میلگرد زیگزاگ، میلگردی است که به صورت موجدار یا خمیده تولید میشود و برای تقویت بتن در برابر نیروهای برشی و خمشی کاربرد دارد. این میلگردها با شکل خاص خود، پیوند قویتری بین بتن و میلگرد ایجاد میکنند و معمولاً در ساخت تیرها و ستونهای بتنی به کار میروند تا مقاومت سازه را افزایش داده و از ترکخوردگی جلوگیری کنند. با استفاده از میلگرد زیگزاگ، عملکرد کلی سازه بهبود یافته و استحکام آن به طور قابل توجهی افزایش مییابد.
در ساختمان سازی و به خصوص ساخت اسکلت فلزی، میلگرد نقش بسیار مهمی را ایفا میکند. میلگرد ها در سایزها و اشکال متنوع برای کاربردهای مختلف تولید میشوند. به عنوان مثال میلگرد حرارتی که مقاوم به حرارت است برای جلوگیری از ترک خوردن بتن استفاده می شود، یا اینکه میلگرد اصلی برای ساخت انواع فونداسیون فلزی و مسلح کردن بتن به کار می رود. نوعی میلگرد به نام میلگرد زیگزاگ وجود دارد که برای ساخت پل ها و سقف ها مورد استفاده قرار می گیرد و طرز ساخت آن با بقیه میلگردها متفاوت است. در این مقاله قصد داریم میلگرد زیگزاگ را معرفی کرده و در مورد نحوه ساخت زیگزاگ تیرچه، طراحی، کاربردها، و غیره صحبت کنیم. ضمن آنکه می توانید قیمت میلگرد را از لینک آن دریافت نمایید.
میلگرد زیگزاگ یا Steel Structure Rebar Truss Grider یکی از انواع میلگرد است که در ساختمان سازی کاربرد زیادی دارد. این میلگرد که از اتصال میلگردهای آجدار A3 و میلگردهای ساده شکل می گیرد با اصطلاح خرپا نیز در ساختمان سازی معروف است. اتصالات این مقاطع به دو صورت جوشی و به صورت قلاب کردن میلگردها در یکدیگر انجام می گیرد. در صنعت ساختمان سازی به این نوع میلگرد، میلگرد عرضی نیز می گویند.
به طور کل محصولات فولادی را می توان به دو دسته خام و پیش ساخته تقسیم کرد؛ محصولات خام مثل تیرآهن که در محل ساختمان سازی ممکن است فقط به برش و جوش نیاز داشته باشند و همانجا هم اجرا می شوند. در مقابل، محصولاتی هستند که به دلیل پیچیدگی در ساخت باید در کارگاه ها با دقت زیاد ساخته شوند و سپس به محل ساخت و ساز منتقل شوند. میلگرد زیگزاگ یکی از همین محصولات فولادی پیش ساخته به حساب می آید که هم به صورت دستی و هم به صورت مکانیزه در کارگاه ها تولید می شود. میلگرد زیگزاگ دارای مقاومت باربری بسیار بالایی بوده و اغلب در ساخت سقف ها، پل های معلق و جاهایی که نیاز به این نوع مقاومت وجود دارد مورد استفاده قرار می گیرد.
به طور کل میلگرد زیگزاگ از سه بخش تشکیل شده است که شامل:
میلگرد بالا: این بخش از میلگرد زیگزاگ که قسمت بالای آن را شکل می دهد وظیفه تحمل بار تیرچه را به عهده دارد. همچنین این بخش بار مرده سقف را درزمان قالب بندی و بتن ریزی نیز می تواند تحمل کند.
میلگرد عرضی یا زیگزاگ: این میلگرد که به صورت عرضی بین میلگردهای بالا و پایین قرار می گیرد وظیفه پیوسته نگاه داشتن بتن را دارد. این بخش جلوی شکستن میلگرد را گرفته و مقاومت لازم را در برابر بار مرده سقف به میلگرد کششی می دهد.
میلگرد پایین: این بخش طبق استاندارد بایستی بتواند نیروی کششی حاصل از لنگرهای خمشی را تحمل کند. میلگرد زیگزاگ می تواند نیروی باربری سازه را تحمل کند و این نیرو ابتدا به میلگرد پایین رسیده و بعد به بقیه اجزای میلگرد منتقل می شود. بنابراین میلگرد پایین باید به اندازه کافی خاصیت کششی و مقاومت داشته باشد تا بتواند نیروی اولیه باربری را تحمل کند. نیروی مرده سقف دومین نیرویی است که توسط میلگرد پایین تحمل می شود زیرا این بخش عضو کششی میلگرد زیگزاگ به شمار می رود.
میلگرد زیگزاگ به دو روش دستی و مکانیزه تولید می شود.
روش دستی:
برای تولید میلگرد زیگزاگ با سطح مقطع مثلثی به سه میلگرد آجدار و میلگردهای صاف نیاز است. ابتدا میلگردهای آجدار را کنار هم قرار می دهند و طول موردنظرشان را روی آن علامت می زنند. سپس به واسطه دستگاه برش زن محل علامت را برش می دهند. در گام بعدی میلگردهای ساده که قرار است به صورت زیگزاگ و عرضی بین سه میلگرد آجدار قرار بگیرند را به اندازه های دلخواه برش زده، سپس آن ها را به صورت عدد هفت یا V خم می کنند.
حالا فقط مانده تا همه میلگردها را در جای خود جوش بزنند که برای اینکار ابتدا میلگردهای آجدار را تنظیم می کنند که دو میلگرد در پایین و یک میلگرد در بالا قرار بگیرد و بعد میلگردهای صاف را به صورت عرضی و زیگزاگ بین میلگردهای آجدار جوش می زنند. میلگرد زیگزاگ همچنین می تواند از یک متر تا چندین متر طول داشته باشد و عرض آن هم مثل طول متغیر است به این معنی که طول و عرض میلگرد زیگزاگ به نوع مصرف و کاربرد آن بستگی دارد.
حالا این میلگرد زیگزاگ آماده شده برای اجرا در اسکلت ساختمان یا بتن مسلح آماده است. لازم به ذکر است که به غیر از جوش از روش دیگری به نام قلاب کردن برای متصل کردن میلگردها استفاده می شود. به این صورت که طول میلگردهای عرضی را کمی بلندتر می گیرند و انتهای آن را به جای جوش به میلگرد آجدار قلاب می کنند که البته با این روش وزن میلگرد زیگزاگ کمی بیشتر می شود. همانطور که از روش دستی ساخت میلگرد زیگزاگ پیداست، زمان زیادی برای تولید آن لازم است ضمن اینکه افراد و کارگران زیادی بایستی در مراحل تولید آن دخیل باشند.
روش مکانیزه:
در این روش، خرپا بدون نیاز به دخالت دست و فقط توسط یک کارگر تولید می شود. در روش اتوماتیک ابتدا میلگردهای طولی را روی هم کلاف کرده و توسط یک دستگاه مخصوص آن ها را صاف می کنند و تحت کشش قرار داده سپس میلگردهای عرضی را با دستگاه فشار به صورت V خم میکنند. در گام بعدی مقاطع را به روش الکتریکی و توسط آرماتور و نقطه جوش بهم متصل می نمایند. میلگرد زیگزاگ به این روش در طول های بلند ساخته خواهد شد و بعد به اندازه نیاز برش می خورد. روش اتوماتیک نسبت به روش دستی ساخت میلگرد زیگزاگ کیفیت بهتری به محصول می دهد ضمن اینکه مزایای این روش نیز بیشتر است. این مزایا به شرح زیر است:
مطابق با استاندارد بین الملل برای محاسبه طول میلگرد زیگزاگ از فرمول زیر استفاده می شود که هرکدام از پارامترها گویای موردی هستند.
H=d-(a-b)-c/2
بعد از انجام فرمول فوق و بدست آوردن مقدار H نوبت به انجام یک فرمول دیگر می رسد تا میزان طول میلگرد برای تیرچه مشخص شود. در فرمول فوق نیز h فاصله میلگرد بالا تا پایین است و از محاسبه فرمول قبل به دست می آید. G نیز فاصله هر میلگرد عرضی از همدیگر را نشان می دهد و Z که این پارامتر نشان دهنده طول هر میلگرد عرضی است که بین میلگرد بالا و پایین قرار می گیرد.
بعد از محاسبه عدد Z فرمول زیر نیز برای بدست آوردن طول نهایی میلگرد زیگزاگ اعمال می شود. N در اینجا تعداد مقاطع عرضی را نشان می دهد.
L=n×z
برای ساخت و تولید میلگردهای زیگزاگ طبق استاندارد بایستی از این فرمول ها تبعیت شود، در غیر اینصورت میلگرد مزبور با کمترین ایمنی و کیفیت تولید شده و کیفیت کل سازه را به خطر می اندازد.
این نوع میلگردها به دلیل کاربرد فراوانی که دارند دارای ویژگی های منحصر به فردی هستند که دانستن آن ها حائز اهمیت است. اگر بخواهیم از ویژگی های ظاهری این میلگرد بگوییم، در بخش پایین میلگرد در واقع دو عدد میلگرد به صورت موازی در کنار هم قرار گرفته اند. این میلگردها می توانند نورد گرم باشند با آج ۵۰۰ و اندازه ۳۴۰،۴۰۰، و هم می توانند نورد سرد آجدار باشند.
همچنین باید اضافه کنیم که قطر آرماتورهای بخش پایینی این میلگرد بین ۶ تا ۱۶ میلیمتر متغیر است. مقاطع عرضی که نقش زیگزاگ را ایفا می کنند باید به روش نورد گرم تولید شده باشند. نوع میلگرد به کار گرفته شده در بخش عرضی بایستی یا آجدار ۳۴۰ و یا ساده ۲۴۰ باشد. ضمن اینکه قطر آن ها نباید کمتر از ۴ میلیمتر در نظر گرفته شود.
نکته مهم دیگر راجع به ویژگی های این میلگرد در مورد مقاطع بالایی هستند. این مقاطع می توانند هر دو نوع نورد گرم و نورد سرد باشند به شرطی که از نوع ۳۴۰ یا بیشتر باشد. ویژگی جالب این محصول جنس فولادی آن است که با قرار گرفتن در بین بتن ها زنگ نمی زند و فرسایش نمی یابد. این نوع میلگرد و به عبارتی خرپا در انواع ساختمان های فلزی و بتنی کاربرد دارد. تعدادی از کاربردهای میلگرد زیگزاگ به قرار زیر است:
اول از همه باید گفت که مهم ترین کاربرد خرپا ساخت تیرچه است و اصل کار آن برای این هدف طراحی شده است. از جمله کاربردهای خرپا این است که با قرارگیری در میان بتن آن را مسلح کرده و از هم پاشیدگی آن جلوگیری میکند. یکی دیگر از کاربردهای میلگرد زیگزاگ استفاده در سقف سازه ها است و دلیل آن چیزی جز تحمل بار خیلی زیاد نیست. کاربرد دیگر خرپا در ساخت انواع پل ها، زیرگذرها و انواع سازه های فلزی خواهدبود.
میلگرد زیگزاگ برای مصارف گوناگون به اشکال مختلفی طراحی می شود. در برخی پروژه های عمرانی لازم است به جای میلگرد از نبشی آهنی در بخش پایین و بالا استفاده شود. در برخی انواع میلگرد زیگزاگ نیز به جای نبشی آهنی و یا حتی میلگرد آجدار از تسمه فولادی استفاده می کنند. نوعی دیگر خرپا با نام میلگرد منفرد تولید می شود که به جای دو عدد میلگرد موازی در بخش کششی فقط حاوی یک میلگرد آجدار است. به عبارت دیگر بالا و پایین هرکدام از یک میلگرد تشکیل می شوند. برعکس میلگرد منفرد نوع دوبل است که در بخش بالا و پایین هرکدام دو عدد میلگرد آجدار بکار گرفته شده است. در برخی موارد نیز میلگردهای عرضی با اشکال هندسی متفاوت به میلگرد بالا و پایین جوش می خورند تا یک میلگرد زیگزاگ متفاوت تولید شود.
نتیجه گیری
آدمی همیشه برای بقا و ایمنی تلاش می کند. تکنولوژی در این مورد نیز هر روز در حال گسترش است. ساختمان ها هر روز مستحکم تر و مقاوم تر از قبل ساخته می شوند و ایمنی مردم را تامین می کنند. میلگرد زیگزاگ نوعی از همین فناوری ساختمان سازی است که امروزه کاربرد زیادی پیدا کرده است. در این مقاله جامع ما توانستیم این میلگرد یا خرپا را معرفی کرده و هر چه را برای دانستن این فناوری نیاز بوده بیان کنیم. البته باید این نکته را هم بدانیم اگر این نوع میلگرد بدون توجه به استانداردهای طراحی تولید شود به جای تامین امنیت، جان افراد را به خطر خواهد افکند. پس به هنگام خرید و سفارش حتما از فروشگاه های معتبر آهن این محصول را خریداری کنید. برای اطلاع از قیمت میلگرد زیگزاگ میتوانید به لینک ارائه شده مراجعه کنید.