از آنجایی که در تهیه و تولید انواع وسایل صنایعی مانند کشاورزی و لوازم خانه نیاز است با اتصال ورق های فلزی بدنه یک سازه را تولید کنند، پس دانستن نحوه جوشکاری ورق استیل بسیار کمک کننده خواهد بود. به خصوص که انتخاب نادرست فرآیند جوش در فولادهای ضد زنگ و انواع فلزات باعث می شود که تغییر در آلیاژ را داشته باشیم. پس اگر می خواهید در مسیری روشن با انتخاب درست قدم بردارید، خواندن مطالب این مقاله را از دست ندهید.
در صنایع مختلف مانند کشاورزی، صنایع دریایی و هوایی و حتی ساخت لوازم خانگی و خدمات شهری برای رسیدن به بدنه فلزی دلخواه نیاز داریم که ورق های استیل را به ابعاد دلخواه برش و جوش دهیم. حالا نحوه جوشکاری ورق استیل در چند مرحله مختلف انجام می شود که هر مرحله باید با آزمون و خطا صورت بگیرد.
بنابراین، برای انتخاب بهتر روش جوشکاری، دانستن اطلاعات مفید در مورد هر مرحله و نوع جوش، می تواند انتخاب را راحت تر کند. به طور کلی نحوه جوش دادن را می توان در این خلاصه کرد که یک حرارت و فشار متمرکز شده به نقطه مورد نظر وارد می شود. حالا این کار را می توانند به صورت دستی یا با استفاده از دستگاه های جوشکاری حرارتی انجام دهند.
توجه کنید که در جوش ورق های استیل با فولاد ضد زنگ و آلومینیوم شما چالش های زیادی خواهید داشت. برای نمونه، استنلس استیل گرما را درون خود حفظ می کند. حالا اگر این گرما بیشتر شود استیل شما دچار تاب خوردگی خواهد شد. از طرف دیگر اگر فرایند خنک سازی بعد از انجام عملیات جوش دادن درست انجام نشود هزینه های پرداخت شده هدر خواهد رفت. برای اطلاع از قیمت ورق آلومینیوم روی لینک مربوطه کلیک کنید.
چون فلز شما با خنک سازی غلط، ترک بر می دارد و دیگر به هیچ دردی نمی خورد. پس با توجه به اینکه فلز و ورق های استیل مستعد هرگونه آسیبی هستند باید هوشمندانه روش جوش دادن آنها را انتخاب کنید. برای این کار باید بدانید که هر آلیاژ، چالش منحصر به خود را دارد.
برای نمونه، فولاد آستنیتی در حرارت بالا با جوش به صورت مقعر ترک می خورد؛ یا قبل از جوش دادن فولاد مارتنزیتی باید آن را حرارت بدهید تا حین عملیات جوش، ترک نخورد.
فولاد فریتی اگر حرارت ورودی بالایی را دریافت کند دیگر استحکام خود را از دست می دهد. حالا برای یک جوش خوب در کنار اینکه باید از مواد پر کننده مناسب مانند سیم جوش استیل، گاز محافظ و سایر موارد استفاده کنید دانستن ویژگی های جوش پذیری انواع استنلس نیز کاربردی است. این ویژگی ها را به طور کلی در جدول زیر آورده ایم:
نوع | ویژگی |
---|---|
آستنیتی 304، 310، 316 و … | جوش پذیری بالا استفاده از جوش های محدب نیازی به عملیات حرارتی ندارند بهره مندی از پرکنندههای مناسب با ترکیب منطبق با مواد پایه آلیاژ |
مارتنزیتی 410، 416، 420 و … | قابلیت جوشکاری سخت نیاز به عملیات حرارتی (پیش و پس) نیاز به دقت بالا در جوشکاری استیل داشتن حداقل دمای بینابینی بهره مندی از پرکننده های مناسب با ترکیب منطبق بر مواد کربن و کروم |
فریتی 405، 409، 430 و … | قابلیت جوشکاری ضعیف نیاز به عملیات حرارتی (پیش) بهره بردن از یک پاس جوشکاری بهره مندی از پرکننده های مناسب با ترکیب منطبق بر سطح کروم آلیاژ |
نحوه جوشکاری ورق استیل در انواع روش ها متفاوت است. حتما می گویید علت ایجاد شدن انواع روش جوش ورق استیل چیست؟ با توجه به اینکه ضخامت و نوع مواد پوشش داده روی سطح ورق های استیل متفاوت هستند، هر کدام از این ورق ها روش جوش متناسب با خود را دارند.
البته که نوع دستگاه جوش شما نیز در انتخاب این روش و فرآیند بی تاثیر نیست. به دلیل همین تفاوت ها، انواع روش جوش با نام ها و روش های مخلف طراحی شده است؛ در این قسمت می خواهیم در مورد تمام این روش ها با جزئیات بیشتر صحبت کنیم:
اگر می خواهید کار خود را در درجه حرارتی پایین انجام دهید، در میان انواع نحوه جوشکاری ورق استیل برای شما مدل جوش استیل تیگ انتخاب بهتری است. در این روش سعی می کنند با استفاده از گاز آرگون در روش های غیر اتوماتیک و جوشکاری ورق استیل نازک و در موارد دیگر با گازهای هلیوم، هیدروژن و نیتروژن کار خود را انجام دهند.
حالا اینکه از کدام گاز برای جوش استفاده کنند تا حد بسیار زیادی به ضخامت ورق بستگی دارد. برای نمونه، گاز آرگون چون گرمای کمتری تولید می کند بیشتر در جوشکاری ورق های نازک استفاده می شود. از طرفی دیگر گاز هلیوم چون گرمای بیشتری تولید می کند بیشتر برای ورق های ضخیم استفاده می شود. بنابراین گرمای گاز و ضخامت ورقه ها رابطه مستقیمی با یکدیگر دارند.
حالا با توجه به اینکه این گازها مدام باید به سطح ورقه گرما بدهند ممکن است روی سطح ورق ها شاهد اکسید شدن استیل باشیم. البته برای جلوگیری از این کار فرآیند جوش یکطرفه یا همان تیگ طراحی شده است که مزایای فوق العاده ای دارد. برای نمونه در این روش می توانید از انعطاف پذیری بالای جوش نیز استفاده کنید. از طرف دیگر در پایان کار، شاهد یک جوش با کیفیت و طول عمر بالا خواهید بود.
از ارزان ترین و در دسترس ترین نحوه جوشکاری ورق استیل، همین روش نقطه ای است که می توانید با آن قیمت ورق استیل را از یاد ببرید. چون هزینه این مدل جوش اصلا به چشم نمی آید. در این روش از دستگاه RW استفاده می کنند که می توان گفت هیچ محدودیتی در انجام پروژه های مختلف ندارد. حالا کارکرد Rw و نحوه جوشکاری ورق استیل چگونه است؟
این دستگاه با استفاده از جریان الکتریسیته و ایجاد گرما مقداری کمتر از نقطه جوش فلز، بدون اینکه باعث شود کمترین خمیدگی در سازه به وجود بیاید کار جوشکاری را با بالاترین کیفیت و دقت انجام می دهد. در حقیقت جوشکاری نقطه ای عملیاتی سریع است که توسط جریان الکتریکی انجام می شود تا لبه های ساییده شده 2 ورق را به یکدیگر متصل کنند.
در میان انواع نحوه جوشکاری ورق استیل، روش میگ جالب تر است. در این روش یک فیلر بدون روکش در جوش استیل با دستگاه جوش معمولی یک قوس الکتریکی ایجاد می کند و همین قوس الکتریکی روی ورق استیل اثر می گذارد و باعث جوش خوردن می شود. جوش استیل در فرآیند میگ را به صورت نیمه اتوماتیک انجام می دهند تا در پایان کار شاهد یک اتصال با کیفیت و با قدرت بالا باشید.
در این روش جوشکاری ورق استیل از الکتریسته و گاز آرگون کمک می گیرند. البته جریان الکتریسیته واقعا دقیق و عالی عمل می کند. طوری که جوشکار به راحتی و با ظرافت بالا با الکتریسیته می تواند به راحتی کار جوش را به صورت نقطه انجام دهد. برای همین موضوع است که جوش میگ طرفداران زیادی دارد؛ البته که سرعت آن نیز بسیار بالا است.
جوش دادن استیل با الکترود یا برق یکی دیگر از انواع روش های جوشکاری ورق استیل است و در صنعت آن را به عنوان یک حرفه مهم می شناسند. در این روش سعی می شود با استفاده از جریان برق و ایجاد الکترود روی سطح استیل با دستگاه های حرفه ای و کاربردی، ورق های استیل را با مقاومت و ظرافت بسیار بالا یه یکدیگر پیوند دهند.
جوشکاری استیل با ضخامت کم بسیار ملموس است. شما در زندگی روزمره به عنوان یک خانم یا حتی آقا بارها بوده که با پاره شدن زنجیر، دستبند یا حتی گوشواره طلا یا نقره مواجه شده باشید. در این شرایط به شما می گویند بروید به کارگاه های مخصوص تا آن را جوش بدهند.
طلا نیز مانند ورق فلزی ضخامت کمی دارد. چگونه این عملیات جوش را انجام می دهند؟ اصولا چون این نوع جوش ها برای تعمیر و ترمیم استفاده می شود حرارت زیادی را ایجاد نمی کنند و فقط با استفاده از آرگون یا لیزر حرارت مورد نیاز را تولید خواهند کرد.
در میان انواع نحوه جوشکاری ورق استیل، مدل جوش دادن با هوا برش که به نام های هوا گاز یا گاز اکسی استیلن نیز شهرت دارد، از روش های قدیمی محسوب می شود. روش جوش استیل با هوا گاز همچنان در صنعت جایگاه خود را حفظ کرده و کارایی لازم را دارد. در روش جوشکاری با هوا برش با دستگاه های مخصوص سعی می کنند عملیات پیوند را انجام دهند.
اولین روشی که برای جوشکاری ورق های استیل طراحی و اجرا شد، همین جوشکاری با گاز CO2 بود. در این روش سعی می شد گرمای لازم برای اتصال قطعه ها با گاز CO2 تامین کنند. اما حالا به جای این گاز، آرگون را آوره اند.
جوشکاری استیل با اینورتر از پرکاربرد ترین روش ها برای انجام یک اتصال پیشرفته و دقیق در ورق های استیل است. در این روش، جوشکار با استفاده از دستگاه اینورتر قطعا تمرکز فوق العاده ای خواهد داشت چرا که این وسیله، با تکنولوژی های پیشرفته باعث می شود جوش با کیفیت و قابل اعتماد انجام شود. از طرفی دیگر دستگاه های اینورتر وزن کمی نیز دارند و جوشکار به راحتی می تواند آن را جا به جا کند.
در انواع نحوه جوشکاری ورق استیل از گازهای مختلفی استفاده می شود که بیشتر آنها جایگاه 18 جدول تناوبی را دارند و جزء گازهای نجیب زاده هستند. در روش جوشکاری آرگون نیز رد پای این گاز نجیب وجود دارد. در حقیقت این روش زیر مجوعه ای از روش تیگ است که امکان اتصال ورق های نازک را فراهم می کند.
جوشکاری زیر پودری استیل نیز یکی از انواع نحوه جوشکاری ورق استیل است که در صنعت کاربرد بسیار زیادی دارد و معمولا برای اتصال ورق های ضخیم انتخاب می شود. در این روش شاهد حضور تجهیزات پیشرفته و مخصوص مانند پودر جوشکاری هستیم.
این پودرها جنس فلزی دارند که آن ها را زمان جوش دادن روی نقطه مورد نظر می ریزند. سپس در مرحله بعد توسط دستگاه با ایجاد جریان های الکترونیکی متمرکز باعث می شوند فرآیند اتصال بین 2 ورق انجام شود. در حقییت الکترودها سعی می کنند با بالا بردن حرارت نقطه جوش، پودرهای فلزی را ذوب کنند تا مانند چسب بین قطعه ها شود. برای نمونه، یکی از این پودرها از فلز قلع است. جوشکاری استیل با قلع بسیار رواج دارد.
انتخاب بهترین روش برای جوشکاری ورق استیل رابطه ای مستقیم با میزان کیفیت آن دارد. اما به طور معمول افرادی که می خواهند هزینه ای مقرون به صرفه و اصطلاحا ارزان برای جوشکاری صرف کنند و فقط بیشتر هزینه ها را به قیمت ورق آهن اختصاص دهند، می توانند مدل جوش نقطه ای را انتخاب کنند. از طرفی دیگر اگر افراد فکر می کنند ورق های استیل ظریف و نازکی دارند می توانند از میان انواع نحوه جوشکاری ورق استیل، مدل تیگ یا گاز تگنسن را انتخاب کنند.
بنابراین، همه چیز به کیفیت و ضخامت استیل یا فولاد شما بستگی دارد. حالا با توجه به اینکه از اتصال این ورق های فلزی به یکدیگر اقلام و وسایل متفاوتی در عرصه ها و صنایعی مانند کشاورزی، لوازم و ظروف استیل، ساختمان سازی و حتی صنعت غذا و دارو ایجاد می شود، پس انتخاب درست نوع جوش اهمیت زیادی در بالا بردن کیفیت وسایل ساخته شده با ورق های استیل و ایجاد یک محصول کاربردی مرغوب دارد.
سوالات متداول
برای جوشکاری مقرون بهه صرفه روش جوش نقطه ای با الکتریسیته و برای جوشکاری ورق فلزی نازک، روش جوشکاری تیگ یا گاز تگنسن
جوشکاری تیگ، جوشکاری نقطه ای و جوشکاری میگ از مهمترین روش های جوش هستند. اما در کنار این ها روش های جوش دیگری مانند جوشکاری با برق، CO2، هوا برش و لیزر در فلزهای نازک وجود دارند.