در زمان پیادهسازی قسمتهای مختلف سازه، داشتن اطلاعات کامل از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از اطلاعاتی که باید در خصوص قسمتهای مختلف در اختیار داشته باشید، هزینههاست! قیمت مصالح به طور کلی با توجه به وضعیت روز بازار، ارائه میشود. شما میتوانید با توجه به میزان مصالح مصرفی و قیمت روز، اعداد دقیق را بدست بیاورید. در این مطلب هدف اصلی ما بررسی قیمت هر متر مربع سقف تیرچه بلوک است. با استناد به قوانین کلی، پیاده سازی این نوع سقف و مطالعه دقیق مطلب میتوانید، هزینههای خود را محاسبه کرده و راحتتر در مسیر ساخت خانه خود قدم بگذارید.
سالها بود که در ایران برای نصب سقف از روش طاق ضربی استفاده میکردند! اما مدتی است که این روش منسوخ شده است؛ زیرا مقاومت کمی در برابر زلزله داشته و وزن بالایی دارد. از حدود 70 سال پیش، سقف تیرچه و بلوک وارد صنعت ساختمان سازی و پروژههای عمرانی شد اما در ایران از حدود 40 سال قبل، استفاده از این سقف رایج شد و حالا برای کمتر ساختمانی است که از این محصول استفاده نشود. شما عزیزان میتوانید جهت اطلاع از قیمت تیرچه کرومیت و تیرچه بلوک و دیگر مصالح فولادی مورد نیاز برای ساخت و ساز مانند قیمت میلگرد با کارشناسان مرکزآهن تماس حاصل فرمایید.
قیمتی که برای تیرچه بتنی در بازار ارائه میشود برای هر مترمربع از این کالا است. شما میتوانید این کالا را تحت عنوان "قیمت کامل سقف" نیز تهیه کنید. این محصول به صورت متری فروخته میشود و به هیچ عنوان کیلویی عرضه نمیشود. در رابطه با عرضه تیرچه، چالشهایی وجود دارد:
بد نیست بدانید که این کالا (تیرچه بتنی)، از جمله مقاطعی است که توسط نظام مهندسی تایید شده است به همین خاطر برای استفاده از آن بدون نگرانی عمل کنید.
مشاهده نسخه جدول اکسل قیمت تیرچه تاریح 28 فروردین 1401
سقف تیرچه بلوک یکی از مصالح کاربردی در سازه است. در این سازه نقش تیر فرعی را تیرچهها به عهده داشته و بلوک برای پرکردن فضای بین تیرچه، مورد استفاده قرار میگیرد. فاصله بین تیرچههای سقف، نباید بیش از 70 سانتیمتر باشد به همین علت در ایران فاصلهها را 50 سانتیمتر گرفته و تیرچهها در بازار با 40 سانتیمتر به فروش میرسند.
این سقف جز دالهای یک طرفه محسوب میشود. در گذشته از بلوک سیمانی استفاده زیادی میشد که به دلیل سنگین کردن وزن سقف و کل سازه، سعی شد از این محصول کمتر استفاده شود. بلوکهای سفالی جانشین بسیار خوبی بوده و هست اما به خاطر گران بودنش و به صرفه نبودن، کمتر از آن استفاده میکنند. مدتی هم از قالبهای موقت مثل پلاستیک، فلز و چوب استفاده میشد که همه این موارد هم نتوانستند استحکام و مقرون به صرفه بودن را توأمان باهم داشته باشند.
بعد از این موارد نوبت به پلی استایرن یا همان فوم یونولیت رسید که از همه لحاظ مناسبتر از یونولیت بود؛ یونولیت وزن سقف را سبک میکرد و از نظر اقتصادی نیز به صرفه بود. اما مشکل اساسی این محصول، داشتن دود غلیظ هنگام آتش سوزی و قابل اشتعال بودنش بود که پس از مدتی فومهای نسوز وارد بازار شد! تا استفاده از این محصول را به صرفه و ایرادات آن را کم کرد.
وزن آرماتور سقف
سقف کامپوزیت: ۸-۱۲کیلوگرم بر متر مربع
سقف تیرچه بلوک: ۵-۷ کیلوگرم بر متر مربع
سقف دال بتنی توپر:۱۰-۱۶ کیلوگرم بر متر مربع
اطلاع از تعداد بلوکهایی که باید برای ساخت سقف تیرچه بلوک استفاده شود، اهمیت بالایی دارد. برای محاسبه آسان ابتدا باید وزن بلوک سیمانی و سفالی را بدانید. با توجه به استانداردهایی که برای وزن تعریف شده است، هر بلوک سیمانی برابر با 13 کیلوگرم، بلوک پوکهای 8 و بلوک سفالی 9 کیلوگرم وزن دارد. نوعی بلوک نیز از جنس پلیاستایرن در بازار موجود است که وزن این نوع بلوکها برای هر متر مربع 3 کیلوگرم است.
دقت کنید که با توجه به کارخانه تولید شده، وزن میتواند دچار نوسان شود. اعدادی که در بالا اعلام شد برای سقف 30 متر تعریف شده است. در مرحله بعد برای محاسبه تعدادی تیرچه بلوک، باید به ابعاد آن توجه شود. اگر تیرچه بلوک شما عرض 25 داشته باشد، در هر متر مربع 8 عدد از آن مورد استفاده قرار میگیرد. برای بلوکهایی که 20 سانتیمتری هستند، عدد 10 بدست میآید.
در صورتی که میخواهید از یونولیت بین فاصلهها استفاده کنید، وزن یونولیت با ارتفاع 25 و دانسیته 11، 10، 9، 8، 7.5 و 7 باید به ترتیب 350.2، 2، 800.1، 600.1، 450.1 و 250.1 کیلوگرم باشد. از طرفی وزن یونولیت تیرچه کرومیت با دانسیته 12 برای ارتفاع 25 سانتیمتر برابر با 1.800 کیلوگرم است. با کمک موارد ارائه شده، میتوانید نیاز خود را بهتر شناسایی کرده و برای خرید اقدام کنید.
زمانی که قصد پیاده سازی سقف تیرچه بلوک دارید، میتوانید از بلوکهای تو خالی بتنی، سفالی و یونولیتی استفاده کنید.
برای اجرای این نوع سقف، استفاده از مصالح مورد نیاز، شمعبندی، داربست، قالب، بتن ریزی، تراز کردن و ... را از یاد نبرید. برای محاسبه میلگردهای مصرفی، تمام قسمتهای سقف درنظر گرفته میشود.
اگر برای تکیهگاه تیرچه به عنوان مصالح از تیرهای ساده، تیرهای مرکب فلزی یا دیوارهای بنایی استفاده شده است، برای اندازهگیری، سطح سقفی که پیادهسازی شده است را در نظر میگیرند. در این نوع تکیهگاه، مرزی که برای اندازهگیری سقف در نظر گرفته میشود، جدار خارجی دیوار است.
در صورتی که از تیر یا دیوار بتنی به عنوان تکیهگاه تیرچه استفاده کردهاید، به یاد داشته باشید که مرز مبنا برای اندازهگیری جدار داخلی، تیر خواهد بود.
اگر با کلمه "ضخامت سقف" برخورد کردید، منظور فاصله عمودی از زیر تیرچه تا سطح نهایی سقف است.
برای اندازهگیری سقفهای بتنی از واحد متر مربع (m2) استفاده میشود.
مثال: با کمک مثال زیر روش محاسبه تعداد بلوکهای سیمانی را به شما آموزش خواهیم داد:
به شکل زیر توجه کنید؛ در این شکل شما سقف یک سازه بتنی را مشاهده میکنید. برای درک بهتر، تصور کنید بین تیرچهها از بلوک سیمانی استفاده شده است. با این فرض، تعداد بلوکهای سیمانی را محاسبه کنید. (در فرضیه اعلام شده، فاصله تیرچهها از هم برابر 50 سانتیمتر است).
ابعاد بلوک سیمانی = 75×50×25 سانتیمتر
محاسبه سقف تیرچه بلوک با فرمول زیر امکانپذیر است:
تعداد ردیفهایی که بلوک در این ناحیه قرار میگیرد
(3.5 ÷ 0.5) = 7
با توجه به طول دهانه که برابر است با 6 متر، نتیجه میگیریم در این طول 8 عدد بلوک 75 سانتی متری به ازای هر ردیف قرار میگیرد.
تعداد کل بلوکهای سیمانی = 7 * 8 = 56
قبل از عمل بتنریزی باید از نکات زیر آگاهی کامل داشته باشید:
محاسبه حجم بتن مصرفی برای سقف آجری و سقف تیرچه بلوک
با توجه به نوع سقف، میزان ملاتی که مورد استفاده قرار میگیرد، متغیر خواهد بود. برای سقفهای آجری این میزان 500 لیتر در هر متر مربع بوده و برای سقف نوع تیرچه بلوک، 770 لیتر در هر متر مربع است.
در زیر مصالحی که در بالای سقف قرار گرفته و تیرچه به آن وصل میشود را مشاهده خواهید کرد:
از جمله بلوکهایی که در سقف تیرچه بلوک مورد استفاده قرار میگیرد:
برای اجرای سقف تیرچه بلوک، تیرچهها را بین تیرآهن گذاشته (با فاصلهی 50 cm) سپس بلوکهای مورد نظر را بین این تیرچهها قرار میدهند تا سقف بطور کامل پوشیده شود. در مرحله بعد، بلوکگذاری کامل میشود. با کمک میلگردهای مش روی بلوکها را بپوشانید و بتن را بریزید، پس از اینکه بتن ریخته شد، به صورت دستی و با دستگاه غلتک برای صاف کردن سیمانها اقدام کنید. سیمانهایی که استفاده کردهاید باید به طور کامل روی تمام بلوکها و درزها قرار گرفته و سقف را بپوشاند تا استحکام حاصل شود.
حال که نحوه اجرای سقف تیرچه بلوک را یاد گرفتید، بد نیست از مزایای این نوع سقف نیز آگاه شوید. در ادامه تمام مزایای سقفهای تیرچه بلوک برای شما بیان شده است:
هر عملی علاوه بر مزایا، یکسری معایب را نیز با خود به همراه دارد در سقف تیرچه بلوک این معایب در موارد زیر خلاصه میشود:
تیرچه
تیرچه به صورت خرپایی تولید میشود و از خرپای فولادی و پاشنه بتنی ساخته شده است. این محصول از میلگرد بالا و میلگرد مارپیچ یا عرضی و میلگرد کششی پاشنه تشکیل شده است. قطر میلگرد نباید از 6 میلیمتر کمتر و از 12 میلیمتر بیشتر باشد. زاویه میلگردها باید بین 30 تا 45 درجه باشد. میلگرد باید به صورت مورب باشد تا خرپا را تشکیل دهد و نیروهای برش سقف را تحمل کند. در زمان اجرا به ابزارهای متنوعی مانند فرز، قیچی آرماتور، جرثقیل و ... نیاز پیدا خواهید کرد.
اگر بخواهیم که فوم یونولیت یا همان پلی استایرن در سقف کار کنیم حتما باید نسوز یا کندسوز آن را بخریم و محصول را در کارگاه، تست شعله کنیم. تیرچههایی که میخواهیم استفاده کنیم، باید مطابق با سایز میلگردهای پاشنه و زیگزاگ و میلگردهای تقویت کننده باشند که با نقشههای اجرایی تطابق کامل پیدا کنند و پس از آماده شدن کامل باید در حوضچههای آب حداقل سه روز نگهداری شوند تا کامل بهم محکم شوند. حتما به تیرچهها با دقت نگاه کنید که ترک نداشته باشند و یک دست باشند. در صورتی که از میلگردهای خاص، مانند میلگرد آلیاژی ck45، استنلس استیل یا ... استفاده میکنید حتما باید ویژگی این محصولات را نیز در نظر بگیرید.