مدیران یک پروژه، زمانی به مقایسه عایق الاستومری با پشم شیشه می پردازند که بخواهند بر اساس بودجه مصرفی و نوع اقلیم آب و هوایی محل احداث پروژه تصمیم بگیرند. استفاده از عایق حرارتی، همواره به دلیل جلوگیری از اتلاف انرژی، مورد توجه پیمانکاران بوده است.
کاربرد هر یک از عایق های پشم شیشه و عایق الاستومری در یک پروژه، از لحاظ انرژی و هزینه، تأثیر متفاوتی خواهد داشت. از همین رو باید با ساز کار هر کدام از این عایق ها در تأسیسات، آشنا شوید. بنابراین ادامه این مقاله را به مقایسه این دو عایق حرارتی اختصاص داده ایم.
طی مقایسه عایق الاستومری با پشم شیشه به شما نشان می دهیم که عایق الاستومری از میزان تخلخل پذیری کمتری نسبت به پشم شیشه برخوردار است. متریال پشم شیشه، متخلخل بوده و مقاومت کمتر آن در مقابل رطوبت، ممکن است، واضح باشد.
در مقابل، از عایق الاستومری بنا به ساختار منسجمی که دارد، انتظار می رود، که از جذب رطوبت به داخل ساختمان و تجهیزات صنایع، جلوگیری کند. نفوذ ناپذیری عایق الاستومر در محیط های مرطوب، تحت تأثیر ساختار مستحکم سلول بسته آن شکل می گیرد.
همچنین این عایق در مقابل فرسودگی و خوردگی هم، استحکام بیشتری نسبت به عایق های پشم شیشه دارد و از این منظر نیز برای عایق بندی محیط های باز در فضای بیرون مناسب تر به نظر می رسد. مشخص است که با توجه به تفاوت عایق الاستومر با پشم شیشه که برای شما بیان کردیم، قیمت پشم شیشه ارزانتر از الاستومر باشد. فراموش نکنید، که الاستومر، عایق مدرن تری محسوب می شود.
اگر بخواهیم مقایسه عایق الاستومر با عایق پشم شیشه از لحاظ ساختاری را انجام دهیم، عایق الاستومر به دلیل مقاومت بیشتر در مقابل حرارت، یک سر و گردن بالاتر از پشم شیشه قرار می گیرد. متریال این عایق، متفاوت بوده و ضریب تخلخل عایق پشم شیشه بیشتر از همین مقدار ضریب در الاستومر است.
ساختار عایق پشم شیشه را الیافی غنی از مواد معدنی پوشش می دهد. متریال پشم شیشه را از شیشه های ذوب شده بازیافتی به دست می آورند. پشم شیشه را به دلیل خاصیت آکوستیکی که دارد، یک نوع عایق صوتی و حرارتی محسوب می کنند.
اندکی رزین و ماسه معمولی هم در ترکیب ساختاری عایق پشم شیشه بکار رفته می روند. روی هم رفته عایق پشم شیشه نسبت به عایق الاستومر، وزن سبک تری دارد و در چگالی های متنوع به بازار عرضه می شود. عایق پشم شیشه جزو عایق های کندسوز بوده و ضریب انتشار گازهای مضر آن پایین است.
مقایسه عایق الاستومری با پشم شیشه را می توان از نظر مواد خام، بررسی کرد. ماده خام پشم شیشه عمدتا از کریستال سیلیکات به دست می آید. این ماده، نقش زیادی در بهینه سازی انرژی عایق پشم شیشه دارد و در مقابل حرارت، مقاومت خوبی به خرج می دهد.
این متریال خام، قابلیت مصرف در دماهای بالا (بین 700 الی 800 درجه سلسیوس) را خواهد داشت. همچنین طی دمای بالا، اثرات قابل ملاحظهای روی عملکرد آن رخ نمی دهد. مقاومت حرارتی پشم شیشه، عایق خوبی در مقابل انتقال گرما تشکیل می دهد، که این ویژگی به عنوان یک فاکتور مهم جهت کنترل دما در بناها و کارخانجات، مورد توجه قرار می گیرد.
در مقابل، الاستومرها نیز قادر به نشان دادن مقاومت حرارتی بالقوه ای هستند. با این تفاوت که متغیرهای زیادی روی عملکرد الاستومرها تأثیر می گذارند، که عبارتند از:
برخی از الاستومرها امکان دارد، در دماهای زیاد (بین 250 الی 300 درجه سلسیوس) نقش مقاومی را ایفا کنند. این در حالی است، که بعضی از الاستومرها بعید نیست، در دماهای کمتر، عملکرد بهتری نشان دهند.
همچنین، برخی از الاستومرها در مقابل تغییرات شدید دمایی، حساس هستند. تعدادی از الاستومرها نیز مقاومت بیشتری در مقابل این تغییرات دمایی شدید نشان می دهند.
از مقایسه عایق الاستومری با پشم شیشه به نصب راحت تر عایق های الاستومر نسبت به عایق های فیبردار پشم شیشه پی می بریم. عایق های الاستومری عوارضی نداشته و دوستدار محیط زیست هستند. این عایق ها برای نصب، نیاز به تجهیزات ایمنی مختلف ندارند. در حالی که عایق های پشم شیشه از آنجایی که متریال شیمیایی دارند، ممکن است، عوارضی را به همراه داشته باشند.
صفر تا صد نصب عایق پشم شیشه نسبت به مراحل نصب عایق الاستومر، زمان بیشتری می برد. پشم شیشه یک ماده صنعتی است، که امکان دارد، مشکلات تنفسی زیادی را از لحاظ سلامتی برای شخص به وجود بیاورد. بنابراین تا جای ممکن، از تماس مستقیم پوست دست با آن اجتناب کنید. علاوه بر این، کارگران در حین نصب عایق پشم شیشه، ملزم به رعایت یکسری نکات ایمنی هستند.
در هنگام نصب عایق پشم شیشه لباس ایمنی مخصوص بپوشید و عینک ایمنی بزنید. ماسک و دستکش خود را در هنگام نصب پشم شیشه به هیچ عنوان کنار نگذارید.
الیاف فیبری نظیر پشم شیشه، بعید نیست که وارد مجاری تنفسی اشخاص شوند و پیامدهای تنفسی به همراه داشته باشند. مطابق با آنچه که قبلا پیرامون عایق الاستومر گفتیم؛ ساختار عایق الاستومری، متراکم تر از ساختار پشم شیشه است. از همین رو عایق الاستومر بیشتر مورد تأیید محیط زیست خواهد بود.
عایقهای الاستومری، بسیار ایمن تر از پشم شیشه هستند. این عایق ها به طور کلی، هیچ عوارض زیست محیطی و مشکلات خطرآفرین برای مجاری تنفسی به همراه ندارند. در حالی که عایق پشم شیشه به احتمال زیاد، شما را در معرض امراض پوستی و تنفسی، قرار می دهد. از همین رو، تجهیزات ایمنی نظیر دستکش، لباس مخصوص کار، ماسک، عینک ایمنی و … را در هنگام اجرای این عایق، فراموش نکنید.
عایق الاستومری از لحاظ اهمیت ساختاری خود، اغلب در خطوط زیر کاربرد دارد:
در حالی که عایقهای پشم شیشه را می بایست در خطوط آب سرد، خطوط انتقال و تاسیسات در معرض رطوبت به کار گرفت. در هنگام خرید باید به این تفاوت عایق الاستومری با پشم شیشه توجه داشت تا بهترین گزینه را تهیه کرد.
وقتی که صحبت از مقایسه عایق الاستومری با پشم شیشه به میان می آید؛ باید به نصب بدون عوارض عایق الاستومری، به عنوان مزیت برتر این عایق نسبت به آن یکی، اشاره کرد.
عایق های الاستومری علاوه بر نصب راحت، از ضریب انتقال حرارت پایینی برخوردار هستند. این عایق ها همچنین انعطاف پذیر بوده و وزن سبکی خواهند داشت. عایق های الاستومر در محیط های بسته به آسانی، قابل نصب و اجرا هستند. مصرف عایق های حرارتی و برودتی، یک راه صرفه جویی بهینه در استفاده از انرژی کاربردی است. از ویژگی های عمده عایق های الاستومری می توان به موارد زیر به طور کوتاه، اشاره کرد:
در مقابل، به یک سری از مزایای عمده مصرف پشم شیشه در کارخانجات می توان اشاره کرد. پشم شیشه به علت خواص عایق بودن و برخورداری از حجم مفید، جهت عایق کاری بسیار مناسب به نظر می رسد. در عین حال مزایای دیگری هم برای پشم شیشه شمرده می شود.
برای مثال می توان به عایق صوتی و حرارتی پشم شیشه به علت خاصیت آکوستیک آن اشاره داشت. نسوز بودن پشم شیشه هم یکی از مزیت های این عایق در بازار است. قیمت ارزان، دسترسی راحت و خاصیت ضد پوسیدگی این محصول را می توان جزو مزایای پشم شیشه نام برد.
چنانچه عایقی با نصب راحت و بدون دردسر می خواهید، ما به شما عایق الاستومر را توصیه می کنیم. پس از یک سری مقایسه عایق الاستومری با پشم شیشه از لحاظ ساختار، کاربرد، متریال و … می توانید به یک انتخاب خوب از میان این دو نوع عایق دست پیدا کنید. اگر بودجه پروژه شما برای خرید عایق الاستومر کم است، عایق پشم شیشه بهترین گزینه است. علاوه بر این، پشم شیشه برای عایق بندی لوله ها نیز گزینه مناسبی خواهد بود.
در این مطلب به مجموعه تفاوت های میان دو عایق الاستومری و پشم شیشه پرداختیم؛ به طوری که از مقایسه عایق الاستومری با پشم شیشه به ایمنی بیشتر عایق الاستومر و کارایی خاص آن رسیدیم. البته مقرون به صرفگی قیمت پشم شیشه را نیز باید در نظر گرفت.
سوالات شما:
این دو عایق از لحاظ ساختار، نحوه نصب و قیمت با هم تفاوت دارند. نصب عایق متخلخل پشم شیشه سخت تر از عایق الاستومری است ولی قیمت پشم شیشه به صرفه تر است.
عایق الاستومری برای نصب در فضای باز بیرون و پشم شیشه در خطوط آب سرد و خطوط انتقال مناسب است.
از مزایای عمده عایق الاستومر نسبت به عایق پشم شیشه، همین بس که اشاره کنیم؛ عایق الاستومر مخاطرات ایمنی عایق پشم شیشه را در هنگام نصب ندارد.