آشنایی با کلایمر ساختمان

3 ماه پیش2417بازدید0دیدگاه0امتیاز (0 رای)
آشنایی با کلایمر ساختمان

از جمله مشکلاتی که ممکن است طی ساخت سازه‌های مرتفع به وجود آید، دسترسی به قسمت‌های بالایی ساختمان است! البته این مشکل با اجرای داربست قابل حل است، اما داربست‌ها نه تنها هزینه‌بر هستند بلکه خطرات هنگام نصب، جمع‌آوری و استفاده از آنها توسط کارگران، چالش‌های مربوط به خود را دارد. همزمان با پیشرفت ماشین آلات در ساختمان سازی، کلایمر را جایگزین لوله داربست کردند. در ادامه این مطلب به شما خواهیم گفت که کلایمر چیست؟ انواع مختلف آن را به شما معرفی خواهیم کرد، مزایا و معایب آن را برمی‌شمریم و نحوه نصب آن را آموزش می‌دهیم. با مرکزآهن همراه باشید.

کلایمر چیست ؟

دستگاه کلایمر Climber برای حل مشکل کار در ارتفاعات طراحی و تولید شده است. در واقع نوعی بالابر است که یک سبد مخصوص 3 الی 6 متری برای استقرار کارگر دارد. البته از این دستگاه‌ها برای جابجایی وسایل کوچک نیز استفاده می‌شوند. قسمت‌های مختلف دستگاه کلایمر به شرح زیر می‌باشد: (توجه داشته باشید که این دستگاه، انواع مختلفی دارد و در این مطلب سعی داریم به بخش‌های اصلی و ثابتی که در همه کلایمرها وجود دارند، اشاره شود)

وینچ کلایمر: در این بخش نیروی لازم برای بالابردن سبد مخصوص، تامین می‌شود، ظرفیت هر کلایمر، با توجه به کیفیت دستگاه و کاربرد آن توسط شرکت سازنده تعریف می‌شود.

سیستم‌های ایمنی: وجود سیستم ترمز  block stop به ازای هر موتور وینچ و کلایمر، الزامی است (وینچ برقی و دستی) تولید کنندگان این دستگاه، وظیفه دارند در هر ست کلایمر از دو عدد ترمز block stop و سیم بکسل مستقل ایمنی استفاده نمایند.

سیستم ترمز (حساس به سرعت): از این سیستم به صلاحدید کارشناس نصب استفاده می‌شود. وجود این سیستم ترمز در وینچ دستی، ضروری و لازم است.  

سیستم ترمز اوور لود: در صورتی که فشار بیش از حد باشد، با وجود این سیستم ترمز، دستگاه به صورت اتوماتیک، قفل خواهد شد. (این سیستم در وینچ‌های دستی و برقی مورد استفاده قرار می‌گیرد)

سیم بکسل: استانداردهای تعریف شده برای سیم بکسل، هنگام ساخت کلایمر باید رعایت گردد. استفاده از حداقل قطر 8 برای سیم بکسل کلایمر، الزامی است.

کابین یا سبد: محل قرارگیری کارگران در کابین یا سبد کلایمر می‌باشد.

مهار کننده: برای نگهداری کابین، از مهار کننده استفاده می‌شود.

انواع کلایمر

انواع کلایمر

در حال حاضر دو نوع کلایمر دستی و برقی تولید می‌شود:

کلایمر دستی (مکانیکی)

برای هدایت این نوع کلایمر، دسته مخصوصی به سیم هدایتگر تعبیه شده است که با حرکت دادن آن کلایمر جابه‌جا می‌شود. کلایمرهای دستی نسبت به نوع برقی، سرعت کمتری دارند. اغلب کلایمرهای غیر برقی، قابلیت حرکت به چپ و راست را نداشته و ممکن است برای ساختمان‌های بلند مرتبه کارایی لازم را نداشته باشند.

کلایمر برقی

و اما کلایمرهای برقی نوعی دیگر از بالابر هستند که با سیستم الکترو موتور کار می‌کنند. برای دسترسی به بخش‌های مختلف ساختمان‌های بلند مرتبه، از کلایمر برقی استفاده می‌شود. جابه جایی این نوع کلایمر، توسط دکمه‌های موجود روی کنترل یا جعبه فرمان دستگاه، انجام می‌گیرد. علاوه بر حرکت عمودی، حرکت افقی نیز در کلایمرهای برقی، امکان‌پذیر است.

کاربرد کلایمر در ساختمان سازی

به طور کلی برای هر پروژه‌ای که نیاز باشد افراد کار خود را در ارتفاعات انجام دهند، دستگاه کلایمر می‌تواند کاربردی باشد؛ چرا که توانایی این دستگاه‌ها برای حمل بار بسیار بالا بوده و اگر مطابق با استاندارها ساخته شده باشد، نسبت به میله داربست، ایمنی بالاتری دارند. از این دستگاه برای، جابه جایی تجهیزات ساختمانی، ساخت نمای سازه، تمیزکاری نما، نصب پنل و کامپوزیت، بازسازی نما و غیره استفاده می‌شود و بهترین جایگزین داربست است.

مزایای استفاده از کلایمر

مزایا و معایب استفاده از کلایمر

کلایمرها برای سهولت دسترسی به نمای ساختمان‌ها بسیار پرکاربرد هستند، اما مانند هر وسیله‌ای مزایا و معایبی دارند که در این بخش به آنها اشاره خواهیم داشت:

  • راه اندازی کلایمرها در حداقل زمان ممکن انجام می‌شود.
  • استفاده از آن آسان است و به راحتی با چند دکمه حرکت می‌کند.
  • اگر بخواهیم آن را از لحاظ اقتصادی مورد بررسی قرار دهیم، هزینه کلایمر نسبت به قیمت لوله داربست کمتر است.
  • لازم نیست کلایمر را خریداری کنید، این وسیله به صورت روزانه قابل اجاره است.
  • ایمنی کلایمر بالاست و کارگران نگران سقوط خود یا وسایلشان نیستند.
  • ساخت کلایمرها با استفاده از استانداردهای بین‌المللی است.
  • توزیع بار در کلایمر به صورت یکنواخت است. در داربست با فشار به یک نقطه خاص احتمال آسیب و شکستگی زیاد است.
  • شکل سبد نفربر کلایمر قابل تغییر است به همین دلیل برای ساختمان‌هایی با نمای منحنی بسیار پرکاربرد هستند.

در ادامه برخی از معایب کلایمر را باهم مرور می‌کنیم:

  • محدودیت در بار
  • پوشش سطحی خیلی کم (منظور مسیر افقی است)
  • عدم امکان اجرای عملیات خیلی سنگین

نحوه نصب کلایمر در ساختمان

برای راه اندازی کلایمر پرتابل، سازه‌ای را بر بالای بام ساختمان فیکس می‌کنند که شامل، پلتفرم (سبد)، خرک تعادل، بکسل ضد خیز و ... است (اگر کلایمر از نوع ریلی باشد، علاوه بر موارد فوق نصب ریل روی بام نیز صورت می‌گیرد). پس از نصب مواردی که گفته شد، نوبت به نصب سبد حمل می‌رسد؛ که خود شامل جعبه برق، کابل برق، ترمز، کابل جمع کن و سنکرونیزور (جعبه دنده‌های لغزانی که تعویض دستی دنده را میسر می‌سازند) است.  پس طی مراحل مربوطه باید از اتصالات مربوط به سیم برق و اتصالات ارت اطمینان حاصل نمود. توجه داشته باشید که پیش از راه اندازی و استفاده از کلایمر، حتما آن را تست نمایید؛ قبل از استفاده، چند سانت سبد را با حداکثر بار از زمین جدا کنید و وضعیت آن را بسنجید.

جمع بندی

در حال حاضر بهترین جایگزین داربست می‌تواند کلایمر باشد. با وجود این وسیله، دسترسی به بخش‌های مرتفع انواع سازه برای بازسازی، نماکاری و نظافت نما میسر می‌شود. کلایمر نسبت به داربست، ایمنی بیشتری دارد و استانداردهای لازم در آن رعایت شده است. بسیاری از سازندگان به جای خرید شاخه داربست و اجرای آن، خرید یا اجاره کلایمر را ترجیح می‌دهند؛ با این وجود هنوز هم همراه با ساختمان‌های نیمه کاره‌ای که در کوچه و خیابان می‌بینیم، داربست‌های زیادی وجود دارند و استفاده از کلایمر به جای داربست هنوز به طور کامل جا نیفتاده است.  

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید
بارگذاری مجدد