایت ورق رنگی با مقاومتی دو برابر شکل قبلی تولید می‌ شود.

انواع ورق رنگی

انواع ورق های رنگی

تنوع رنگی فراوان این ورق ها، کاربرد آنها را افزایش داده است. برخی از این رنگ‌ ها با کد رال (RAL) تعیین می‌ شوند که عبارتند از: کروم با کد 1015، زرد با کدهای 1023 و 1028، نارنجی با کد 2003، قرمز با کدهای 3000 و 3020، صورتی با کد 4003، بنفش با کد 4005، آبی با 5015، سبز با 6024، قهوه‌ ای با 8004 و سفید با 9016. بر همین اساس می توان رنگ های پرتقالی، نارنجی، آبی، قرمز، سبز، جگری، کرمی، بنفش، سفید، قهوه ای و آبی نیسانی را از انواع رنگ های ورق رنگی برشمرد که همین امر، به خریداران حق انتخاب زیادی می دهد.

انواع رنگ کاری ورق رنگی

رنگ مخصوص ورق گالوانیزه از نوع تکنولوژی نانو است که به صورت یک لایه نازک و شفاف بر روی سطح ورق قرار می گیرد. این نوع رنگ حاوی روی (Zn) است که همانند گالوانیزه کردن مانع از خورندگی و زنگ زدگی ورق می شود. روش و نوع رنگ در ورق های گالوانیزه کارخانه های مختلف، یکسان و تفاوت آنها در میزان ضخامت رنگ و روی موجود در رنگ است که با طول عمر ورق، رابطه مستقیم دارد.

برای رنگ آمیزی ورق های گالوانیزه از ورق های گالوانیزه شده به روش سرد استفاده می شود. به همین دلیل سطح صاف ورق گالوانیزه برای رنگ آمیزی دارای سختی هایی است و در مرحله بعد خشک کردن رنگ آن، نیاز به مهارت خاص دارد. پس از خشک شدن رنگ بر روی ورق، کیفیت، ضخامت رنگ، مطابقت رال رنگ، چسبندگی و کیفیت آن باید مد نظر قرار گیرد. این ورق ها به دو روش عمده رنگ آمیزی می شوند:

  • پودری یا الکترواستاتیک

در این روش، رنگ به صورت یک لایه و کاملا اتوماتیک بر روی ورق اسپری می شود و ورق رنگی، یکدست و براق است. چسبندگی موقت بین سطح ورق و پودر رنگ توسط اعمال جریان الکتریکی و بارهای مخالف بین آنها انجام می‌ شود. برای تکمیل این فرآیند، جهت قرارگیری کامل آن به عنوان پوشش روی سطح ورق از حرارت دهی برای ذوب پودر استفاده می‌ گردد.

  • روش مایع

این روش شامل پاشیدن رنگ مایع بر سطح ورق گالوانیزه است. سپس برای تکمیل کار، فرآیند خشک شدن صورت می‌ گیرد. در این روش ضخامت و یکنواختی رنگ بر سطح ورق بهتر از روش پودری می باشد اما رنگ الکترواستاتیک کیفیت بالاتری نسبت روش مایع دارد.

جدول استاندارد ورق های رنگی

رنگ استاندارد جهانی این کالا، رال است؛ اما در بیش از 16 رنگ مختلف، عرضه و به ‌فروش می‌ رسد. استانداردهایی مانند DIN EN ISO 2360، ISO7724، DIN EN ISO 2409 و CROSS-CUT برای بررسی رنگ ورق وجود دارد که استاندارد CROSS-CUT از مهم ترین آنها می باشد و میزان چسبندگی رنگ را بررسی می کند. همچنین نکته قابل توجه درباره استاندارد ضخامت ورق‌ های گالوانیزه رنگی این است که هر چه ضخامت این محصول بیشتر باشد، ارزش کمتری دارد و یک امتیاز منفی برای ورق رنگی به‌ حساب می‌ آید. ضخامت این محصولات که به دو صورت رول و شیت، تولید و عرضه می شوند، باید حداکثر 0.7 میلی متر باشد. البته ورق های رنگی عمدتا در ضخامت های نازک به انبوه سازی و تولید می رسند. حداقل ضخامت آنها 0.18 میلی متر است و بعد از آن، ضخامت 0.22 میلی متر، 0.30 میلی متر، 0.40 میلی متر، 0.50 میلی متر و 0.60 میلی متر و بیشترین ضخامت موجود 0.70 میلی متر است. همچنین ضخامت پوشش رنگی این ورق‌ ها در قسمت بالایی ورق، 25 میکرون و در قسمت پایینی، حداکثر 15 میکرون می باشد، استاندارد عرضی رول‌ ها 100 و 125 سانتی‌ متر است.

کاربرد ورق رنگی

کاربردهای ورق رنگی

ورق رنگی با توجه به تنوع مدل ها، رنگ ها و خصوصیات آن، کاربردهای بسیاری در انواع صنایع دارد. ساخت و ساز از مهم ترین، ملموس ترین و پرکاربردترین صنایعی است که از ورق رنگی استفاده می کند. مهم ترین کاربردهای ورق رنگی را می توان در قالب موارد زیر فهرست کرد:

  • صنعت ساختمان: سقف کاذب، نماهای دکوراتیو، سقف و بدنه انبارها و کارگاه ها، سقف شیروانی، سقف ویلا، سقف کارخانه ها و سوله‌ ها، ورزشگاه‌ ها، دیواره کانکس‌ ها، پوشش سر درب باغ
  • صنایع فلزی لوازم خانگی: انواع پارتیشن، بدنه یخچال و فریزر، آبگرمکن، اجاق گاز، کابینت، لباس شویی و ماکروویو
  • صنعت حمل و نقل: اتاق ماشین، کانتینرها و سردخانه ها
  • صنایع رایانه ای: بدنه کامپیوترها
  • صنایع برق و الکترونیک

در مجموع پوشش سقف سوله، پوشش سقف شیروانی، پوشش سقف ویلا و ساختمان، حصارکشی کارگاهی، دیوارکشی موقت، جداسازی فضاها، ساخت دستگاه های صنعتی، ساخت تابلو، ساخت آلاچیق، ساخت تخته وایت برد، ساخت فلاشینگ، بدنه خودرو، لوازم خانگی، صفحات رنگی، سقف ویلا و ویترین مغازه ها را می توان از جمله کاربردهای ورق رنگی دانست.

مزایای ورق های رنگی

ورق رنگی بر پایه گالوانیزه مزیت های زیادی دارد که از جمله مزایای آن می توان به پوشش دهی سطوح، دوام و مقاومت بالا، زیبایی ظاهری و تنوع رنگی، شکل‌ پذیری و فرم‌ گیری بالا، نصب سریع و آسان، وزن سبک و ایمنی در مقابل زلزله، قیمت مناسب، یکپارچگی ورق، ضد زنگ بودن، ضد حریق بودن، سازگار بودن با طبیعت، مقاومت بالا در برابر خوردگی، آب و رطوبت و نیز منعکس کننده انرژی و ایمنی، پوشش دهی سطح، مقاومت در برابر آسیب های مکانیکی و مقاومت در برابر گرما اشاره کرد. علاوه بر این مزایا، مدت زمان تغییر رنگ ورق رنگی در شرایط محیطی و آب و هوایی مختلف، نسبت به ورق گالوانیزه معمولی بیشتر است.

انواع طرح ورق رنگی

ورق گالوانیزه رنگی، علاوه بر رنگ، از نظر شکل نیز دارای انواع مختلفی است که هر کدام از آنها، برای استفاده در مکانی خاص کاربرد دارد و ویژگی خاص خود را نیز دارا می باشد. ورق رنگی کرکره‌ ای، سینوسی، ذوزنقه، شادولاین، سفالی پالرمو، ژنوا و… از جمله این ورق‌ ها هستند.

  • شادولاین: شادولاین‌ ها در اوایل کار بیشتر روی ساندویچ پانل‌ ها استفاده می‌ شدند اما بعد از تقاضاهای زیاد، از آن در انواع سقف ها استفاده شد. دلیل این تقاضای بالا برای آن، زیبایی خاص، وزن کم و هزینه مناسب است. تعیین ضخامت بنا و طول ورق در این محصول به مشتری بستگی دارد که از این نمونه ورق رنگی، در پوشش سقف و دیوار استفاده می‌ شود.
  • ذوزنقه: در این محصول نیز طول و ضخامت به انتخاب مشتری بستگی دارد که ورق‌ های شادولاین و ذوزنقه، با عرض 100 و 125 سانتی متر عرضه می‌ شوند. البته نصب ورق های ذوزنقه در مقایسه با شادولاین سریع تر و آسان تر می باشد و وزن سبک آن، ایمنی ورق ذوزنقه را افزایش داده است. ورق ذوزنقه‌ ای به دلیل شکل ظاهری مناسب، بیشتر در ساخت شیروانی‌ ها استفاده می شود. البته به غیر از سقف، این محصول، در پوشش دیوارهای سوله نیز کاربرد دارد.
  • کرکره‌ ای: گاهی ورق رنگی ذوزنقه ای را با ورق‌ های سینوسی اشتباه می‌ گیرند. ورق رنگی کرکره ای یا شیروانی از اولین و قدیمی‌ ترین نوع ورق‌ های گالوانیزه رنگی می باشد و سال‌ هاست به بازار ایران وارد شده است. یکی از دلایل افزایش تقاضا در خرید این محصول، تنوع بالا در رنگ است. قیمت ورق رنگی کرکره ای کمی نسبت به بقیه اعضای خانواده‌ آن، گران‌ تر است اما به دلیل زیبایی خاصی همچنان مورد استفاده قرار می گیرد. از این محصول، در پوشش سقف و دیوار استفاده می‌ شود.
  • سینوسی: این ورق، یکی از انواع ورق رنگی پرکاربرد مخصوصا در ساخت ساختمان‌ های مسکونی و گاهی سوله‌ ها به حساب می آید. ورق سینوسی، محصولی ارزان قیمت است و به همین دلیل مورد توجه پیمانکاران ساختمانی قرار گرفته، اما در کنار این قیمت نسبتا مناسب، سینوسی‌ ها مقاومت کمتری در مقابل نور و باران دارند و نصب آنها بیشتر در محل‌ های کم بارش می باشد.
  • سفالی: ضخامت این محصول 0.5 میلی‌ متر و طول آن، به انتخاب مشتری بستگی دارد. از مزایای این محصول، می‌ توان به عدم تغییر رنگ و شکل با گذشت زمان و در شرایط جوی مختلف، مقاومت در برابر خوردگی و شکستگی در طول زمان، نصب سریع، مقاومت بسیار بالا در مقابل ضربه، نور و آب اشاره کرد. در شهر پالرموی ایتالیا، سقف اغلب خانه‌ ها به شکل شیروانی و سفالی است و ورق رنگی سفالی نیز که طرحی مشابه آن دارد، سفال پالرمو هم نامیده می شود. به دلیل ضخامت حدود 20-25 میکرونی روی ورق و 7 تا 15 میکرونی پشت آن، ضخامت ورق در برابر آب و نور بسیار بالا می باشد.
  • ورق طرح ژنوا: طرح ژنوا یکی از زیباترین انواع ورق رنگی است. ظاهر خاص این محصول باعث شده در مناطق ویلایی‌ ساز استان‌ های شمالی کشور رایج شود. این محصول، از نظر کیفیت، مقاومت و استحکام نیز نسبت به دیگر ورق‌ های رنگی اهمیت دارد. وزن پایین و نصب سریع این ورق، تعداد بیشتری از مشتریان را به سمت آن کشانده است.
رول ورق رنگی

قیمت ورق رنگی

قیمت ورق رنگی به خاطر تفاوت های ناشی از تولید در مقایسه با سایر ورق ها، از ورق سیاه و گالوانیزه بالاتر است و عملا موجب افزایش هزینه پروژه هایی می شود که از این محصولات استفاده می کنند. با وجود گران تر بودن آن نسبت به سایر محصولات، همچنان ورق رنگی به دلیل زیبایی ظاهری و مقاومت بالای آن، محبوبیت خود را در بین مصرف کنندگان حفظ کرده است. ورق‌ های رنگی معمولا در رول‌ های 4 تا 9 تن معامله می‌ شود اما برحسب سفارش مشتری در طول متفاوت به فروش می‌ رسد. در مجموع عواملی که بر قیمت ورق رنگی گالونیزه تاثیرگذارند، عبارتند از:

  • نوع فرایند تولید
  • ضخامت و ابعاد ورق رنگی
  • میزان نیاز و درخواست بازار
  • نوع رنگ
  • کیفیت سرد شدن ورق
  • طول زمان رنگ آمیزی و عایق کاری
  • کیفیت سطح ورق
  • اندازه و طرح ورق
  • برند کارخانه سازنده
  • نرخ ارز

تولیدکنندگان ورق رنگی در ایران

با توجه به حجم تقاضای زیاد برای ورق های رنگی، علاوه بر تولیدات داخلی، بخشی از نیاز بازار با خرید ورق رنگی خارجی تامین می شود. یکی از پرکاربردترین انواع ورق رنگی وارداتی، ورق رنگی چینی است. هر چند ورق رنگی وارداتی از کشورهایی مانند چین، هند، امارات و قزاقستان وارد می‌ شود اما ایران نیز از بهترین تولید کنندگان این محصول است. فولاد مبارکه اصفهان به عنوان اولین کارخانه تولیدکننده ورق رنگی در ایران، شرکت هفت الماس در قزوین به عنوان یکی از مرغوب ترین تولیدکنندگان، نورد سمنان، امیرکبیر کاشان، فولاد بهمن در قائمشهر و… از جمله تولیدکنندگان ورق رنگی در کشور محسوب می شوند.

3 نکته کلیدی پیش از خرید ورق رنگی

مانند همه محصولات، در زمینه ورق های رنگی نیز اجناس تقلبی و اصلی هنگام خرید و فروش وجود دارد. فروشندگان ورق های گالوانیزه رنگی باید کالای فلزی را به صورت وزنی یا کیلویی بفروشند نه به صورت شاخه، برگ و مانند آن؛ مگر اینکه خریدار تمایل داشته باشد برای سهولت در محاسبات، عدد وزنی به برگ تبدیل شود. بنابراین:

  1. خریداران باید همیشه یا ورق رنگی را کیلویی خریداری کنند و یا اگر برگی خریداری کردند، به شرط وزن، این کار را انجام دهند.
  2. خریداران باید به سایز طول و عرض ورق دقت داشته باشند.
  3. کسانی که قصد خرید ورق برای استفاده در بیرون منزل را دارند، باید از قابلیت ضد زنگ بودن آن کاملا مطمئن شوند.
نویسنده :adminmarkaz
پروفایل

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید
بارگذاری مجدد