میلگرد گالوانیزه چیست

6 روز پیش3329بازدید0دیدگاه5امتیاز (2 رای)
میلگرد گالوانیزه چیست

میلگرد گالوانیزه یکی از انواع میلگردهای موجود در دنیای ساخت‌و‌‌ساز است. این نوع میلگرد به‌علت داشتن ویژگی‌های منحصربفرد در جهان امروز کاربرد بسیار وسیعی پیدا کرده است. میلگرد‌های گالوانیزه در برابر زنگ‌زدن به‌نسبت مقاوم‌تر از سایر میلگرد‌ها بوده به‌ همین‌ دلیل در بازار امروز از محبوبیت زیادی برخوردار هستند. امروزه علی‌رغم هزینه‌های بالا این نوع میلگرد در ساخت‌وسازهای بسیاری از آن استفاده می‌شود. برای اطلاع از قیمت میلگرد گالوانیزه می‌توانید به سایت مرکزآهن مراجعه کنید.

تعریف میلگرد گالوانیزه

میلگرد گالوانیزه از جنس فولاد بوده که از یک لایه محافظ از فلز روی، پوشانده شده است. این لایه محافظ (پوشش روی) به عنوان مانعی در برابر عنصرهای خورنده عمل می‌کند زیرا میلگرد به‌ هنگام قرارگرفتن در بتن درمعرض آن‌ها قرار می‌گیرد. این پوشش از خود فولاد در برابر عناصر مختلف محافظت می‌کند و آن را در برابر فرسایش قوی‌تر می‌کند. پوشش‌های گالوانیزه همچنین دارای ویژگی‌های دیگری در هنگام تعبیه در بتن هستند که آن را به یک پوشش موثر برای مقاومت در برابر خوردگی تبدیل می‌کند.

میلگردهای گالوانیزه دارای مقطع دایره بوده و می‌توانند ظاهر خود را در برابر خوردگی حفظ کنند. به‌ همین‌ علت امروزه کاربرد بسیار زیادی در بناهای عمومی دارند. این نوع میلگردها با توجه‌ به نیاز ساختمان‌ها، در ابعاد ۶ تا ۱۲ متری تولید و مورد استفاده قرار می‌گیرند. فرآیند گالوانیزه یک واکنش متالورژیکی بین فولاد و روی ایجاد می‌کند و پوششی از یک سری لایه‌های آلیاژ آهن و روی ایجاد می‌کند.

روش گالوانیزه کردن میلگرد:

ابتدا تمام آلودگی‌ها را از سطح میلگردهای فولادی پاک می‌کنیم. سپس آن‌ها را در روی، غوطه‌ور می‌کنیم و در دمای 830 درجه فارنهایت (450 سانتی‌گراد) حرارت می‌دهیم. در مرحله پایانی لازم است تا میلگرد در شرایطی مطلوب خنک شود.

ویژگی‌ها و خواص مکانیکی میلگرد گالوانیزه

طبق مطالعات انجام شده، تفاوت زیادی میان خواص مکانیکی میلگرد گالوانیزه با سایر میلگردها وجود ندارد. اما به‌طور کلی می‌توانیم موارد زیر را جز ویژگی‌های این نوع میلگرد بدانیم:

  • پوشش میلگرد گالوانیزه برخلاف سایر پوشش‌ها می‌تواند بعد از برخورد ضربه خشن از فولاد در برابر صدمه دیدن محافظت‌ کند.
  • میلگردهای گالوانیزه به میلگردهای فداشونده معروف هستند. زیرا این نوع میلگرد با قرارگرفتن در محیط خورنده خود را فدا می‌کند تا از خورده‌شدن فولاد جلوگیری کند.
  • استحکام کششی میلگرد گالوانیزه می‌تواند بیش از ۶۰۰ مگاپاسکال باشد.
  • استحکام تسلیم آن می‌تواند بیش از ۳۵۵ مگاپاسکال باشد.
  • گرمایی که هنگام ساخت فولاد گالوانیزه رخ می‌دهد، نمی‌تواند بر روی ویژگی‌هایی مانند الزامات کششی، تسلیم، استحکام نهایی، ازدیاد طول نهایی و خمش آرماتور‌های فولادی تاثیر بگذارد.
  • تحقیقات به‌‌صورت قطعی نشان داده‌اند که با انتخاب صحیح فولاد و روش‌های گالوانیزه کردن، هیچ کاهشی در شکل‌پذیری فولاد وجود ندارد.
  • مقاومت میلگرد گالوانیزه در برابر خرابی حدود ۴۰ برابر میلگرد سیاه است.
  • از ترک‌ خوردن بتن و زنگ‌ زدن اسکلت جلوگیری می‌کند.

مزایا و کاربردهای میلگرد گالوانیزه

این نوع میلگرد دارای مزایای زیادی بوده که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

  • میلگردهای گالوانیزه به‌طور موثر و اقتصادی در بتن‌هایی استفاده می‌شوند که در آن آرماتورها به‌خوبی محافظت نشده‌اند و دوام کافی را ندارند. این نوع میلگرد به‌ویژه زمانی مفید است که آرماتور قبل از شروع ساخت سازه در معرض رطوبت و یا هوا قرار گرفته باشد.
  • گالوانیزه بودن میلگرد این اطمینان را به ما می‌دهد که فولاد زنگ نخورده است و نیازی به تعمیر در محل ندارد.
  • نتایج تحقیقات نشان داده‌ است، زمانی‌که از میلگرد گالوانیزه به‌ جای میلگرد فولادی لخت استفاده می‌شود، سازه‌های بتنی که درمعرض محیط‌های تهاجمی قرار می‌گیرند، عمر مفید بیشتری دارند.
  • میلگرد گالوانیزه به‌ علت مقاومت بالایی که دارد در اکثر صنایع کاربرد دارد. برای مثال اغلب از این نوع میلگرد به‌عنوان نگه‌دارنده و محافظ مصالح در داخل سازه‌ها استفاده می‌شود و همین‌طور این میلگرد در سقف‌های خانگی نیز به چشم می‌خورد.
  • به‌دلیل خاصیت ضد‌ خوردگی و ضد پوسیدگی میلگرد گالوانیزه، می‌توان از آن در فضای باز نیز استفاده کرد.
  • میلگرد‌های گالوانیزه به‌ علت‌ داشتن کروم و به‌ دنبال‌ آن خاصیت ضدزنگ زدگی، در تمامی اماکن و کلیه شرایط آب و هوایی مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • از میلگردهای گالوانیزه به‌علت داشتن طول عمر بالا، می‌توان برای ساخت پل‌ها و پروژه‌های عظیم در جاده‌ها استفاده کرد.
  • این میلگردها به‌علت مقاومت بالایی که دربرابر خوردگی دارند می‌توانند ظاهر زیبای خود را حفظ کنند. بنابراین از آن‌ها در بناهای عمومی که دارای جنبه نمادین هستند، استفاده می‌شود. خانه تئاتر ملی لندن و خانه‌ی اپرای سیدنی نمونه‌ای از این بناها هستند.
  • هنگام جوشکاری، روی موجود در میلگرد گالوانیزه مانند یک محافظ کاتدی عمل می‌کند.
  • هنگام استفاده از این میلگرد، می‌توان از پوشش بتنی نازک‌تری استفاده کرد.
  • با استفاده از میلگرد گالوانیزه، تغییرات رنگ نما که به علت خوردگی ایجاد می‌شود، کمتر رخ می‌دهد.
  • میلگردهای گالوانیزه معمولا خاصیت خودترمیم کننده دارند یعنی اگر خسارتی وارد شود، کمترین آسیب را می‌بینند.
  • میلگرد گالوانیزه پیوند قوی با بتن ایجاد می‌کند و باعث افزایش استحکام سازه‌های بتنی می‌شود.
  • نسبت به سایر روکش‌های ضد رنگ، میلگرد گالوانیزه قیمت کمتری دارد.

انواع میلگردهای گالوانیزه

میلگرد‌های گالوانیزه از نظر اندازه متفاوت هستند. همچنین آن‌ها از نظر آج نیز به دو صورت زیر عرضه می‌شوند:

  • میلگردهای گالوانیزه آج‌دار
  • میلگردهای گالوانیزه بدون آج

میلگردهای گالوانیزه آج‌دار

شکل ظاهری میلگرد گالوانیزه آج‌دار به‌صورت بافته شده بوده که دور تا دور میلگرد به حالت مارپیچ درآمده است. در واقع این نوع میلگردها شیاردار هستند و جهت محکم‌سازی سازه‌ها از آن‌ها استفاده می‌شود. استانداردهای مرتبط با این نوع میلگرد در کشورهای روسیه و ایالات‌متحده آمریکا در حال ارائه است. از انواع میلگردهای گالوانیزه آج‌دار می‌توان A1- A2-A3-A4 را نام برد که تفاوت آن‌ها در طول و عرضشان است.

یکی از ویژگی‌های مهم میلگردهای گالوانیزه آجدار این است که هنگام جداسازی آسیبی به میلگرد، وارد نمی‌شود و یا هنگام زلزله، اتفاقی برای مصالح دیگر رخ نمی‌دهد. از نمونه‌های این نوع میلگرد می‌توان‌ به میلگرد آج‌دار فولادی، میلگرد آج‌دار فولاد استنلس و میلگرد گالوانیزه فولاد کربن اشاره کرد.

میلگردهای گالوانیزه بدون آج

از میلگردهای گالوانیزه بدون آج نمی‌توان در ساخت‌‌وساز استفاده کرد. این نوع میلگرد بیش‌تر در صنعت و برای ساخت قطعه کاربرد دارد. از ویژگی‌های میلگرد گالوانیزه بدون آج می‌توان به خاصیت بالای جوشکاری و همچنین انعطاف پذیری آن اشاره کرد.

جمع‌بندی

یکی از بزرگ‌ترین مشکلات میلگرد این است که به‌ علت مقاومت پایین در برابر خوردگی، آن را نمی‌توان برای بسیاری از پروژه‌ها استفاده کرد. بنابراین استفاده از میلگرد گالوانیزه به‌ عنوان یک راه‌حل مطرح می‌شود. میلگرد گالوانیزه به علت داشتن ویژگی‌های منحصربه‌فردی مانند مقاومت در برابر خوردگی، کاربرد بسیار وسیعی در صنعت ساخت‌وساز دارد و از آن می‌توان در پروژه‌ها و سازه‌های مختلف استفاده کرد.

نویسنده: شیرین اسماعیلی
شیرین اسماعیلی

با ۷ سال تجربه در تولید محتوای دیجیتال و مدیریت شبکه‌های اجتماعی، در نگارش مقالات سئو و محتوای تخصصی حوزه آهن و فولاد مهارت دارم. هدف من ارائه اخبار به‌ روز و تحلیل‌های دقیق بوده تا مخاطبان را با تغییر و تحولات این صنعت آگاه سازم.

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید
بارگذاری مجدد