میلگرد کمرکش چیست؟

3 ماه پیش4111بازدید0دیدگاه4امتیاز (5 رای)
میلگرد کمرکش چیست؟
یکی از اساسی‌ترین بخش‌های هر ساختمان و سازه، میلگردهای آن ساختمان است. می‌توان گفت بدون وجود آن‌ها، ساختمان هیچ‌گونه استحکام و مقاومتی نخواهد داشت. میلگردها از نظر طراحی و ساخت دارای طیف وسیعی هستند که با توجه به نیاز پروژه‎‌ مورداستفاده قرار می‌گیرند. میلگردهای کمرکش نمونه‌ای از میلگردها هستند که امروزه در صنعت ساخت‌وساز کاربرد فراوانی دارند. در ادامه این مقاله به اینکه میلگرد کمرکش چیست و چه خواصی دارد، خواهیم پرداخت.

معرفی میلگرد کمرکش

میلگردهای کمرکش یکی از انواع میلگرد هستند که در ساخت سازه به کار می‌روند. این میلگردها وظیفه خنثی کردن و کنترل میزان فشار کششی وارد شده به ساختمان‌ها را بر عهده دارند. در حقیقت می‌توان گفت ساختمان‌ها به ‌تنهایی مقاومت لازم را در برابر نیروهای کششی و خمشی ندارند، به همین دلیل باید برای بالا بردن استحکام آن‌ها از میلگردهای کمرکش استفاده کرد. میلگردهای کمرکش جزء میلگردهای آجدار هستند و روی آن‌ها برآمدگی‌های زیادی وجود دارد. این نوع میلگردها در سه نوع A1، A2 و A3 عرضه می‌شوند. معرفی میلگرد کمرکشمیلگردهای کمرکش دارای ویژگی‌های منحصربه‌فردی هستند. همچنین این میلگردها دارای کاربردهای مختلفی در صنعت ساخت‌وساز می‌باشند. در ادامه به برخی ویژگی‌های آنها اشاره شده است:
  1. لازم است این میلگرد در پایین‌ترین قسمت از خط فرضی تیر (تار خنثی) قرار گیرد.
  2. این میلگرد در مقابل بارهای کششی، دچار خم‌شدگی نمی‌شود.
  3. طول المان هنگام اعمال بارهای کششی زیاد می‌شود.
  4. این میلگرد باعث افزایش مقاومت و توان کششی در بتن می‌شود.
  5. میلگردهای کمرکش با توجه به نوع ساخت و استاندارشان، توان متفاوتی برای تحمل میزان کشش وارده بر ساختمان دارند.

میلگرد کمرکش دیوار برشی

برای آشنایی با میلگردهای کمرکش دیوار برشی در ابتدا لازم است با تعریف دیوار برشی آشنا شویم. دیوار برشی به دیواری گفته می‌شود که به طور عمده تحت اثر بارهای جانبی واقع در صفحه خود قرار گیرد و نقش عمده آن مشارکت در تحمل و انتقال نیروها باشد. به‌ طور معمول این دیوار برای مقابله با نیروهای جانبی موثر مانند نیروی باد و زلزله کاربرد دارد. دیوارهای برشی را باید با ملزومات معماری طراحی کرد و در پلان‌های مختلف قرار داد. البته لازم است که قرار گرفتن آن در پلان تا حد امکان، متقارن باشد. دیوار برشی بتنی می‌تواند همواره به ‌عنوان یک سیستم جانبی شکل‌پذیر با سختی بالا موردتوجه قرار گیرد. میلگرد کمرکش دیوار برشی دیوارهای برشی انواع مختلفی دارند که در ادامه آن‌ها را معرفی می‌کنیم:
  1. دیوار برشی بدون ستون انتهایی و به ‌صورت یکسان
  2. دیوار برشی با یک ستون در ابتدا یا انتها
  3. دیوار برشی با دو ستون ابتدایی و انتهایی
  4. دیوار برشی به ‌صورت U شکل یا L شکل که از اتصال دو یا سه دیوار برشی در راستای عمود برهم تشکیل می‌شود.
  5. دیوار برشی با یک یا دو ستون ضخیم‌تر از عرض دیوار در ابتدا و انتها
  6. روش اجرای دیوار حائل و دیوار برشی در اسکلت بتنی
در سازه‌های بتنی، مراحل انجام آرماتوربندی دیوارها و ستون‌ها به صورت هم‌زمان اجرا می‌شوند. در ابتدا کلیه آرماتورهای قائم دیوارها و ستون‌های دو طرف آنها در طول مناسب برش می‌خورند و با آرماتورهای انتظار فونداسیون، اورلپ می‌شوند. در مرحله بعد خاموت و سنجاقی ستون‌ها در جای خود نصب می‌گردند. در مرحله آخر و بعد از تکمیل آرماتوربندی ستون‌ها، میلگردهای کمرکش دیوار برشی برش می‌خورند و خم شوند (باخم 90 درجه در دو انتها) سپس روی آرماتورهای قائم نصب می‌گردند.

میلگرد کمرکش تیر

برای آشنایی با این نوع میلگرد، لازم است در ابتدا با تعریف تیر آشنا شویم. تیر یکی از اجزای مهم در مجموعه المان‌های مورد استفاده در سازه‌های ساختمانی می‌باشد. وظیفه اصلی تیرها، تحمل تنش‌های حاصل از نیروهای برشی و لنگر خمشی ناشی از بارهای وارد بر آنها است. خصوصیات اصلی تیرها شامل نیمرخ، طول و ماده سازنده می‌باشد. به ‌طور معمول از تیرهای حاوی میلگردهای کمرکش برای جلوگیری از کمانش ساختمان استفاده می‌گردد. در ستون‌ها هر چقدر که ارتفاع ستون بیشتر شود، آن ستون لاغرتر می‌گردد. در ستون‌های لاغر، احتمال کمانش ستون بیشتر است، به همین دلیل در آن‌ها از تیرهای حاوی میلگردهای کمرکش بیشتر استفاده می‌شود. در حقیقت وظیفه میلگرد کمرکش تیر این است که طول مهار نشده را مقاوم کند و از خم شدن ستون‌ها جلوگیری نمای. این تیرها کمک می‌کنند تا ما بتوانیم ستون‌های لاغرتر داشته باشیم و همچنین باعث استحکام وسختی بیش‌تر ساختمان نیز می‌شوند. میلگرد کمرکش تیر زمانی که ارتفاع یک طبقه از طبقه‌های دیگر بیشتر می‌باشد، لازم است حتما در آن از تیرهای کمرکش استفاده شود تا به مقاوم ‌سازی آن سازه کمک کنند. این تیرها در وسط ستون قرار می‌گیرند، طول ستون را کاهش می‌دهند و از کمانش آن جلوگیری می‌کنند.

خواص میلگرد کمرکش

میلگردهای کمرکش با توجه به نوع طراحی و خواص مکانیکی، در گروه‌بندی‌های متفاوتی قرار می‌گیرند. خواص مکانیکی، مرتبط با مقاومت در برابر فشار کششی است. برای هر میلگرد کمرکش می‌توان یک شناسنامه از اطلاعات و ویژگی‌های آن تهیه کرد. این اطلاعات که مربوط به خواص مکانیکی می‌شوند، شامل نکات زیر هستند:
  1. رده‌بندی میلگرد کمرکش بر اساس مدل
  2. نوع استاندارد به کاررفته در تولید میلگرد کمرکش
  3. میزان مقاومت نهایی میلگرد کمرکش
  4. میزان مقاومت تسلیم میلگرد
  5. شکل رویه
  6. رده‌بندی میلگرد کمرکش از نظر میزان سختی
جمع‌بندی همان طور که در متن بالا توضیح داده شد، میلگرد کمرکش نوعی میلگرد است که برای مقاوم‌سازی ساختمان و جلوگیری از کمانش سازه در صنعت ساخت‌وساز استفاده می‌شود. این میلگردها دارای خواص مکانیکی مختلفی هستند که با توجه به شناسنامه آنها می‌توان به خواص هر یک پی برد. میلگردهای کمرکش در دیوارهای برشی نیز استفاده می‌شوند و باعث استحکام ساختمان خواهد شد.
سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید
بارگذاری مجدد