پروفیلها قطعات باز یا بسته طویلی هستند که در تمام طول خود یک سطح مقطع عرضی یک شکل و یک اندازه دارند. با این همه، در بازار ایران عبارت پروفیل فقط برای پروفیلهای بسته با مقطع مربعی یا مستطیلی استفاده میشود. نام دیگر پروفیل، قوطی است. وقتی پروفیل با ورق گالوانیزه ساخته شود یا با یک لایه روی گالوانیزه گردد، پروفیل گالوانیزه تولید میشود. بیشتر، پروفیلها بعد از ساخت، درون حمامهای گرم یا سرد گالوانیزاسیون فرو برده میشوند تا یک لایه روکش “روی”، روی آنها تشکیل گردد. ضخامت روکش روی در روش گالوانیزاسیون گرم، بسیار بیشتر است و بههمین دلیل، کاربرد بیشتری در ساخت سازههای محیطهای مرطوب دارد. در این مقاله، با ویژگیها، انواع و کاربرد پروفیل گالوانیزه پرمصرف آشنا خواهیم شد.
وقتی پروفیل قوطی فولادی با یک لایه فلز “روی” روکش میشود، علاوه بر حفظ ویژگیهای خود، در برابر رطوبت و زنگزدگی نیز مقاوم میگردد. پس یک قوطی فلزی گالوانیزه، ویژگیهایی چون استحکام بالا در برابر فشارهای مکانیکی ناشی از ضربه و فشار، طول عمر زیاد و ضد زنگ بودن دارد. ابعاد و وزن پروفیل گالوانیزه با استفاده از جدول اشتال پروفیل مشخص میشوند.
قیمت پروفیل گالوانیزه: از آنجا که پروفیل قوطی گالوانیزه، یک لایه روکش روی دارد، نیازی به رنگ آمیزی ندارد. هزینه گالوانیزاسیون نسبت به سایر روشهای مقاومسازی آهن و فولاد در برابر رطوبت، ارزانتر است. به همین دلیل، پروفیل گالوانیزه، قیمت کمتری نسبت به انواع قوطی ضدزنگ دیگر دارد. قیمت قوطی گالوانیزه ، همانند همه محصولات تولیدشده از آهن، بر اساس وزن حساب میشود. این نوع قوطی، بهصورت شاخهای و در طولهای 3 متری، 6 متری و 9 متری در بازار موجود است. میتوان بر اساس میزان عرضه و تقاضای بازار چنین استنباط کرد که استفاده از ورقهای آهن با ضخامت 2، 2.5 و 3 برای قوطیهای گالوانیزه محبوبیت بیشتری دارد.
استحکام و نگهداری از پروفیل های گالوانیزه: از دیگر ویژگیهای پروفیل قوطی گالوانیزه میتوان به استحکام خوب و شکلپذیری مناسب آن اشاره کرد. ضمن اینکه این نوع از قوطیها، نیازی به نگهداری خاص مثل رنگآمیزی سالانه هم ندارند. کنترل کیفی و بازرسی فنی این محصولات پرفروش بازار آهن، بهراحتی با چشم امکانپذیر است. زیرا هر نوع ایراد به علت رنگ روکش فلز روی قوطی به خوبی با چشم غیرمسلح دیده میشود.
این نوع پروفیل، در برابر هجوم حشرات و حیوانات موذی دیگر نیز بازده صد در صد دارد. در واقع، حیوانات موذی مانند سوسک به سمت محیطهای مرطوب جذب میشوند و خاصیت ضدرطوبت قوطیهای فلزی مانع از نفوذ این حیوانات میگردد.
پروفیلهای گالوانیزه از نظر کاربرد به چهار دسته پروفیل سبک گالوانیزه، سنگین، صنعتی و کشاورزی تقسیم میشود. ابعاد و وزن پروفیل گالوانیزه هر کدام از این دستهها، اثر مستقیمی در کاربرد آنها دارد. به پروفیل قوطی گالوانیزه کشاورزی، قوطی گلخانهای هم گفته میشود.
از نظر روش گالوانیزاسیون، قوطیهای گالوانیزه به دستههای زیر تقسیم میشوند:
در این روش، قوطی به طور کامل در حمام “روی” مذاب فرو میرود. این نوع قوطیها از نظر خواص فیزیکی و شیمیایی تفاوتی با پروفیل اولیه خود ندارند و فقط ضدزنگ شدهاند. ضخامت روکش روی این قوطی گالوانیزه، بین 100 تا 130 میکرون میباشد. این ضخامت بهقدری است که از بروز خط و خش زیاد روی سطح قوطی در زمان بستهبندی، انبار، بارگیری و نصب جلوگیری میکند. سطح رویی این قوطیها رنگی سفید مایل به خاکستری دارد که به علت روکش روی آنها است.
این نوع از قوطیها، قوطیهای گالوانیزهای هستند که با فرو کردن در حمام یک ترکیب الکترولیتی متشکل از سیانید و سولفات روی، ضدزنگ شدهاند. ضخامت روکش روی این نوع از قوطیها، حدود 25 میکرون است. به علت روکش نازک، این قوطیها مقاومت کمتری در برابر خوردگی دارند. به علاوه، این روش معمولاً برای قوطیهای با ضخامت کم قابل استفاده است. از این نوع قوطی بیشتر برای ساخت لوازم خانگی، مصنوعات تزئینی و دکوراسیون داخلی ساختمانها استفاده میشود. ظاهر قوطیهای گالوانیزه سرد، از نظر براقیت و درخشندگی بسیار بهتر از قوطیهای گالوانیزه گرم است. شما می توانید قیمت قوطی ۲در۲ را در همین سایت مشاهده کنید.
پروفیلهای گالوانیزه و نه فقط قوطی، در مدلهای زیر تولید میشوند:
پروفیلهای گالوانیزه کاربردهای فراوانی دارند که در زیر برخی از آنها را نام بردهایم:
جمعبندی
پروفیل گالوانیزه یا قوطی گالوانیزه، نوعی محصول فولادی با روکش فلز روی نورد سرد میباشد که مقطعی مربعی یا مستطیلی دارد و ضد زنگ است. این نوع از پروفیلها، استحکام و عمر بالایی دارند. بنابراین میتوان بدون نگرانی، از آنها در محیطهای مرطوبی مثل گلخانهها یا نواحی شمال و جنوب کشور استفاده کرد. در این نواحی، هوا شرجی است و مصنوعات ساختهشده از آهن سیاه بهسرعت زنگ میزنند. در این مقاله، درباره این محصول پرکاربرد، مستحکم و بادوام صحبت کردیم. با اطلاع از ابعاد و به کمک جدول وزن پروفیل گالوانیزه موجود در بازار، شما این امکان را خواهید داشت که پروفیل مناسب برای پروژه خود را خریداری کنید.