
بازار فولاد لبنان طی هفته های اخیر با وجود رکود در تقاضا، شاهد افزایش بی سابقه رقابت میان عرضه کنندگان خارجی بوده است. این رقابت عمدتاً به دلیل حضور پررنگ میلگرد روسی و عرضه آن با نرخ های بسیار پایین تر از سایر کشورها است. کارشناسان معتقدند که ورود محموله های روسی با قیمت های تهاجمی، فشار زیادی بر تولیدکنندگان منطقه ای از جمله مصر وارد کرده و موجب تغییر موازنه در بازار شده است.
به گزارش مرکزآهن و به نقل از افق فلزات در خصوص بازار میلگرد لبنان، جدیدترین پیشنهادهای روسیه برای تحویل در ماه های نوامبر و دسامبر، در محدوده ۵۰۰ دلار به ازای هر تن فوب اعلام شده اند؛ رقمی که باعث کاهش جذابیت محصولات مصری با نرخ های ۵۴۰ تا ۵۴۵ دلار فوب شده است. فعالان بازار می گویند برخی از این محموله های روسی حتی از مسیرهای غیر رسمی و تحت تحریم، با قیمت هایی بین ۵۷۰ تا ۵۸۰ دلار توسط واسطه ها به لبنان می رسند. همین عامل، رقابت را به سمتی نا عادلانه سوق داده و تمایل خریداران را به سمت گزینه های ارزان تر افزایش داده است.
در کنار میلگرد، نوسانات قیمت آهن نیز تأثیر مستقیمی بر تصمیم گیری خریداران لبنانی داشته است. در شرایطی که بازار ساخت و ساز این کشور هنوز از رکود خارج نشده، واردکنندگان ترجیح می دهند سفارش های خود را از منابعی با هزینه تمام شده کمتر تنظیم کنند. این موضوع باعث شده روسیه جایگاه مسلطی در میان عرضه کنندگان میلگرد لبنان به دست آورد.
از سوی دیگر، تولیدکنندگان ترکیه ای نیز تلاش کردند با ارائه پیشنهادهایی در بازه ۵۴۵ تا ۵۵۵ دلار فوب سهم خود را در بازار حفظ کنند، اما به دلیل اختلاف قیمت محسوس با روسیه، استقبال چندانی از میلگرد ترکیه ای صورت نگرفت. کارشناسان هشدار می دهند که اگر این روند ادامه پیدا کند، بخش بزرگی از بازار وارداتی لبنان به روسیه وابسته خواهد شد.
در بازار داخلی نیز ثبات نسبی قیمت تیرآهن باعث شده پروژه های ساختمانی فعلاً بدون افزایش هزینه های شدید ادامه یابند، اما در صورت تداوم افت قیمت های جهانی میلگرد، احتمال کاهش قیمت سایر مقاطع فولادی نیز وجود دارد.
از طرفی، ناظران بازار انتظار دارند تغییرات در قیمت ورق فولادی طی ماه های آینده بتواند مسیر جدیدی برای واردکنندگان لبنانی ایجاد کند، به ویژه اگر هزینه های حمل و نقل از بنادر روسیه یا ترکیه تغییر کند.
به نظر شما، آیا روسیه می تواند این برتری قیمت را در بازار میلگرد لبنان حفظ کند یا رقبا مانند مصر و ترکیه با سیاست های جدید قیمت در بازار، سهم خود را باز پس خواهند گرفت؟
