میلگرد گالوانیزه یکی از انواع میلگردهای موجود در دنیای ساختوساز است. این نوع میلگرد بهعلت داشتن ویژگیهای منحصربفرد در جهان امروز کاربرد بسیار وسیعی پیدا کرده است. میلگردهای گالوانیزه در برابر زنگزدن بهنسبت مقاومتر از سایر میلگردها بوده به همین دلیل در بازار امروز از محبوبیت زیادی برخوردار هستند. امروزه علیرغم هزینههای بالا این نوع میلگرد در ساختوسازهای بسیاری از آن استفاده میشود. برای اطلاع از قیمت میلگرد گالوانیزه میتوانید به سایت مرکزآهن مراجعه کنید.
میلگرد گالوانیزه از جنس فولاد بوده که از یک لایه محافظ از فلز روی، پوشانده شده است. این لایه محافظ (پوشش روی) به عنوان مانعی در برابر عنصرهای خورنده عمل میکند زیرا میلگرد به هنگام قرارگرفتن در بتن درمعرض آنها قرار میگیرد. این پوشش از خود فولاد در برابر عناصر مختلف محافظت میکند و آن را در برابر فرسایش قویتر میکند. پوششهای گالوانیزه همچنین دارای ویژگیهای دیگری در هنگام تعبیه در بتن هستند که آن را به یک پوشش موثر برای مقاومت در برابر خوردگی تبدیل میکند.
میلگردهای گالوانیزه دارای مقطع دایره بوده و میتوانند ظاهر خود را در برابر خوردگی حفظ کنند. به همین علت امروزه کاربرد بسیار زیادی در بناهای عمومی دارند. این نوع میلگردها با توجه به نیاز ساختمانها، در ابعاد ۶ تا ۱۲ متری تولید و مورد استفاده قرار میگیرند. فرآیند گالوانیزه یک واکنش متالورژیکی بین فولاد و روی ایجاد میکند و پوششی از یک سری لایههای آلیاژ آهن و روی ایجاد میکند.
روش گالوانیزه کردن میلگرد:
ابتدا تمام آلودگیها را از سطح میلگردهای فولادی پاک میکنیم. سپس آنها را در روی، غوطهور میکنیم و در دمای 830 درجه فارنهایت (450 سانتیگراد) حرارت میدهیم. در مرحله پایانی لازم است تا میلگرد در شرایطی مطلوب خنک شود.
طبق مطالعات انجام شده، تفاوت زیادی میان خواص مکانیکی میلگرد گالوانیزه با سایر میلگردها وجود ندارد. اما بهطور کلی میتوانیم موارد زیر را جز ویژگیهای این نوع میلگرد بدانیم:
این نوع میلگرد دارای مزایای زیادی بوده که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
میلگردهای گالوانیزه از نظر اندازه متفاوت هستند. همچنین آنها از نظر آج نیز به دو صورت زیر عرضه میشوند:
میلگردهای گالوانیزه آجدار
شکل ظاهری میلگرد گالوانیزه آجدار بهصورت بافته شده بوده که دور تا دور میلگرد به حالت مارپیچ درآمده است. در واقع این نوع میلگردها شیاردار هستند و جهت محکمسازی سازهها از آنها استفاده میشود. استانداردهای مرتبط با این نوع میلگرد در کشورهای روسیه و ایالاتمتحده آمریکا در حال ارائه است. از انواع میلگردهای گالوانیزه آجدار میتوان A1- A2-A3-A4 را نام برد که تفاوت آنها در طول و عرضشان است.
یکی از ویژگیهای مهم میلگردهای گالوانیزه آجدار این است که هنگام جداسازی آسیبی به میلگرد، وارد نمیشود و یا هنگام زلزله، اتفاقی برای مصالح دیگر رخ نمیدهد. از نمونههای این نوع میلگرد میتوان به میلگرد آجدار فولادی، میلگرد آجدار فولاد استنلس و میلگرد گالوانیزه فولاد کربن اشاره کرد.
میلگردهای گالوانیزه بدون آج
از میلگردهای گالوانیزه بدون آج نمیتوان در ساختوساز استفاده کرد. این نوع میلگرد بیشتر در صنعت و برای ساخت قطعه کاربرد دارد. از ویژگیهای میلگرد گالوانیزه بدون آج میتوان به خاصیت بالای جوشکاری و همچنین انعطاف پذیری آن اشاره کرد.
جمعبندی
یکی از بزرگترین مشکلات میلگرد این است که به علت مقاومت پایین در برابر خوردگی، آن را نمیتوان برای بسیاری از پروژهها استفاده کرد. بنابراین استفاده از میلگرد گالوانیزه به عنوان یک راهحل مطرح میشود. میلگرد گالوانیزه به علت داشتن ویژگیهای منحصربهفردی مانند مقاومت در برابر خوردگی، کاربرد بسیار وسیعی در صنعت ساختوساز دارد و از آن میتوان در پروژهها و سازههای مختلف استفاده کرد.