فرآیند تولید و کاربرد فولاد ماریجینگ و انواع آن

2 هفته پیش79بازدید0دیدگاه
فرآیند تولید و کاربرد فولاد ماریجینگ و انواع آن

فولاد ماریجینگ یکی از آلیاژهای فولادی کم کربن مستحکم است. چقرمگی عالی در کنار استحکام و وجود مقادیر ناچیزی کربن در ساختار این آلیاژ یک ویژگی خاص و منحصر به فرد به آن بخشیده است و ماریجینگ به‌ جای کربن با رسوب نیکل و سایر عناصر آلیاژی سخت شده است. این فولاد در جنگ جهانی دوم و همزمان با نیاز مبرم به فولاد سخت، مطرح شد و امروزه کاربرد بسیار گسترده ای در صنایع مختلف دارد. انواع مختلف ماریجینگ بر اساس درصد نیکل و عناصر آلیاژی مانند کبالت، مولیبدن و تیتانیوم، طبقه بندی می‌ شوند. در این مقاله به بررسی فرآیند تولید، ویژگی‌ ها و کاربردهای این فولاد مقاوم خواهیم پرداخت.

فولاد ماریجینگ چیست و ترکیب شیمیایی آن کدام است؟
فولاد ماریجینگ، فولاد آلیاژی است با استحکام بسیار بالا، چقرمگی عالی و کربن کم

فولاد ماریجینگ چیست و ترکیب شیمیایی آن کدام است؟

فولاد ماریجینگ نوعی فولاد آلیاژی است که مشخص ترین ویژگی آن استحکام بسیار بالا، چقرمگی عالی و میزان بسیار کم کربن است. این آلیاژ بر خلاف فولادهای کربنی، از طریق پیرسختی (Aging) و بدون استفاده از کربن سخت می‌ شود. پیرسختی نوعی فرآیند حرارتی است که موجب افزایش سختی برخی از آلیاژها می ‌شود.

طی این روش، پس از عملیات حرارتی اولیه، فولاد باید مجددا در دمای متوسط حرارت ببیند تا رسوبات در ساختار فلز شکل بگیرد و موجب افزایش استحکام آن شود. نکته جالب اینکه، پیر سختی در ماریجینگ بدون حضور کربن انجام می‌ شود و استحکام بالای این آلیاژ زمانی محقق می شود که نیکل، کبالت، مولیبدن و تیتانیوم رسوب کنند.

استحکام فولاد ماریجینگ به قدری است که آن را در برابر ترک، تغییر شکل و سایش مقاوم کرده است و همین ویژگی ها باعث کاربرد گسترده این آلیاژ در صنایع مختلف شده است. تولید مقاطع مختلف از جمله ورق با این فولاد مرسوم بوده و ترکیبات شیمیایی آن قیمت ورق آهن را تحت تاثیر قرار می دهد.

ریز ساختار فولاد ماریجینگ

این آلیاژ فولاد ضد زنگ را باید آهن نیکلی دانست و در ساختار آن مقادیر بسیار کمی کربن دیده می شود. میزان نیکل موجود در ساختار این فولاد ۱۷ تا ۱۹ درصد است. ۸ تا ۱۲ درصد کبالت باعث افزایش استحکام، ۳ تا ۵ درصد مولیبدن باعث بهبود سختی و مقاومت ماریجینگ به سایش، ۱.۸ تا ۲ درصد تیتانیوم برای کمک به تشکیل ذرات بین‌ فلزی و استحکام بیشتر و ۰.۱ تا ۰.۱۵ درصد آلومینیوم برای افزایش استحکام و کاهش چگالی در ترکیبات فولاد ماریجینگ شده است.

این ریزساختار باعث شده ماریجینگ در عین حال که بسیار مستحکم است، شکننده نباشد. فولادی از ترکیب جیوه و نقره با استحکام بالا و طول عمر زیاد که کاربرد گسترده ای در دندانپزشکی دارد. آلیاژ آمالگام، ترکیبی از جیوه با آلیاژ دیگری مانند نقره، قلع، مس و یا روی است. ماریجینگ در دسته فولادهای گران قیمت طبقه بندی می شود و قیمت ورق گالوانیزه، ورق های آلومینیومی و استیل در بازار کمتر از آن است.

 جوشکاری فولاد مارایجینگ
جوشکاری این آلیاژ از طریق سیم‌ های پرکننده‌ انجام می گیرد

 جوشکاری فولاد مارایجینگ

وجود مقادیر اندکی کربن در ساختار این فولاد، باعث شده است تا عملیات جوشکاری روی آن راحت‌ تر از بسیاری از فولادهای دیگر باشد. بنابراین فولاد ماریجینگ هر گاه قرار باشد مورد جوشکاری قرار بگیرد، نیازی به پیش‌ گرم شدن و آماده‌ سازی ندارد.

جوشکاری این آلیاژ از طریق سیم‌ های پرکننده‌ انجام می گیرد که ترکیب شیمیایی آنها با صفحه پایه مشابهت داشته باشند. از انواع روش های جوشکاری برای فولادهای ماریجینگ می توان استفاده کرد، اما بهترین روش، جوشکاری قوسی با الکترود تنگستن همراه با گاز محافظ است.

سختی فولاد ماریجینگ

اگر سوال شود که درجه سختی این آلیاژ فولاد ضد زنگ چیست، باید گفت سختی فولاد ماریجینگ از فولاد ضد زنگ دو برابر سخت تر و از تیتانیوم خالص 85 درصد سخت تر است. ماریجینگ در حالت آنیل ‌شده سختی آنچنانی ندارد، اما پس از انجام فرایند پیر سختی، درصد سختی این آلیاژ افزایش پیدا می کند.

فرایند تولید فولاد ماریجینگ

تولید فولاد ماریجینگ در سه مرحله اتفاق می افتد:

فرآیند اندودینگ

برای تولید آلیاژ ماریجینگ در این مرحله در محیط گازی با دما و فشار بسیار بالا استفاده می شود.

فرآیند تخته گردانی

در این مرحله این نوع فولاد با ضخامت تعیین شده و به صورت صفحه ای تولید و ساخته می شود.

فرآیند ریخته گری

در این مرحله از فرایندهای تولید فولادهای ماریجینگ، این فلز ذوب شده و داخل قالب ریخته می شود. پس از سرد شدن و بیرون آوردن از قالب شکل نهایی را به خود می گیرد.

 انواع فولاد ماریجینگ
با  انواع فولاد ماریجینگ آشنا شوید

 انواع فولاد ماریجینگ

بر اساس استاندارد MIL-S-46850D فولاد ماریجینگ شامل گریدهای:

  • 200
  • 250
  • 300
  • 350

 می‌ شود. این اعداد نشان دهنده مقاومت کششی آلیاژ ماریجینگ بر اساس پوند در هر اینچ مربع هستند. هر کدام از گریدهای ماریجینگ از نظر دمای پیر سختی، تنش تسلیم و چقرمگی با هم فرق می کنند. از طرفی ریزساختار گریدها با هم متفاوت است. به عنوان مثال در حالی که گریدهای بالاتر مانند 350 دارای مقادیر بیشتری از کبالت و تیتانیوم هستند، هیچ اثری از کبالت در گریدهای پایین دیده نمی شود. اگرچه عوامل متعددی بر قیمت گریدهای مختلف فولاد ماریجینگ تاثیر گذار هستند، اما همچنان قیمت آهن کیلویی و نوسانات آن بیشترین تاثیر را بر روی قیمت نهایی این محصولات می گذارد.

فولاد ماریجینگ 250

این نوع فولاد فرایند پیر سختی را طی کرده است و دارای 18 درصد نیکل است. با اینکه این گرید دارای تطبیق پذیری خوبی است، اما همچنان مستحکم است. ویژگی های این گرید باعث شده تا انتخاب مناسبی برای انواع شرایط جوی باشد. در صنایع هوا و فضا از این فلز برای ساخت جعبه و موتور موشک استفاده می کنند.

فولاد ماریجینگ 300

این گرید از فولاد ماریجینگ تلفیقی از آهن و نیکل است و همانند همه گریدهای این نوع فلز، سختی و استحکام بالایی دارد. این گرید هم در صنعت هوافضا بسیار کاربردی است و مشخصه مهم آن مقاومت در برابر ترک در شرایط مختلف است. برای اطلاع از بروز ترین قیمت آهن کلیک کنید.

فولاد ماریجینگ 350

مشخصه بارز گرید 350 مقاومت در برابر تغییرات ناگهانی دما و تحمل تنش های دمایی است. همین ویژگی زمینه استفاده گسترده از این فلز را در صنایع هواپیمایی و موشکی فراهم می کند.

گریدهای فولاد مارایجینگ

گریدهای مختلف فولاد ماریجینگ و درصد عناصر آن ها را در جدول زیر آورده ایم:

گرید

نیکل

مولیبدن

آلومینیوم

تیتانیوم

کبالت

200

18

3.5

0.1

0.2

8.5

250

18

5

0.1

0.4

8.5

300

18

5

0.1

0.7

9

350

18

4.2

0.1

0.3

12.5

 خواص فولادهای ماریجینگ

انواع فولاد ماریجینگ به خواص و ویژگی‌ های منحصر به فرد خود شناخته می شوند. این خواص شامل موارد زیر هستند:

  • استحکام بسیار بالا پس از طی کردن فرایند پیر سختی
  • چقرمگی عالی
  • مقاومت در برابر ضربه
  • شکل‌ پذیری و ماشین‌ کاری خوب در حالت آنیل ‌شده
  • مقاومت به خوردگی بهتر نسبت به فولادهای کربنی معمولی
  • افزایش استحکام بدون شکنندگی
  • حفظ ابعاد دقیق پس از عملیات حرارتی
  • قابلیت جوشکاری خوب بدون نیاز به عملیات پیش‌ گرم یا پس‌ گرم
  • مقاومت بالا در برابر سایش و خستگی
  • سهولت در نیتریده کردن
  • ماشین کاری آسان با کمترین اعوجاج
  • قابلیت پولیش مطلوب

گرید

تنش تسلیم

دمای پیر سختی

چقرمگی شکست

200

1400

480

140

250

1700

480

100

300

1900

480

70

350

2400

480

40

عملیات حرارتی (Maraging steel) فولاد ماریجینگ

عملیات حرارتی فولاد ماریجینگ با هدف ایجاد فاز آستنیتی شامل گرم کردن فولاد در دمای بسیار بالا، معمولاً تا 850 درجه سانتی گراد و سپس سرد کردن کنترل‌ شده با هدف ایجاد ریز ساختار مارتنزیتی است. این عملیات، خواص مکانیکی فولاد را بهبود می دهد و آن را به ماده ای کاربردی برای صنایع خاص و مهم تبدیل می کند. فولادهای ماریجینگ به دلیل ترکیب خاصی که دارند، قادر به رسیدن به استحکام و سختی فوق‌ العاده‌ای هستند.

با این حال برای دستیابی به حداکثر خواص این فلزات، انجام عملیات حرارتی صحیح بسیار مهم است. در هنگام اجرای عملیات حرارتی، درجه دما و مدت زمان حضور فلز در آن دما بسیار مهم است و به دقت کنترل می ‌شود تا ساختار مورد نظر ایجاد گردد. همچنین سرعت سرد کردن نیز بر نوع رسوب تاثیر می‌ گذارد. انجام این عملیات حرارتی، شرایطی را فراهم می کند که فولاد ماریجینگ در عین استحکام و سختی دارای انعطاف ‌پذیری و مقاومت بالایی باشد.

 کاربرد فولاد ماریجینگ

کاربرد فولاد ماریجینگ در صنایع هوافضا، خودروسازی، ابزار سازی و پزشکی بسیار رایج است. در صنعت هوافضا، از این فولاد برای ساخت موتور موشک، قسمت های زیرین بالگردها، بال هواپیما و پایه های چرخ فرود هواپیما استفاده می شود. استحکام بالا و مقاومت در برابر خستگی این آلیاژها، آن ها را برای تحمل بارها و تنش‌ های شدید در شرایط سخت پرواز ایده‌ آل می کند. اجزای سازنده فولاد ضد زنگ، آهن، کروم و نیکل است.

برای ساخت سانتریفیوژ، شمشیرهای ورزشی، قطعات الکترومکانیکی و سوزن آتش اسلحه های اتوماتیک هم از ماریجینگ استفاده می شود. علاوه بر این موارد، این نوع فولاد برای ساخت لوازم جراحی و پزشکی نیز کاربرد دارد. بسیاری از سرنگ های زیر پوستی از جنس فولاد ماریجینگ هستند. این نوع فولاد همانند انواع ورق های ضد سایش با فرایند حرارتی پیشرفته و آلیاژ خاص تولید می شود و به همین دلیل معمولا قیمت ورق ضد سایش و فولاد ماریجینگ، بالاتر از دیگر انواع ورق های فلزی است.

 مزایا و معایب فولاد مارایجینگ
فولاد ماریجینگ دارای استحکام کششی، سختی و مقاومت بالا در برابر سایش است

 مزایا و معایب فولاد مارایجینگ

مزایای فولاد مارایجینگ را می توان اینگونه نام برد:

  • استحکام بالا: فولاد ماریجینگ دارای استحکام کششی، سختی و مقاومت بالا در برابر سایش است که آن را برای کاربردهای خاص که به این ویژگی ها نیاز دارند، ایده ‌آل می ‌کند.
  • شکل ‌پذیری خوب: با وجود استحکام بالا، این نوع فولاد، شکل ‌پذیری خوبی دارد و می ‌توان آن را به اشکال مختلف درآورد.
  • مقاومت در برابر خستگی: این آلیاژ مقاومت عالی در برابر خستگی نشان می دهد که آن را برای کاربردهایی که تحت اعمال نیروهای متناوب قرار دارند، مناسب می ‌سازد.
  • پایداری ابعادی: فولاد مارایجینگ دارای پایداری ابعادی خوبی است و تغییر شکل یا اعوجاج کمی پس از ماشین‌ کاری یا فرآیندهای حرارتی از خود نشان می‌ دهد.

با وجود تمام این مزایای عنوان شده، آلیاژهای ماریجینگ، معایبی هم دارند:

  • قیمت بالا: فرایند تولید فولادهای مارایجینگ پیچیده‌ و زمان‌ بر است و باعث افزایش قیمت فولاد ماریجینگ می‌ شود. به عنوان مثال ورق های استیل معمولی اگرچه مانند فولاد ماریجینگ دارای پایه آهن و برخی عناصر آلیاژی مشترک هستند، اما قیمت ورق استیل، ارزان تر از فولادهای ماریجینگ است.
  • دسترسی محدود: در مقایسه با دیگر فولادها، این آلیاژ در همه جا در دسترس نیست و زمان تحویل طولانی ‌تری دارد.
  • نامناسب برای ساخت اجسام با لبه تیز: به دلیل نداشتن کربن، این آلیاژ نمی تواند تیزی و برندگی لبه را حفظ کند. بر خلاف اینکه اجزای سازنده آلیاژ چدن نظیر سیلیسیم و کربن، باعث ساخت اجسام تیز می شوند، اما کمبود کربن در ماریجینگ برای این نوع کاربردها، محدودیت ایجاد می کند.

جمع بندی

خواص و ویژگی های منحصر به فرد فولاد ماریجینگ این فلز را به یکی از مقاوم ترین و قوی ترین آلیاژها تبدیل کرده است. همین ویژگی ها باعث می شود تا صنایع مختلف از این نوع فولاد برای پیشبرد اهداف خود استفاده کنند. با توجه به روند پیچیده تولید، این نوع فولاد با قیمت بالاتری در بازار معامله می شود. برای اطلاع از قیمت و خرید این نوع آلیاژ با ما تماس بگیرید. 

سوالات متداول

فولاد ماریجینگ چه خواص مکانیکی دارد؟

این نوع فولاد دارای خواص مکانیکی عالی مانند استحکام تسلیم بالا، استحکام ضربه، مقاومت خستگی، مقاومت فشاری، چقرمگی، شکل پذیری، ماشین کاری، سختی و مقاومت در برابر سایش هستند.

فولاد ماریجینگ چه معایبی دارد؟

از مهم ترین معایب فولاد ماریجینگ باید به قیمت بالا و دسترسی محدود به این نوع آلیاژ اشاره کرد.

فولاد ماریجینگ چه کاربردی دارد؟

فولاد ماریجینگ کاربرد گسترده ای در صنایع هوا فضا دارد. به جز این مورد برای ساخت سانتریفیوژ، ابزارهای پزشکی و لوازم ورزشی مانند شمشیر ورزش شمشیر بازی یا چوب گلف، کاربردی است.

نویسنده: مرکزآهن
مرکزآهن

مرکزآهن، مرجعی تخصصی و به روز برای کسب دانش و اطلاع از آخرین تحولات بازار آهن و فولاد است. با وبلاگ جامع ما، همیشه از آخرین اخبار و اطلاعات این صنعت آگاه باشید.

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید
بارگذاری مجدد