اگر در بازار آهن و فولاد فعالیت داشته باشید، احتمالاً اصطلاح میلگرد مچینگ (Matching Rebar ) به گوشتان خورده است. منتهی بسیاری از افراد، حتی خود بازاری ها هم نمی دانند این اصطلاح چه معنایی دارد. به طور کلی مچینگ یک اصلاح خاص در بورس کالا است. به پاره ای از معاملات ویژه در بازار بورس کالا معاملات مچینگ گفته می شود. حال اگر این نوع معاملات پیرامون خرید و فروش میلگرد انجام شده باشد، به معاملات مچینگ میلگرد شناخته می شود. طبیعتا به محصول فروخته شده در طول این معاملات هم میلگرد مچینگ اطلاق می گردد.
تا با اینجا یک مقدمه خیلی مختصر درباره اینکه “میلگرد مچینگ چیست؟” ارائه کردیم. در ادامه به صورت کاملا مفصل و اختصاصی در رابطه با این مفهوم و تاثیر آن بر قیمت آهن صحبت خواهیم کرد.
هر زمان در بورس کالا تمام حجم میلگرد عرضه شده فروخته نشود و مقداری از آن به صورت مازاد باقی بماند، بعد از پایان یافتن زمان معاملات، حجم اضافی باقیمانده به عنوان کالای مازاد با قیمت پایه در معاملات مچینگ به فروش خواهد رسید. به میلگردی که در این روش به فروش می رسد، میلگرد مچینگ گفته می شود.
با توجه به اینکه شاید مفهوم چنین اصطلاحی برای بسیاری از افراد پیچیده باشد، اجازه دهید، آن را با ذکر یک مثال کاربردی توضیح دهیم:
عرضه میلگرد در بورس کالا در روزهای چهارشنبه هر هفته تعیین می شود. فرض کنید یکی از تولیدکنندگان فولاد حجم میلگرد عرضه شده را 10 هزار تن اعلام کند. به محض آغاز زمان خرید و فروش، حجم تقاضا برای خرید میلگرد عرضه شده توسط این تولید کننده به ثبت می رسد. اکنون تصور کنید حجم تقاضا برای خرید میلگرد این تولیدی حدود 5 هزار تن باشد. در اینجا ما با دو عبارت عرضه و تقاضا کار داریم. در این مثال میزان عرضه 10 هزار تن و میزان تقاضا 5 هزار تن می باشد. تفاوت این دو عدد تحت عنوان معامله مچینگ با قیمت پایه بازار به فروش می رسد. به میلگردهای فروخته شده در این روش میلگرد مچینگ گفته میشود.
در واقع میلگرد مچینگ به معنای کالای مورد معامله ناشی از اختلاف میزان عرضه و تقاضای میلگرد است که در بازار مچینگ با قیمت پایه یا نزدیک به آن فروخته میشود.
دلیل به کارگیری معاملات مچینگ میلگرد در بازار بورس کالا به چندین عامل مختلف بازمی گردد. ایجاد تعادل میان عرضه و تقاضا، حفظ پویایی بازار و حمایت از تمام افراد فعال در بورس کالا از مهم ترین دلایل ایجاد چنین معاملاتی محسوب می شود. اگر بخواهیم خیلی جزئی به دلایل استفاده از مچینگ در بازار میلگرد اشاره کنیم، میتوانیم موارد زیر را لیست کنیم:
به طوری کلی استفاده از ابزار مچینگ در بازار میلگرد سبب تعادل در بازار و پایداری قیمت میلگرد میشود. از آنجا که در این روش مازاد میلگرد عرضه شده با قیمتی نزدیک به قیمت پایه فروخته میشود، از افت شدید قیمت میلگرد در بازار پرهیز خواهد شد. از سوی دیگر مچینگ اجازه نمیدهد خریداران عمده تمام عرضه میلگرد را در بازار بورس کالا مالک شوند. این اتفاق میتواند به راحتی باعث افزایش بی رویه قیمت میلگرد در بازار شود، اما معاملات مچینگ از بروز چنین آسیبهایی جلوگیری میکند.
البته با وجود اینکه فروش میلگرد مچینگ میتواند تاثیرات مثبتی بر بازار میلگرد داشته باشد، اما اجرا و مدیریت آن نیاز به برنامه ریزی دقیق دارد. در غیر این صورت به کارگیری این روش باعث سردرگمی معامله گران خواهد شد.
سوالات متداول
به طور کلی وجود ابزار مچینگ در بازار میلگرد باعث حفظ تعادل در قیمت میلگرد می شود. این ابزار ضمن جلوگیری از افزایش شدید قیمت میلگرد، جلوی کاهش سرسام آور قیمت میلگرد را می گیرد. بنابراین با وجود چنین ابزاری قیمت میلگرد همیشه در تعادل باقی می ماند.