مشخصات فنی لوله داربست

1 هفته پیش13560بازدید2دیدگاه3.2امتیاز (32 رای)
مشخصات فنی لوله داربست

لوله داربست از محصولاتی است که نحوه اتصال و کیفیت آن بسیار مهم است چرا که عدم آگاهی از مشخصات آن ممکن است سبب ایجاد خسارات زیادی گردد. این محصول در دسته لوله درزدار قرار می‌گیرد که از ورق نورد گرم (ورق سیاه) شش متری تولید می‌شود. این نوع لوله در ساختمان سازی کاربرد زیادی دارد و اغلب به عنوان داربست از آن استفاده می‌شود. لازم به ذکر است که لوله داربستی در صنعت به نام “لوله 5” نیز شناخته می‌شود. در ادامه قصد داریم شما عزیزان را از کاربرد و مشخصات فنی این محصول آگاه سازیم. برای مشاهده لیست قیمت لوله داربست و قیمت لوله فولادی 12 روی لینک مربوطه کلیک کنید.

پیشنهاد می‌کنیم با دیدن ویدئو راهنمای خرید لوله داربستی چالش‌های هنگام خرید را پشت سر بگذارید.

لوله داربستی چیست ؟ (معرفی لوله داربست و مشخصات کلی محصول)

داربست‌های ساختمانی، سازه‌هایی فلزی هستند که برای دسترسی به نقاط دشوار ساختمان در هنگام ساخت و ساز مورد استفاده قرار می‌گیرند. داربست‌ها از لوله‌هایی فلزی 6-3 متری تولید می‌شوند. این لوله‌ها که به نام لوله داربستی شناخته می‌شوند در دو نوع سبک و سنگین برای شرایط وزنی متفاوت فراهم شده‌اند. سایز استاندارد این محصول دارای قطر خارجی 48.3 میلی‌متر و ضخامت دیواره 3.2 میلی‌متر و طول 6 متر است.

سازه داربست از متصل نمودن لوله‌های داربستی ساخته می‌شود. این لوله‌ها توسط بست‌های ویژه‌ای به یکدیگر متصل می‌شوند. لوله داربستی در حقیقت همان لوله صنعتی است؛ در این لوله‌ها هیچ گونه سیالی منتقل نمی‌شود بنابراین لازم نیست در معرض آزمایش‌های انتقال آب یا گاز نیز قرار گیرند.

این لوله‌ها تنها کاربرد صنعتی دارند و موارد مصرف آنها در بعضی صنایع و سازه‌های گوناگون است. متداول‌ترین سایز لوله داربست 11.2 اینچ یا همان نمره 5 بوده و همانطور که ذکر شد این لوله در صنعت تحت عنوان لوله 5 نیز شناخته می‌شود. بیشترین ضخامتی که از این لوله در صنعت مورد استفاده قرار می‌گیرد ضخامت 2.5 و 2 میلی‌متر است.

معرفی انواع داربست

به طور کلی داربست‌ها از میله‌های چوبی یا فلزی ساخته شده و به عنوان تکیه‌گاهی برای بخشی از سازه‌ها بکار گرفته می‌شوند. ساخت این سازه‌ها نیازمند تخصص ویژه‌ای است چراکه در صورت خراب شدن، سبب خسارت‌های زیادی می‌گردد. فاصله داربست از ساختمان حدود 40-30 سانتی‌متر است ولی برای انتخاب مناسب‌ترین فاصله، توجه به نظر معمار اهمیت دارد. در ادامه با انواع داربست آشنا شوید:

اجزای داربست
اجزای مختلف داربست چکشی یا ستاره‌ای

داربست چکشی ستاره‌ای

این سازه‌ها از مهارهای افقی و پایه‌های قائم تشکیل می‌گردند. از مزایای استفاده از این داربست، می‌توان به:

  • راحتی در باز و بسته شدن
  • عدم نیاز به آچار یا مهاربندی در ارتفاعات زیاد
  • عدم نیاز به کارگر ماهر
  • و سهولت در جابجایی و انتقال آن اشاره کرد.

داربست مثلثی

این سازه از فریم‌های مثلثی شکل تشکیل شده که اتصالشان به صورت نر و ماده است. از مزایای آن نیز می‌توان به:

  • سهولت در باز و بسته شدن
  • و عدم نیاز به کارگر ماهر اشاره کرد.
داربست مثلثی
شماتیک داربست مثلثی

داربست چکشی کاسه‌ای

داربست چکشی کاسه‌ای از پایه‌های قائم و مهارهای افقی تشکیل شده است. از مزایای آن نیز می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • قابلیت توسعه در پلان
  • عدم نیاز به مهاربندی در ارتفاعات زیاد
  • قابلیت استفاده در داربست‌بندی نمای ساختمان‌ها

اجزای تشکیل دهنده داربست

به طور کلی داربست‌ها از دو قسمت عمده لوله داربست و بست داربست تشکیل می‌گردد. انواع لوله‌های سنگین و سبک و بست داربست تک پیچ و دو پیچ، بسته به نوع داربست در نصب آن مورد استفاده قرار می‌گیرد. در ادامه به مهمترین اجزای تشکیل دهنده این سازه خواهیم پرداخت:

اجزای لوله داربستی

لوله‌های داربستی عموما شامل دو نوع گالوانیزه و فولادی هستند. همچنین این لوله‌ها در دو نوع درزدار و بدون درز در بازار موجود بوده که نوع بدون درز آن از ایمنی بیشتری برخوردار است. مشخصات فنی این لوله‌ها شامل موارد زیر است:

  • ضخامت 5.3-3.5 میلی متر
  • قطر 48 میلی متر
  • طول 6.4-1.5 متر
  • وزن 27-6.4 کیلوگرم

(لازم به ذکر است که وزن لوله داربستی به مواردی از جمله طول لوله و نوع ماده به کار رفته در آن بستگی دارد. لوله‌های فولادی دارای وزن بیشتری است)

لوله داربست با ضخامت متوسط
نمایی نزدیک از سطح مقطع لوله داربست
  • کفشک پایه: جنس این محصول از چوب است و در زیر کفشک‌های فلزی داربست در سطوح ناهموار قرار داده می‌شود. ابعاد کفشک پایه به طول 60 سانتی‌متر، عرض 25-22.5 سانتی‌متر و ضخامت 6.3-3.8 سانتی‌متر است.
  • کفشک فلزی: این کفشک از جنس فلز بوده و در قسمت انتهایی لوله داربست بر روی کفشک پایه قرار می‌گیرد.
  • تخته داربست: این محصول در دو نوع فلزی و چوبی در بازار موجود است و در دو اندازه 6 و 4 متری تولید می‌شود و ضخامت آن مابین 6.3-3.8 سانتی‌متر است.
  • مغزی: این محصول برای اتصال لوله‌های داربست مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • کاور (روپوش)‌: وظیفه این محصول پوشش قسمت بیرونی اتصال دو سر لوله‌های داربست است.
  • صفحه زیر ستون: این محصول صفحه مربعی پایه‌داری است که جهت توزیع بار از قسمت پایین ستون بر روی تکیه‌گاه استفاده می‌شود.
  • نردبان: نردبان آلومینیومی برای دسترسی به طبقات بالای داربست، مورد استفاده قرار می‌گیرد. طول استاندارد نردبان داربست، حدود 6 متر بوده و بایستی با زاویه 75 درجه نصب گردد.
  • جک داربست: جک داربست برای ثابت کردن سکوی داربست به محلی ثابت مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • چرخ داربست متحرک: این چرخ‌ها در داربست‌های متحرک مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • سیم مخصوص داربست: این محصول از جنس گالوانیزه بوده و برای بستن تخته‌های داربست به لوله داربستی، مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • بالابر: بالابر همانطور که از نامش مشخص است برای بالا بردن تجهیزات داربست استفاده می‌شود.

بست داربست

همان طور که ذکر شد داربست‌ها سازه‌های موقتی هستند که در محل ساخت و ساز مونتاژ گردیده و پس از اتمام کار باز می‌شوند. بست‌های داربست، انواع مختلفی دارند که در ادامه با آنها آشنا خواهیم شد.

انواع بست داربست

این سازه‌ها از دو عضو اصلی بست و داربست تشکیل می‌شوند، بست‌های داربست فلزی، اشکال مختلفی دارند و کاربرد آن‌ها در اتصال لوله داربست به یکدیگر و به تکیه گاه داربست است. انواع بست داربست شامل موارد زیر است که در ادامه تصاویر آنها را برای شما به نمایش گذاشته‌ایم:

  1. بست چهار پیچ
  2. بست دو پیچ
  3. بست تک پیچ
  4. بست چهار پیچ گردان
  5. بست H
  6. بست مغزی
  7. بست گوه‌ای
داربست
تصاویری از بست چهار پیچ، بست دو پیچ و بست تک پیچ
بست‌های داربست
تصاویری از بست چهار پیچ گردان، بست مغزی، بست H و بست گوه‌ای

همچنین با بست‌های زیر آشنا شوید:

  1. میله شکاف‌دار اتصال: این بست برای طویل کردن دو لوله داربست در ساخت این سازه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  2. بست لوله‌های افقی: این بست برای اتصال دو لوله افقی با زاویه 90 درجه مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  3. بست پایه‌دار قابل تنظیم: این بست به جداره داخل پایین لوله متصل می‌گردد و توسط آن ارتفاع پایه داربست را می‌توان تنظیم کرد.

نکاتی که هنگام اجرای داربست باید به آن توجه کرد

  • چنانچه ارتفاع ساختمان مذکور کم باشد در قسمت‌های داخلی از داربست‌های کوتاه با وزن کم استفاده می‌گردد. حداکثر ارتفاع مجاز این داربست‌ها حدود 3 متر است.
  • در ساختمان‌های بلند از داربست‌هایی با ارتفاع زیاد استفاده می‌شود. در این سازه‌ها از لوله‌های فولادی با قطر 5 سانتی‌متر و ضخامت حدود 4 میلی‌متر استفاده می‌گردد. برای وصل کردن لوله داربست در این سازه‌ها از بست داربست استفاده می‌گردد.
  • از نکات ایمنی که هنگام کار با داربست باید رعایت شود استفاده از کفش‌های غیر لغزنده است. همچنین هنگام کار بایستی از کمربند ایمنی استفاده گردد.
  • ورود و خروج به سکوی کار نیز بایستی از طریق راه‌های ایمن صورت گیرد. نردبان ورودی به سکوی کار نیز بایستی به طور مطمئن به سکوی کار متصل گردد.
  • لازم به ذکر است که حدود 20 درصد خسارات ناشی از این سازه هنگام نصب و برداشت آن است. بنایراین فراهم کردن سکوی کار مناسب برای کارگر از الزامات مهم نصب داربست است.

همچنین اگر تخته‌های داربست به خوبی با طناب یا تسمه متصل نشوند به آسانی لیز خورده و موجب خسارات جدی در حین ساخت و ساز می‌گردد. بنابراین بازرسی تخته‌ها پیش از نصب از الزامات ایمنی این سازه‌ها است. بارگذاری بیش از حد بر روی داربست‌ها نیز موجب خمش زیاد تخته‌ها می‌گردد. بارگذاری بار زیاد بر روی این سازه در نهایت منجر به واژگونی داربست‌ها می‌شود.

در نهایت عدم تنظیم سکوها و سکوهایی بدون میله‌های محافظ نیز از عواملی است که منجر به آسیب‌های جبران ناپذیری هنگام نصب این سازه‌ها می‌گردد. همچنین باید توجه داشته باشید که در هنگام نصب داربست‌ها با خطوط الکتریکی بالای آن‌ها تماس پیدا کرده و ممکن است سبب خسارت گردند. پس این مساله پیش از نصب داربست باید به خوبی بررسی گردد.

سوالات شما

داربست چیست؟

داربست‌ها سازه‌هایی فلزی هستند که برای دسترسی به نقاط دشوار و مرتفع ساختمان، جهت رنگ آمیزی، اجرای نما و غیره مورد استفاده قرار می‌گیرند.

لوله داربستی چه مشخصاتی دارد؟

داربست‌ها لوله‌هایی 6-3 متری از جنس فلز هستند. دو نوع سبک و سنگین این لوله‌ها برای شرایط وزنی مختلف فراهم شده‌اند. سایز استاندارد این محصول، دارای قطر خارجی 48.3 mm و ضخامت دیواره 3.2 mm و طول آن 6-3 متر است.

انواع داربست را نام ببرید؟

داربست معلق
داربست خرپا
داربست پایه‌دار
داربست یک طرفه
داربست دو طرفه
داربست بازویی
داربست اسکلتی

نویسنده: مرکزآهن
مرکزآهن

مرکزآهن، مرجعی تخصصی و به روز برای کسب دانش و اطلاع از آخرین تحولات بازار آهن و فولاد است. با وبلاگ جامع ما، همیشه از آخرین اخبار و اطلاعات این صنعت آگاه باشید.

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید
بارگذاری مجدد
نظرات ارسال شده
  • ارسال شده توسط 0912028**** 3 سال پیش
    سلام من تو سایت مرکز آهن و داربست سپاهان و همچنین آهن پخش مقالات زیادی در خصوص لوله داربست خوندم چرا اکثرا تعاریف متفاوته؟
    • ارسال شده توسط پشتیبان 5 3 سال پیش
      با سلام، داربست های ساختمانی سازه هایی فلزی می باشند که برای دسترسی به نقاط دشوار ساختمان در هنگام ساخت و ساز مورد استفاده قرار می گیرد. چنانچه تعریف متفاوتی وجود دارد می توانید با ما در میان بگذاریم تا علت آن را جویا شویم.