ورق شیروانی roofing sheet ورقی است که برای پوشش سقف انواع سازه به تولید می رسد و عمدتا برای جلوگیری از جمع شدن آب در مناطق بارانی، مورد استفاده قرار میگیرد. در گذشته برای ساخت سقف شیروانی از سفال استفاده می شده! اما چون سفال شکننده و سنگین بود استفاده از آنها در سقف سازه ها منسوخ شد. اکنون که فهمیدیم ورق شیروانی چیست؟ قصد داریم شما را با ابعاد، انواع، کاربرد، ویژگی ها، اصول نصب و کارخانه های تولید کننده این محصول آشنا کنیم.
ابعاد ورق شیروانی متناسب با فرمی که در دستگاه به خود می گیرد متفاوت است! فرض کنید دو ورق رنگی با ابعاد استاندارد داریم، اگر به یکی فرم ذوزنقه و به دیگری فرم پالرمو بدهیم، طول و عرض نهایی ورق ها متفاوت خواهد بود!
به همین دلیل به طور قطع نمی توان گفت هر ورق شیروانی چند متر است! البته در اغلب موارد عرض اصلی 1 متر و 25 سانتی متر است و پوشش مفیدی که به سقف سازه می دهد حدودا به یک متر می رسد.
ضخامت پرطرفدار در انواع ورق شیروانی معمولا 0.5 میلی متر است؛ اما اگر بخواهیم استانداردها را رعایت کنیم هر متر مربع باید تحمل وزن 500 کیلوگرم را داشته باشد؛ برای چنین مقاومتی به ضخامت 2 میلی متر نیاز داریم. در ادامه ضمن معرفی انواع ورق شیروانی با ابعاد هر یک آشنا خواهید شد:
فرمینگ سفالی پرچین
فرمینگ سفال پالرمو (سفال سوئدی)
فرمینگ ژنوا (جنوا)
فرمینگ دامپا (ظریف ترین طرح)
فرمینگ شیروانی طرح سفال (پرطرفدارترین طرح)
فرمینگ کرکره سینوسی
فرمینگ شادولاین
فرمینگ ذوزنقه
تنوع و کاربرد ورق شیروانی در زمینه های مختلف ساختمانی و صنعتی برای همه ما مشهود است؛ در ادامه به تعدادی از مهمترین آنها اشاره می کنیم:
هنگام انتخاب ورق شیروانی، توجه به چند نکته اساسی اما ساده، می تواند به شما کمک کند تا بهترین گزینه را برای سازه خود انتخاب کنید، این نکات عبارتند از:
ورق های شیروانی معمولا از جنس گالوانیزه، آلومینیوم و یا استیل هستند. انتخاب جنس مناسب بسته به شرایط آب و هوایی منطقه متفاوت است. مثلا ورق گالوانیزه رنگی در برابر شرایط جوی مختلف مقاومت خوبی دارد، اما نسبت به آلومینیوم سنگین تر است!
ضخامت ورق با وزن آن رابطه مستقیم دارد؛ اگر سازه شما تحمل وزن بالا ندارد باید ورق هایی با ضخامت کمتر انتخاب کنید. اگر سقف سازه در مقابل وزش باد یا برف قرار دارد ورق های ضخیم تر توصیه می شود. البته پیش از انتخاب، محاسبه وزن ورق شیروانی متناسب با استانداردها الزامی است.
ورق های شیروانی پوششی از رنگ های پودری یا پلی استر دارند. اما پوشش هایی با خواص ضد UV هم به تولید می رسند که از رنگ پریدگی و پوسیدگی زودرس ورق جلوگیری می کنند. اخیرا مواد گالوانیزه را با رنگ مخلوط کرده و عمر ورق را افزایش می دهند.
دست شما در انتخاب رنگ باز است! اما رنگ ورق شیروانی تاثیر بسیاری روی ظاهر ساختمان دارد؛ مطمئن شوید که رنگ مورد نظرتان با استانداردهای محیطی، مطابقت داشته باشد تا هارمونی منطقه را به هم نزنید!
ورق های شیروانی در انواع مختلف مانند سینوسی، ذوزنقه ای، سفال و غیره تولید می شوند. انتخاب آن به سلیقه شما بستگی دارد زیرا کاربردشان چندان متفاوت نیست. البته ممکن است برخی از آنها در برابر باد یا بار زنده مقاومت بهتری از خود نشان دهند.
خرید از تولید کننده یا تامین کننده معتبر که ضمانت و گارانتی مناسبی را به شما ارائه نماید می تواند خرید بهتری باشد! البته بررسی کنید که ضمانت شامل چه مواردی است و چه مدت زمانی را پوشش می دهد.
قبل از خرید، بودجه خود را مشخص کنید؛ به دنبال ورقی بگردید که با نیازتان همخوانی داشته باشد. قیمت ورق شیروانی طرح سفال، تقریبا دو برابر سایر طرح ها است! علت بالا بودن قیمت این ورق، طرح خاص و زمان بر بودن برش دهی آن است و ورق کرکره ای سینوسی ارزان ترین نوع فرم دهی به شمار می رود.
همانطور که می دانید کاربرد ورق های شیروانی (مخصوصا در شرایط خاص آب و هوایی) بسیار زیاد است؛ مزیت استفاده از این ورق ها را می توان در موارد زیر خلاصه کرد:
در بخش بالا با مزایای ورق شیروانی آشنا شدیم؛ البته که این ورق ها بی عیب نیستند و ممکن است تحت شرایط مختلف کارایی لازم را نداشته باشند! از جمله معایب ورق شیروانی عبارتند از:
انتظار نداشته باشید این ورق ها به عنوان عایق صوتی عمل کنند! هنگام بارش باران، راه رفتن گربه یا پرندگان، صدا به راحتی داخل خانه نفوذ می کند! (البته که با عایق بندی اصولی به راحتی رفع می شود)
برای جلوگیری از هدر رفت انرژی، وجود ورق شیروانی به تنهایی کافی نیست (عایق بندی لازم است)؛ زیرا در فصول مختلف سال، گرما و سرما را به بیرون انتقال می دهد.
معمولا ورق های شیروانی از جنس فولاد گالوانیزه هستند که مقاومت خوبی دارند، اما ممکن است بر اثر قرار گرفتن زیر باران های اسیدی یا آفتاب شدید، دچار تغییر شکل شوند.
از جمله کارخانه های تولید ورق رنگی که با فرمینگ آن ورق شیروانی نیز تولید میکنند شامل موارد زیر هستند:
البته کارخانه تولید ورق شیروانی در کشورهای چین و امارات دیده می شوند که دربازارهای ایران قابل خریداری هستند.
روش نصب ورق شیروانی نیازمند رعایت نکات فنی مختلفی است تا کارایی لازم را داشته باشد. هرچند نکات ساده به نظر می رسند اما دوام این ورق ها را به طور قابل ملاحظه ای افزایش می دهند:
سوالات شما
ورقهای گالوانیزهای هستند که اشکالی سینوسی، شادولاین، ذوزنقهای و غیره دارد.
بسته به نوع فرمینگ ورق می تواند متفاوت باشد. البته متناسب با نیاز مشتری ورق شیروانی 6 متری یا حتی بیشتر نیز قابل تولید است.
کارخانه فولاد مبارکه اصفهان
زیر سازی صحیح
استفاده از ابزار آلات مناسب
توجه به جهت نصب
استفاده از واشرهای مخصوص
در نظر گرفتن فضا برای انبساط و انقباض
زاویه سازی و شیب مناسب
نصب نوارهای محافظ