نحوه تشخیص میلگرد در بتن

1 ماه پیش4790بازدید0دیدگاه4.5امتیاز (6 رای)
نحوه تشخیص میلگرد در بتن

میلگردها میله‌های فولادی هستند که از میان صفحات بتنی عبور و به تقویت استحکام آن‌ها کمک می‌کنند. نحوه پیدا کردن میلگرد در بتن یک کار کاملا فنی است که برای انجام و پیاده‌سازی آن به ابزار و تجهیزات پیشرفته و تخصصی نیاز داریم. انجام هرگونه فعالیتی که شامل برش یا مغزه‌‌گیری در بتن شود، می‌تواند به ابزار برش یا دال آسیب برساند. برای جلوگیری از این آسیب‌ها می‌توان از دستگاه‌های تشخیص میلگرد در بتن استفاده کرد.

نحوه اسکن آرماتور در بتن

روش‌های متفاوتی برای تشخیص میلگرد در بتن وجود دارد. یکی از این روش‌ها، اسکن آرماتور در بتن است. برای استفاده از این روش، می‌توان دستگاه اسکنر موردنظر خود را از یک شرکت نقشه‌برداری اجاره کرد.
طریقه کار این دستگاه‌ها به‌این‌صورت است که آن‌ها پرتوهایی را به سمت بتن ارسال کرده و پس از آن این پرتوها از طریق میلگرد به حسگر برمی‌گردد. براساس پرتوهای منعکس‌شده، دستگاه نموداری را بر روی صفحه نمایش تشکیل می‌دهد که باتوجه‌به آن می‌توان محل و عمق میلگرد را به‌دست آورد. در ادامه به روش‌های متفاوت برای اسکن میلگرد در بتن نیز اشاره می‌کنیم.

  • اسکن بتن با رادار نفوذی زیرزمینی

استفاده از رادارهای نفوذی زیرزمینی یک روش غیرمخرب برای اسکن بتن است. این نوع رادار از تابش الکترومغناطیسی برای اسکن بتن استفاده می‌کند. این دستگاه از آنتن گیرنده، آنتن فرستنده و واحد پردازش سیگنال تشکیل شده است.
رادار نفوذی زیرزمینی می‌تواند تا ۲ فوت (۶۱۰ میلی‌متر) زیر سطح را اندازه‌گیری کند و نمایی کلی از لایه‌لایه‌ شدن، محفظه‌ها و حفره‌ها را نشان دهد. این رادار امواج الکترومغناطیسی را با فرکانس‌های خاصی منتشر می‌کند و امواج منعکس‌شده را جذب می‌کند.

  • اسکن آرماتور در بتن با استفاده از اشعه X

دو روش معمولی و دیجیتال برای اسکن میلگرد در بتن با اشعه x وجود دارد. زمان استفاده از این روش برای اسکن باید به این نکته توجه داشته باشید که سطح بتن کاملا تمیز باشد. نتایج اسکن باید توسط افراد باتجربه پردازش و تفسیر شود. محدودیتی که برای این روش وجود دارد، این است که روش اسکن با اشعه X اطلاعاتی در مورد عمق نقایص زیرین ارائه نمی‌دهد.

تشخیص میلگرد در بتن
  • اسکن آرماتور در بتن با استفاده از کاور متر

این روش نیز مانند دو روش بالا غیر مخرب است. این دستگاه توانایی اندازه‌گیری قطر و عمق آرماتورها را نیز دارا است. نحوه تشخیص میلگرد در بتن در این دستگاه به‌این‌صورت است که کویل‌های چندگانه القایی پالس، میدان مغناطیسی ایجاد می‌کند. با تغییر ولتاژ سیگنال می‌توان مکانی که آرماتوربندی در آن قرار دارد، قطر و عمق پوشش را مشخص کرد. اسکن با کاور متر تحت تاثیر مواد رسانا قرار دارد.

  • نحوه تشخیص میلگرد در بتن با استفاده از دستگاه‌های اسکنر

روش کار دستگاه‌های اسکن به‌این‌صورت است که در ابتدا باید با استفاده از دکمه پاور آن‌ها را روشن کرد. پس از روشن‌شدن صفحه نمایش، باید دستگاه اسکنر را حرکت داد. سپس با فشاردادن سمت چپ محل مشخص‌شده در دستگاه یک سری منحنی بر روی صفحه مشخص می‌شود. با توجه به منحنی‌های تشکیل‌شده می‌توان میلگرد را در آرماتور پیدا کرد.

اهمیت شناسایی و تشخیص میلگرد در بتن

اسکن میلگردهای تعبیه‌شده دارای مزایای زیادی است که در متن زیر به آن‌ها اشاره شده است:

  1. اطلاع از مکان دقیق میلگردها باعث می‌شود احتمال آسیب به یکپارچگی سازه از بین برود.
  2. اسکن دقیق میلگردها می‌تواند از آسیب به دستگاه برش و حفاری جلوگیری کند.
  3. از اسکن میلگردها می‌توان برای محاسبه و ارزیابی فواصل آرماتورها استفاده کرد.
  4. با اندازه‌گیری قطر آرماتور می‌توان از صحت انتخاب اطمینان حاصل کرد.
  5. اسکن میلگردها می‌تواند با کاهش آسیب‌ها از ایجاد تاخیر در پروژه جلوگیری کند.
  6. همچنین می‌تواند از ضعیف شدن بتن جلوگیری نماید.

دستگاه تشخیص میلگرد در بتن

یکی از راه‌های تشخیص آرماتور در بتن استفاده از دستگاه میلگردیاب دستی است. این دستگاه را می‌توان از یک شرکت نقشه‌برداری تهیه کرد. استفاده از آرماتوریاب دستی، یکی از روش‌های غیر مخرب برای یافتن میلگرد در بتن است.
هنگام تهیه میلگردیاب دستی لازم است به این نکته که آیا این دستگاه برای تشخیص میلگرد فلزی ساخته‌ شده یا خیر، توجه شود. زیرا درغیر این صورت، دستگاه نتیجه دقیقی به شما نخواهد داد. این دستگاه دارای یک سطح صاف است که بر روی بتن قرار می‌گیرد و باعث می‌شود تا افراد بتوانند به‌راحتی آن را جابه‌جا کنند. این دستگاه تنها آرماتورهایی با عمق 6 تا 8 اینچ (15 تا 20 متر) را تشخیص می‌دهد.

روش کار دستگاه میلگرد یاب دستی

نحوه تشخیص میلگرد در بتن، توسط دستگاه آرماتوردستی بدین طریق است که دستگاه به‌صورت صاف بر روی بتن قرار می‌گیرد و ‌سپس بر روی آن حرکت می‌کند. به‌محض شنیدن باید صدای بوق حرکت دستگاه را متوقف کرد و محل موردنظر را با نشانگر مشخص کرد تا بتوان محل میلگرد را پیدا کرد. اگر دستگاه بر روی یک بتن ناهموار قرار دارد، بهتراست از یک مقوا بر روی بتن استفاده شود. این دستگاه شامل یک صفحه نمایش و یک دسته برای جابه‌جایی آسان می‌باشد.

تشخیص میلگرد در بتن

هزینه اسکن میلگرد در بتن

اسکن میلگرد در بتن از آزمایش‌هایی هستند که نیازمند به مهارت‌های فنی و تجهیزات مخصوصی هستند، به‌همین‌دلیل هزینه انجام آن بالا است. همچنین با توجه به قیمت چشمگیر اسکنر، این کار به‌صورت گسترده انجام نمی‌شود و تنها در مواردی که نیاز به درک بهتر شرایط سازه است از اسکن میلگرد در بتن استفاده می‌شود.
اسکن میلگرد در بتن می‌تواند به روش‌های مختلف و با استفاده از دستگاه‌های متفاوتی انجام شود. بهتر است به علت بالا بودن قیمت این اسکن، روش‌های مختلف آن شناسایی و بهترین و به‌صرفه‌ترین روش انتخاب شود.
با توجه به اینکه بیشتر دستگاه اسکن میلگرد در کشور ایران، وارداتی هستند، قیمت‌های متفاوتی برای این محصول مشاهده خواهید کرد. قیمت اسکنر میلگرد با توجه به شرکت سازنده، کیفیت کالا، دقت ارزیابی، محدوده امواج تولیدی و میزان نفوذ و … اعلام می‌شود. با این‌حال معمولا قیمت دستگاه‌های التراسونیک با توجه به تکنولوژی ساده‌تر و دقت پایین‌تر، ارزان‌تر هستند.

جمع‌بندی

نحوه تشخیص میلگرد در بتن، نیازمند دانش تخصصی و تجهیزات پیشرفته است. این تشخیص از اهمیت بالایی برخوردار است، چراکه از هرگونه خطرات احتمالی در زمان ساخت و ساز جلوگیری می‌کند. همان‌طور که در متن بالا آورده شده است، یافتن آرماتورها در بتن‌، دارای اهمیت بسیار زیادی است که این دلایل را با هم بررسی کردیم. بعضا لازم است در شرایط مختلف از روش‌های متفاوتی برای اسکن میلگرد در بتن استفاده شود. دستگاه‌های اسکنر میلگرد در بتن به‌علت وارداتی بودن، قیمت بالایی دارند. بنابراین بهتر است با اطلاع کافی از ویژگی‌های هر کدام، دستگاه موردنظر خود را انتخاب و برای اسکن آرماتور استفاده کنیم.

نویسنده: مرکزآهن
مرکزآهن

مرکزآهن، مرجعی تخصصی و به روز برای کسب دانش و اطلاع از آخرین تحولات بازار آهن و فولاد است. با وبلاگ جامع ما، همیشه از آخرین اخبار و اطلاعات این صنعت آگاه باشید.

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید
بارگذاری مجدد