گریتینگ متشکل از عناصر فلزی بوده که به صورت طولی و عرضی در کنار یکدیگر قرار می گیرند و یک شبکه توری مانند را تشکیل می دهند. از جمله مشخصات گریتینگ می توان به وزن مناسب، مقاومت بالا، قیمت مناسب، اقتصادی بودن خرید، ظاهر خوب و امکان عبور هوا اشاره نمود که خرید آن را برای مشتریان به صرفه می سازد. گریتینگ را می توانید در انواع مربعی، سینوسی و مثلثی در بازار مشاهده نمایید. این صفحات حالت مشبک دارند و نوع فلزی آن از تسمه و میلگرد تهیه می شود. از جمله کاربردهای گریتینگ می توان به استفاده در سقف کاذب و پوشش کف اشاره نمود. در ادامه به بررسی این محصول پرکاربرد و عوامل موثر بر قیمت گریتینگ در بازار اعم از قیمت تیرآهن و میلگرد و سایر مصالح ساختمانی، خواهیم پرداخت.
گرتینگ دارای انواع مختلفی می باشد که بهتر است پیش از خرید در خصوص آن ها اطلاعات لازم را داشته باشید. در ادامه شما را با انواع گریتینگ آشنا خواهیم کرد. این دسته از محصولات بر اساس ظاهرشان در سه دسته تقسیم بندی می شوند.
شبکه ها بر اساس استانداردهای مختلفی چون DIN1580 -1055 – 24531-24532 تولید می گردند. باید دقت داشت که قیمت مدل ساده و قوسی متفاوت است به علاوه اینکه هزینه مواد اولیه مثل تسمه و میلگرد، شکل ظاهری، ضخامت و ابعاد در قیمت گریتینگ تاثیرگذار هستند.
شبکه ها از لحاظ جنس به دو دسته بندی تقسیم می شوند.
بر اساس توضیحات قبلی و اجزای تشکیل دهنده شبکه اینگونه می توان نتیجه گرفت که وزن گریتینگ به میزان ضخامت و ارتفاع تسمه باربر و رابط، فاصله بابرها، فاصله رابط ها و… بستگی دارد.
این محصولات از بخش های مختلفی تشکیل می شوند. هر بخش وظیفه خاصی را برعهده دارد و رعایت کلیه استانداردها الزامی است.
تسمه مهم ترین بخش شبکه است و میزان مقاومت، کشش و باربری شبکه گریتینگ به آن ها بستگی دارد. اصولا از تسمه های ماشین کار استفاده می شود اما باز هم براساس این که گریتینگ چه استفاده ای دارد و بر اساس درخواست متقاضی آن محل نصب نوع تسمه ها متفاوت خواهد بود. پیش از خرید گریتینگ لازم است بدانید که میزان توانایی و تحمل این محصول به مشخصاتی اعم از ضخامت، ارتفاع و طول تسمه وابسته می باشد به طوری که با ضخامت و ارتفاع رابطه مستقیم داشته و با طول تسمه رابطه عکس دارد.
از تسمه و میلگرد رابط هایی تهیه می شود که کاربرد اصلی آن ها ممانعت از خراب شدن شکل هندسی شبکه است. رابط و تسمه به صورت عمودی به یکدیگر متصل می شوند. لازم به ذکر است که وظیفه رابط تنها برقراری استحکام و شکل هندسی گریتینگ بوده و در واقع وزنی بر آن وارد نمی گردد. ضخامت و فاصله بین آن ها تاثیری در میزان مقاومت شبکه ندارد و تنها عبور و مرور را تسهیل می کند. به عنوان مثال در مکان های پر رفت و آمد فاصله بین رابط ها بسیار کم است تا مشکل گیر کردن پاشنه کفش در شبکه رخ ندهد کاهش فاصله رابط ها ممکن است موجب بروز مشکلات جوش شود به همین دلیل در چنین شرایطی از دستگاه های مخصوصی جهت جوش دادن استفاده می شود. ساختار گریتینگ مانند عرشه فولادی بوده و از چندین مقطع فولادی دیگر تولید می گردد بنابراین قیمت این محصول نیز مانند قیمت عرشه فولادی به هزینه نهایی مقاطع فولادی تشکیل دهنده آن وابسته می باشد. برای مثال قیمت میلگرد به طور مستقیم بر نرخ گریتینگ تاثیرگذار است.
نگهدارنده ها وظیفه ثابت نگه داشتن تسمه ها را برعهده دارد و در توان باربری شبکه تاثیر نخواهند داشت بلکه تنها روی ظاهر سازه تاثیرگذار هستند. می توانند در انواع و اقسام مختلف مثل میلگرد، تسمه و نیم تسمه در نظر گرفته شوند.
منظور از چشمه یا مش بندی فاصله بین تسمه های باربر و رابط ها است. هر چه فاصله بین تسمه های باربرها کمتر باشد استحکام شبکه افزایش خواهد یافت. البته در تعیین این فواصل، مکانی که شبکه در آن قرار می گیرد و میزان استحکام نیز باید در نظر گرفته شود. مورد دوم فاصله بین رابط ها است که باید از فاصله بین باربرها بیشتر باشد. مش بندی در وزن گریتینگ تاثیرگذار است. چشمه با دو عدد به صورت w*z نمایش داده می شود منظور از اولین عدد، فاصله بین تسمه ها و منظور از عدد دوم فاصله رابط ها بر حسب میلی متر است.
ابتدا باید به این نکته دقت کنید که این شبکه در چه مکانی و برای چه نیازی مورد استفاده قرار می گیرد.
امروزه پانچ و برش قطعات به صورت سنتی و مدرن صورت می گیرد. تفاوت این دو به نحوه اتصال تسمه به نگهدارنده برمی گردد. در قدیم و شیوه سنتی برای متصل نمودن نگهدارنده و باربر از ایجاد شیار روی سطح استفاده می شد و پس از آن نگهدارنده ها در فضای مشخص جایگذاری می شدند. از جمله عیوب این روش می توان به ایجاد خطا در زمان متصل نمودن تسمه به نگهدارنده و کاهش استحکام تسمه باربری اشاره نمود. همچنین چنانچه نیاز به گالوانیزه نمودن گریتینگ در این روش داشته باشیم، به دلیل وجود شیار پوشش به درستی بر روی سطح محصول قرار نگرفته و سبب زنگ زدگی آن می گردد.
یکی از روش هایی که امروزه برای ساخت گریتینگ استفاده می شود الکتروفورج بوده که نسبت به روش های قدیمی دارای توان بیشتر، استحکام بالاتر بوده و تولید گریتینگ هایی با وزن کمتر را میسر می نماید. در روش الکتروفورج کیفیت موارد اولیه بسیار اهمیت دارد و ضخامت و ابعاد قطعات باید کاملا یکسان باشند اما در روش سنتی چنین الزامی وجود ندارد.
معایب تولید گریتینگ به صورت سنتی
جمع بندی
با توجه به نکات ذکر شده در این مقاله طول میلگردها، ضخامت تسمه و روش تولید و سایر موارد تاثیر زیادی بر کیفیت نهایی گریتینگ دارند از این رو بهتر است پیش از خرید با کارشناسان مجموعه مرکزآهن مشاوره نموده و بهترین محصول را با توجه به بودجه خود تهیه نمایید.