معرفی انواع سیم و کابل و کاربرد آن ها در سال ۲۰۲۲

7 ماه پیش1987بازدید0دیدگاه
معرفی انواع سیم و کابل و کاربرد آن ها در سال ۲۰۲۲

تا به‌ حال به این فکر کرده ‌اید که بدون جریان برق، زندگی انسان مدرن چقدر دشوار می‌ شود؟ حداقل تا زمانی که زیرساخت ‌های انتقال جریان الکتریکی بدون سیم در جهان به تکامل برسند، سیم و کابل بخشی جدایی‌ ناپذیر و ضروری از شبکه ‌های مخابراتی و انتقال برق هستند. پس در سال 2022 هم ما همچنان به سیم و کابل نیاز داریم. سیم‌ ها و کابل ‌ها با‌توجه به کاربردی که از آنها انتظار می ‌رود، انواع مختلفی دارند. در این مقاله، به معرفی انواع سیم و کابل و کاربرد آن ‌ها در سال 2022 پرداخته ‌ایم. جهت اطلاع از قیمت کابل مفتولی می توانید به سایت مرکزآهن مراجعه نمایید.

معرفی انواع سیم

سیم ‌ها در حالت کلی به دو دسته عایق ‌دار (با روکش) و بدون عایق (بدون روکش) تقسیم می‌ شوند. امروزه، استفاده از سیم ‌های بدون عایق در سیستم ‌های انتقال برق و شبکه ‌های مخابراتی منسوخ شده است. سیم ‌های عایق ‌دار، همان‌ طور که از نامشان پیدا می ‌باشد از دو بخش تشکیل شده ‌اند: تار یا تارهای هادی الکتریسیته و روکش که دور این تارها را می ‌گیرد و همانند یک عایق جریان الکتریکی عمل می ‌کند.

سیم ‌ها بر اساس تعداد تارهای به ‌کار رفته در آنها به سه دسته زیر تقسیم می‌ شوند:

  • سیم‌ های مفتولی یا تک رشته ‌ای: این نوع سیم فقط یک تار هادی دارد که می ‌تواند سطح مقطع دایره ‌ای یا مثلثی داشته باشد. انعطاف ‌پذیری این نوع تار، بسیار کم می‌ باشد، اما از مقاومت اهمی بالایی برخوردار است. به این نوع سیم، سیم سخت نیز گفته می ‌شود و قیمت پائین‌ تری نسبت به دو نوع دیگر دارد. این سیم در برابر خوردگی، بسیار مقاوم است.
  • سیم ‌های افشان یا چند رشته ‌ای: سیم ‌های افشان از چندین تار انعطاف ‌پذیر عموماً از جنس مس یا آلومینیوم ساخته می ‌شوند. روکش این نوع سیم، معمولاً از پی ‌وی ‌سی است. این نوع سیم انعطاف ‌پذیری بالایی دارد، اما رسانش آن نسبت به سیم مفتولی کمتر است. به این نوع سیم، سیم نرم هم گفته می ‌شود. قیمت سیم افشان را می توانید به صورت روزانه در سایت مرکزآهن مشاهده نمایید.
  • سیم ‌های نیمه افشان: سیم نیمه افشان مجموعه ‌ای از مفتول‌ های در هم تنیده است که با یک روکش عایق محصور شده ‌اند. این نوع سیم، انعطاف ‌پذیری بالاتری نسبت به سیم ‌های مفتولی و کمتری نسبت سیم ‌های افشان دارد. از نظر ویژگی و خصوصیات دیگر، این نوع سیم مشابه سیم مفتولی است.
  • سیم ارت: این نوع سیم مقاومت اهمی بسیار پائینی دارد و برای ایجاد یک سیستم حفاظت ارتینگ ضروری است.

معرفی انواع سیم و کابل

معرفی انواع کابل     

کابل ‌ها در واقع یک مجموعه از یک یا چند شاخه سیم هستند که در یک غلاف عایق محصور شده ‌اند. کابل ‌ها از نظر جنس هادی به دو دسته مسی و آلومینیومی تقسیم می ‌شوند.

از نظر تعداد سیم، انواع کابل را می ‌توان به دو دسته اصلی تقسیم کرد: کابل ‌های مفتولی یا تک رشته ‌ای (با علامت اختصاری e) و کابل‌ های افشان یا چند رشته ‌ای (با علامت اختصاری m). کابل ‌های افشان در انواع سه، چهار، پنج، شش رشته سیم و بالاتر در بازار موجود هستند.

انواع کابل از نظر شکل سطح مقطع

  • کابل ‌های با سطح مقطع دایره ‌ای که با علامت اختصاری r مشخص می ‌شوند.
  • کابل ‌های سکتور یا کابل ‌های با سطح مقطع مثلثی که علامت اختصاصی در نظر گرفته ‌شده برای آنها s است.

انواع کابل ‌های انتقال انرژی الکتریکی

  • کابل‌ های فشار ضعیف با قدرت عایق کمتر از 1000 ولت
  • کابل ‌های فشار متوسط با قدرت عایق بین 3300 تا 45000 ولت
  • کابل ‌های فشار قوی با قدرت عایق بین 60 تا 90 کیلوولت
  • کابل ‌های فشار بسیار قوی با قدرت عایق بین 110 تا 380 کیلوولت

توجه داشته باشید که عایق کابل، علاوه بر مقاومت در برابر خروجی جریان الکتریسیته، باید از مقاومت حرارتی لازم برای عبور چنین جریان ‌هایی نیز برخوردار باشد. همچنین، باید بتواند در برابر شوک حاصل از قطع جریان نیز مقاومت کند.

انواع کابل از نظر کاربرد

  1. کابل مسلح: این نوع کابل همان‌ طور که از نامش پیدا است، دارای نوارهایی از فولاد و غلاف ‌های سربی است تا مقاومت بالاتری در برابر ضربات فیزیکی و نفوذ رطوبت پیدا کند.
  2. کابل غیرمسلح: کابل ‌های غیرمسلح، برخلاف کابل ‌های مسلح، نوار فولادی و غلاف سربی ندارند. در نتیجه تنها در برابر جریان الکتریسیته، عایق هستند.

انواع کابل از نظر نوع عایق (روکش)

  1. کابل ‌های با عایق پی ‌وی ‌سی
  2. کابل‌ های با عایق پلاستیکی
  3. کابل ‌های با عایق کاغذی روغن اندود

کابل‌ های با عایق کاغذی روغن اندود برای جریان ‌های فشار قوی به‌ کار برده می ‌شوند و در واقع نوعی کابل فشار قوی به ‌شمار می ‌روند. این نوع کابل قیمت بالایی دارد و به دلایل اقتصادی، برای جریان ‌های فشار ضعیف استفاده نمی ‌شود.

عایق‌ های پلاستیک و پی‌ وی ‌سی برای جریان‌ های فشار ضعیف و متوسط مناسب هستند. ضمن این ‌که نمی ‌توانند دمای بیشتر از 70 درجه سانتی ‌گراد را تحمل کنند.

کاربرد سیم و کابل در سال 2022

کاربرد سیم و کابل در سال 2022

استفاده از سیم و کابل در سال 2022 نیز همچنان سیر صعودی سال ‌های قبل را ادامه می ‌دهد. علت این سیر صعودی افزایش شبکه ‌های انتقال انرژی و شبکه‌ های مخابراتی در سرتاسر جهان است. انتظار داریم که در سال 2022 و سال‌ های بعد آن، تکنولوژی‌ های جدیدی مانند نانوتکنولوژی برای تولید سیم ‌ها و کابل‌ های با کیفیت به‌ کار گرفته شوند. در ادامه، مروری بر کاربرد انواع سیم و کابل در سال 2022 میلادی خواهیم داشت.

سیم ‌ها و کابل ‌های مفتولی:  این نوع از سیم و کابل در خطوط فشار قوی و تابلوهای برق استفاده دارند.

سیم ‌ها و کابل ‌های افشان: کاربرد این نوع از سیم و کابل در سیم‌ کشی توکار و روکار داخل ساختمان‌ های مسکونی، اداری و تجاری است. البته از این نوع سیم و کابل در برخی قسمت ‌های تاسیسات صنعتی نیز استفاده می‌ شود. سیم‌ های نایلونی نوعی سیم افشان هستند که در دستگاه ‌های برقی خانگی کوچک یا سیم ‌کشی روکار ساختمان استفاده زیادی دارند. این نوع سیم، در اصل دو رشته سیم می ‌باشد که به‌ واسطه عایق پلاستیکی که دور و بین آنها را محاط کرده است، با هم اتصال نمی ‌کنند. یک رشته از این سیم‌ ها به فاز و رشته دیگر به نول وصل می ‌شود.

جمع ‌بندی

در این مقاله درباره انواع سیم و کابل و کاربرد آنها در سال 2022 صحبت کردیم. این ابزارهای ضروری شبکه ‌های انتقال الکتریکی تا سال‌ های سال در خدمت بشر هستند. شاید روزی برسد که با تکنولوژی ‌های انتقال الکتریکی بدون سیم، از آنها بی ‌نیاز شویم. ولی واقعیت این است که تا رسیدن به چنین بی‌ نیازی هنوز راه زیادی در پیش داریم.

نویسنده :شیرین اسماعیلی
پروفایل

نویسنده و تولیدکننده محتوای حرفه‌ ای با ۷ سال تجربه در تولید محتوای دیجیتال و مدیریت شبکه‌ های اجتماعی. تخصص اصلی من در نگارش مقالات و محتوای تخصصی صنعت آهن و فولاد است. همواره در ارائه اخبار و تحلیل‌ های به‌ روز برای اطلاع‌ رسانی دقیق به مخاطبان این حوزه تلاش می کنم.

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید
بارگذاری مجدد