معرفی انواع مصالح ساختمانی (قسمت پنجم معرفی مواد آلی)

3 هفته پیش2223بازدید0دیدگاه1امتیاز (1 رای)
معرفی انواع مصالح ساختمانی (قسمت پنجم معرفی مواد آلی)

در قسمت معرفی بهترین عایق های حرارتی و صوتی به معرفی پشم شیشه و پشم سنگ به عنوان دو عایق مطرح در ساختمان پرداختیم. در این گروه در مورد آن دسته از مصالح ساختمانی عایق شرح داده خواهد شد که از مواد آلی تهیه می گردند.

معرفی قیر به عنوان یک عایق ساختمانی

قیر ماده ای است سیاه رنگ که از هیدروکربورهای آلی با ترکیبات پیچیده تشکیل شده است. قیر در ساختمان به علت غیر قابل نفوذ بودن آن در مقابل آب مصرف دارد و در راه سازی به علت دارا بودن خاصیت چسبندگی که دانه های سنگ را به هم می چسبانند و تشکیل آسفالت می دهد و همچنین غیر قابل بودن نفوذ آن در مقابل آب مورد استفاده قرار می گیرد.

ویژگی های قیر در مصارف مختلف

ویژگی های عمومی قیر عبارتند از

غیر قابل نفوذ بودن در مقابل آب و رطوبت

دارای خاصیت چسبندگی

دارای خاصیت کشسانی

مقاومت در برابر اسیدها، بازها و نمک ها

محلول بودن در بعضی از حلالها، بدون از دست دادن خواص

تشکیل دادن قشر نازک پایدار بر روی اجسام مختلف

مقاوم در برابر عوامل جوی

در مقابل نیروهای وارده به خوبی مقاومت می کند.

داشتن رنگ ثابت و حفظ کردن خواص خود برای یک مدت طولانی

قیر در مقابل درجه حرارت های معمولی تغییر حالت نمی دهد.

عایق بودن در مقابل جریانات الکتریکی

قیر در ساختمان

بررسی معایب قیرها

قیر در وضعیت های زیر برخی از خواص خود را از دست می دهد. به طوری که نمی توان از آن به خوبی استفاده نمود.

الف- تجزیه شدن در دمای زیاد و تبدیل آن به زغال، توام با اشتغال

ب- نداشتن خاصیت چسبندگی در محیط مرطوب و آلوده به خاک نرم

ج- تغییر شکل در مقابل فشار و حلال ها

انواع قیر

قیرها به طور کلی به دو گروه قیرهای معدنی و قیرهای تقطیری تقسیم می شوند.

1 - قیرهای معدنی

قیرهای معدنی قیرهایی هستند که به صورت آماده و آزاد و با ناخالصی های زیاد در طبیعت یافت می شوند. علت به وجود آمدن قیرهای معدنی این طور حدس زده می شود که در زمان های قدیم بعضی از مخازن نفت خام در سطح زمین و یا نزدیکی موجود بوده و در سال های متمادی در اثر تابش آفتاب روغن های سبک آن متصاعد شده و قیر که سنگین ترین عنصر نفت خام می باشد، در معدن باقی مانده و اکنون مورد استفاده قرار می گیرد. معادن قیرهای طبیعی در اکثر نقاط دنیا یافت می شود. معدن قیر طبیعی بحر المیت در دره رود اردن قدیمی ترین معدن قیر شناسایی شده به دست بشر می باشد.

2- قیرهای تقطیری

قیرهای تقطیری که تقریبا عمده مصرف قیر دنیا را تامین می نماید و سنگین ترین جسم موجود در نفت خام می باشد و از تقطیر نفت خام به دست می آید. نفت خام را تقریبا تا 350 درجه حرارت می دهند و در حرارت های مختلف به ترتیب بنزین، نفت سفید، گازوئیل و بالاخره در حرارت 350 درجه قیر به دست می آید. قیر به دست آنده را پس از تصفیه و اصلاح به مصرف می رسانند.

با توجه به تنوع آب و هوایی در نقاط مختلف کشور ایران به طوری که تابستان ها در جنوب کشور در خوزستان ممکن است دمای هوا به حدود 50 درجه سانتی گراد بالای صفر برسد و یا در فصل های سرد سال در مناطق شمالی کشور در استان هایی همانند همدان دمای هوا ممکن است به 20 درجه زیر صفر برسد، روشن می گردد که مصرف یک نوع قیر در همه نقاط ایران منطقی نمی باشد.

قیرهای تقطیری کلا به دو گروه بزرگ تقسیم می گردند

الف) قیرهای جامد

این محصولات مستقیما از تقطیر نفت خام به دست می آیند و بر حسب درجه نفوذ پذیریشان نام گذاری شده اند. قیرهای نرم تر که دارای درجه نفوذپذیری بیشترند از تقطیر نفت خام به دست می آیند و قیرهایی که دارای درجه نفوذپذیری کمتری هستند از طریق هوا دادن به قیرهای نرم تولید می شوند.

ب) قیرهای جامد اکسید شده

این نوع قیرها را با علامت اختصاری R که معرف انعطاف پذیری قیر است نشان می دهند. این قیر از دمیدن هوا در مخلوطی از قیرهای نرم و مواد روغنی سنگین به دست می آید و بر حسب نرمی و درجه نفوذ پذیری آن ها نامگذاری می شوند.

تعاریف مربوط به ویژگی های قیر و آزمایش مربوطه

1 - درجه اشتعال قیر: درجه حرارتی است که از آن گازی برخیزد که در اثر مجاورت با شعله آن گاز مشتعل شود.

2 - درجه نفوذپذیری قیر: درجه نفوذ قیر، روانی قیر و حالات مختلف آن را که عبارت از سختی خمیری، شلی و روانی قیر است به ما نشان می دهد. نفوذپذیری قیر را با مقدار فرو رفتگی گلوله ای با سر سوزنی به وزن معین در دمای معین و در مدت معین در قیر مورد نظر می سنجند و بر حسب دهم میلی متر بیان می گردد.

3 - درجه نرمی قیر: دمایی که در آن دما گلوله فولادی از قیر رد شده و به صفحه پایین نگهدارنده حلقه های برنجی تماس پیدا کرد آن دما را نقطه نرمی قیر مورد آزمایش می نامند.

4 - درجه چکیدن: درجه چکیدن قیر درجه حرارتی است که قیر در آن درجه حرارت یک قطره از نوک باریک لوله ای به قطر معین بچکد.

دلایل تفاوت قیر مورد مصرف در ساختمان و راهسازی

قیرهایی که در ساختمان مصرف می شود با قیرهایی که در راهسازی مصرف می شود متفاوت می باشد. زیرا اولا ساختمان در یک نقطه معین ساخته می شود که دارای آب و هوای مشخصی می باشد. در صورتی که راه به علت طول زیادی که دارد از مناطق مختلف با آب و هوای مختلف عبور می کند. ثانیا در هر نقطه ای از ساختمان که از قیر استفاده می شود روی آن با وسیله ای پوشانده می شود.

در نتیجه این قیرها به طور مستقیم در مقابل عوامل جوی و ضربه های مختلف قرار ندارد. در صورتی که قیر مورد مصرف در راهسازی به طور مستقیم در مقابل عوامل جوی بوده و باید ضربه های ناشی از حرکت وسایل نقلیه را تحمل نماید. ثالثا در ساختمان فقط از خاصیت مقاومت در برابر رطوبت قیر در ایزولاسیون ها استفاده می نمایند. در صورتی که در راهسازی بیشتر خاصیت چسبندگی قیر مورد توجه می باشد.

در ساختمان تقریبا اغلب مواقع قیر را به صورت مستقیم استفاده می نمایند. یعنی بدون آنکه از لحاظ فیزیکی در آن تغییر به وجود بیاورند فقط در اثر حرارت دادن آن را ذوب کرده و با آن سطوحی را که می خواهند در مقابل رطوبت مقاومت نماید اندود می نمایند در صورتی که در راهسازی از انواع دیگر آن استفاده می کنند.

عایق های رطوبتی (ایزوگام) چیست

عایق رطوبتی پیش ساخته با علامت و نام تجاری اختصاری ایزوگام، محصولی است مرکب از تیشو (فلت الیاف شیشه مسلح) و پلی استر و قیری که با پلیمرهای مخصوص اصلاح شده است. ایزوگام عبارت است از ساختاری مرکب از دو لایه تیشو و پلی استر که توسط قیر اصلاح شده با پلیمر اشباع و آغشته شده اند. این محصول به دلیل خاصیت آلاستیکی و مقاومت در برابر عبور آب به عنوان پوشش دهنده سطوح خارجی ساختمان ها یا عایق کاری سرویس های بهداشتی و تونلها، استخرها و حوضچه های ذخیره آب کاربرد دارد. جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله قیرگونی بهتر است یا ایزوگام مراجعه نمایید.

عایق ایزوگام

معرفی آسفالت و کاربرد آن در ساختمان

لفظ آسفالت در بعضی کشورها به قیر اطلاق می شود ولی در برخی کشورهای دیگر از جمله ایران لفظ به مخلوط قیر و مصالح سنگی اطلاق می گردد. از عمر آسفالت مدت زیادی نمی گذرد و این مخلوط که امروزه در سرتاسر دنیا به کار می رود کمی بیش از یک قرن است که عملا مورد استفاده بشر قرار گرفته است.

آسفالت گرم نخستین نوع آسفالتی است که مردم دنیا با آن آشنا شده اند و از آن برای پوشش خیابان ها و کوچه ها استفاده می نمودند. این آسفالت گرم به کمک آسفالت طبیعی تهیه می شود. طرز تهیه آسفالت گرم در آن زمان به این ترتیب بود که آسفالت طبیعی را ابتدا خرد و نرم کرده و سپس آن را در پاتیل های معمولی پخته و گرماگرم نیز پخش می نمودند. امروزه با استفاده از قیرهای پالایشی و مصالح خرده سنگی و از طریق پختن اینها آسفالت گرم تولید و به صورت گرماگرم برای مصارف مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.

نحوه تهیه و درصد ترکیبات آسفالت پشت بام منازل مسکونی

نظر به اینکه نقش آسفالت در این مورد بیشتر جنبه نفوذناپذیری دارد به همین منظور ترکیب آسفالت ترکیبی پیوسته با فیلر زیاد است. به عنوان فیلر از سیمان و یا پودر آهک هیدراته استفاده می شود. مخلوط ماسه و سیمان یا پودر آهک هیدراته حداقل تا 180 درجه سانتی گراد شوند و سپس حدود 7.5 الی 9.5 درصد نسبت به وزن مخلوط به آن قیر با درجه نفوذپذیری 70-60 اضافه نمود و مخلوط را خوب به هم زد تا کلیه دانه ها و ذرات به قیر آغشته شوند.

این آسفالت با ضخامت های 2 الی 3 سانتی متری اجرا می شود. با توجه به اینکه این نوع آسفالت به عنوان قشر محافظ قیر گونی در پشت بام مصرف می شود، به عنوان آسفالت رویه محسوب می گردد.

معرفی پلاستیک ها و کاربرد در ساختمان سازی

واژه پلاستیک از ریشه یونانی به معنای شکل پذیر است. پلاستیک ها مواد آلی گوناگون مشتق از سلولز، رزین، پروتئین، مواد نفتی، ذغال سنگ و مانند این ها هستند که توسط گرما ، فشار و یا گرما و فشار توام می توان آن ها را به شکل های دلخواه در آورد.

ویژگی های پلاستیک ها

  • پلاستیک ها دارای ویژگی های زیر هستند
  • مقاوم در برابر شرایط جوی مختلف و پوسیدگی
  • جاذب ضربه
  • دارای قابلیت تولید در رنگ های مختلف
  • دارای شکل ظاهری خوب و تزئینی
  • دارای قابلیت برش، اره کردن، سوراخ کردن و اتصال
  • دارای شفافیت نظیر شیشه
  • عایق بودن در برابر الکتریسیته
  • سبک بودن وزن
  • دارای قابلیت هدایت گرمایی کم
  • بالا بودن ضریب انبساط گرمایی

پلاستیک در ساختمان

بررسی انواع پلاستیک ها

توسعه محصولات پلاستیکی به حدی افزایش یافته که هم اکنون در حدود چهل گروه از پلاستیک ها به شکل تجارتی عرضه می شوند و هریک دارای مشخصات مخصوص به خود می باشند. حتی در بین پلاستیک های یک گروه نیز ممکن است تفاوت های قابل توجهی وجود داشته باشد که ناشی از تغییرات وزن مولکولی و ساختمان زنجیرهای مولکولی می باشد. به علاوه با افزودن نرم کننده ها، پر کننده ها، رنگ ها و دیگر مواد شیمیایی می توان خواص پلیمر اصلی را اصلاح نمود.

پلاستیک ها تقریبا در تمام جنبه های زندگی ما تاثیر عمیقی دارند. توسعه و تکثیر محصولات پلاستیکی و مصرف انواع مختلف آن ها به حدی است که کاربرد آن در تمام بخش های صنعت از جمله ساختمان رواج چشمگیری یافته و نمایان است.

عموما پلاستیک ها براساس عکس العمل شان در مقابل حرارت به دو گروه اصلی ترموپلاستیک ها و ترموستها تقسیم می شوند.

مصرف پلاستیک ها در ساختمان

ویژگی های مطلوب پلاستیک که قبلا اشاره گردید سبب گسترش روز افزون مصرف پلاستیک در ساختمان شده است. در صنعت ساختمان بعضی از پلاستیک ها به عنوان اجزا سازه ای یا نیمه سازه ای، بعضی به عنوان یکی از اجزا یک ماده مرکب مورد استفاده قرار می گیرند.

برای مصارف سازه ای پلاستیک ها را تقویت (مسلح) می کنند. در 90 درصد موارد این تقویت با الیاف شیشه و در بقیه موارد با الیاف دیگر نظیر کتان، کنف و الیاف فلزی صورت می گیرد. حدود 85 درصد از پلاستیک های تقویت شده از رزین های پلی استر استفاده می شود و بقیه از رزین های اپوکسی می باشد. یکی از معمول ترین محصولات سازه ای ورق های (پانل های) موجدار پلاستیکی مسلح به الیاف مقاومند. این ورق ها دارای پایداری ابعادی و مقاومت در برابر عوامل جوی، شکستگی و اثرات شیمیایی می باشند. هنگامی که این ورق ها (پانل ها) در سقف مورد استفاده قرار می گیرند این خصوصیات مهم می باشند. ورقه هایی از این جنس ممکن است برای پوشش دیوارها، جدا کردن اتاق ها، محصور نمود پاسیوها و گاراژهای بدون سقف و یا به عنوان نورگیرهای سقفی به کار می روند. این ورقه ها در رنگ های مختلفی از جمله سفید، ساخته می شوند و معمولا دارای عرض 450 تا 600 میلی متر و طول هایی تا 4.27 متر می باشند.

از پلاستیک ها معمولا ورق های مسلح و یا غیر مسلح ساخته می شوند که به جای شیشه مورد استفاده قرار می گیرند. از دلایل عمده مصرف آن به جای شیشه می توان از تفاوت فاحش وزن پلاستیک نسبت به شیشه که در حدود یک هفتم آن می باشد و همچنین ضربه پذیری و دیرتر شکستن آن نام برد. از صفحات شفاف و یا نیمه شقفاف می توان برای نورگیرهای سقفی، گنبدها و نمای خارجی ساختمان استفاده نمود.

از مواد پلاستیکی به طور وسیعی برای تولید ساندویچ پانل ها که در دیوارهای خارجی غیر باربر ساختمان ها به کار می روند استفاده می شود. این ساندویچ پانل ها ممکن است تماما از پلاستیک و یا همراه با یک شبکه آلومینیومی ساخته شوند. در این موارد جنس پلاستیک آن ها از آکریلیک ها، پلی پروپلین ، پلی کربنات ها و پلی استرها می باشد.

آکریلیک تقویت شده و سایر پلاستیک ها را در قالب بندی بتن و قالب ثابت به کار می برند. پلی استیرین منبسط شده و پلاستیک های متخلخل از انواع رزین های پلی اورتان، رزین فنولیک و رزین های وینیل مهمترین پلاستیک هایی هستند که در عایق های حرارتی ساختمان به کار می روند. معمولا عایق های حرارتی در اندازه های مختلف تولید می شوند. اندازه قطعات استاندارد 600*2400 میلی متر می باشد که به ضخامت های 25، 50، 75 و 100 میلی متر تولید می شوند.

پلاستیک های نرم و سخت در کف پوش ها ، دیوار پوش ها و سقف پوش های ساختمان نیز مصرف می شوند. کف پوش های پلاستیکی در یک یا چند لایه در رنگ ها و طرح های متنوع تولید می شوند و ممکن است مواد غیر پلاستیکی نیز کم و بیش در آن ها به کار گرفته شود. رزین های اپوکسی را با ماسه مخلوط کرده و در کف سازی زیر کارخانه ها و سالن ها و روکش پلهای فلزی به مصرف می رسانند. کف پوش های پلاستیکی بیشتر از جنس P.V.C می باشند. دیوار پوش های نرم را با استیرن و نوع سخت را با استیرن و آکریلیک در انواع رنگ ها و نقش ها می سازند. برخی از دیوار پوش ها و سقف پوش ها ممکن است از نوع اکوستیکی باشند.

از پلاستیک برای ساختن مصالح آب بندی، بخاربندی و درزبندی استفاده می شود. ورق های آب بندی و بخاربندی از پلی اتیلن و PVC هستند. درزپوش ها را در ضخامت های استاندارد 0.5، 1 و 1.5 میلی متر از PVC می سازند. همچنین درزبندها نیز از PVC ساخته می شوند. پلاستیک ها در ساختن لوله های آبرسانی، فاضلاب و لوله های عبور سیم های برق، روکش سیم و کابلهای برق، لوازم بهداشتی و ساندویچ پانل ها مصرف می شوند.

سنگدانه های سبک پلاستیکی در ساختن بتن سبک مصرف می شوند. در و پنجره و قفسه آشپزخانه را نیز اغلب از PVC می سازند. از ورقه های پلی اتیلن برای پوشاندن مصالح ساختمانی و حفظ کارهای تازه ساخت از سرما و نظایر آن استفاده می شود.

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید