تفاوت میلگرد و آرماتور و کاربرد آن

4 هفته پیش137بازدید0دیدگاه
تفاوت میلگرد و آرماتور و کاربرد آن

برای این که عملیات بتن ریزی به صورت صحیح انجام شود باید پیمانکاران دانش لازم در زمینه مهندسی عمران را داشته باشند و همچنین تفاوت میلگرد و آرماتور را بدانند. برای شناخت تفاوت این دو، باید تعریف جامعی در رابطه با میلگرد و همچنین آرماتور را بخوانید. در ادامه همراه ما باشید تا با میلگرد، انواع آرماتور و کاربرد آن به خوبی آشنا شوید.

تفاوت میلگرد و آرماتور چیست ؟

تا زمانی که میلگردها در صفحات بتنی قرار نگرفته اند و اتصالی بین این مصالح صورت نگرفته باشد در نتیجه همچنان آن ها را با نام میلگرد می شناسند. اما پس از این که میلگرد ها را مطابق با نقشه سازمانی با سیم ها ببندند و همچنین آن ها را خم کرده و برش دهند، دیگر این مصالح را با نام آرماتور، خواهند شناخت.

به طور کلی می توان گفت میلگرد جز مصالح اولیه در ساختمان سازی به حساب می آید در صورتی که آرماتورها از اتصال میلگردها طبق نقشه به دست آمده و در نهایت در بتن ریزی مورد استفاده قرار خواهند گرفت. در آخر به فولادی که در بتن آرمه یا همان بتن مسلح قرار می گیرد، آرماتور می گویند. در ادامه برای درک بهتر تفاوت میلگرد و آرماتور، تعریفی از هر دو خواهیم داشت.

میلگرد چیست؟

محصولی فولادی که با قطر های مختلف روانه بازار می شود؛ قبل از بتن ریزی، میلگردها همچنان همان مصالح اولیه ساختمانی و میلگرد به حساب خواهند آمد. استحکام میلگرد، تاثیر بسزایی در مقاوم سازی بتن خواهد داشت. در واقع ترکیب بین میلگرد و بتن، باعث بالا رفتن مقاومت کششی بتن خواهد شد.

میلگردها را با عملیات نورد سرد یا گرم و توسط شمش های فولادی می سازند. برای این که بتوانید یک میلگرد مناسب بتن ریزی را انتخاب کنید باید برخی از مشخصه های مکانیکی آن را مورد بررسی قرار دهید. در مرکز آهن انواع میلگرد مناسب ساخت و ساز را می توانید خریداری کنید و همچنین به بررسی قیمت میلگرد کارخانه های مختلف به صورت لحظه ای بپردازید. در ادامه به مشخصات مکانیکی میلگرد (مناسب برای بتن ریزی) توجه کنید:

  • استحکام و مقاومت تسلیم
  • همسان‌گردی یا ایزوتوپی
  • ضریب انبساط حرارتی
  • مقاومت در برابر ساییدگی
  • خواص الاستیکی
  • میزان حفظ مقاومت
  • پیوستگی یا طول مهاری
آرماتور
آرماتور چیست و انواع آن کدامند؟

آرماتور چیست؟

آرماتورها از میلگرد خام و عملیات جوشکاری و خم کاری آنها به دست می‌آیند. با اتصال میلگرد ها با قطرهای متفاوت طبق نقشه ساختمانی در نهایت یک سازه اسکلتی به دست می آید و آرماتور تکمیل می‌شود. آرماتوری که از خم کاری و جوشکاری میلگرد به دست بیاید در نهایت آماده عملیات بتن ریزی خواهد بود.

مطمئنا تا به حال نام آرماتور بندی را شنیده باشید، اما اطلاعات زیادی درباره آن ندانید. آرماتور بندی در واقع فرایند ها و مراحل تهیه آرماتور مانند  اتصال میلگردها به یکدیگر است. اصلی ترین تفاوت میلگرد و آرماتور، مربوط به کاربردهای آن‌ها است که در ادامه به بررسی کاربردهای آرماتور خواهیم پرداخت.

انواع آرماتور

آرماتورها را می توان بر اساس طول و اندازه، شکل ظاهری و جنس و مقاومتی که دارند به دسته بندی های مختلفی تقسیم کرد. در ادامه بر اساس موارد ذکر شده، انواع آرماتور را نام خواهیم برد و آن ها را مورد بررسی قرار می دهیم.

انواع آرماتور براساس ابعاد:

  • آرماتورهای کلافی

 این آرماتورها مختص قطرهای نازک و کمتر از 12 میلی متر هستند. در هر کارخانه ای مطابق با استانداردهای خودشان، این آرماتورها را با وزن بندیل بین 2 الی 5 تن روانه بازار می کنند.

  • آرماتورهای شاخه ای

 این آرماتورها به صورت شاخه ای عرضه می شوند و طول آن ها 12 یا بیش از 12 متر است. بیشتر از این محصولات برای قطرهای ضخیم و بیش از 14 میلی متر استفاده می کنند.

میلگرد
تقسیم بندی آرماتورها بر اساس شکل ظاهری

انواع آرماتور بر اساس ظاهر

  • آرماتور معمولی که سطح صاف و مسطحی دارد

معمولا از این آرماتورها که فاقد برآمدگی هستند در پروژه هایی که فشار کمی به سازه وارد می شود، استفاده می کنند.

  • آرماتور آج دار که سطح غیر مسطحی دارد

 این آرماتورها بر روی بدنه خود آج یا برآمدگی هایی دارند. معمولا در پرژوه هایی که فشار زیادی به سازه وارد می شود و پر تنش است از آن ها استفاده می کنند.

انواع آرماتور بر اساس جنس و میزان مقاومت:

دسته بندی بر اساس جنس و مقاومت آرماتور، یکی از بهترین دسته بندی ها به حساب می آید. برای درک بهتر تفاوت میلگرد و آرماتور، بهتر است انواع آرماتور را بر اساس جنس و مقاومت آن ها بشناسید. آرماتوهای فولادی در جنس ها مختلفی ساخته می شوند؛ به همین دلیل تفاوت هایی میان آن ها وجود دارد.

  • آرماتور گاوانیزه

میلگرد این آرماتورها از جنس فولاد بوده، اما یک لایه روی(Zn)  نیز به عنوان محافظ بر روی آن وجود دارد. پوشش Zn بر روی این آرماتورها معمولا با فرآیند غوطه وری در روی مذاب یا همان گالوانیزه گرم، انجام می شود. بیش تر از این نوع آرماتوربندی ها برای ساخت پل و گذرگاه و در شرایط آب و هوایی نا مساعد، استفاده می شود.

  • آرماتور اپوکسی

این آرماتورها از نوع آجدار هستند و میلگرد‌های آن به رنگ سبز بوده و آن ها را با نام green rebar نیز می شناسند. از این محصولات به دلیل مقاومت بسیار بالایی که در برابر خوردگی دارند برای بالا بردن مقاومت بتن در برابر خوردگی استفاده می شوند.

انواع آرماتور
آرماتور ضد زنگ چیست؟
  • آرماتور ضد زنگ

اگر تفاوت میلگرد و آرماتور را کنار بگذاریم، باید گفت در نهایت آرماتورها از میلگردها ساخته می شوند و مقاومت و استحکام آن ها به جنس میلگرد وابسته است. از مهم ترین ویژگی هایی که در ساختمان سازی به آن دقت می کنند، ضد زنگ بودن مصالح است. آرماتور ضد زنگ از میلگردهایی تشکیل می شود که مقاومت بسیار خوبی در برابر زنگ زدن از خود نشان می دهند. در مواردی که عمر سازه، اهمیت زیادی دارد از این آرماتورها استفاده می کنند.

  • آرماتور فولاد کربن

این آرماتورها بر خلاف آرماتورهای قبلی، مقاومت چندانی در برابر خوردگی ندارند؛ در نتیجه از این موارد نمی توان در شرایط آب و‌ هوایی نامساعد استفاده کرد. در واقع اگر این آرماتور در معرض آب و رطوبت قرار بگیرد، زنگ خواهد زد و در نتیجه بتن اطراف، ترک بر می دارد. اما این میلگردها، مقاومت کششی بسیار خوبی دارند.

  • آرماتور فایبر گلاس

این آرماتورها از دسته خاصی از میلگردها به نام الیاف شیشه یا فایبر گلاس (GFPR) ساخته می شوند. آرماتور فایبر گلاس در برابر جریان الکتریسیته به عنوان عایق الکتریکی عمل می کنند و همچنین مقاومت خوبی در برابر بارگذاری های ناگهانی دارد. از دیگر مزایای این آرماتورها می توان به مقاومت در برابر خوردگی و همچنین وزن سبک آن ها اشاره کرد.

کاربرد آرماتور
اصلی ترین تفاوت میلگرد و آرماتور مربوط به کاربرد آن ها است

کاربرد آرماتور

اصلی ترین تفاوت میلگرد و آرماتور مربوط به کاربرد آن ها است. آرماتورها از به هم پیوستن میلگردهای مختلفی به یکدیگر ساخته می‌شوند. کاربرد هر آرماتور در اسکلت کلی ساختمان مطابق با میلگرد تقویتی است که در آرماتوربندی مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه کاربرد این آرماتورها را بیان خواهیم کرد:

  • آرماتور حرارتی

معمولا در سقف ها برای جلوگیری از ترک هایی که ناشی از حرارت هستند از این آرماتورها استفاده می کنند. میلگردهای حرارتی مقاومت کششی بسیار بالایی دارند؛ در نتیجه گزینه‌ای مناسب برای مقاومت در برابر تنش های حرارتی به حساب می آیند.

  • آرماتور خاموت یا رکاب

آرماتورهای خاموت در واقع همان میلگردهای حالت گرفته ای هستند که به صورت قائم در ستون یا تیر قرار می گیرند. خاموت ها را با شکلی شبیه به مقطع تیر می سازند و دلیل استفاده از آن ها، جلوگیری از بیرون زدن آرماتورهای طولی است.

  • آرماتور رامکا

در ادامه  بررسی تفاوت میلگرد و آرماتور به شرح کاربرد یکی از مهم ترین آرماتورها در اسکلت ساختمان رسیدیم. آرماتور رامکا، میلگردهایی هستند که در پایین ترین نقطه ستون قرار می گیرند‌. قرار گیری آن ها در پایین ترین نقطه به این دلیل است که محل قرار گیری قالب را معین کرده و همچنین از حرکت آن جلوگیری کنند. به طور معمول ملیگردهای رامکا به وسیله جوشکاری یا سیم آرماتور به میلگردهای خاموت یا طولی وصل می شوند.

  • آرماتور ادکا یا اتکا

از آن ها برای اتصال تیر به تیرچه و همچنین تحمل نیروهای برشی استفاده می کنند. هم چنین این آرماتورها باعث می شوند تا تیرچه بر روی تیر نلغزد.

سخن پایانی

در این مطلب به بررسی تفاوت میلگرد و آرماتور پرداختیم و شما را با انواع آرماتور و کاربردهای آن در ساخت و ساز آشنا کردیم. همانطور که می دانید قیمت آرماتور تا حدود زیادی به نوع میلگرد مورد استفاده در آن بستگی دارد. ما در مرکز آهن مناسب ترین قیمت میلگرد را به مشتریان عرضه می کنیم.

سوالات متداول

آرماتوربندی چیست؟

آرماتوربندی، مجموعه‌ ای از فعالیت ها برای درست کردن آرماتور است.

آرماتور با میلگرد چه تفاوتی دارد؟

میلگردها از شمش‌ های فولادی تولید شده، اما آرماتورها از میلگردها ساخته می شوند و همین مسئله باعث تفاوت این دو و کاربردهای آن‌ها می شود.

نویسنده: مرکزآهن
مرکزآهن

مرکزآهن، مرجعی تخصصی و به روز برای کسب دانش و اطلاع از آخرین تحولات بازار آهن و فولاد است. با وبلاگ جامع ما، همیشه از آخرین اخبار و اطلاعات این صنعت آگاه باشید.

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید
بارگذاری مجدد
0