قیمت جهانی طلا در آغاز معاملات روز دوشنبه رشد کرد و به بالاترین میزان خود در سه هفته اخیر رسید. این صعود در پی هشدار دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، رخ داد. او تهدید کرد تعرفه های سنگینی بر واردات از اتحادیه اروپا و مکزیک اعمال خواهد کرد. این مسئله توجه سرمایهگذاران را بار دیگر به دارایی های امن مانند طلا جلب کرد. این مساله همچنین باعث ایجاد تردیدهایی در بازار فولاد و نوسانات قیمت آهن به وجود آورده است.
براساس داده های موجود، هر اونس طلا برای تحویل فوری به ۳۳۷۱ دلار و ۳۴ سنت رسید که بالاترین قیمت از ۲۳ ژوئن تاکنون به شمار می رود. قراردادهای آتی طلا در بازار آمریکا نیز با رشد ۰.۷ درصدی، ۳۳۸۶ دلار و ۲۰ سنت قیمت گذاری شد.
تهدید تعرفه ای دونالد ترامپ، پس از شکست مذاکرات فشرده با شرکای تجاری اصلی آمریکا، در پایان هفته گذشته مطرح شد. او اعلام کرد در صورت عدم حصول توافق، از ابتدای ماه اوت، تعرفه ۳۰ درصدی بر کالاهای وارداتی از مکزیک و اتحادیه اروپا اعمال خواهد شد.
در واکنش به این اقدام، مقامات اروپایی و مکزیکی آن را غیر منصفانه و زیان آور توصیف کردند. با این حال، اتحادیه اروپا اعلام کرده است که فعلاً اقدامات متقابل را تعلیق کرده و همچنان به مذاکرات برای یافتن راه حل ادامه می دهد. این اقدام می تواند علاوه بر طلا و سایر فلزات گران بها، بازار فولاد را هم تحت تاثیر قرار دهد و باعث افزایش قیمت پروفیل، ورق و سایر آهن آلات شود.
در همین حال، توجه فعالان بازار به آمار تورم ماه ژوئن آمریکا معطوف شده است که قرار است سه شنبه منتشر شود. این داده ها می تواند مسیر آتی سیاست های نرخ بهره فدرال رزرو را روشن تر کند. تحلیل گران انتظار دارند تا پایان سال، نرخ بهره حدود ۵۰ واحد پایه کاهش یابد.
وال استریت ژورنال روز جمعه 11 جولای گزارش داد که آستن گولسبی، رئیس فدرال رزرو شیکاگو، هشدار داده که تعرفه های جدید ممکن است نگرانی هایی را در خصوص تورم ایجاد کرده و سبب شود بانک مرکزی سیاست «صبر و انتظار» را ادامه دهد.
طلا که همواره به عنوان پناهگاه سرمایه در دوره های بی ثباتی اقتصادی شناخته می شود، معمولاً در شرایط نرخ بهره پایین عملکرد بهتری از خود نشان می دهد.
در همین راستا، صندوق سرمایه گذاری SPDR Gold Trust نیز اعلام کرد که موجودی طلای تحت پوشش آن در پایان هفته گذشته با کاهش ۰.۱۲ درصدی از ۹۴۸.۸۰ به ۹۴۷.۶۴ تن رسیده است.
این اخبار بازار سایر فلزات گران بها را هم تحت تاثیر قرار داد و بهای نقره با رشد ۰.۴ درصدی به ۳۸ دلار و ۴۹ سنت رسید. این در حالی است که پلاتین ۱.۱ درصد کاهش یافت و به ۱۳۸۴ دلار رسید. پالادیوم نیز با افت ۱.۷ درصدی، به ۱۱۹۴ دلار و ۴۰ سنت معامله شد.
بازار آهن آلات ایران هم که گویا با رکود عجین شده، تحت تاثیر بازار جهانی، افت قیمت را تجربه کرد و شاهد کاهش قیمت برخی مقاطع فولادی بودیم؛ به طوری که قیمت تیرآهن از 39090 تومان در روز 31 خرداد، به 38180 تومان در روز 24 تیر رسیده است.
باید دید در ادامه بازار آهن در روزهای رکود و عدم نوسان یا نوسان منفی نسبت به اخبار سیاسی و تغییرات قیمت ارز، چگونه نسبت به این اخبار واکنش خواهد داد. آیا می توانند سرانجام بازار آهن ایران را از این رکود وحشتناک خارج کنند یا این وضعیت ادامه دار خواهد بود؟