کابل کواکسیال چیست؟

8 ماه پیش2392بازدید0دیدگاه
کابل کواکسیال چیست؟

کابل ‌های کواکسیال نوعی کابل مخابراتی هستند که برای انتقال سیگنال ‌های فرکانس رادیویی (RF) که امواج الکترومغناطیسی می ‌باشند، به‌ کار می ‌روند. سابقه استفاده از این نوع کابل به اوایل قرن بیستم بر می‌ گردد. در هسته مرکزی این کابل یک هادی مسی وجود دارد که دور آن را یک لایه دی ‌الکتریک پلاستیکی می ‌پوشاند. این لایه عایق نیز با یک لایه رسانای نازک محاط شده است. همه این بخش ‌ها در نهایت در درون یک غلاف بیرونی قرار گرفته‌ اند که روکش اصلی کابل کواکسیال به شمار می ‌رود. به نظر پیچیده می ‌آید؟ برعکس، چندان هم پیچیده نیست. با ما همراه باشید تا با این کابل، ویژگی ‌ها، مشخصات، انواع و کاربرد کابل کواکسیال بیشتر آشنا شوید. جهت اطلاع از قیمت کابل کواکسیال می توانید به سایت مرکزآهن مراجعه نمایید.

معرفی کابل کواکسیال 

این کابل که به کواکس یا هم ‌بند هم معروف است، نوعی کابل انتقال داده محافظت ‌شده می ‌باشد که از دو لایه رسانا تشکیل ‌شده است. این دو لایه، هم ‌محور هستند ولی با یک لایه عایق از هم جدا شده ‌اند. هادی رسانای مرکزی ‌ترین لایه این کابل، معمولاً فلز مس است. لایه فلزی خارجی ‌تر که با یک عایق الکتریسیته منعطف از هسته جدا می ‌شود، یک تور فلزی، فویل و یا قیطان پوشش ‌دار می ‌باشد. این لایه فلزی برای این است که نویز جریان ‌های الکتریکی را از بین ببرد.

اگرچه ممکن است با نام این کابل آشنا نباشیم، اما برایمان ناآشنا نیست. کاربرد کابل کواکس، انتقال سیگنال‌ های فرکانس بالا می‌ باشد. طراحی منحصر به ‌فرد این کابل نیز برای این است که از این سیگنال ‌ها در برابر امواج مداخله ‌کننده الکترومغناطیسی محافظت شود. کابل‌ های کواکسیال، کابل ‌های انتقال داده هستند و از آن ‌جا که تکنولوژی‌ های انتقال داده مدام در حال تغییر می ‌باشند، تکنولوژی این کابل ‌ها هم روز به روز پیشرفته می ‌شوند. این یعنی این ‌که تاکنون شاید چندین نوع مختلف از این کابل ساخته شده است سپس با ظهور نمونه‌ های بهتر، آنها از رده خارج شده ‌اند و تولید آنها متوقف شده است.

انواع کابل کواکسیال

اجزاء کابل کواکسیال و جنس آنها

باتوجه به توضیحاتی که درباره کابل کواکس دادیم، حتماً متوجه شده ‌اید که این کابل، از چهار بخش تشکیل شده است:

  1. هادی: هادی یک رشته تابیده ‌شده از الیاف مسی، مس قلع اندود یا فولاد آبکاری ‌شده با مس می ‌باشد که درست در مرکز کابل قرار گرفته است.
  2. عایق: جنس عایق مابین دو رسانای این کابل، از مواد پلی ‌اتیلنی سبک یکپارچه یا اسفنجی است. لایه عایقی نباید هیچ حبابی داشته باشد و هادی باید به ‌طور کامل به این لایه چسبیده باشد.
  3. بافت: این لایه در واقع یک توری فلزی از جنس مس، مس قلع اندود یا نقره اندود می ‌باشد که هم محور با هادی قرار گرفته است. این توری می‌ تواند یک بافته، دو بافته یا سه بافته باشد.
  4. روکش: معمولاً غلاف بیرونی این کابل از پی ‌وی ‌سی است. روکش باید به قسمت بافت چسبیده باشد.

آشنایی با انواع کابل کواکسیال

تقسیم‌‌ بندی‌ های مختلفی برای انواع کابل ‌های کواکسیال وجود دارد. در یک تقسیم ‌بندی، این کابل ‌ها‌ به دو دسته تیک ‌نت (Thicknet) و تین ‌نت (Thinnet) تقسیم می ‌شوند.

تیک ‌نت (Thicknet):

کابل ‌های کواکس نوع تیک ‌نت امروزه کاربرد چندانی ندارند. این نوع از کابل هم‌ بند که به کابل اترنت استاندارد نیز معروف است، 0.5 اینچ قطر دارد. قسمت مسی داخل این نوع کابل، بزرگ است. هرچه ضخامت آن بیشتر باشد، می ‌تواند سیگنال را تا مسافت بیشتری حمل کند.

تین ‌نت (Thinnet):

نوع پرکاربردتر کابل کواکس، تین ‌نت است. این مدل کواکس، نرم و انعطاف ‌پذیر می ‌باشد و قطر آن به 0.25 اینچ می ‌رسد. این کابل در تمامی شبکه ‌های انتقال سیگنال ‌های فرکانس بالا استفاده می ‌شود. کابل ‌های تین ‌نت می ‌توانند، بدون ضعیف شدن سیگنال، آن را تا 185 متر حمل کنند. مقاومت این نوع کابل، 50 اهم است و هر متر آن در حدود 37 گرم وزن دارد. کابل تین ‌نت در واقع یک نسخه از کابل RG-58 می ‌باشد که با RG-58C/U و RG-58A/U شناخته می ‌شود. البته در شبکه ‌های انتقال داده، این نوع از کابل‌ های تین ‌نت امروزه تقریباً به‌ طور کامل با کابل‌ های Cat 5 و Cat 6 و کابل‌ های مشابه جایگزین شده ‌اند.

انواع مختلفی از کابل ‌های کواکسیال وجود دارند که نوع RG از همه شناخته‌ شده ‌تر می ‌باشد. مخفف RG در این نوع از کابل‌ های کواکس، از حروف اول دو کلمه Radio Guide گرفته ‌شده است. این عبارت به معنای راهنمای رادیویی می ‌باشد که سابقه استفاده از آن، به دوران جنگ جهانی دوم بر می ‌گردد. کابل‌ های کواکسیال نوع RG بسیار زیاد هستند و استفاده از برخی از آنها در دوران کنونی منسوخ شده است. نزدیک به 50 استاندارد متفاوت (RGهای متفاوت) برای کابل کواکس وجود دارد. بیشتر آنها به درد استفاده در رادیو آماتور یا تلویزیون ‌های کابلی می ‌خورند.

کابل RG-59/U نیز نوع خاصی از کابل ‌های کواکسیال با امپدانس 75 اهم است. این نوع از کابل ‌های کواکسیال اغلب برای ارتباطات توان پائین ویدئویی و RF استفاده می ‌شود. کابل RG-59 برای همزمان ‌سازی دو دستگاه دیجیتال صوتی مانند دستگاه ‌های اپتیکال ADAT کاربرد دارد.

در یک تقسیم ‌بندی دیگر، کابل ‌های کواکسیال را می ‌توان به انواع زیر تقسیم کرد:

  1. کابل کواکس هاردلاین
  2. کابل کواکس RG 6
  3. کابل کواکس RG 11
  4. کابل کواکس تریاکس یا سه ‌محوری

مزایا و معایب کابل کواکسیال

مزایای کابل‌ کواکسیال

این کابل های مخابراتی دارای مزایای بسیار زیادی می باشند که در ادامه به برخی از آن ها اشاره می کنیم.

  • پهنای داده نسبتاً زیاد
  • ظرفیت بالای انتقال (حداکثر پهنای باند 300 مگاهرتز)
  • ساختار این کابل به‌ گونه ‌ای است که سیگنال ‌ها در داخل کابل محصور شده ‌اند و از تداخل صدای الکتریک با سیگنال جلوگیری می ‌شود.
  • روکش کابل به ‌عنوان محافظ لایه ‌های داخلی در برابر آسیب ‌های فیزیکی و شیمیایی عمل می ‌کند.
  • پائین بودن هزینه نگهداری

معایب کابل‌ کواکسیال

با این حال در کنار مزایای استفاده از کابل کواکسیال، معایبی را نیز می توان برای این محصول برشمرد که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت.

  • نصب مشکل
  • افت سیگنال در فواصل زیاد و در نتیجه نیاز به تقویت ‌کننده
  • نیاز به تجهیزات خاص برای انشعاب ‌ها
  • هزینه ‌های بالای نصب

کاربرد کابل های کواکسیال

کابل‌ های کواکسیال مختلف، کاربردهای متفاوتی دارند که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره می‌ کنیم.

  • تلویزیون ‌های کابلی (آنتن)
  • تلفن سیمی
  • سیستم‌ های کابل زیر دریا
  • رادیو آماتور
  • دوربین مداربسته
  • تجهیزات ویدئویی خانگی
  • انتقال داده دیجیتال

جمع‌ بندی

کابل کواکسیال یک کابل انتقال داده است که بر پایه انتقال سیگنال ‌های فرکانس بالا کار می ‌کند. ساختار این نوع کابل به‌ گونه‌ ای است که مانع از تداخل سیگنال با نویز می ‌شود و در نتیجه سیگنال بدون تغییر به ‌مقصد می ‌رسد. انواع مختلفی از این کابل وجود دارد که مدل کابل کواکسیال RG معروف ‌ترین آنها هستند. هر نوع از کابل کواکس، ویژگی‌ ها و خصوصیات مختص به‌ خود را دارد. جهت اطلاع از قیمت کابل مفتولی می توانید به لینک مربوطه در سایت مرکزآهن مراجعه نمایید.

نویسنده :شیرین اسماعیلی
پروفایل

با ۷ سال تجربه در تولید محتوای دیجیتال و مدیریت شبکه‌های اجتماعی، در نگارش مقالات سئو و محتوای تخصصی حوزه آهن و فولاد مهارت دارم. هدف من ارائه اخبار به‌ روز و تحلیل‌های دقیق بوده تا مخاطبان را با تغییر و تحولات این صنعت آگاه سازم.

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید
بارگذاری مجدد