ضوابط خمکاری میلگرد و صفر تا صد دستگاه های موردنیاز

1 ماه پیش4955بازدید1دیدگاه3.6امتیاز (13 رای)
ضوابط خمکاری میلگرد و صفر تا صد دستگاه های موردنیاز

میلگرد یکی از مهم‌ترین محصولات در ساختمان‌سازی است. برای خمکاری آن می‌توان از دستگاه‌های مختلفی استفاده کرد. به علت بالا بودن قیمت میلگرد و اهمیت آن در ساخت سازه، استفاده از روش‌های مناسب خمکاری برای جلوگیری از آسیب به این محصول ضروری است. در ادامه به بررسی روش‌های خمکاری میلگرد و دستگاه‌های مورداستفاده برای آن خواهیم پرداخت. همچنین برای اطلاع از روش‌های برش میلگرد می‌توانید به مقاله مربوطه در سایت مرکزآهن مراجعه کنید.

دستگاه خمکاری میلگرد

با توجه به مصارف میلگرد در سازه‌ها و ساختمان‌سازی و همچنین تعبیه آن‌ها در بتن، به برش و خم آن‌ها در سایز و زوایای دلخواه نیاز می‌شود. به کمک روش‌های ذکر شده می‌توان محصول را برش زد اما حین خم کردن آن از وسایل مختلفی استفاده می‌شود که در ادامه به تشریح آن‌ها و ضوابط قطع و خم میلگرد خواهیم پرداخت.

میزکار خم و برش میلگرد

با توجه به میزان استحکام میلگرد، خم کردن آن‌ها نیز فشاری را بر اپراتور وارد می‌کند. برای کاهش فشار وارده می‌توان از میزهای مخصوص کار کمک گرفت. ارتفاع این میزها متناسب با قد افراد بوده ولی براساس استاندارد، دارای ارتفاع 80 سانتی‌متر، عرض 100 سانتی‌متر و طولی متناسب با طول میلگردها یعنی چیزی حدود 2 تا 4 متر می‌باشد. میزان مقاومت میز و ثبات آن از لحاظ ایمنی حائز اهمیت است تا در هنگام خم و برش محصول جابجا یا شکسته نشود. صفحه خم کن روی این میز قرار می‌گیرد.

ضوابط خمکاری میلگرد

صفحه خم کن

صفحه‌ای مربع یا مستطیل شکل دارای زائده‌هایی از جنس فولاد است. خارهای موجود روی صفحه مانع از جابجا شدن قطعات هنگام خم زدن می‌شود. فاصله بین زائده‌ها باید براساس استاندارد و مطابق با ضخامت مقاطع تعیین شود. این صفحه روی میزکار تعبیه می‌شود.

آچار خم کن میلگرد

آچار یکی از ساده‌ترین وسایل برای خم میلگردهای با قطر کم است. شکل ظاهری این محصول شبیه حرف انگلیسی F است و سر آن از جنس فولاد سخت بوده تا بتواند فشار وارده حین خم کردن را تحمل کند. لازم است دهانه آچار و قطر میلگرد متناسب بوده تا عمل خم کردن به بهترین شکل ممکن انجام شود.

پتک

دستگاهی به نام کشش میلگرد برای صاف کردن محصولات در بعضی از کارگاه‌ها موجود است. در صورت عدم وجود چنین دستگاهی می‌توان از ابزارهایی مثل پتک استفاده کرد که قطر محصول، وزن پتک، ضربات وارده بر محصول در میزان صاف شدگی تاثیرگذار هستند.

دستگاه خمکاری میلگرد

خمکاری میلگرد به صورت دستی

وسیله‌ای به نام خم کن دستی میلگرد در بازار موجود است. کافی است محصول را روی دستگاه قرار داده و با فشار بر اهرم میلگرد را خم کنید. روی برخی از این دستگاه‌ها درجه بندی‌هایی تعبیه شده که موجب بالارفتن دقت در خم محصول خواهد شد.

دستگاه خم کن برقی میلگرد

به کمک این دستگاه‌ها می‌توان محصولات با قطرهای مختلفی را به شکل دلخواه خم کرد. سرعت و دقت این دستگاه‌ها نسبت به روش دستی بالاتر است. این دستگاه دارای صفحه چرخشی است که توسط یک پدال کنترل می‌شود. عبور قطعات از میان صفحات و فشار وارده بر محصول موجب شکل‌گیری و خم‌شدگی آن خواهد شد. این دستگاه‌ها در دو مدل برقی و دستی در بازار موجود هستند.

دستگاه خاموت زن

برای این که میلگردها در ساختمان‌سازی به صورت طولی و عرضی استفاده شوند نیاز است که از خود میلگرد اشکالی درست شود تا در اتصال و مقاوم‌سازی آن برای سازه‌های بتنی بهره بگیرند. خاموت یک نوع آرماتور عرضی است که وظیفه آن بالا بردن مقاومت بنا در برابر نیروهای برشی و پیچشی است. این وسیله می‌تواند به صورت اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک میلگرد را به صورت چهار گوش یا گرد تغییر حالت و برش دهد. به کمک دستگاه خاموت زن می‌توان محصولاتی تا سایز 32 را در زوایای دلخواه خم و یا به صورت چهار گوش و گرد خاموت زد. دستگاه‌های اتوماتیک و نیمه اتوماتیک از قسمت‌های مختلفی چون نوار، سیم و میله تشکیل شده‌اند.

استاندارد قطر خم میلگرد

خمکاری میلگرد دارای اصول مشخصی بوده که بایستی پیش از شروع به کار از آن مطلع شوید. در جدول زیر استاندارد خم میلگرد برای انواع سایز و جنس‌های مختلف این محصول آورده شده‌است.

استاندارد قطر خم میلگرد

انواع خم میلگرد

در موارد مختلف نیاز به تغییر شکل میلگرد برای جایگذاری در سازه داریم. خمکاری میلگرد به عملیات تغییر شکل این محصول بدون شکست اطلاق می‌شود. پس از انجام این فرآیند میلگرد به اشکال زیر تبدیل می‌شود:

  • میلگرد راستا
  • میلگرد خاموت
  • میلگرد ادکا
  • میلگرد سنجاقک
  • میلگرد رکابی
  • میلگرد خرک

این محصولات براساس کاربرد و نحوه کار به روش‌های مختلفی خم می‌شوند. در شکل زیر می‌توانید انواع میلگردهای ذکر شده برای استفاده در سازه‌های بتنی را مشاهده کنید.

انواع خم میلگرد

نکات ایمنی هنگام خمکاری میلگرد

  • در زمان خمکاری میلگردها رعایت اصول و استانداردهای ایمنی که حافظ سلامت افراد هستند لازم است.
  • استفاده از روش سرد و دستی برای خمکاری میلگرد موجب کاهش مقاومت محصول شده و مناسب‌تر است.
  • استفاده از روش‌های دستی و مکانیکی برای خمکاری به دلیل ایجاد انحنای ثابت توصیه می‌شوند.
  • به علت دشواری کار با دستگاه‌ها، باید با دقت و حواس کامل کار کرد.
  • هنگام حمل و نقل محصولات باید مواظب محیط و افراد بود.
  • برای جلوگیری از آسیب دیدن افراد، بهتر است میلگرد در کارگاه‌ها به صورت عمودی حمل شوند.
  • سرعت خم کردن به دما و نوع فولاد بستگی دارد.
  • حین کار حتما از وسایل ایمنی استفاده شود.
  • مقاطع نباید در دمایی کم تر از 5 درجه سانتی‌گراد خم شوند.
  • بهتر است از خمکاری مجدد میلگرد و یا مقاطعی که در بتن هستند خودداری شود.
  • برای خمکاری میلگردهایی با قطر زیاد در زاویه‌های خاص استفاده از ماشین آلات مخصوص توصیه می‌شود.

مشاهده نسخه pdf مقاله : نحوه کار با دستگاه خم و برش میلگرد

در ادامه به بررسی وسایل ایمنی و پوشش‌های لازم برای انجام خمکاری میلگرد خواهیم پرداخت.

  • لباس کار: لباس باید کاملا متناسب با نوع کار باشد. اندازه روپوش نیز نباید بسیار کوتاه یا بسیار بلند باشد. آستین‌های گشاد مانع کار می‌شوند و جنس لباس نیز بهتر است نخی باشد.
  • کفش کار: از آنجایی که در کارگاه‌های ساختمانی اجسام تیز و برنده وجود دارد باید از کفش‌های مناسب کار استفاده شود تا علاوه بر ایمنی در برابر سقوط اجسام روی پا نیز مقاوم باشد. همچنین توصیه می‌شود کف کفش حالت آجدار داشته باشد تا مانع سرخوردن اشخاص در محیط کار شود.
  • دستکش کار: چون کار برش و خم میلگرد خطرناک و برنده است باید از دستکش‌های مخصوص کار برای محافظت از دست و انگشتان استفاده شود. جنس آن ها باید از الیاف طبیعی، چرم یا پارچه باشد. این دستکش‌ها به غیر از محافظت دستان موجب بالابردن بازدهی کار در هوای سرد خواهند شد.
  • کلاه‌های ایمنی: در کارگاه‌های ساختمانی شاهد سقوط اشیاء و وسایل کار هستیم که در صورت برخورد با افراد می‌تواند خطرناک واقع شود. برهمین اساس در حین کار بهتر است از کلاه‌های ایمنی استفاده شود.

کارخانه‌های تولید میلگرد ذوب آهن اصفهان و شاهین بناب از جمله تولیدکنندگان برتر این محصول هستند همچین قیمت روز میلگرد این فولادسازان را می‌توان از مراکز فروش معتبر جویا شد.

انواع روش های خمکاری میلگرد چیست؟

برش و خمکاری میلگرد از دو طریق سرد و گرم انجام می گیرد.

خم کن میلگرد برقی چگونه انجام می گیرد؟

به کمک این دستگاه ها می توان محصولات با قطرهای مختلفی را به شکل دلخواه خم کرد. سرعت و دقت این دستگاه ها نسبت به روش دستی بالاتر است. این دستگاه دارای صفحه چرخشی است که توسط یک پدال کنترل می شود

دستگاه حدیده میلگرد چه عملکردی دارد؟

این دستگاه توانایی برش محصولات نوع ساده تا سایز ۵۰ و نوع آج دار تا سایز ۴۵ را دارد و در پروژه های ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرد و وسیله ای عالی برای اتصال استاندارد قطعات محسوب می شود.

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید
نظرات ارسال شده
  • ارسال شده توسط کاربر 0913398**** 10 ماه پیشتهیه لینک اشتراک
    سلام وقت بخیر نکات ایمنی کار با خاموت زن از چه منبعی استفاده کردید؟