زنگ زدن تیرآهن و روش های از بین بردن آن

4 هفته پیش159بازدید0دیدگاه
زنگ زدن تیرآهن و روش های از بین بردن آن

تیرآهن از مقاطع فولادی است که توانایی تحمل فشار های بالا را دارد و باعث افزایش مقاومت سازه ها می‌ شود. از کاربردهای آن می توان به ساخت تیر، ستون و اسکلت سازه ها نام برد. تیر آهن در انواع مختلفی مانند بال نیم پهن، دوبل، فایکو و لانه زنبوری تولید و اغلب هم به شکل حرف H انگلیسی (شناخته شده با اسم تیرآهن هاش) یا I به بازار عرضه می شود.

از معایب اصلی این محصول زنگ زدن آن است که بر اثر واکنش های شیمیایی به وجود می آید. در این مقاله قصد داریم به اصلی ترین دلایلی که باعث رخ دادن این امر می شود و همچنین بهترین روش های از بین بردن آن بپردازیم.

زنگ زدن تیرآهن

زنگ زدن تیرآهن در ساخت و ساز از مشکلات اصلی است که با تدابیر مناسب می توان از وقوع آن تا حد زیادی جلوگیری کرد. زنگ زدگی تیرآهن یک واکنش شیمیایی است که به دلیل قرار گرفتن آن در معرض رطوبت و اکسیژن رخ می دهد و باعث  تخریب و کاهش مقاومت و استحکام سازه ها می شود.

چرا تیرآهن زنگ می زند؟

دلایل اصلی زنگ زدن تیرآهن

همان طور که گفته شد زنگ زدن تیرآهن نتیجه واکنش شیمیایی آهن است که در معرض عوامل مختلفی قرار می‌ گیرد. در ادامه چند عامل تاثیرگذار در این اتفاق را بررسی خواهیم کرد.

  • رطوبت

رطوبت از عوامل اصلی زنگ زدن تیرآهن است و باعث افزایش سرعت واکنش‌ های اکسیداسیون می‌ شود که هر چه میزان رطوبت محیط بیشتر باشد، احتمال وقوع این اتفاق بیشتر خواهد شد.

  • اکسیژن

از دیگر عوامل زنگ زدگی تیرآهن وجود اکسیژن در محیط است که به دلیل ترکیب شدن اتم های آن و اکسیژن با یکدیگر، این اتفاق را رقم می زند. افزایش غلظت اکسیژن موجود در هوا به این عمل سرعت می بخشد.

  • محیط های اسیدی

وجود تیرآهن در محیط های اسیدی یا حتی قلیایی می تواند باعث زنگ زدن آن شود؛ زیرا باعث می شود واکنش شیمیایی گفته شده سریع تر انجام شود.

عوامل تاثیرگذار بر تشدید خوردگی تیرآهن

علاوه بر موارد گفته شده که بر زنگ زدن تیرآهن تاثیر گذار است، عوامل دیگری مانند آلودگی هوا، نبود پوشش محافظتی، حرارت و تنش های مکانیکی هم وقوع این اتفاق را حاصل می‌ شود. برای جلوگیری از این اتفاق باید عوامل گفته شده را شناسایی کرده و با استفاده از روش های مناسب از وقوع آن جلوگیری کرد.

وجود نمک ها و گازهایی همچون دی اکسید کربن یا دی اکسید گوگرد در محیط می تواند خوردگی تیرآهن را سرعت ببخشد. همچنین دمای بالا و حرارت سرعت انجام واکنش های شیمیایی را افزایش می‌دهد و زنگ زدگی تیرآهن را سرعت می بخشد. می توان با استفاده از پوشش های ضد زنگ و یا گالوانیزه کردن تیرآهن خوردگی آن را تا حد زیادی کاهش داد.

سعی کنید محصولات باکیفیتی تهیه کنید تا خوردگی تیرآهن به حداقل برسد. برای استعلام قیمت تیرآهن برترین کارخانه های ایران می توانید به سایت مرکز آهن مراجعه کنید.

زنگ زدگی تیرآهن
چگونه زنگ زدگی تیرآهن را از بین ببریم؟

راه های از بین بردن زنگ زدن تیرآهن

از بین بردن زنگ زدن تیرآهن در تعمیرات سازه های فولادی و نگهداری آنها بسیار مهم است. روش های مختلفی برای حذف زنگ زدگی تیرآهن وجود دارد که در ادامه به برخی از آنها می پردازیم:

مواد شیمیایی مانند اسید سیتریک و یا اسید فسفریک برای حل کردن زنگ زدگی تیرآهن یکی از این روش ها است. پوشش های اپوکسی نیز به عنوان لایه محافظتی روی سطح تیرآهن قرار گرفته و مانع از رسیدن رطوبت و اکسیژن به آن و در نتیجه مانع خوردگی و زنگ زدگی تیرآهن می شود.

در فرایند الکتروپولیشینگ از جریان الکتریکی برای از بین بردن آلودگی ها و زنگ زدگی های تیرآهن استفاده می شود و مقاومت سازه را در برابر خوردگی افزایش می دهد. از دیگر روش ها سندبلاست (Sandblasting) است که با استفاده از ذرات ساینده برای رفع زنگ زدگی کاربرد دارد و توانایی برگرداندن سطح فلز به حالت اولیه را دارد.

همچنین ترکیب سرکه و جوش شیرین یا استفاده از سنباده های مختلف می‌ تواند برای از بین بردن زنگ زدگی تیرآهن موثر باشد؛ اما باید توجه داشت که این روش زمان بر است و در موارد کوچک کاربرد دارد.

میزان مقاومت تیرآهن زنگ زده
آیا تیرآهن زنگ زده نسبت به تیرآهن سالم مقاومت کمی دارد؟

تاثیر خوردگی تیرآهن بر مقاومت آن

خوردگی تیرآهن به دلیل این که مقاومت سازه را تا حد زیادی کاهش می دهد، از مشکلات جدی در صنعت محسوب می شود. خوردگی تیرآهن عملی تدریجی است که در مواردی باعث ترک خوردن و در موارد دیگر باعث کمانش آن می شود. در ادامه به تاثیرات خوردگی تیرآهن بر مقاومت سازه پرداخته ایم.

خوردگی، خواص مکانیکی تیرآهن را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث می شود در برابر ضربه و یا بارهای ناگهانی آسیب پذیر شود. این مشکل همچنین سطح مقطع سازه را کاهش می دهد که نتیجه‌ آن کمتر شدن ظرفیت باربری خواهد بود.

خوردگی تیرآهن در نقاط اتصال آن خطر شکست سازه را به دلیل ضعف در اتصالات، افزایش می دهد.  همچنین این امر لرزش های نامطلوب و نا به جایی را موجب می شود که باعث آسیب رسیدن به دیگر قسمت های سازه می شود.

در نهایت خوردگی تیرآهن باعث وارد شدن هزینه های بسیار بالا برای تعمیرات و کاهش ارزش اقتصادی خواهد شد در نتیجه پیشگیری از این امر اهمیت بالایی را دارا است.

انواع متفاوتی از خوردگی تیرآهن (با توجه به دلیل آن) اتفاق می افتد. البته روش های خاص برای جلوگیری از این اتفاق وجود دارد. برای مثال خوردگی یکنواخت در اثر رسیدن مواد شیمیایی، رطوبت یا آب به سطح فلز، این امر را موجب می شود.

خوردگی تیرآهن به صورت موضعی در نقاط خاصی از آن اتفاق می افتد که شرایطی همانند تجمع آلاینده ها باعث آن می شود که خود به صورت های مختلفی همچون حفره ای و یا خوردگی شکاف دیده می شود. نوع دیگری از آن، خوردگی ناشی از زنگ زدگی است که در اثر اکسایش آهن در حضور اکسیژن و آب رخ می دهد.

جلوگیری از زنگ زدن تیرآهن
راهکار های متفاوتی برای جلوگیری از زنگ زدن تیرآهن وجود دارد

جلوگیری از زنگ زدن تیرآهن

راهکار های متفاوتی برای جلوگیری از زنگ زدن تیرآهن وجود دارد که با رعایت آن ها می توان تا حد زیادی مانع این کار بشویم. برای مثال می توان از رنگ های ضد زنگ برای رنگ آمیزی آن‌ ها یا از مواد شیمیایی و اسپری های ضد زنگ استفاده کرد که یک لایه محافظتی روی سطح تیرآهن ایجاد کرده و مانع رسیدن رطوبت به آن می شود.

یکی از موثرترین روش ها، گالوانیزه کردن آن است که از تیرآهن در برابر عوامل خورنده و رطوبت محافظت می کند. همچنین با بررسی منظم و تعمیر آسیب های به وجود آمده می توان مانع نفوذ رطوبت به تیرآهن شد.

اگر قصد خرید تیرآهن دارید، می توانید از جدول وزن تیرآهن موجود در سایت مرکز آهن مقدار مورد نیاز خود را به طور دقیق برآورد کنید و سپس محصولات مورد نظر خود را تهیه کنید. ما سعی داریم تا برترین خدمات را در حوزه آهن به هموطنان خود ارائه دهیم.

سخن پایانی

تیرآهن ها به دلیل مقاومت و استحکام بالا در برابر فشار بارهای سنگین کاربرد های بسیاری در صنعت ساختمانی دارند. با افزایش کیفیت و مراقبت اصولی از آن ها می توان سازه هایی را ساخت که بیشترین ایمنی و پایداری را دارا هستند.

به همین دلیل حفاظت از آن ها در برابر زنگ زدگی، خوردگی و عوامل محیطی اهمیت بسیاری دارد. در صورت زنگ زدگی تیرآهن یا خوردگی آن به راحتی می توان این مشکلات را رفع کرد. در این مقاله روش هایی برای جلوگیری از زنگ زدن تیرآهن و رفع این مشکل بیان شد که با استفاده از آن می توان محصولی با کیفیت را به بازار عرضه کرد.

برای استعلام قیمت آهن و مقاطع فولادی مختلف می توانید به صفحه اصلی سایت مرکز آهن مراجعه کنید و از طریق پل های ارتباطی مندرج در سایت با مشاورین در تماس باشید.

سوالات متداول

زنگ زدن تیرآهن چیست؟

به فرآیند خوردگی و تغییر رنگ تیرآهن گفته می شود که بر اثر واکنش های شیمیایی با اکسیژن و رطوبت رخ می دهد و لایه ای قرمز رنگ و یا قهوه‌ای را روی سطح آن ایجاد می کند.

چرا تیرآهن زنگ می زند؟

تیرآهن ها غالبا ساخته شده از فولاد هستند آهن در حضور رطوبت و اکسیژن دچار فرسایش و زنگ زدگی می شود و عواملی همچون آلودگی شیمیایی و نبود پوشش محافظ به این امر سرعت می بخشد.

آیا خوردگی تیرآهن بر مقاومت آن تاثیر گذار است؟

بله، چرا که خوردگی تیرآهن سطح مقطع آن را کاهش داده و کاهش تحمل بار های سازه‌ای را حاصل می‌ شود.

چگونه از زنگ زدن تیرآهن جلوگیری کنیم؟

برای جلوگیری از این امر می توان از روش هایی مانند گالوانیزه کردن، استفاده از مواد ضد خوردگی، کنترل رطوبت و نگهداری منظم انجام داد.

نویسنده: مرکزآهن
مرکزآهن

مرکزآهن، مرجعی تخصصی و به روز برای کسب دانش و اطلاع از آخرین تحولات بازار آهن و فولاد است. با وبلاگ جامع ما، همیشه از آخرین اخبار و اطلاعات این صنعت آگاه باشید.

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید
بارگذاری مجدد
0