سیمها انواع مختلفی دارند و بر اساس خصوصیات و ویژگیهایی که دارند، کاربرد آنها با هم متفاوت است. سیم نایلون یکی از پرمصرفترین انواع سیم میباشد که در بازار با نام سیم دولا هم شناخته میشود. حتی اگر نام این مدل سیم را هم ندانید، آن را در وسایل برقی خانگی یا سیمکشی روکار ساختمان خود، فراوان دیدهاید. در این مقاله، قصد داریم شما را با این نوع از سیم، ویژگیها و انواع آن آشنا کنیم. همچنین، چند نکته ایمنی در زمان استفاده از سیمهای نایلونی را نیز گوشزد خواهیم کرد. در نهایت نیز، به معرفی بهترین برندهای ایرانی آن میپردازیم.
سیم نایلون دو رشته سیم افشان است که غلاف سفید رنگ آنها بههم چسبیده است. این پوشش مانع از ارتباط دو رشته سیم با هم میشود. جنس هادی دو سیم نایلونی، یا مسی است یا آلومینیومی. سیمهای نایلونی مسی، به علت رسانایی بالاتر، کیفیت بهتری نسبت به انواع آلومینیومی دارند. روکش نایلونی این دو سیم، از پلیاتیلن، پلی وینیل کلراید یا کاغذ آغشته به روغن سفید رنگ یا شیشهای تولید میشود. این مواد عایق خوبی در برابر جریان الکتریکی هستند و مقاومت کششی بالا و استحکام زیادی هم دارند. مقاومت این نوع از روکشهای سیم در برابر مواد شیمیایی، صدمات فیزیکی و رطوبت هم بسیار بالا است. علاوه بر این، بهواسطه ویژگیهای پلیمری که دارند، در مقابل فرسایش مقاوم هستند.
در کل، سیمهای نایلونی به علت پوشش عایق و نوع رشتههای هادی بهکاربرده شده در آنها، از انعطافپذیری بالایی برخوردار هستند. این نوع سیم، در سایزهای 0.5، 0.75، 1، 1.5 و 2 و در حلقههای صد متری به بازار عرضه میشود. سیمهای نایلونی، با وجود همه ویژگیهای خوبی که دارند، قدرت انتقال جریان الکتریکی بالایی را ندارند. از این رو، نسبت به انواع دیگر سیم، سیمهای ضعیفتری محسوب میشوند.
در زمان استفاده از سیمهای نایلون باید نکات مهم ایمنی را در نظر بگیرید تا نحوه نصب و استفاده آسان شده و خطر جسمی برای شما بوجود نیاید. در زیر نکات ایمنی مهم برای استفاده از سیم نایلون را برای شما ارائه دادهایم:
سیمهای نایلونی را میتوان براساس نوع هادی بهکار رفته در آنها، به دو دسته سیمهای نایلونی مسی و آلومینیومی تقسیم کرد. سیمهای نایلونی مسی، رسانایی بهتر هستند. قیمت سیم نایلون بالاتری دارند. همچنین، مقاومت گرمایی آنها نسبت به انواع آلومینیومی، بسیار بالاتر است.
از نظر نوع پوشش محافظ (عایق سیم)، سیمهای نایلونی را میتوان در سه دسته قرار داد. این دستهها عبارتند از: نایلونی با پوشش پلیاتیلن، نایلونی با پوشش پلی وینیل کلراید و نایلونی با پوشش کاغذ روغن اندود. همه این مواد عایق، پیویسی گروه سی هستند.
رنگ پوشش عایق سیمهای نایلونی، معمولاً سفید است. هر چند که نوع شیشهای و مشکی آن نیز بهوفور پیدا میشود. برخی از کارخانههای تولیدکننده سیم نایلونی، امکان سفارش رنگ عایق به مشتریان عمده را میدهند.
سیمهای نایلونی در دسته پرمصرفترین سیمهای بازار قرار میگیرند. بیشترین کاربرد این سیم در سیمکشی داخلی ساختمانهای مسکونی، اداری و تجاری، بهویژه سیمکشی روکار است. یک رشته از این سیم، به فاز و رشته دیگر به نول وصل میشود. در سیمهای نایلونی، روکش سیم مانع از ارتباط دو رشته سیم با هم میگردد. بههمیندلیل نیازی به استفاده از دو سیم جداگانه برای فاز و نول وجود ندارد. از جمله کاربردهای دیگر سیمهای نایلونی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
در کشورمان، کارخانههای زیادی هستند که سیمهای نایلونی استاندارد تولید میکنند. در استانداردهای مربوط به این سیم، یک حد پائین و بالا برای مقاومت هادی و قطر نهایی سیمها مشخص شده است. به همین علت، کیفیت سیمهای تولیدی کارخانهها با هم فرق میکند.
در این میان، تولیدکنندگانی هم هستند که توانستهاند بیشترین رضایت مصرفکننده را برای محصولات تولید خود کسب کنند. در این زمینه، شرکتهای زیر عملکرد درخشانتری نسبت به بقیه برندهای ایرانی داشتهاند:
شرکت صنعتی الکتریک خراسان، سیم و کابل البرز الکتریک، سیم و کابل نور زنجان، سیم و برق همدان، سیم و کابل یزد، سیم و کابل مغان، رسانا کابل، کابل باختر، سیم و کابل سیمکو و سیم و کابل کرمان.
جمعبندی
سیم نایلونی در کیفیتهای گوناگون توسط کارخانههای سیم و کابل زیادی به بازار عرضه میشود. قیمت کابل مفتول و انواع سیم نایلونی با توجه به کارخانه تولید کننده تعیین میشود. این نوع سیم، کاربردهای زیادی دارد که عمده آن در سیمکشی داخلی ساختمان است. علاوه بر این، سیم اکثر لوازم برقی کوچک و کم مصرف، از این نوع میباشد. به سیمهای نایلونی، سیم دولا نیز گفته میشود. علت این است که سیمهای نایلونی از دو رشته سیم تشکیل شدهاند که یک عایق از جنس پیویسی، آنها را از هم جدا میکند. برای انتقال جریان برق، یکی از این دو رشته به فاز و رشته دیگر به نول وصل میشود. در این مقاله، درباره نکات احتیاطی کار با سیمهای نایلونی نیز صحبت کردیم. رعایت این نکات، مانع از برق گرفتگی و صدمات احتمالی به دستگاههای برقی شما خواهد شد.