علت افزایش قیمت آهن آلات چیست ؟

1 ماه پیش10916بازدید2دیدگاه2.7امتیاز (157 رای)
علت افزایش قیمت آهن آلات چیست ؟
  • آخرین به روزرسانی 1402/011/16

شش ماه دوم سال، شرایط اقتصادی به طور محسوسی با شش ماه اول سال متفاوت بود. طی روزهای آینده باید منتظر شکل‌گیری یک موج تورمی جدید، رشد قیمت ارز و کاهش ارزش ریال در اقتصاد ایران باشیم. به نظر می‌رسد بهار سال 1403 باید خود را برای یک دوره سخت رکود در همه بازارها از جمله فولاد مهیا کنیم. در ادامه به بررسی بازار آهن و علت افزایش قیمت آهن آلات اعم از قیمت تیرآهن در روزهای آینده خواهیم پرداخت.

احتمال افزایش قیمت آهن آلات وجود دارد؟

به رغم میانگین کاهش ۱۰ درصدی قیمت در طول ۶ ماه اول در حوزه میلگرد در مورد بازار تیرآهن ذوبی شاهد رشد حدود ۱۰ درصدی در سایزهای ۱۴ الی ۱۸ و رشد حدود ۱۵ درصدی در سایزهای درشت ۲۰ الی ۳۰ بوده‌ایم. بخشی از این رشد به دلیل همخوانی بازار عرضه و تقاضا در حوزه تیرآهن (عدم وجود مازاد تولید مانند حوزه میلگرد) و عدم فروش اعتباری محصول تیرآهن در بورس کالا است.

اما قسمت عمده این رشد نه براساس واقعیت بازار که به دلیل مهندسی عرضه‌ها توسط شرکت فروشنده و بازارسازی هدفمند و هماهنگ فعالان برتر حوزه تیرآهن با نوع عرضه‌هاست. پس بازار تیرآهن از لحاظ کارنامه رشد تورمی یک سر و گردن بالاتر از میلگرد است. هرچند به لحاظ ظاهر بازار تیرآهن دارای رشد مثبت ۱۰ الی ۱۵ درصدی از ابتدای سال بوده است.

اما توجه کنید که میانگین حجم عرضه‌های هفتگی تیرآهن در حدود ده هزار تن در مقابل میانگین عرضه هفتگی حدود ۲۰۰ هزار تن محصول میلگرد است. بازار تیرآهن از لحاظ عمق بازار و چرخش پولی، قابل مقایسه با بازار میلگرد داخلی نیست. در نهایت اینکه هر دو حوزه تیرآهن (به مقدار کمتر) و میلگرد (به مقدار بیشتر) نسبت به بازارهای موازی مسکن املاک و مستقلات و خودرو و ... دیگر بازارهای کالایی و مالی (به جز بورس) دارای جا ماندگی تورمی هستند. شاخص تورم ۵۰ درصد سالانه کالا و خدمات جاری کشور و رشد بیش از ۱۸ درصدی قیمت ارز در ۶ ماه اول به عنوان دماسنج تورم کشور را نیز باید در نظر بگیرید.

آهن آلات و افزایش قیمت
چرا قیمت آهن آلات همیشه در حال افزایش است؟

تاثیر افزایش قیمت آهن روی بازارهای کالایی

بازار آهن آلات، مجددا بعد از یک تاثیرات کوتاه مدت نرخ دلار، به آرامش و ثبات نسبی رسید؛ علاوه بر اینکه همچنان از ضعف مفرط تقاضای مصرفی و واقعی رنج می‌برد. این عامل به همراه عوامل قوی دیگر که از روند کم نوسان و همراه با ثبات نسبی بازارهای جهانی به گوش می‌رسد، پتانسیل پذیرش افزایش قیمت در بازار داخلی را از فعالان این بازار گرفته است. به طور کلی می‌توان گفت که در روزهای اخیر تنها عاملی که نگهدارنده و پشتیبان قیمت آهن آلات در بازار داخلی شده شامل موارد زیر است:

  1. حمایت‌ از تولیدکننده با بازتعریف فرمولهای تعیین قیمت در بورس کالا
  2. التهابات دلاری و ادامه کاهش ارزش ریال

با این‌حال متوسط قیمت میلگرد ۲۵.۷۰۰ تومانی در بازار داخلی، نسبت به قیمت سال گذشته به میزان کیلویی 10.000 تومان افزایش داشته است.

جمع‌بندی

با بررسی دلیل افزایش قیمت آهن آلات در این مقاله به چند نکته می‌رسیم. بازار آهن آلات امسال چند مشکل عمده دارد، اول ضعف تقاضای داخلی و مازاد تولید و عدم توانایی در صادرات محصول مازاد. دوم، وضعیت بازارهای جهانی و رشد نرخ بهره و وضعیت مبهم اقتصاد چین که افق بازار فولاد را تا 2024 مبهم می‌کند. سوم، ادامه فروش اعتباری محصولات فولادی در بورس کالا که مانع رشد طبیعی قیمت مطابق با شیب تورم می شود. شاید مجموع عوامل فوق سبب شود که بازار آهن آلات از شیب موج جدید تورم در نیمه دوم سال عقب بیفتد.

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید
نظرات ارسال شده
  • ارسال شده توسط کاربر علی 4 سال پیشتهیه لینک اشتراک
    پس مردم چی می شن این وسط چرا همه جا میگن رشد 20 تا 30 درصدی آهن؟ میلگرد4500 یا 5000 هزار تومانی شده 12000 هزار تومان چند درصده؟ تیر آهن 14 شاخه ای 700 یا 800 هزار تومان شده شاخه ای 2میلیون و300 هزار تومان چند درصد رشد داشته؟ پروفیل چند درصد؟ چرا به داد مردم نمیرسید من با وام مسکن 40 میلون تومانی چطور باید یگ واحد خونه تو شهرستان بسازم؟ زمستون داره میاد و ما همچنان تو فونداسیون خانه مانده ایم و توانایی خرید آهن نداریم چون برنامه ریزی کرده بودیم برای ساخت و برآورد هزینه کرده بودیم اما متاسفانه یه دفعه همه چیز به هم ریخت و قیمتهای افسار گسیخته سر به فلک کشیدن و ما را از کار ساخت بازداشتند. انشااله یه خبر خوب همینجا ازتون بشنویم. با تشکر
    • ارسال شده توسط کاربر حبیبی 4 سال پیشتهیه لینک اشتراک
      قیمت آهن وغیره باقیمت دلار تغییر می کند این حرف های اضافی دردی را دوا نمی کند