سقف تیرچه بلوک چیست؟

3 ماه پیش7962بازدید0دیدگاه3.3امتیاز (15 رای)
سقف تیرچه بلوک چیست؟

سقف تیرچه و بلوک در صنعت ساختمان به خصوص در ایران از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به دلیل هزینه کمتر نسبت به سقف های دیگر و سهولت اجرا اکثر مردم را مجاب به استفاده از آن کرده و از آن طرف بیشتر خرابی ناشی از بارهای وارده در این سقف نسبت به سقف های دیگر بیشتر است. لذا باید در اجرای این سقف تمام نکات مهندسی را لحاظ کرد تا شاهد خرابی کمتر در سقف تیرچه بلوک باشیم. جهت اطلاع از قیمت سقف تیرچه بلوک به لینک مربوطه مراجعه نمایید.

تیرچه بلوک چیست

از دیرباز نیاز به سرپناه یکی از نیازهای اساسی بشر بوده است. انسان نیز در طول تاریخ این نیاز را به شیوه های مختلف رفع نموده است. با پایان یافتن جنگ جهانی دوم و به دلیل وجود خرابی های فراوان در شهرهای مختلف دنیا، نیاز به مسکن سریع و ارزان قیمت بیش از پیش احساس می شد. از همین رو تکنولوژی های نوینی پس از جنگ جهانی دوم به صنعت ساختمان سازی جهان عرضه گشت. این قبیل فناوری ها که در ایران به فناوری های نوین شهره گشته اند پس از انقلاب اسلامی ایران به کشور وارد شده و مورداستفاده صنعتگران عرصه ساختمان سازی قرار گرفته است. وقوع جنگ تحمیلی و خسارت های ایجاد شده و افزایش جمعیت در دهه 60 نیاز به مسکن را در کشور بیش از پیش ملموس نمود.

با توجه به آمار ابتدای سال 1392 نیاز به مسکن در کشور، فراتر از 1.5 میلیون واحد در سال است. بر اساس همین آمار تولید مسکن در کشور بدون احتساب مسکن روستایی در حدود 800000 واحد در سال است. با محاسبه تعداد واحدهای مسکن روستایی و در خوشبینانه ترین حالت تولید مسکن در کشور به حدود یک میلیون واحد در سال رسیده است. به عبارت دیگر در شرایط فعلی، سالانه حداقل 500000 واحد مسکونی مورد نیاز جامعه ایرانی است.

یکی از دلایل اصلی کمبود واحدهای مسکونی، ساخت و ساز به روش سنتی و در نتیجه عمر کم ساختمان های ساخته شده است. به عبارت دیگر ساختمان های ساخته شده به دلایل مختلف از جمله مقاومت لرزه ای، عدم ایزولاسیون صوتی و حرارتی، فرسودگی تاسیسات و مصالح به کار رفته در زمانی کمتر از عمر مفید ساختمان تخریب شده تا ساختمان های جدید به جای آن ساخته شود. از همین رو افزایش سرعت و کیفیت ساخت و ساز یکی از الزامات اساسی امروز کشورمان است.

مزایای سقف تیرچه بلوک

شاید بتوان سقف ها را پرهزینه ترین و زمان برترین مرحله در ساخت یک ساختمان اعم از بتنی یا فولادی نامید. از همین رو سیستم های مختلفی جهت ساخت سقف تاکنون پیشنهاد شده است. این سیستم ها براساس نوع اسکلت ساختمان، بتنی یا فولادی متغیر هستند. به عنوان مثال در ساختمان های فولادی سیستم هایی از قبیل تیرچه بلوک و سقف های کامپوزیت به عنوان سیستم های رایج پذیرفته شده اند. در ساختمان های بتنی نیز سیستم هایی همچون تیرچه بلوک، دال های یک طرفه، دو طرفه، کوبیاکس، دال مجوف و … رواج بیشتری دارند. در این بین سیستم تیرچه بلوک بیشترین کاربرد را در ساختمان های شهری داشته و دارد. این سیستم به وسیله تیرچه های بتنی، باربری یک طرفه ای ایجاد می کند.

یکی از اجزای اصلی تشکیل دهنده انواع ساختمان ها، سقف ها و از آن جمله سقف های بتنی هستند که نقش اساسی آن ها انتقال نیروهای قائم و افقی ناشی از بارهای ثقلی و نیروهای جانبی شامل بارهای باد و زلزله به سایر اعضای باربر است. سقف های سازه ای علاوه بر اینکه تحمل کننده بارهای ثقلی در ساختمان ها هستند، براساس میزان صلبیت در هنگام زلزله وظیفه توزیع و انتقال نیروهای ایجاد شده در دیافراگم ها را به عناصر قائم باربر جانبی بر عهده دارند. همچنین این عناصر باید در برابر تغییر شکل های افقی که در میان صفحه آن ها ایجاد می شود، مقاومت و سختی کافی را دارا باشند.

یکی از انواع متداول سقف های بتنی، سقف های تیرچه و بلوک هستند. طرح و اجرای آسان تر و صرفه اقتصادی، فلسفه اصلی رجوع به سقف های تیرچه و بلوک است. در این مقاله ضمن معرفی انواع سقف های تیرچه و بلوک، خصوصیات رفتاری؛ جزئیات و ضوابط طراحی و اجرای آن ها ارائه می شود.

از آنجا که مقاومت بتن در برابر نیروهای فشاری، بسیار خوب ولی در برابر نیروهای کششی کم است، در قطعات بتن مسلح، نیروهای کششی به طور عمده توسط آرماتورهای فولادی تحمل می شوند. به همین دلیل در تیرهای تحت خمش و دال ها، سعی بر این است که قسمتی از بتن تحت کشش، حذف شده و تنها آن مقدار از سطح بتن که برای جای گذاری خاموت ها و آرماتورهای کششی لازم است، باقی بماند. این کار به ویژه برای کاهش بار مرده سقف، دارای اهمیت بوده و در عمل منجر به طرح دال های مجوف، دال های با پشت بند، دال مشبک و در نهایت سقف های تیرچه و بلوک شده است.

انواع دال های ساختمانی
شمای کلی برخی از انواع دال ها

از آن جا که موضوع بحث حاضر، سقف های تیرچه و بلوک و نحوه عملکرد آن ها است و از طرفی این سقف ها نوعی از دال های با پشت بند محسوب می شوند؛ در ادامه به تشریح این نوع سقف و نحوه عملکرد آن پرداخته و از توضیح بیشتر در خصوص سایر سقف ها خودداری می گردد.

دال با پشت بند را می توان مطابق شکل زیر به صورت مجموعه ای متشکل از تیرهای موازی با مقطع T شکل در نظر گرفت که در هر تیر آرماتورهای کششی در پایین جان تیر قرار دارد. در عمل برای تامین یکپارچگی سقف و تحمل نیروهای کششی ناشی از افت بتن و تغییر دما، آرماتورهایی در دو جهت در دال فوقانی قرار داده می شود.

دال با پشت بند
دال با پشت بند

در صورتی که فاصله پشت بندها کم باشد، طرح و محاسبه این دال ها همانند طرح T شکل است و تنها لازم است تا مقاومت دال واقع در بین دو پشت بند مجاور در برابر بارهای وارده کنترل شود.

در برخی موارد در اجرای سقف ها، از قالب های قابل جابجا کردن نیز استفاده می شود که در این نوع سقف ها، محل بلوک ها خالی می ماند. این سقف ها در زمره سقف های تیرچه و بلوک نیستند. بدیهی است که قالب بندی دال با پشت بند، نسبت به دال مسطح، هزینه و دقت بیشتری را می طلبد. علاوه بر آن جای گذاری درست آرماتورهای کششی در داخل قالب و رعایت پوشش حداقل بتن روی آرماتورها، نیاز به دقت بیشتری دارد.

در ساختمان های مسکونی و اداری، معمول است که سطح زیرین سقف، مسطح شده و سپس برای اندودکاری آماده شود. این کار مطابق شکل زیر به دو روش انجام می گیرد.

  • سطح زیرین با نصب سقف کاذب پوشانده می شود.
  • فضای خالی بین پشت بندها، با مصالح سبک و در عین حال عایق حرارت مانند بلوک های سفالی یا بتنی توخالی یا قطعات پلی استایرن و نظایر آن ها پر می شود.

لازم به ذکر است که این مصالح، تنها نقش پرکننده در سقف را دارند و اگر به هر دلیلی از بین بروند و یا تخریب گردند، به لحاظ سازه ای خللی ایجاد نمی گردد و تنها به لحاظ معماری ممکن است نیاز به بازسازی آن باشد.

هم سطح نمودن دال با پشت بند
هم سطح نمودن زیر دال با پشت بند

همان طور در شکل زیر مشاهده می شود، بلوک های توخالی به صورت قالب قسمت عمده ای از سطح زیرین دال عمل می کنند و قالب سرتاسری زیرین، تنها برای سطح پایین جان تیرها و همچنین نگهداری خود بلوک ها لازم است. در صورت استفاده از بلوک به عنوان مصالح پرکننده سقف همان طور که در شکل نشان داده است، این اعضا به عنوان قالب بخش وسیعی از سطح زیرین دال عمل می کند و قالب سرتاسری زیرین تنها برای سطح پایین جان تیرها و نیز نگهداری خود بلوک ها لازم است.

بکارگیری بلوک ها در دال با پشت بند
بکارگیری بلوک ها در دال با پشت بند

دامنه کاربرد سقف تیرچه بلوک

ضوابط و مشخصات فنی و معیارهای مندرج باید در طراحی، محاسبه، اجرا و کنترل کیفیت انواع سقف های تیرچه و بلوک و اجزای تشکیل دهنده آن رعایت شود. لازم به ذکر است که مبانی و ضوابط طراحی دال و تیرچه های بتنی این سقف ها به جز مواردی که در نشریه 543 روش ویژه ای ارائه شده باشد، همان روش های ارائه شده در آیین نامه بتن ایران است.

انواع سقف های تیرچه و بلوک

سقف های تیرچه و بلوک به دو دسته کلی سقف های با تیرچه های بتنی و سقف های با تیرچه های فولادی با جان باز تقسیم بندی می شوند. حال آنکه هریک از این نوع سقف ها به لحاظ جزئیات اجرایی و نیز نوع بلوک مصرفی تنوع دارند. (مانند سقف های با بلوک بتنی، بلوک سفالی، بلوک پلی استایرن و …) لذا در نشریه 543 انواع سقف های تیرچه و بلوک براساس این تقسیم بندی بررسی می شوند.

مزایای استفاده از سقف تیرچه و بلوک

استفاده از سقف های تیرچه و بلوک در ساختمان های متعارف، بسیار مرسوم است. از مهمترین مزایای سقف های تیرچه و بلوک در مقایسه با سایر سقف ها نظیر سقف طاق ضربی و دال بتنی مسلح یکپارچه، می توان به موارد زیر اشاره نمود:

1 – به علت استفاده از بلوک های توخالی و حذف بتن منطقه کششی؛ در مصرف بتن صرفه جویی قابل توجهی می شود.

2 – به دلیل کاهش فضای بتنی با استفاده از بلوک ها در منطقه کششی، از مصرف آرماتورهای فولادی کاسته می شود که این امر به لحاظ اقتصادی بسیار مناسب است.

3 – به علت تولید صنعتی تیرچه و بلوک در کارخانه، کیفیت مناسب تری حاصل شده و نیروی انسانی کمتری موردنیاز است.

4 – با توجه به وزن کم تیرچه ها، حمل و نصب آن ها توسط کارگران امکان پذیر بوده و در ساختمان های با طبقات کم، نیاز به استفاده از جرثقیل را منتفی می نماید.

5 – به علت پیش ساخته بودن تیرچه و بلوک، نصب سقف بسیار سریع و آسان بوده و به کارگران متخصص که برای قالب بندی و آرماتوربندی سقف های بتن آرمه استخدام می شوند، نیازی نیست.

6 – قالب بندی زیر سقف، تنها به شمع بندی و نصب چهارتراش در فواصل معین، جهت تامین تکیه گاه های موقت تیرچه ها، محدود می شود.

7 – از نقطه نظر اجرایی، به کارگیری سقف های تیرچه و بلوک سرعت عمل بیشتری را موجب خواهد شد و به کارهای پرهزینه و وقت گیر کارگاهی نیازی نیست.

8 – در سقف های تیرچه و بلوک، بتن ریزی به طور یکپارچه انجام می شود و بتن کمتری نسبت به سقف های بتن آرمه متداول موردنیاز است. به عنوان مثال برای سقف بتنی متداول با ضخامت 14 سانتی متر، 0.14 متر مکعب بتن در هر متر مربع موردنیاز است که در سقف تیرچه و بلوک این مقدار به حدود متوسط 0.06 متر مکعب کاهش می یابد.

9 – با توجه به امکان ایجاد یک دیافراگم صلب یا نیمه صلب در سقف های تیرچه و بلوک، با اعمال تمهیدات لازم، این نوع سقف ها نسبت به سایر سقف ها از عملکرد لرزه ای بهتری نسبت به سایر سقف ها برخوردار هستند.

10 – بلوک های مجوف در سقف های تیرچه و بلوک به عنوان عایق حرارتی عمل می کنند.

11 – به دلیل تولید تیرچه ها در کارخانه و پیش ساخته بودن آن ها، کنترل دقیق بر مقدار بتن پوششی روی آرماتورهای کششی انجام می شود.

12 – به علت مسطح بودن زیر سقف ( در مقایسه با سایر سقف ها نظیر طاق ضربی)، ضخامت نازک کاری به حداقل می رسد و در نتیجه بار مرده سقف کاهش می یابد.

13 – به دلیل یکنواختی سطح بالای سقف، برای کف سازی به ملات کمتری نیاز است.

اجزای تشکیل دهنده سقف تیرچه و بلوک

سقف های تیرچه و بلوک تلفیقی از دو روش پیش ساختگی و بتن ریزی در محل است که در آن قالب تحتانی به کلی حذف می شود. در این سقف ها در نوع تیرچه فولادی با جان باز، تیرچه فولادی و در نوع تیرچه بتنی آن، آرماتورهای کششی و برشی (عرضی) و نیز پوشش بتن آرماتورهای اصلی، به صورت تیرچه های پیش ساخته، در کارخانه تولید می شوند. در کارگاه، پس از قرار دادن تیرچه ها در فواصل معین و شمع بندی زیر تیرچه ها، بلوک ها را بین دو تیرچه مجاور قرار داده و سپس آرماتورهای حرارتی را جای گذاری نموده و بتن ریزی را انجام می دهند.

شمای کلی از سقف تیرچه و بلوک
شمای کلی از سقف تیرچه و بلوک

در فرآیند اجرای سقف، پیش از حصول مقاومت بتن ریخته شده، وزن بلوک ها و بتن، توسط تکیه گاه های موقت (شمع بندی) تحمل می شود و پس از حصول مقاومت بتن ریخته شده، تیرچه ها لنگر خمشی حاصل از بارهای قائم سقف را تحمل کرده و به تیرهای اصلی یا تکیه گاه ها منتقل می کنند. در شکل زیر شمای کلی از نحوه اجرای تکیه گاه های موقت مورد استفاده در سقف های تیرچه و بلوک نمایش داده شده است.

تکیه گاه سقف تیرچه بلوک
تکیه گاه های موقت

بتن فوقانی همانند یک دال نازک با دهانه ای برابر فاصله بین دو تیرچه خمش موضعی را در محل بین دو تیرچه تحمل می کند.

برای پر کردن فاصله تیرچه ها، از قطعاتی نظیر آجرهای توخالی سفالی، بلوک های بتنی، بلوک های پلی استایرن و نظایر آن ها استفاده می شود. این عناصر پرکننده در سقف، باربر نبوده و متحمل نیرویی نیستند. بنابراین اجزای سقف تیرچه و بلوک عبارتند از:

1 – تیرچه

2 – بلوک

3 – آرماتورهای افت و حرارت (حرارت و جمع شدگی) و آرماتور منفی

4 – کلاف میانی

5 – بتن پوششی (درجا)

در ادامه هریک از اجزای سقف تیرچه و بلوک و عملکرد آن ها توضیح داده شده است.

تیرچه

همان طور که پیش از این عنوان شد استفاده از دو نوع تیرچه بتنی و تیرچه فولادی با جان باز در سقف های تیرچه و بلوک معمول است. در ادامه هریک از این نوع تیرچه ها به تفکیک مورد بحث قرار گرفته است.

تیرچه بتنی

عضو پیش ساخته ای است متشکل از بتن و آرماتورهای فولادی که با قرارگیری بلوک ها مابین تیرچه ها به عنوان قالب و با بتن پوششی درجا ریخته شده، مقطع مرکب T شکل مناسبی را تشکیل می دهند. تیرچه ها در دو نوع تیرچه خرپایی و تیرچه پیش تنیده تولید می شوند. در شکل زیر شماتیکی از انواع تیرچه های پیش ساخته نشان داده شده است.

انواع تیرچه بتنی
انواع تیرچه بتنی

انواع تیرچه بتنی

پیش از حصول مقاومت بتن ریخته شده، وزن بلوک ها و بتن، توسط تکیه گاه های موقت (شمع بندی) تحمل می شود و پس از حصول مقاومت بتن ریخته شده، تیرهای T شکل بتنی به هم چسبیده و مجاور هم، لنگر خمشی حاصل از بارهای قائم سقف را تحمل کرده و به تیرهای اصلی یا تکیه گاه ها منتقل می کنند.

تیرچه ها در سه مرحله تحت بارگذاری قرار می گیرند.

الف: مرحله اول: تیرچه در مرحله حمل و نقل، بار ناشی از وزن خود را تحمل می کند.

ب: مرحله دوم: تیرچه در زمان اجرای سقف و به تنهایی، بار مرده ناشی از اجزای سقف (وزن تیرچه، بلوک و بتن پوششی درجا) و همچنین بارهای حین اجرا را بین تکیه گاه های موقت (شمع بندی ها) تحمل می کند. این مرحله تا قبل از حصول مقاومت بتن ریخته شده می باشد.

ج: مرحله سوم: این مرحله در تیرچه، پس از حصول مقاومت بتن ریخته شده فرا می رسد. در این مرحله تکیه گاه های موقت برداشته شده و تیرچه به عنوان عضو کششی مقطع T کل، بار ناشی از بارهای مرده و زنده در هنگام بهره برداری را تحمل می کند.

در سقف های تیرچه و بلوک، تیرچه های بتنی در دو نوع تیرچه پیش ساخته خرپایی و تیرچه پیش ساخته پیش تنیده مورد استفاده قرار می گیرد که در ادامه مورد بحث قرار می گیرد.

تیرچه پیش ساخته خرپایی

این نوع تیرچه ها از خرپای فولادی و پاشنه بتنی تشکیل شده و بر دو نوع می باشند:

الف – با قالب ماندگار (قالب سفالی) که آن را تیرچه کفشک دار یا فندوله دار نیز می نامند.

ب – بدون قالب ماندگار

تیرچه پیش ساخته خرپایی مطابق شکل زیر برای تحمل مراحل سه گانه بارگذاری ذکر شده، از اجزای زیر تشکیل شده است.

  • آرماتورهای کششی
  • آرماتورهای عرضی
  • آرماتور بالایی
  • بتن پاشنه تیرچه
  • آرماتورهای تقویتی
  • آرماتور کمکی اتصال
اجزای تیرچه پیش ساخته خرپایی
اجزای تیرچه پیش ساخته خرپایی

در ادامه هریک از این اجزا تشریح گردیده است:

1 – آرماتور کششی

در مرحله اول بارگذاری تیرچه، آرماتور زیرین خرپا به عنوان عضو کششی خرپای تیرچه، باید قادر به تحمل نیروی کششی (حاصل از لنگر خمشی) ناشی از وزن خود تیرچه در زمان حمل و نقل باشد. در مرحله دوم بارگذاری تیرچه نیز این عضو باید قادر به تحمل نیروی کششی (حاصل از لنگر خمشی) ناشی از وزن مرده سقف در فاصله محور تا محور تیرچه ها و بین دو تکیه گاه موقت (شمع بندی) باشد. در مرحله سوم بارگذاری تیرچه (مرحله بهره برداری)، آرماتور زیرین خرپا به عنوان عضو کششی تیر T شکل عمل می کند.

2 – آرماتورهای عرضی

در مرحله اول بارگذاری، آرماتورهای عرضی همانند عضو مورب خرپا عمل کرده و به کمک اعضای کششی زیرین و اعضای بالایی، ایستایی لازم را جهت تحمل وزن خود تیرچه به هنگام حمل و نقل تامین می کنند. در مرحله دوم بارگذاری نیز، این آرماتورها ایستایی لازم را جهت تحمل وزن مرده سقف بین تکیه گاه های موقت (در هنگام اجرا) تامین می نمایند. در مرحله سوم بارگذاری تیرچه ها، آرماتورهای عرضی پیوستگی لازم را بین آرماتور کششی خرپا و بتن پوششی (درجا) ایجاد می کنند. علاوه بر آن، قسمتی از نیروی برشی تیر T شکل نیز توسط آرماتورهای عرضی تحمل می شود.

3 – آرماتور بالایی

در مرحله اول و دوم بارگذاری، آرماتور تعبیه شده در قسمت بالای تیرچه، به عنوان عضو بالایی خرپا عمل کرده و به کمک دیگر اعضای خرپا، وزن تیرچه را به هنگام حمل و نقل و همچنین وزن مرده سقف را در فاصله بین دو تکیه گاه موقت به هنگام قالب بندی و بتن ریزی و قبل از حصول مقاومت بتن پوششی، تحمل می نماید.

در مرحله سوم بارگذاری تیرچه، اگر آرماتور بالایی در ضخامت بتن پوششی و بالاتر از سطوح بلوک ها قرار گیرد، در نقش آرماتور افت و حرارت (حرارت و جمع شدگی) مقطع مرکب سقف عمل می کند و در صورتی که پایین تر از سطوح بلوک ها قرار گیرد، چنین نقشی را نخواهد داشت.

4 – بتن پاشنه

پاشنه تیرچه، قبل از نصب بتن ریزی می شود و برای تامین تکیه گاه بلوک ها به عنوان قالب دائمی و نیز برای پرهیز از قالب بندی قسمت زیرین سقف به کار می رود.

5 – آرماتورهای تقویتی

در صورتی که دو عدد آرماتور کششی پایینی برای تحمل لنگر حداکثر در وسط دهانه کافی نباشد، باید آرماتورهای دیگری را در داخل خرپای فلزی تعبیه کرد. این آرماتورهای اضافی را آرماتورهای تقویتی می نامند.

6 – آرماتور کمکی اتصال

این آرماتور به منظور مهار کردن آرماتورهای کششی و امکان استقرار بیش از دو آرماتور کششی در پاشنه تیر به کار برده می شود.

بلوک

بلوک سقفی قطعه ای است پیش ساخته و توخالی که در بین دو تیرچه قرار گرفته و با توجه به ضخامت سقف و فاصله بین تیرچه ها، ابعاد آن متغیر . نمونه ای از بلوک های بتنی، سفالی و پلی استایرن در شکل زیر نشان داده شده است.

نمونه ای از بلوک های بتنی، سفالی و پلی استایرن
نمونه ای از بلوک های بتنی، سفالی و پلی استایرن

از بلوک به عنوان قالب دائمی (که پس از اجرا در سقف باقی می ماند) برای قالب بندی جانبی جان تیر T شکل و همچنین قالب زیرین بتن پوششی درجا استفاده می شود. قسمت زیرین بلوک برای تامین سطح هموار برای انجام نازک کاری زیر سقف و قسمت های تیغه های داخلی بلوک به منظور تقویت مقطع بلوک تعبیه می گردند. مقاومت بلوک ها در محاسبات سقف منظور نشده و تنها به عنوان قالب های دائمی و مصالح پرکننده محسوب می شوند. با این وجود، بلوک ها باید مقاومت لازم برای تحمل ضربه های ناشی از حمل و نقل متعارف و نیروهای ناشی از عبور و مرور در زمان بتن ریزی و قبل از آن را داشته باشند. شکل بلوک توخالی با توجه به این موارد، طرای شده و معمولا از مواد مختلفی نظیر سفال، بتن، بتن سبک، پلی استایرن و نظایر آن ها تولید می شود.

آرماتور افت و حرارت و آرماتور منفی

به منظور مقابله با تنش های متفرقه در بتن پوششی(درجا) و برای جذب تنش های ناشی از افت (جمع شدگی) و تغییر حرارت، آرماتورهایی در دو جهت عمود بر هم و در قسمت بالایی بتن سقف و روی بلوک ها تعبیه می گردند که آرماتور افت و حرارت (حرارت و جمع شدگی) نامیده می شود. در صورتی که ارتفاع تیرچه خرپایی به حدی باشد که آرماتور بالایی تیرچه در محل تعبیه میلگرد حرارتی قرار گیرد، می توان از آرماتور مذکور به عنوان آرماتور افت و حرارت در جهت طولی تیرچه استفاده کرد. پیشنهاد می شود مقاله میلگرد حرارتی چیست را بخوانید تا از کاربرد آن در سقف تیرچه بلوک مطلع شوید.
با وجود طرح تیرچه ها با فرض تکیه گاه ساده، لازم است قبل از بتن ریزی، آرماتورهای منفی در هر یک از تیرچه ها و در محل تکیه گاه ها اضافه شود.

کلاف میانی

برای تقویت دیافراگم افقی ساختمان در امتداد عمود بر امتداد تیرچه ها و برای توزیع یکنواخت بار روی سقف تیرچه و بلوک و همچنین در محل هایی که بار منفرد موجود باشد، کلاف میانی بتنی که جهت آن عمود بر جهت تیرچه هاست در سقف تعبیه می شود.

بتن پوششی (درجا)

بتن پوششی، قسمتی از تیر مرکب است که در محل کارگاه، پس از جایگذاری تیرچه ها و بلوک ها، بتن ریزی می گردد و پس از حصول مقاومت لازم،  به کمک آرماتورهای کششی تیرچه، بار وارد به سقف را تحمل می کند.

ضخامت بتن پوششی براساس طول دهانه و بار وارده طرح و محاسبه می گردد. مشخصات فنی بتن پوششی نظیر دانه بندی، مصالح، نسبت آب به سیمان و نحوه اختلاط باید مطابق ضوابط مندرج در آخرین ویرایش آیین نامه بتن ایران باشد.

میزان مصرف بتن در سقف تیرچه بلوک

برآورد میزان مصالح مورد نیاز در ساخت تمامی اجزای سازه از مسائل حائز اهمیتی است که هر فرد درگیر با پروژه های ساخت و ساز می بایست بداند.

در ادامه قصد داریم مقدار بتن مصرفی در سقف تیرچه بلوک را برای شما شرح دهیم تا از ابتدای پروژه بدانید به چه میزان بتن نیاز دارید و بتوانید برآورد تقریبا نزدیک به واقعیت را برای این بخش از پروژه خود در نظر بگیرید. این مقادیر بسته به مساحت زیربنای سقف و تعداد طبقات سازه شما متفاوت بوده و به شرح زیر است:

مقدار بتن مصرفی در سقف تیرچه بلوک با عیار 350 برحسب متر مکعب
مساحت زیربنای مفید سقفساختمان یک طبقهساختمان دوطبقهساختمان سه طبقهساختمان چهار طبقهساختمان پنج طبقهساختمان شش طبقه
100 متر16-2132-4146-6165-8076-10195-120
120 متر19-2537-4656-7373-9595-115109-140
140 متر22-2943-5764-8387-111109-135127-165
150 متر24-3145-6269-8989-120115-150138-180
160 متر25-3149-6573-9799-129125-155148-190
180 متر28-3655-7085-105110-140140-175168-212
200 متر32-4167-8890-119126-160159-195185-240
220 متر34-4367-8899-131137-176169-220198-260
250 متر39-5178-100117-151162-200199-250239-300
280 متر43-5687-112128-167167-220218-270260-330
300 متر190-230229-300290-350190-230229-300290-350
320 متر197-256254-310290-370197-256254-310290-370
350 متر230-280280-350318-406230-280280-350318-406
380 متر229-294295-370360-446229-294295-370360-446
400 متر245-308332-390375-470245-308332-390375-470
450 متر255-310320-400439-530255-310320-400439-530
500 متر316-400390-500476-600316-400390-500476-600
550 متر356-430420-540523-640356-430420-540523-640
600 متر362-470460-590538-710362-470460-590538-710
650 متر394-510490-650576-770394-510490-650576-770
نویسنده :پشتیبان
پروفایل

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید
بارگذاری مجدد